Moa Gammel i Breaking Surface. Foto: Joachim Hedén

Vinterdyk, löpare och Tolstoj

Nyheter om svensk film, Produktionsstöd, Marknadsstöd

Bland de senaste produktionsstöden finns kortfilmen Kinematografi där den manliga blicken skärskådas samt dokumentären Bitter Love som visar rysk kärlek i Tolstojs anda. Moa Gammel är dubbelt aktuell, dels som en av två halvsystrar som råkar ut för en olycka i Breaking Surface, och dels som regissör till kommande LasseMajas Detektivbyrå - Tågrånarens hemlighet, som tilldelas marknadsstöd.

Bitter Love av Jerzy Sladkowski dokumenterar ryska människor och spirande kärlek genom närgående och intima porträtt i Tolstojs anda.
Åskådaren möter bland annat en missanpassad kärlekskrank ensling, en gåtfull skönhet, en pensionerad kontorist och en upphetsad sierska.

Joachim Hedéns Breaking Surface följer två halvsystrar (Moa Gammel och Madeleine Martin) som råkar ut för en olycka vid ett vinterdyk i Nordnorge. En av systrarna kläms fast under vattnet efter ett stenras som också begraver deras utrustning på land och gör systrarna avskurna från om världen.

Peter Magnusson följer upp dokumentären Löparen från 2002 med Löparen 2019. Markus var löpartalangen som levde i en kåta i skogen i fyra år för att få huvudet ”att landa på kroppen". Nu har snart 20 år gått och huvudet har landat. Ändå vågar Markus inte tävla, trots att han vill.

I Pjotr Sapegins kortfilm Kristallplaneten, en animerad dramakomedi med sci-fi-inslag om att hitta sitt rätta jag, ställs frågan om varför det är så svårt att finna sin plats i världen. Vilsna tonårstjejen Noras teori är att människan kommer från en annan galax. Filmen är en norsk-svensk samproduktion.

Animerade kortdokumentären Så inget händer dig av Lisa Rydberg är baserad på en händelse från regissörens liv när hon var tonåring. En okänd man visade vägen till busstationen en mörk natt och ville sen inte lämna henne ifred.

Kortfilmen Kinematografi av Stefan Stanisic utgår från filmen Persona. Det är en uppgörelse med den manliga blicken i form av en sensorisk VR-upplevelse som låter åskådaren se Ingmar Bergmans film ur karaktären Elisabets ögon, den stumma skådespelaren.

Marknadsstöd delas ut till LasseMajas Detektivbyrå - Tågrånarens hemlighet av Moa Gammel. Barnhemsflickan Clara kontaktar deckarduon Lasse och Maja i Valleby för att få hjälp att rentvå sin pappa, en livstidsdömd tågrånare. För att få pappan fri måste trion avslöja personen bakom täckmanteln Röda Rosen, som är den riktiga tågrånaren.

Långfilm

Bitter Love_FotoGinestra Film_810.jpgBitter Love. Foto: Ginestra Film


Bitter Love
Regi Jerzy Sladkowski
Manus Jerzy Sladkowski
Stödmottagande producent Antonio Russo Merenda
Sökande produktionsbolag Ginestra Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Klara Grunning
Stödbelopp 2 100 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning En missanpassad kärlekskrank ensling, en gåtfull skönhet, en pensionerad kontorist, en upphetsad sierska och ett tvivlande ungt par träffas under en sensommar-kryssning på den mäktiga ryska floden Volga. Vad har ödet i beredskap för dem?

Breaking Surface_Foto_Joachim Hedén_810.jpgBreaking Surface. Foto: Joachim Hedén

Breaking Surface
Regi Joachim Hedén
Manus Joachim Hedén
Stödmottagande producenter Julia Gebauer, Jonas Sörensson
Sökande produktionsbolag Way Feature Films AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Thriller
Teknik Live action
Konsulent Madeleine Ekman
Stödbelopp 1 300 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Halvsystrarna Ida och Tuva råkar ut för en olycka vid ett vinterdyk i Nordnorge. Tuva kläms fast under vattnet efter ett stenras som också begraver deras utrustning på land -- telefon, bilnycklar, allt är förlorat och systrarna är avskurna från om världen. I kamp för att rädda sin syster pressas Ida till det ytterste och när allt tycks förlorat är det mer som står på spel än bara överlevnad.

Greta vs klimatet
Regi Nathan Grossman
Manus Nathan Grossman
Stödmottagande producent Fredrik Heinig
Sökande produktionsbolag B-Reel Films AB
Målgrupp Ungdom
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Jenny Gilbertsson
Stödbelopp 550 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Greta skolstrejkar för klimatet. Målmedvetet vill hon visa vuxenvärlden att om de inte bryr sig om hennes framtid på jorden, varför ska hon då bry sig om sin framtid i skolan? En film om Europas mest uppmärksammade civila olydnadsauktion 2018.

Löparen 2019_Foto_Peter Magnusson_2_810.jpgLöparen 2019. Foto: Peter Magnusson

Löparen 2019
Regi Peter Magnusson
Manus Peter Magnusson
Stödmottagande producent Peter Magnusson
Sökande produktionsbolag Helion Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Klara Grunning
Stödbelopp 650 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Uppföljare till filmen Löparen från 2002. Då var Markus löpartalangen som levde i en kåta i skogen i fyra år för att få huvudet ”att landa på kroppen". Nu har snart 20 år gått och
huvudet har landat. Ändå vågar Markus inte tävla, trots att han vill.

Kortfilm

Kinematografi
Regi Stefan Stanisic
Manus Emma Bexell, Katayoun Dibamehr
Stödmottagande producent Emma Bexell
Sökande produktionsbolag Tiny Beast Productions HB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Blandad teknik
Konsulent Erika Wasserman
Stödbelopp 400 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Bombina Bombast presenterar Kinematografi: en metafiktiv uppgörelse med den manliga blicken i form av en sensorisk VR-upplevelse som låter dig se Ingmar Bergmans kultfilm Persona ur karaktären Elisabets ögon, den stumma skådespelaren.

kristallplaneten_Foto_Janne Hansen_810.jpgKristallplaneten. Foto. Janne Hansen

Kristallplaneten
Regi Pjotr Sapegin
Manus Pjotr Sapegin, Cathinka Nikolaysen
Stödmottagande producent Mikael Lindbom
Sökande produktionsbolag Dockhus Animation AB *
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Science Fiction
Teknik Animerad
Konsulent Patrik Axén
Stödbelopp 100 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Varför är det så svårt att finna sin plats i världen? Vilsna tonårstjejen Noras egna teori om detta är att människan kommer från en annan galax. Kristallplaneten är en animerad
dramakomedi med sci-fi-inslag om att hitta sitt rätta jag.
* Svensk samproducent. Huvudproducent: Kristallplaneten A/S, Merete Korsberg, Norge

Så inget händer dig
Regi Lisa Rydberg
Manus Lars Henrik Andersson, Lisa Rydberg
Stödmottagande producent Lars Henrik Andersson
Sökande produktionsbolag Firma Henrik Andersson
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Genre Drama
Teknik Animerad
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 220 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Många har fått lära sig att vara artiga och trevliga. Det kan vara svårt att veta när man inte ska vara det. Den här historien baseras på Lisa Rydbergs upplevelse i tonåren. En okänd man visar Lisa vägen till busstationen en mörk natt. När hon efter en stund vill gå själv får hon inte det. Det här är en historia om att ta fel beslut, om rädsla och om vårt samhälle. Vi kliver in i Lisas Tomhet, ensamhet och obehag som beskrivs med små enkla ord men i detta mörker finns också en komisk ton i bilderna. Allt utspelar sig under en natt som är omöjlig att glömma. Det här är ingen berättelse som vi vill berätta. Vi måste.

Marknadsstöd

Moa_Gammel_190202_810.jpgMoa Gammel regisserar LasseMajas Detektivbyrå - Tågrånarens hemlighet. Foto: 2019 SF Studios

LasseMajas Detektivbyrå - Tågrånarens hemlighet
Regi Moa Gammel
Manus Henrik Engström, Mattias Grosin
Stödmottagande producent Filippa Torstensson, Annika Sucksdorff
Sökande produktionsbolag SF Studios Production AB
Målgrupp Barn
Filmtyp Spelfilm
Genre Kriminal
Teknik Live action
Stödbelopp 7 740 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Clara rymmer från barnhemmet och söker upp deckarduon Lasse & Maja. Hon är dotter till den livstidsdömde tågrånaren Ferdinand Fransson och behöver hjälp att bevisa sin pappas oskuld och Lasse & Maja som precis fått sin detektivbyrå nedlagd av Kristinelunds fördomsfulle polischef ser sin chans. De ska bevisa att barn inte alls är lättlurade och korkade och att de självklart kan lösa mysterier.

Skriv ut