The Layers. Foto: Yilmaz Sen

Värmland, mansplaining och gruvindustri

Nyheter om svensk film, Produktionsstöd

En dokumentär om den svenska gruvindustrin, kortfilm om depression och ångest samt en musikalisk julfamilj finns bland februaris produktionsstöd.

Clara Sola av Nathalie Álvarez Mensén följer 30 åriga Claras resa för att bryta sig fri från socialt och religiöst förtryck, i strävan om att få bestämma över sin sexualitet och sina nyfunna krafter.

Colony Lapland av Linda Västrik och Håkan Berthas är en dokumentär om den svenska gruvindustrin. Fokus är på miljö vs storindustri och hur internationella lagar och mänskliga rättigheter hanteras i Sverige.

Jag kommer hem igen till jul av Ella Lemhagen är en berättelse om två bröder och deras musikaliska familj som tvingas konfronteras med sina hemligheter under en intensiv julhelg.

Kortfilmen The Layers av Yilmaz Sen visar hur påfrestande helt vanliga aktiviteter kan vara för den som plågas av depression och ångest. I fem kapitel visas hur en vanlig händelse övergår i en psykotisk episod. Filmen har som målsättning att bryta det sociala tabu som finns kring att uttrycka obehagliga känslor. Den distribueras på instagram.

Kortdokumentären Skräpytan av Daniel Milton varvar en oglamorös vardag inom verkstad och industri med festfyllda helger i gamla amerikanska bilar. Filmen består av nedslag i några unga värmlänningars liv och är en skildring av platsen de älskar.

I stop-motion-animerade kortfilmen Skön-hets-byrån reflekterar Anna Erlandsson (regi, producent, manus) över skönhetsindustrin och hur vi förförs av nonsens för att se yngre ut.

Julia Thelin, uppmärksammad för kortfilmen Brottas, får stöd för Sorry Not Sorry. Thelins nya kortfilm handlar om Feride som på väg hem från en fest hamnar med ett gäng skrålande unga killar i en fin, gammal träbåt. Filmen vann Startsladdens publikpris vid filmfestivalen i Göteborg.

Kortfilmen Let Her Speak av Ulla Heikkilä är en finsk-svensk samproduktion där en meriterad kvinnlig forskare är inbjuden som talare till en internationell konferens och inser att en manlig moderator börjar förklara hennes egen teori för henne.

Långfilm

Clara Sola
Regi Nathalie Álvarez Mensén
Manus Nathalie Álvarez Mensén, Maria-Camila Arias
Stödmottagande producenter Nima Yousefi, Peter Krupenin 
Sökande produktionsbolag HOB AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Madeleine Ekman
Stödbelopp 4 635 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Clara Sola är en coming of age film om 30 åriga Claras resa för att bryta sig fri från socialt och religiöst förtryck, i strävan om att få bestämma över sin sexualitet och sina nyfunna krafter.

Selfie av Mose i Colony Lapland.

Colony Lapland
Regi Linda Västrik, Håkan Berthas
Manus Linda Västrik, Håkan Berthas
Stödmottagande producent Maritha Norstedt, Linda Västrik
Sökande produktionsbolag Linda Västrik Filmproduktion AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Blandad teknik
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 1 300 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Den här filmen dokumenterar den fruktansvärda girighet som finns inom gruvindustrin, inom EU och den svenska regeringen. Det är en film som handlar om faktumet att Sverige är redo att offra sin unika naturskatt och bryta internationella lagar som gäller mänskliga rättigheter för att tillfredsställa denna agenda.

Jag kommer hem igen till jul
Regi Ella Lemhagen
Manus Daniel Karlsson
Stödmottagande producenter Sandra Harms, Rachel Bodros Wolgers 
Sökande produktionsbolag Miso Film Sverige AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Madeleine Ekman
Stödbelopp 7 000 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Jag kommer hem igen till jul, är en berättelse om två bröder och deras musikaliska familj som tvingas konfronteras med sina hemligheter under en intensiv julhelg.

Kortfilm

Eero Milonoff i Let Her Speak. Foto: Shazi Özdemir Tuffi Films

Let Her Speak
Regi Ulla Heikkilä
Manus Saara Särmä
Stödmottagande producenter Farima Karimi, Siri Hjorton Wagner 
Sökande produktionsbolag [sic] film AB *
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Patrik Axén
Stödbelopp 150 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning En meriterad kvinnlig forskare är inbjuden som talare till en internationell konferens och inser att en manlig moderator börjar förklara hennes egen teori för henne. En kommentar från publiken väcker både paneldeltagare och publik.

* Svensk samproducent. Huvudproducent:  Tuffi Films, Elli Toivoniemi, Finland

Skräpytan. Foto: Daniel Milton

Skräpytan
Regi Daniel Milton
Manus Daniel Milton
Stödmottagande producent Maria Fredriksson
Sökande produktionsbolag Barataria
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Klara Grunning
Stödbelopp 75 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning En oglamorös vardag inom verkstad och industri varvas med festfyllda helger i gamla amerikanska bilar. Skräpytan är ett nedslag i några unga värmlänningars liv och en skildring av platsen de älskar.

Skön-hets-byrån. Foto: Anna Erlandsson

Skön-hets-byrån
Regi Anna Erlandsson
Manus Anna Erlandsson
Stödmottagande producent Anna Erlandsson
Sökande produktionsbolag Annamotion animation
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Animerad
Konsulent Patrik Axén
Stödbelopp 245 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Filmen reflekterar över skönhetsindustrin. Vi låter oss luras in i en dröm att bli vackrare, se yngre ut och blir förförda av nonsens, men kan inte låta bli. Jag vill förmedla känslan hos människan som går in genom dörren som en kund, men snabbt förvandlas till en vandrande katastrof. Hjälp finns!

Sorry Not Sorry. Foto: Grand Slam Film

Sorry Not Sorry
Regi Julia Thelin
Manus Julia Thelin
Stödmottagande producenter Eliza Jones, Markus Waltå 
Sökande produktionsbolag Grand Slam Filmproduktion AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Erika Wasserman
Stödbelopp 325 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Feride är ensam i sommarnatten. Hon har varit på fest med sina kompisar och på vägen hem tar hon en omväg ner till vattnet. Där får hon syn på ett gäng unga killar som varit ute och supit i en fin, gammal träbåt. Killarna skrålar vårsånger i avancerade stämmor samtidigt som de närmar sig stranden där Feride står.

The Layers. Foto: Yilmaz Sen

The Layers
Regi Yilmaz Sen
Manus Yilmaz Sen
Stödmottagande producent Yilmaz Sen
Sökande produktionsbolag Firma Yilmaz Sen
Målgrupp Ungdom
Filmtyp Spelfilm
Genre Experiment
Teknik Animerad
Konsulent Erika Wasserman
Stödbelopp 420 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Vi lever alla i samma värld men varje individ upplever livet på sitt eget unika sätt. The Layers speglar den subjektiva verkligheten för en deprimerad själ. Det är en visuell resa som visar hur påfrestande helt vanliga aktiviteter kan vara för den som plågas av extrema känslor som depression och ångest. Filmen består av fem kapitel. Varje kapitel visar hur en vanlig händelse i livet övergår i en psykotisk episod. The Layers består av videoklipp postade på Instagram. Filmen har som målsättning att bryta det sociala tabu som finns kring att uttrycka obehagliga känslor offentligt samt skapa utrymme för depression och oro.

Skriv ut