Affischer av Eric Rohman
Affischer av Eric Rohman

Affischkonstnären Eric Rohman

Biblioteket, Cinemateket

Torsdag den 27 februari sätter Filminstitutets bibliotek tillsammans med Cinemateket extra strålkastarljus på Eric Rohman och svensk filmaffischkonst. Klockan 17 berättar Jan Göransson, Filminstitutets presschef, om Rohman och om affischen som fenomen. Vi visar både original och förlagor till ett urval av de affischer som bär Rohmans signatur. En unik möjlighet att på plats i biblioteket komma nära våra originalaffischer!

Eric Rohman (1891–1949) gjorde sin första filmaffisch redan 1915 och åren därefter kom han att stå för merparten av alla filmaffischer som trycktes i Sverige. Han är den flitigaste svenske affischtecknaren genom tiderna och kunde fram till slutet av 1940-talet teckna fyra till fem affischer per vecka. Totalt målade han mer än 7 000 affischer under sin livstid, däribland en lång rad filmaffischer, och hundratals av dem finns bevarade i Filminstitutets bild- och affischarkiv.

När Rohman i en intervju ombads säga något flott om filmaffischkonsten, så svarade han:

– ”Något flott? Det måste väl vara flott att fånga filmens själ och projicera den i ytterligt förenklade ytor och linjer i tre eller fyra färger på fem timmar till en kostnad som…
Ja det är verkligen flott.”

Efteråt visar vi Cinemateket Annonsera! (1936), till vilken Rohman gjort filmaffischen och troligen också de annonser och affischer som förekommer i själva filmen. Det är fri entré till samtalet, som pågår i ca 45 min, men till filmen krävs biljett. Den bokar du enkelt här.

Skriv ut