Producent Cecilia Nessen, regissör (m.m.) Nathan Grossman och festivaldirektör Alberto Barbera på röda mattan innan visningen. Foto Ann- Louice Dahlgren / Filminstitutet
Producent Cecilia Nessen, regissör (m.m.) Nathan Grossman och festivaldirektör Alberto Barbera på röda mattan innan visningen. Foto: Ann-Louice Dahlgren / Filminstitutet

Gretas filmresa har startat

Nyheter om svensk film

Nathan Grossmans dokumentär om Greta Thunberg är på väg till Kanada, där den kommer att visas under Toronto International Film Festival. Filmen, som fått titeln I Am Greta, har precis haft världspremiär på Venice International Film Festival, och många blev märkbart tagna av det närgångna porträttet av  den unga miljöaktivisten. Filminstitutets utsända, Ann-Louice Dahlgren, förmedlar i sin text både känslan på plats detta speciella år och kritikernas reaktioner efter att ha sett fillmen.

Solen strålar och lagunens azurblå vatten glittrar men allt är inte som det brukar vara i Venedig. Den 77:e upplagan av världens äldsta filmfestival inramas, som allting globalt just nu, av den pågående pandemin.

Innan man får komma in på festivalområdet på ön Lido mäts kroppstemperaturen och ansiktsmask är obligatorisk. Festivalchef Alberto Barbera var till en början osäker på om man överhuvudtaget skulle kunna arrangera festivalen.

 - Vi ställde oss frågan; är det möjligt att inte genomföra årets festival? Ska vi undvika att göra den? Kanske ja. Men för oss var ändå det rätta svaret; vi måste göra den. Och nu är vi igång så följ oss med tillgivenhet och stöd oss ​​generöst. Att agera rätt och riktigt i dessa tider är även att göra väl för filmen i världen.

Sverige representeras i år av kortfilmen Nattåget av Jerry Carlsson som visas den 10 september och i fredags, den 4 september, fick Nathan Grossmans I Am Greta hyllad världspremiär på festivalen.

Även om program och antalet platser i salongerna i år är begränsade har många internationella journalister slutit upp. Redan vid torsdagskvällens pressvisning skördade ”I Am Greta” applåder från den samlade presskåren.

Den svenska filmdelegationen på 13 personer tog tåget från Stockholm till Venedig men Greta Thunberg kunde inte åka med. Sabbatsåret är över och nu är det skolan som gäller.

Därför hölls den officiella presskonferensen med Greta på länk medan regissören Nathan Grossman och producenten Cecilia Nessen fanns på plats vid podiet i presskonferenssalen.

Många journalister var intresserade att höra Greta berätta om hur hennes arbete för klimatet påverkats av Covid19-situationen. Från sin skola i Stockholm bedyrade Greta att kampen kommer att fortsätta än starkare då miljöproblemen inte avstannar på grund av pandemin. Det faktum att filmen om henne och hennes liv får världspremiär i ett av världens mest utsatta kulturarv, det sjunkande Venedig, blir verkligen symboliskt.

På frågan om hur det kändes att arbeta med regissören Nathan Grossman svarade Greta skämtsamt att hon till en början var mycket skeptisk – var det verkligen en professionell produktion som inte ens hade en ljudtekniker utan bara en regissör som gjorde allt själv?

Resultatet blev onekligen högklassigt då dokumentären valdes ut till den prestigefyllda kategorin ”Out of Competition” under Venedigfestivalen.

Världspremiären hölls i Palazzo del Cinemas Sala Grande men den sedvanliga röda mattan med pressfotografer fick i år genomföras utan jublande skaror som brukar flockas för att få en glimt av festklädda stjärnor. (Dock livesänd av festivalen på https://www.labiennale.org/it/cinema/2020/streaming)

Desto fler människor fanns på plats i biosalongen. En publik som var märkbart tagen - många blanka ögon, stående ovationer och långa applåder. De spontana kommentarerna som hördes när publiken lämnade salongen var ”en Greta som vi inte sett henne förut, en annan bild av henne än den som vi fått genom media.”

Recensionerna har inte låtit vänta på sig. Lee Marshall kritiker på branschmagasinet Screen slås av en intim och ärlig film där en av slutscenerna från seglatsen till USA blir symbolisk för Greta själv och hennes gärning; ”hon styr med rakt utsatt kurs över stormiga hav med bara ett tunt sårbart skal mellan henne själv och de mörka djupen”. 

Caryn JamesHollywood Reporter beskriver filmen som ”en smidigt konstruerad bild av en blivande hjältinna och hur världen både omfamnat och avspisat henne…( ) ”Vi får se klipp av hur ett Fox News-ankare kallar henne ett ”psykiskt sjukt svenskt barn” och Brasiliens president Bolsanaro refererar till henne som ”snorunge”. Vi ser henne sitta i sin trädgård och läsa just sådana kommentarer i sin telefon och skratta åt dem. Just de där personliga glimtarna, även om de är få, tar filmen bortom vad de flesta vet och antar om Thunberg och gör den sevärd.”

Alessandra Magliaro, filmskribent för Italiens största nyhetsbyrå ANSA:

”I Grossmans kraftfulla och lärorika dokumentär kommer vi flickan med flätor som seglade över havet från Plymouth till New York för att ta klimatkampen till FN: s generalförsamling, in på livet. Hon lider av rädsla för det tunga havet, ensamhet och under hennes största åtagande (verkligen ett exceptionellt foto liksom många privata bilder) får vi se henne som den hon är och vad hon är; det är en extraordinär upplevelse.

Filmen 'Jag är Greta' är ett komplett porträtt av flickan med Aspergers syndrom, som dödshotats, hånats av Trump och Bolsonaro, men älskas av ungdomar världen över som tagit upp miljökampen i hennes namn och fått bland världens ledande att ändra prioriteringarna med historiska marscher, men möter också Greta som kramar sin häst och hunden Roxy, som skriver sina tal på natten och ihärdigt försöker förbättra ord för ord, den trötta flickan som hoppar över måltiderna och får föräldrarna att oroa sig. I dokumentären får vi lära känna dem, särskilt hennes far som följer henne och aldrig lämnar den modiga lilla kvinnan.”

James Mottram för brittiska Total Film och The Esquire var positivt överraskad: ”En inspirerande dokumentär med unikt insiderfoto, verkligen något utöver det vanliga.”

I Am Greta får nordamerikansk premiär under Toronto filmfestival nästa vecka. Under hösten går den upp på biografer över hela Europa, i USA och i Australien.

I Sverige får filmen biopremiär i november.

 

Filmfestivalen i Venedig pågår fram till den 12 september och Toronto filmfestival pågår 10-19 september.

Skriv ut