Tecknad spyfluga
Spyflugan Astrid. Foto: Bloody Honey

Spyflugor, jiddisch och slump

Nyheter om svensk film, Produktionsstöd

Bland de senaste projekten som beviljats produktionsstöd finns ett kidnappningsdrama i Sinai, deporteringsstudie från Auschwitz och en ung mans mardrömmar om faderskapets vedermödor.

Dead Woman skrivs och regisseras av Kadri Kõusaar. Det är ett Stockholmssyndromliknande drama som samproduceras mellan Estland, Sverige och Finland (svenska producenter Charlotte Most och Maria Larsson Guerpillon). I ett laglöst och apokalyptiskt Sinai blir den västerländska journalisten Ingrid (Frida Westerdahl) kidnappad av palestinska terrorister. Hon förälskar sig i kidnapparen Ali, varpå hans misstänksamma chef blir alltmer våldsam. Ingrid flyr men det visar sig vara en illusion. Kõusaars debutfilm Magnus (2007) var den första estniska film att visas i det officiella programmet på filmfestivalen i Cannes.

Norsk-svenska Den största förbrytelsen av Eirik Svensson (svenska producenter Fredrik Wikström Nicastro och Brita Lundqvist) utspelar sig under andra världskriget då 773 norska judar deporterades från Norge till tyskarnas koncentrationsläger i Auschwitz. Endast 38 av dem kom hem igen. Detta är den sanna historien om Charles Braude och hans familj och hur de drabbades av denna förbrytelse.

Dansk-svenska samproduktionen Rättfärdighetens ryttare av Anders Thomas Jensen (svensk samproducent Lizette Jonjic) handlar om militären Markus som förlorat sin fru i en tragisk tågolycka. Allt verkar vara en slump tills statistikerna Otto, Emmenthaler och Lennart dyker upp. De presenterar algoritmer som påvisar att olyckan kanske inte var en slump utan ett planerat attentat.

Kortfilmen Detta är natten av Gunnar Bergdahl är ett filmpoetiskt möte satt till Anna Margolins poesi om ett hemlöst språk, en bortglömd plats och levande minnen. Språket är jiddisch och platsen den judiska begravningsplatsen i Warszawa med sina 200 000 förfallna gravar. Till filmen har skrivits nyskriven musik av saxofonisten Ida Gillner. Filmen riktar sig till publik mellan 13 - 18 år och ingår i Glöd - satsning på film på de nationella minoritetsspråken.

Daniel Permbo regisserar, producerar och skriver Plikt, en animerad kortfilm av utspelar sig på natten då en nybliven pappa sitter vaken på sin säng och lyssnar till bebisens snarkningar under barnvagnens mörka sufflett. Snarkningarna tystnar och öppningen i barnvagnen blir en portal in i en drömvärld där mannen konfronteras med sin skräck.

Spyflugan Astrid av Charlotte Rodenstedt är ett animerat kortfilmsäventyr för de yngsta, baserat på de välkända böckerna av Maria Jönsson, som även skriver filmens manus. Lillasyster Zazza, som Astrid lovat att passa, är plötsligt borta! Vi följer Astrids letande i en flugas värld. Jakten går genom Gula hålen, förbi Godispåsen och över Svarta lurvet. (Som för oss människor snarare känns igen som en smaskig ost, en stinkande kompostpåse och familjens lurviga husdjur.) Kommer Astrid hitta Zazza? Eller kanske upptäcka platsen hon drömt om?

Långfilm

Dead Woman
Regi Kadri Kõusaar
Manus Kadri Kõusaar
Stödmottagande producenter Charlotte Most, Maria Larsson Guerpillon
Sökande produktionsbolag Most Film AB *
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Madeleine Ekman
Stödbelopp 1 000 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning På uppdrag till den laglösa och apokalyptiska Sinaikusten kidnappas den västerländska journalisten Ingrid (Frida Westerdahl) av palestinska terrorister och hålls tillfångatagen i öknen. Ingrid blir snabbt förälskad i den mest sympatiska av förövarna, Ali (Ali Suliman). Alis chef Moussa misstänker det hela och blir allt farligare och våldsammare. Under en dramatisk scen lyckas Ingrid till slut fly och överlever...men det visar sig vara en illusion.

* Svensk samproducent. Huvudproducent: Meteoriit OÜ, Aet Laigu, Estland

Den största förbrytelsen_Foto Georg Fossum_NTB_810.jpgDen största förbrytelsen. Foto: Georg Fossum NTB

Den största förbrytelsen
Regi Eirik Svensson
Manus Harald Rosenløw Eeg, Lars Gudmestad
Stödmottagande producenter Fredrik Wikström Nicastro, Brita Lundqvist
Sökande produktionsbolag SF Studios Production AB **
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Madeleine Ekman
Stödbelopp 1 500 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Under andra världskriget deporterades 773 norska judar från Norge till tyskarnas koncentrationsläger i Auschwitz. Endast 38 av dem kom hem igen. Detta är den sanna historien om Charles Braude och hans familj och hur de drabbades av denna förbrytelse.

** Svensk samproducent. Huvudproducent: Fantefilm Fiksjon AS, Martin Sundland, Norge

Rättfärdigheten ryttare_På bilden_Nicolas Bro, Lars Brygmann, Anders Thomas Jensen, Mads Mikkelsen, Andrea Heick Gadeberg, Nikolaj Lie Kaas_Foto_Anders Overgaard_810.jpgRättfärdigheten ryttare. På bilden: Nicolas Bro, Lars Brygmann, Anders Thomas Jensen, Mads Mikkelsen, Andrea Heick Gadeberg och Nikolaj Lie Kaas. Foto: Anders Overgaard

Rättfärdighetens ryttare
Regi Anders Thomas Jensen
Manus Anders Thomas Jensen
Stödmottagande producent Lizette Jonjic
Sökande produktionsbolag Zentropa Sweden AB ***
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Madeleine Ekman
Stödbelopp 900 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Militären Markus har förlorat sin fru i en tågolycka. Allt verkar vara en slump tills statistikerna Otto, Emmenthaler och Lennart dyker upp. De presenterar algoritmer som påvisar att olyckan kanske inte var en slump utan ett planerat attentat.

*** Svensk samproducent. Huvudproducent: Zentropa Entertainments3 aps, Sisse Graum/Sidsel Hybschmann, Danmark

Kortfilm

Detta är natten_810.jpgDetta är natten. Foto: Anders Bohman.

Detta är natten ****
Regi Gunnar Bergdahl
Manus Anna Margolin
Stödmottagande producent Fredrik Lange
Sökande produktionsbolag Vilda Bomben Film AB
Målgrupp Unga 13-18 år
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Klara Grunning
Stödbelopp 130 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Detta är natten är ett filmpoetiskt möte; ett hemlöst språk, en bortglömd plats, levande minnen. Språket är jiddisch, platsen den judiska begravningsplatsen i Warszawa med sina 200 000 förfallna gravar och så nyskriven musik av Ida Gillner till Anna Margolins poesi.

**** Glöd - satsning på film på de nationella minoritetsspråken

14_PLIKT_FotoDanielPermbo_810.jpgPlikt. Foto: Daniel Permbo

Plikt
Regi Daniel Permbo
Manus Daniel Permbo
Stödmottagande producent Daniel Permbo
Sökande produktionsbolag DejPej Film
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Animerad
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 350 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Det är natt. En nybliven pappa sitter vaken på sin säng och lyssnar till bäbisens snarkningar under barnvagnens mörka sufflett. Snarkningarna tystnar och öppningen i barnvagnen blir en portal in i en drömvärld där mannen konfronteras med sin skräck.

14b.SpyfluganAstrid_FotoBloodyHoney_810.jpgSpyflugan Astrid. Foto: Bloody Honey

Spyflugan Astrid
Regi Charlotte Rodenstedt
Manus Maria Jönsson
Stödmottagande producent Emma Lidström
Sökande produktionsbolag Bloody Honey
Målgrupp Barn 0 - 6 år
Filmtyp Spelfilm
Genre Äventyr
Teknik Live action
Konsulent Jenny Gilbertsson
Stödbelopp 400 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Spyflugan Astrid sitter i ett fönster och drömmer sig ut… Lillasyster Zazza, som Astrid lovat att passa, är plötsligt borta! Vi får följa Astrids letande i en flugas värld - ett vanligt kök, men för henne gigantiskt. Var är Zazza? Jakten går genom Gula hålen, förbi Godispåsen och över Svarta lurvet. (Som för oss människor snarare känns
igen som en smaskig ost, en stinkande kompostpåse och familjens lurviga husdjur.) Kommer Astrid hitta Zazza? Eller kanske upptäcka platsen hon drömt om?

Skriv ut