Närbild futuristisk kvinnas ansikte.
Ur Jordbundna. Foto: Tahir Carl Karmali, Visual Artist

Kvinnliga rappare, afro-futuristisk film och nytt från Tarik Saleh

Nyheter om svensk film, Produktionsstöd

Hela 18 projekt ingår i den sista omgången produktionsstöd och marknadsstöd innan sommaren. Bland filmerna finns en spelfilm om Zlatan, en egyptisk thriller, science fiction i kortformat och dokumentärer om kvinnliga rappare och pojkar i målbrottet.

Boy from Heaven av Tarik Saleh handlar om Adam, son till en fiskare vid Nildeltat, som beviljas ett stipendium för högre studier vid universitetet i Kairo. När rektorn plötsligt dör, börjar en maktkamp om vem som ska efterträda honom. Säkerhetspolisens utredare Ibrahim beordras att se till att den nya rektorn blir den som passar landets ledning. Men Ibrahims informatör inne på universitetet mördas. Han måste snabbt hitta en ny, en person utan kontakter och andra lojaliteter. Adam passar perfekt in i den rollen.

Så jävla easy going av Christoffer Sandler är en dramakomedi för ungdomar, baserad på Jenny Jägerfeldts bok. Joanna har inte haft en så glamorös tillvaro, och nu hotas hon till livet av en knarklangare. Hennes ADHD-medicin har tagit slut. Och mitt i allt är Audrey, som får Joannas hjärta att fullkomligt explodera.

Jag är Zlatan av Jens Sjögren riktar sig till unga 13-18 år och är berättelsen om Zlatan och hans osannolika resa, från Rosengård och ut i världen, för att bli en av världens främsta fotbollsspelare. Om livet i förortsgettot och kärleken till sina rötter och fotbollen, och om grabben som bestämmer sig för att leva sina drömmar. Manus skrivs av David Lagercrantz och Jakob Beckman. Filmen tilldelas även marknadsstöd.

I Stories from the Debris väver Jennifer Rainsford ihop ett collage av berättelser utifrån det berg av undervattensskräp som drevs ut i havet då tsunamin drabbade Japan 2011. Filmen är en essäistisk dokumentär om hur natur och människa växer åter efter katastrofer. Filmens producenter, Michael Krotkiewski och David Herdies, producerade förra årets Guldbaggevinnare för bästa dokumentär - Transnistra av Anna Eborn.

Motståndaren, skriven och regisserad Milad Alami vars Charmören blev internationellt prisad. Efter en våldsam händelse bestämmer sig ett par för att lämna allt bakom sig och börja om i ett nytt land, men deras förflutna vägrar att släppa taget om dem.

Bland kortfilmerna finns Nikeisha Anderssons dokumentär Den kvinnliga rapscenen Svea som följer de tre svenska kvinnliga rapparna Cleo, Vera K och Nigma i olika delar av Sverige.

Kortfilmen Jordbundna, skriven och regisserad av Baker Karim är Sveriges första afro-futuristiska film. Världen har blivit till en obeboelig plats, och mänskligheten ska räddas genom att resa iväg på en interplanetär ark som ska kolonialisera nya världar. Men vilka väljs egentligen ut för att representera mänskligheten i framtiden? Filmen är del av kortfilmssatsningen 2121 med filmer som blickar in i framtiden.

I dokumentären Målbrottskören av Ina Holmqvist och Martina Carlstedt berättar tonårskillar med svajiga röster om kroppsliga förändringar, kärlek och identitetssökande. De är alla medlemmar i Målbrottskören, en “karantän-kör” för pojkar som hamnat i målbrottet.

Långfilm

Boy from Heaven
Regi Tarik Saleh
Manus Tarik Saleh
Stödmottagande producenter Kristina Åberg, Fredrik Zander
Sökande produktionsbolag Atmo Rights AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Thriller
Teknik Live action
Konsulent Madeleine Ekman
Stödbelopp 10 000 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Adam, son till en fiskare vid Nildeltat, beviljas ett stipendium för högre studier vid universitetet i Kairo. När rektorn plötsligt dör, börjar en maktkamp om vem som ska efterträda honom. Säkerhetspolisens utredare Ibrahim beordras att se till att den nya rektorn blir den som passar landets ledning. Men Ibrahims informatör inne på universitetet mördas. Han måste snabbt hitta en ny, en person utan kontakter och andra lojaliteter. Adam passar perfekt in i den rollen.

Children of the Enemy_Foto_Privat_810.jpgChildren of the Enemy. Foto: Privat

Children of the Enemy
Regi Gorki Glaser Müller
Manus Gorki Glaser Müller
Stödmottagande producenter Erika Malmgren, Kristofer Henell
Sökande produktionsbolag Cinecic Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Klara Grunning
Stödbelopp 1 900 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: 2014 lämnade Amanda och hennes man Michael Skråmo Sverige för att ansluta sig till terrororganisationen IS. Fem år senare dödas båda och efterlämnar sju små barn i det gigantiska flyktinglägret al-Hol. Klockan tickar för barnens överlevnad och när den svenska regeringen inte agerar tvingas Amandas pappa, Patricio Galvez, på egen hand försöka rädda sina barnbarn.

Excess-Will-Save-Us---The-Movie_Foto_Filip-Lyman_810.jpgExcess Will Save Us. Foto: Filip Lyman

Excess Will Save Us
Regi Morgane Dziurla-Petit
Manus Morgane Dziurla-Petit
Stödmottagande producent Fredrik Lange
Sökande produktionsbolag Vilda Bomben Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Hybrid
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Helen Ahlsson
Stödbelopp 1 925 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: En regissör gör en film om sin familj i den lilla byn Villereau i norra Frankrike, där bristande information skapar rädsla, överdrifter och paranoia hos invånarna under en tid av kris i Europa. Baserad på den prisbelönta kortfilmen med samma namn.

I-jakt-efter-Imads-barndom_05_foto_Zahavi-Sanjavi_810.jpgImads barndom. Foto: Zahavi Sanjavi

Imads barndom
Regi Zahavi Sanjavi
Manus Zahavi Sanjavi
Stödmottagande producent Zahavi Sanjavi
Sökande produktionsbolag AVB Production AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 1 520 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Den yazidiske pojken Imad (5 år gammal) befrias efter 2,5 år som fånge hos IS extremisterna. Hjärntvättad under fångenskapen och omformad till IS-krigare, hyser han nu bara hat och förakt för sin familj och sitt ursprung. Filmen handlar om Imads homecoming till familjen men även om en pappa som aldrig kom hem igen och en mamma som torterades och sexuellt utnyttjades av IS-soldaterna.

Jag är Zlatan
Regi Jens Sjögren
Manus David Lagercrantz, Jakob Beckman
Stödmottagande producenter Frida Bargo, Mattias Nohrborg
Sökande produktionsbolag B-Reel Films AB
Målgrupp Unga 13-18 år
Filmtyp Spelfilm
Teknik Live action
Konsulent Jenny Gilbertsson
Stödbelopp 3 000 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Den fantastiska berättelsen om Zlatan och hans osannolika resa, från Rosengård och ut i världen, för att bli en av världens främsta fotbollsspelare. Om livet i förortsgettot och kärleken till sina rötter och fotbollen, och om grabben som bestämmer sig för att leva sina drömmar.

Margrete-den-Første_fotoSF-Studios,-Robin-Skjoldborg_810.jpgMargrete den Første. Foto: SF Studios, Robin Skjoldborg

Margrete den Første
Regi Charlotte Sieling
Manus Charlotte Sieling, Jesper Fink, Maya Ilsøe
Stödmottagande producent Jon Nohrstedt
Sökande produktionsbolag SF Studios Production AB*
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Madeleine Ekman
Stödbelopp 2 500 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Året är 1402. Drottning Margrete sitter på makten över hela Norden, som hon styr genom sin adoptivson Erik. Men en konspiration pågår i maktens korridorer, vilket sätter Margrete i ett omöjligt dilemma som kan kosta henne hela hennes livsverk: Kalmarunionen.

* Svensk samproducent. Huvudproducent: SF Studios Production ApS, Birgitte Skov, Lars Bredo Rahbek, Danmark

Motstandaren_Foto_Jason-Alami_810.jpgMotståndaren. Foto: Jason Alami 

Motståndaren
Regi Milad Alami
Manus Milad Alami
Stödmottagande producent Annika Rogell
Sökande produktionsbolag Tangy AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Madeleine Ekman
Stödbelopp 8 000 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Efter en våldsam händelse bestämmer sig ett par för att lämna allt bakom sig och börja om i ett nytt land, men deras förflutna vägrar att släppa taget om dem.

Stories-from-the-Debris_foto_Jennifer-Rainsford_810.jpgStories from the Debris. Foto: Jennifer Rainsford

Stories from the Debris
Regi Jennifer Rainsford
Manus Jennifer Rainsford
Stödmottagande producenter Michael Krotkiewski, David Herdies
Sökande produktionsbolag Momento Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 2 000 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Stories From the Debris väver ihop ett collage av berättelser utifrån det berg av undervattensskräp som drevs ut i havet då tsunamin drabbade Japan 2011. Filmen är en essäistisk dokumentär om hur natur och människa växer åter efter katastrofer.

Så jävla easy going
Regi Christoffer Sandler
Manus Linda-Maria Birbeck, Jessika Jankert, Lina Åström, Christoffer Sandler
Stödmottagande producenter Annika Hellström, Erika Malmgren
Sökande produktionsbolag Cinecic Film AB
Målgrupp Unga 13-18 år
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Jenny Gilbertsson
Stödbelopp 8 000 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Inte för att Joannas tillvaro har varit så glamorös, men att hotas till livet av en knarklangare är inte riktigt det hon föreställt sig. Hennes ADHD-medicin har tagit slut. Och mitt i allt är Audrey, som får Joannas hjärta att fullkomligt explodera.

Kortfilm

Arne-moter-döden_Foto_Claes-Hedlund_810.jpgArne möter döden. Foto: Claes Hedlund

Arne möter döden
Regi Lars Vega
Manus Lars Vega
Stödmottagande producenter Claes Hedlund, Mathias Fjellström
Sökande produktionsbolag Salmonfox AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 270 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Snål-Arne ska dö och får besök av liemannen Döden. Snål-Arne får uppskov av Döden för att göra en sista biltur. En roadmovie mellan en snålbonde och den andäktige Döden startar i en rostig Volvo 240 med lien fastsurrad på takräcket.

PRESSBILD-SVEA_810.jpg

Den kvinnliga rapscenen Svea
Regi Nikeisha Andersson
Manus Nikeisha Andersson
Stödmottagande producenter Nikeisha Andersson, Jessica Andersson
Sökande produktionsbolag Nikeisha Productions AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Blandad
Konsulent Klara Grunning
Stödbelopp 1 400 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Den kvinnliga rapscenen Svea är en dokumentär som öppnar upp rösten för svenska kvinnliga rappare och deras förklaring på vad rap är för dem. Filmen skildrar inte en individ eller definierar vad rap är, utan den låter utövarna definiera det själva. Dokumentären följer kvinnliga rappare i olika delar av Sverige och visar hur det är att vara kvinnlig rappare idag.

DuGamlaDuFria_FotoJosuaEnblom_810.jpgDu gamla, du fria. Foto: Josua Enblom

Du gamla, du fria
Regi Dawid Ullgren
Manus Dawid Ullgren
Stödmottagande producenter Manne Indahl, Alina Rydbeck
Sökande produktionsbolag Crisp Film
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 100 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: En grupp vänner anländer till en badstrand för ett nattdopp. Den glada stämningen förändras snabbt när några förbipasserande fäller en eventuell homofobisk kommentar. Karaktärerna dras åt olika riktningar med helt olika tolkningar av situationen. Vems upplevelse är värd mest? Vem äger sanningen?

Jordbundna_foto-Tahir-Carl-Karmali_810.jpgJordbundna. Foto: Tahir Carl Karmali, Visual Artist

Jordbundna **
Regi Baker Karim
Manus Baker Karim
Stödmottagande producenter Olivier Guerpillon, Frida Hallberg
Sökande produktionsbolag Fox in the Snow Films AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Science Fiction
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 646 500 kr
Produktionsbolagets beskrivning: När världen blivit till en obeboelig plats, ska mänskligheten räddas genom att resa iväg på en interplanetär ark som ska kolonialisera nya världar. Men vilka väljs egentligen ut för att representera mänskligheten i framtiden? Sveriges första afro-futuristiska film är här.
** Kortfilmssatsningen 2121

Manmedduvor_LinaMariaMannheimer_810.jpgMan med duvor. Foto: Lina Mannheimer

Man med duvor
Regi Lina Mannheimer
Manus Lina Mannheimer
Stödmottagande producent Lina Mannheimer
Sökande produktionsbolag Lina Mannheimer Produktion AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 405 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: En man tar han om fåglarna runt omkring Centre Pompidou. Han är mycket kontroversiell. Varje dag vid solnedgången matar han en enorm flock med duvor i en dramatisk performance. Man med duvor är en film om ömhet, äckel och fanatisk hängivenhet.

Mardjuret_Foto-Frida-Ekstrand-Elmström_810.jpgMardjuret. Foto: Frida Ekstrand Elmström

Mardjuret
Regi Frida Ekstrand Elmström
Manus Frida Ekstrand Elmström
Stödmottagande producent Anders Wilhelmsson
Sökande produktionsbolag Menado AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Animerad
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 100 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: På vandring i naturen stöter Mardjuret på ett annat djur som fallit ner i en brunn. Skrämd flyr Mardjuret men snubblar, slår sig och svimmar. Fångad i det undermedvetna bearbetar Mardjuret sitt möte för att sedan vakna upp och ta ett beslut, att hjälpa främlingen upp ur brunnen.

Målbrottskören
Regi Ina Holmqvist, Martina Carlstedt
Manus Martina Carlstedt, Ina Holmqvist
Stödmottagande producenter Ina Holmqvist, Martina Carlstedt
Sökande produktionsbolag Ballad Film AB
Målgrupp Unga 13-18 år
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Jenny Gilbertsson
Stödbelopp 300 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Målet är att bli vuxen. Brottet är tonåren. Rösten som inte bär och livet som svajar. Tonårskillar berättar om kroppsliga förändringar, kärlek och identitetssökande. De är alla medlemmar i Målbrottskören, en “karantän-kör” för pojkar som hamnat i målbrottet.

Ockultationen_Regissor_Patrik-Eklund_FotoSVT_810.jpgPatrik Eklund regisserar Ockultationen. Foto: SVT

Ockultationen **
Regi Patrik Eklund
Manus Patrik Eklund
Stödmottagande producent Mathias Fjellström
Sökande produktionsbolag Salmonfox
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 700 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: År 2121 är jorden efter ett sekel av naturkatastrofer åter på grön kvist. I Laisvalls medborgarhus har ortsborna samlats för att hedra den lokala miljökämpen Eugene och hans koldioxidsug. Men mitt i firandet inträffar något som kommer förändra allt.
** Kortfilmssatsningen 2121

PunaniSteam_FotoMiljaRossi_810.jpgFrån testfilmat material till Punani Steam. Foto: Milja Rossi

Punani Steam
Regi Emma Pål Brunzell
Manus Emma Pål Brunzell
Stödmottagande producent Gilda Naumanen
Sökande produktionsbolag Carbs Collective AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 250 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: När Youtubern Isabell ska testa den kontroversiella produkten Punani Steam går det väldigt fel: hon spiller en kastrull kokhett vatten i underlivet. När hon från ett iskallt badkar måste förklara situationen för en oförstående sköterska på Vårdguiden känns inget begripligt längre.

Marknadsstöd

Jag är Zlatan
Regi Jens Sjögren
Manus David Lagercrantz, Jakob Beckman
Stödmottagande producenter Frida Bargo, Mattias Nohrborg
Sökande produktionsbolag B-Reel Films AB
Målgrupp Unga 13-18 år
Filmtyp Spelfilm
Teknik Live action
Konsulent Jenny Gilbertsson
Stödbelopp 8 000 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Den fantastiska berättelsen om Zlatan och hans osannolika resa, från Rosengård och ut i världen, för att bli en av världens främsta fotbollsspelare. Om livet i förortsgettot och kärleken till sina rötter och fotbollen, och om grabben som bestämmer sig för att leva sina drömmar.

Skriv ut