Ung tjej och ung kille med keps
Ur kortfilmen 2gether. Foto: Oscar Gunnarsson

Tracey Thorn, Roy Andersson och influencers

Nyheter om svensk film, Produktionsstöd

Bland de nio senaste projekten som beviljats produktionsstöd finns en dokumentär om när Roy Andersson gör sin sista film, en relationskomedi i zombiemiljö, animationer om Corona av och för barn, framgångstörstande influencers - och mycket mer.

Fred Scott beviljas stöd för engelsk-svenska samproduktionen Being a Human Person, en dokumentär om Roy Andersson. Filmen följer Andersson under tre års tid under det att han skapar sin sista film Om det oändliga och kommer överens med sin egen dödlighet.

Dokumentären Gold Miners av Inka Achté är en finsk-svensk-norsk samproduktion. Den följer en finsk-somalisk familj med fyra barn som bott i Finland i 25 år när de ärver en bit somalisk mark, som har guld. De emigrerar tillbaka och finner guld, kobolt och ädelsten.

I dokumentären The Red Ring berättar Joonas Berghäll (Steam of Life) om en sofistikerad bakterie som drar ut kraften ur kroppen. Inga vaccin eller piller löser situationen. Det handlar om borelia, som regissören själv drabbades av, och filmen följer hans väg genom Europas sjukhus.

Kortfilmen 2gether av Kim Ekberg är en poetisk hybridfilm som kretsar kring ett par. Regissörens egen bror spelar sig själv, likaså gör broderns flickvän. De är influencers från Norrköping utan framgång på youtube och med ett förhållande som knakar.

Berättelser på kylskåpet av Lasse Persson är film för de allra yngsta. Regissören har pratat med barn om vad som finns i deras huvuden. Barnen har ritat teckningar om bland annat blod och corona som sen har animerats. Grunden är att försöka följa barnkonventionen och lyssna till vad barn tänker. Slutresultatet blir tre filmer a fyra minuter, riktade till förskolebarn.

Kortfilmen Det sista äktenskapet av Gustav Egerstedt är en relationskomedi i zombiemiljö. Apokalypsen är här och Janne och Marie lever med elstängsel omkring sin stuga, något han är ok med, medan hon vill något annat. Producerar gör Dominique Kaireus och Carl Molinder (Låt den rätte komma in).

Göran Hugo Olsson har brutit ut abstrakta delar från sin film England 79 till dokumentären England 79 – remix. Tracey Thorn läser sina dagböcker till arkivbilder. Filmen går redan nu att se på SVT Play.

Kortfilmen En natt till av Erik Warolin handlar om att satsa – och om vad man är villig att offra. Ett ungt par letar bostad och hittar till slut en fin villa som de verkar ha råd med. Enda kruxet är att den gamla damen som bor där vill att de ska bo där ihop med henne.

Kortfilmen Hitta mig av Jean-Luc Mwepu behandlar religiös tro. Regissörens egna uppväxt i ett katolskt hem är avstampet, om en familj som flyr på grund av sin religiösa övertygelse. Historien kretsar runt en filminspelning som går fel – varpå alla i teamet förhåller sig olika till problemet på grund av olika trosuppfattning.

Långfilm

BeingAHumanPerson-FotoFredScott_810.jpgUr Being a Human Person. Foto: Fred Scott

Being a Human Person
Regi Fred Scott
Manus Fred Scott
Stödmottagande producenter Johan Carlsson, Pernilla Sandström
Sökande produktionsbolag Roy Andersson Filmproduktion AB *
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 450 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Vid 76 års ålder påbörjar Roy Andersson sitt sista mästerverk. Detta porträtt av en av de mest originella och medmänskliga regissörerna inom independentfilmen utforskar arvet efter en mästare samtidigt som han själv avslutar sitt livsverk.
* Svensk samproducent. Huvudproducent: Archer's Mark, Mike Brett, Storbritannien

Gold Miners_Foto_Napafilms_810.jpgUr Gold Miners. Foto: Napafilms

Gold Miners
Regi Inka Achté
Manus Inka Achté
Hanna Karppinen
Stödmottagande producent Ove Rishöj Jensen
Sökande produktionsbolag Auto Images AB **
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Klara Grunning
Stödbelopp 250 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning När Mustafe Hagi bad om ett äventyr visste han inte vad som väntade runt hörnet. Två månader senare upptäcks koppar och guld på hans familjs mark i Somaliland och han flyttar familjen tillbaka till sitt hemland. Men att öppna en gruva i Somaliland är inte lätt.
** Svensk samproducent. Huvudproducent: Napafilms, Liisa Karpo, Finland

The Red Ring Foto_Lars_Skree_810.jpgUr The Red Ring. Foto: Lars Skree

The Red Ring
Regi Joonas Berghäll
Manus Joonas Berghäll
Stödmottagande producent Margarete Jangard
Sökande produktionsbolag WG Film AB ***
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Klara Grunning
Stödbelopp 315 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Regissören Joonas Berghäll, som lider av kronisk lyme borreliosis och andra fästingburna infektionssjukdomar, söker efter ett botemedel mot hans sjukdom och svar på varför inga ansträngningar görs för att stoppa den globala borrelia-epidemin innan det är för sent.
** Svensk samproducent. Huvudproducent:  Oktober Oy, Satu Majava, Finland

Kortfilm

2gether_Foto Oscar Gunnarsson_810.jpgUr 2gether. Foto: Oscar Gunnarsson

2gether
Regi Kim Ekberg
Manus Kim Ekberg
Stödmottagande producenter Hanna Hannerz, Elin Bennett
Sökande produktionsbolag Nordantill Film
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Romantik
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 250 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Före detta Ex on the beach-deltagarna Hampus och Olivia försöker försörja sig som influencers och hålla ihop sin relation och tillvaro i Norrköping. Ett bråk om disken leder till ett oväntat frieri. Ska Olivia tacka ja eller nej?

Berättelser påk ylskåpet_FotoLassePersson_810.jpgUr Berättelser på kylskåpet. Foto: Lasse Persson

Berättelser på kylskåpet
Regi Lasse Persson
Manus Lasse Persson
Stödmottagande producent Lisa Tulin
Sökande produktionsbolag Swedish Ecstasy Film
Målgrupp Barn 0-6 år
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Animerad
Konsulent Jenny Gilbertsson
Stödbelopp 150 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Via teckningar av 4 till 6-åringar blir vi presenterade olika tankar och fantasier kring Corona och annat. Teckningarna är animerade. Barnens ord om sina bilder läses av professionella skådespelare. Till slut får vi se original-teckningarna på den plats där sådana brukar hamna - på kylskåpet.

Det sista äktenskapet_FotoGustav Egerstedt_810.jpgDet sista äktenskapet. Foto: Gustav Egerstedt 

Det sista äktenskapet
Regi Gustav Egerstedt
Manus Johan Holmström
Stödmottagande producenter Carl Molinder
Dominique Kaireus
Sökande produktionsbolag Paroll Collective AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 350 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Några år efter zombie-katastrofen behöver Marie och Janne inte oroa sig så mycket över att få hjärnan uppäten. Nu hotar istället gräl om hushållsarbete och ett trist sexliv. Paret överlevde apokalypsen, men hur ska det gå för äktenskapet?

England-79 Remix
Regi Göran Hugo Olsson
Manus Göran Hugo Olsson
Stödmottagande producent Tobias Janson
Sökande produktionsbolag Story AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Blandad teknik
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 200 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Kortfilm av Göran Hugo Olsson med text av Tracey Thorn från duon Everything but the Girl, om hennes uppväxt i en Londonförort på 70-talet, berättad med abstrakta analoga videobilder, grafik av Stefania Malmsten och musik av Eklången Systemica.

En natt till
Regi Erik Warolin
Manus Erik Warolin
Stödmottagande producent Henrik Lagercrantz
Sökande produktionsbolag Social Club Stockholm Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 275 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Moa och Tage får möjligheten att göra sitt livs husaffär. Men endast om de sover över några nätter hos Dolores, husets nuvarande ägare. Paret går med på det underliga kravet, det är ju ändå deras drömhus. När ägaren kommer med fler och fler påträngande önskemål flyttas hela tiden gränsen för vad Tage och Moa står ut med.

Hitta mig_Foto_Julia Sixtensson_810.jpgTeamet bakom Hitta mig. Foto: Julia Sixtensson

Hitta mig
Regi Jean-Luc Mwepu
Manus Jean-Luc Mwepu
Stödmottagande producenter Lina Birk, Julia Sixtensson
Sökande produktionsbolag Lina Willehader-Birk
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 220 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Hitta mig är Jean-Luc Mwepu senaste kortfilm och utspelar sig under en filminspelning. Filmskoleeleverna är i full gång med att spela in deras kortfilm när en oväntad händelse splittrar teamet. Regissören Amelie hamnar i fokus och tvingas möta sin osäkerhet kring tro och andlighet.

Skriv ut