Kvinnor och män vid soffgrupp
Caroline Cowan, längst fram till vänster, regisserar Eva & Adam att vara eller inte vara – ihop. Även i bild Johan Unenge och Måns Gahrton (författare) och Francy Suntinger (producent). Foto: Johan Bergmark

Surrogatmödrar, mobbning och romkom för unga

Nyheter om svensk film, Produktionsstöd

Bland de senaste projekten som beviljats stöd finns två projekt med humor och romantik för en yngre målgrupp, både Eva & Adam att vara eller inte vara – ihop och Sune – midsommar. Dessutom dokumentärer om mobbning, surrogatmödraskap och kortfilm om rätten till intimitet och lust. Med mera.

Caroline Cowan långfilmsdebuterar med Eva & Adam att vara eller inte vara – ihop, om att bli kär för första gången. Hur vet man? Hur gör man? Adam är ny i klassen. Eva har slutit en anti-killpakt med sin bästis för att alla killar är så barnsliga. Men när de möts i Ryska posten blir det svårt att stoppa känslorna. Kanske omöjligt.

Dokumentären For Somebody Else av Sven Blume följer den växande industrin runt surrogatmödraskap i Kalifornien. Vi träffar tre kvinnor som av skiftande anledningar valt att bära och föda andras barn. Filmen följer kvinnorna i vardagen; innan, under och efter graviditeten. De reflekterar över sina val, om prövningarna och riskerna, men berättar även om tillfredsställelsen och glädjen de upplever.

Dokumentären Rödeby av Per Anders Rudelius följer Mattis svåra uppväxt. Vuxenvärlden såg på, med bristande civilkurage. Allt slutade tragiskt med att hans pappa sköt ihjäl sin sons mobbare. Bristen på kärlek genomsyrar berättelsen. Mattis hade och har dock alltid sin bäste vän Stoffe vid sin sida.

Erik M Nilsson, med en karriär som spänner över sju decennier, gör kortfilmen Närmre tingen - en betraktelse av skillnaden mellan att veta och kunna; om den praktiska kunskapens betydelse för ett självständigt tänkande och förståelse.

I Jimmy Olssons kortfilm Alive är Viktoria som är rullstolsburen ute med sin assistent Ida när de träffar på Idas pojkvän. Detta möte triggar en längtan hos Viktoria att också få vara intim med någon. En utforskning av gränser påbörjas. För såväl Ida som Viktoria. Huvudrollerna görs av Eva Johansson och Madeleine Martin.

Dokumentären Salomon Schulman av Kamelia Pebdani är en happening om betydelsen av jiddisch som förmedlare av historia, kulturell och personlig identitet och vikten av att hålla ett språk levande. Salomon Schulman, jiddischprofil, samtalar med två ungdomar som söker sin identitet genom att upptäcka den äldre generationens språk. Filmen ingår i Glöd – en satsning på film på de nationella minoritetsspråken

Sune – midsommar i regi av Erland Beskow tilldelas marknadsstöd. Filmen är en komedi som vänder sig till barn mellan 7 och 12 år. Familjen Andersson och familjen Blixt ska åka till Karins faster Hulda och fira en episk midsommar. Men precis innan de åker gör Sophie slut! Katastrofen är ett faktum. Sune bestämmer sig för att vinna tillbaka Sophie igen genom att fira en riktig romantisk midsommar med henne – precis som mamma och pappa gjorde för 20 år sen. Men frågan är om Sune tänker för mycket på att allt ska vara bra på hans sätt, men glömmer bort att alla inte tycker som han gör…

Långfilm

eva & adam 810_Foto_Johan Bergmark.jpgCaroline Cowan, längst fram till vänster, regisserar Eva & Adam att vara eller inte vara – ihop. Även i bild Johan Unenge och Måns Gahrton (författare) och Francy Suntinger (producent). Foto: Johan Bergmark

Eva & Adam att vara eller inte vara – ihop
Regi Caroline Cowan
Manus Måns Gahrton, Johan Unenge
Stödmottagande producent Francy Suntinger
Sökande produktionsbolag FilmLance International Aktiebolag
Målgrupp Barn 7-12 år
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Jenny Gilbertsson
Stödbelopp 8 000 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Att bli kär för första gången. Hur vet man? Hur gör man? Adam är ny i klassen. Eva har slutit en anti-killpakt med sin bästis för att alla killar är så barnsliga. Men när de möts i Ryska posten blir det svårt att stoppa känslorna. Kanske omöjligt.

For Somebody Else_Foto Sven Blume 810.jpgFor Somebody Else. Foto: Sven Blume

For Somebody Else
Regi Sven Blume
Manus Sven Blume
Stödmottagande producent Margarete Jangård
Sökande produktionsbolag WG Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 1 550 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Surrogatmödraskap är förbjudet i Sverige och många andra länder, men i Kalifornien är företeelsen en växande industri. I For Somebody Else möter vi tre kvinnor som av skiftande anledningar valt att bära och föda andras barn. Regissören Sven Blume följer dem i vardagen; innan, under och efter graviditeten och låter dem själva formulera och reflektera över sina val. Resultatet är en tankeväckande och närgången dokumentär om prövningarna och riskerna, men även om tillfredsställelsen och glädjen de upplever.

Rödeby_Foto_Per Anders Rudelius_810.jpgRödeby. Foto: Per Anders Rudelius

Rödeby
Regi Per Anders Rudelius
Manus Per Anders Rudelius
Stödmottagande producent Per Anders Rudelius
Sökande produktionsbolag Kultfilm Rudelius AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Klara Grunning
Stödbelopp 1 100 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Mattis uppväxt var svår och vuxenvärlden såg på med bristande civilkurage. Allt slutade tragiskt med att hans pappa sköt ihjäl sin sons mobbare. Bristen på kärlek genomsyrar berättelsen, trots att de alla var barn. Mattis hade och har dock alltid sin bäste vän Stoffe vid sin sida.

Kortfilm

Alive_Foto_Staffan Övgård_810.jpgAlive. Foto: Staffan Övgård

Alive
Regi Jimmy Olsson
Manus Jimmy Olsson
Stödmottagande producenter Petter Selvehed, Christian Kielberg
Sökande produktionsbolag Makeriet AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 100 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Viktoria, som är rullstolsburen, är ute med sin assistent Ida när de träffar på Idas pojkvän. Detta möte triggar en längtan hos Viktoria att också få vara intim med någon. En utforskning av gränser påbörjas. För såväl Ida som Viktoria.

Närmre tingen
Regi Erik M Nilsson
Manus Erik M Nilsson
Stödmottagande producenter Anna Sohlman, Axel Danielsson, Tobias Janson, Klara Björk, Kalle Boman
Sökande produktionsbolag Filmkreatörerna AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 350 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: En betraktelse av skillnaden mellan att veta och kunna; om den praktiska kunskapens betydelse för ett självständigt tänkande och förståelse.

Salomon Schulmann_ingen fotograf_810.jpgSalomon Schulman. Foto: okänd

Salomon Schulman *
Regi Kamelia Pebdani
Manus Kamelia Pebdani
Stödmottagande producent Peter Krupenin
Sökande produktionsbolag HOB AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Klara Grunning
Stödbelopp 130 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: En happening om betydelsen av jiddisch som förmedlare av historia, kulturell och personlig identitet samt vikten av att hålla ett språk levande. Salomon Schulman, jiddisch profil, samtalar med två ungdomar som söker sin identitet genom att upptäcka den äldre generationens språk.
* Glöd - satsning på film på de nationella minoritetsspråken

Marknadsstöd

Sune – midsommar
Regi Erland Beskow
Manus Sören Olsson, Thobias Hoffmén, Christoffer Sandler
Stödmottagande producenter Malin Söderlund, Linus Stöhr Torell
Sökande produktionsbolag Unlimited Stories AB
Målgrupp Barn 7-12 år
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Teknik Live action
Stödbelopp 6 900 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Familjen Andersson och familjen Blixt ska åka till Karins faster Hulda och fira en episk midsommar. Men precis innan de åker gör Sophie slut! Katastrofen är ett faktum. Sune bestämmer sig för att vinna tillbaka Sophie igen genom att fira en riktig romantisk midsommar med henne – precis som mamma och pappa gjorde för 20 år sen. Men frågan är om Sune tänker för mycket på att allt ska vara bra på hans sätt och glömmer bort att alla inte tycker som honom.

Skriv ut