Ung kvinna och man när bild på natten
Silvana Imam och Philip Oros i Dogborn. Foto: Iga Mikler

Tuva Novotny, Silvana Imam och heta matlagningskurser

Nyheter om svensk film, Produktionsstöd

Tuva Novotny regisserar Diorama, Marianne Ahrne gör kortfilm om jiddisch, Pella Kågerman (Aniara) gör undergångsromkom och ny film kommer om LasseMajas Detektivbyrå. Bland dokumentärerna finns ett rättegångsdrama och bilder från ett ukrainskt barnhem. Det och mycket mer bland de senaste produktions- och marknadsstöden.

Komedin Diorama regisseras och skrivs av Tuva Novotny. Den guidar genom människans olika relationsfaser på ett vetenskapligt och lekfullt sätt, bland annat med hjälp av djurkostymer och tittskåp. Människan blir kär, gifter sig och får barn – men sen går hälften av äktenskapen till skilsmässa.

Dokumentären Arica är en svensk-belgisk-norsk samproduktion som nyligen visades på internationella festivalen IDFA. Den följer rättsprocessen i vilken invånare i den chilenska staden Arica kräver att Boliden tar ansvar för att de 1984 exporterade giftigt avfall till staden. Filmen är regisserad av Lars Edman och William Johansson Kalén och spänner över mer än 10 års tid.

Gastkramande dramat Dogborn är Isabella Carbonells långfilmsdebut och följer en bror och en syster som flytt från hemlandets krig. De hamnar i kriminalitet och sätts en dag att transportera två unga flickor. Silvana Imam gör en av huvudrollerna. Filmen är en del av Moving Sweden satsningen ihop med SVT.

Frida och Lasse Barkfors fortsätter dokumentera människans mörker. Efter Sundanceprisade Pervert Park (2014, om sexbrottslingars plats i samhället) och Death of a Child (2017, om människor som orsakat sitt barns död) kommer dansk-svenska samproduktionen School Shooters. Filmen följer föräldrarna till barn som legat bakom skolskjutningar i USA.

Kortfilmen Reckless av Pella Kågerman (även manus) utspelar sig i framtiden. Det är tio minuter undergångsromkom i en vattenfylld värld där Stockholms blå tunnelbanelinje är det enda som finns kvar av staden. Nikki vill ha tillbaka sin pojkvän, så pass mycket att hon inte märker vad som sker omkring henne. Filmen ingår i satsningen 2121.

Kortfilmen Lost in the Sky av Simon Öster berättar om en ensam robot i rymden som letar efter någon att rädda och därmed fylla ett syfte. Bakom den teknikblandande filmen (green screen, dockor, live action) står Norrköpingsbolaget Kojan Filmbyrå med Crazy Pictures som mentorer. Även kortfilmen Sista showen av Freddy Wallin med manus av Henrik Bromander befolkas av dockor. Fula snuskiga monster hålls instängda av en ond man som hetsar dem att uppträda för att tjäna pengar åt honom. Men till slut gör de revolt.

Marianne Ahrne regisserar och skriver kortfilmen Som en dotter, baserad på ett minne av hur hennes pappa pratade jiddisch. En film om distans och sorg mellan generationer som inte delar samma språk, och om att bli avstängd från kulturarvet.

Dokumentären A House Made of Splinters är en dansk-svensk samproduktion av Simon Lereng Wilmont. Den utspelar sig på ett barnhem i Ukraina där socialarbetare arbetar för att skapa en trygg plats. En film om barn och soldatfamiljer i en värld som slits itu av krig. Uno Svenningsson står för musiken och regissören har tidigare gjort The Distant Barking of Dogs som blev shortlistad för Oscar.

För publiken mellan 0 – 6 år görs den animerade kortfilmen Smile av Jonas Forsman (Roboten och valen). Den följer varelsen GroM som märker att leendet är borta och att munnen har fastnat i en sur min.

Marknadsstöd

LasseMajas Detektivbyrå – Midnattstjuvens återkomst i regi av Tina Mačkić och med manus av Mattias Grosin och Henrik Engström har beviljats marknadsstöd. I uppföljaren till långfilmen LasseMajas Detektivbyrå: Tågrånarens hemlighet hotas årets stadsfest av en okänd serietjuv. Lasse och Maja måste ta hjälp av en pensionerad mästertjuv för att lösa fallet innan det är för sent! Mačkić ligger bland annat bakom den populära figuren Sommarskuggan i Barnkanalen.

Marknadsstöd beviljas även Tisdagsklubben av Annika Appelin, med manus av Anna Fredriksson, baserat på hennes egen bok. På den 40-åriga bröllopsdagen upptäcker Karin att Sten har varit otrogen. Hon omvärderar tillvaron och träffar kocken Henrik på matlagningskurs. Bland kryddor, fräsande stekpannor och ångande dofter upptäcker hon snart att det aldrig är för sent att våga följa sina drömmar. I rollistan märks Marie Richardson, Peter Stormare och Ida Engvoll.

Långfilm

1 A House Made of Splinters Foto Simon Lereng Wilmont.jpgA House Made of Splinters. Foto: Simon Lereng Wilmont

A House Made of Splinters
Regi Simon Lereng Wilmont
Manus Simon Lereng Wilmont
Stödmottagande producenter Monica Hellström, Tobias Janson
Sökande produktionsbolag Story AB *
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 500 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: En grupp socialarbetare i ett krigsbarnhem i östra Ukraina arbetar outtröttligt med att skapa en nästan magisk plats av trygghet. Barnen får bara stanna nio månader, en kort tid att förbereda dem för den hårda verkligheten utanför.
* Svensk samproducent. Huvudproducent: Final Cut for Real, Monica Hellström, Danmark

Arica
Regi William Johansson Kalén, Lars Edman
Manus William Johansson Kalén, Lars Edman
Stödmottagande producent Andreas Rocksén
Sökande produktionsbolag Laika Film & Television AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 1 200 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: I mitten av 1980-talet skickade den svenska gruvjätten Boliden 20,000 ton giftigt avfall till Arica i norra Chile. Tusentals människor drabbades av cancer och andra allvarliga sjukdomar. Nu söker en grupp drabbade rättvisa.

1 costa brava lebanon 810.jpg

Costa Brava Lebanon
Regi Mounia Akl
Manus Mounia Akl, Clara Roquet
Stödmottagande producent Olivier Guerpillon
Sökande produktionsbolag Fox in the Snow Films AB*
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Madeleine Ekman
Stödbelopp 1 000 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Familjen Badri bor i självvald isolering uppe i de libanesiska bergen. När regeringen inviger en soptipp rakt utanför deras stängsel, börjar allt de har försökt fly ifrån komma ikapp dem. 
*Svensk samproducent. Huvudproducent: Abbout Productions, Myriam Sassine och Georges Schoucair (Libanon)

Diorama
Regi Tuva Novotny
Manus Tuva Novotny
Stödmottagande producenter Matilda Appelin, René Ezra, Eva Åkergren
Sökande produktionsbolag Nordisk Film Production Sverige AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Teknik Live action
Konsulent Anders Nylander
Stödbelopp 10 000 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: DIORAMA handlar om tvåsamhet, biologisk monogami, och alla kemiska processer en människa går igenom i alla stadier av en relation, förälskelse, passion, svartsjuka, separation, och så vidare. Det handlar om evolutionär fortplantningsteori, och religiöst fördömande, om djurens rike kontra människornas, och hur ett genomsnittligt par egentligen beter sig i en relation. Hur livsbekräftande och likaledes destruktiv kärlek kan vara, och hur vi igen och igen söker oss till den, oavsett hur ont den gör.

Dogborn_810.jpgSilvana Imam och Philip Oros i Dogborn. Foto: Iga Mikler

Dogborn
Regi Isabella Carbonell
Manus Isabella Carbonell
Stödmottagande producenter Farima Karimi, David Herdies, Erik Andersson
Sökande produktionsbolag Momento Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Thriller
Teknik Live action
Konsulent Helen Ahlsson
Stödbelopp 3 070 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Bror och Syster. Han har inte yttrat ett ord sen de flydde från kriget i deras hemland. Hon tar hand om dem båda. Om hon bara kunde sluta hamna i slagsmål. Deras desperation efter något så simpelt som nya hela skor leder dem till en kriminell industri där allt och alla kan köpas. Men när varorna de ska transportera dyker upp i form av två unga flickor så ställs allt på sin spets.

Dreaming Walls
Regi Amélie van Elmbt
Manus Amélie van Elmbt, Maya Duverdier
Stödmottagande producent David Herdies
Sökande produktionsbolag Momento Film AB *
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 600 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Det legendariska Chelsea Hotel i New York renoveras för att bli lyxhotell. Mitt i byggkaoset försöker några få kvarvarande gäster hålla hotellets bohemiska själ vid liv.
*Svensk samproducent. Huvudproducent: Clin d´oeil films, Hanne Phlypo, Belgien

1 Earth Muted_PhotoMikaelKristersson 810.jpgEarth: Muted. Foto: Mikael Kristersson

Earth: Muted
Regi Mikael Kristersson, Åsa Ekman, Oscar Hedin
Manus Åsa Ekman, Oscar Hedin
Stödmottagande producenter Marina-Evelina Cracana, Oscar Hedin
Sökande produktionsbolag Film and Tell AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 2 000 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Längst ner i Hanyuan-dalen i Sichuan-provinsen i Kina försvinner bin på grund av omfattande användning av bekämpningsmedel och monokulturer. I detta blomstrande landskap, som gömmer ett ekosystem på gränsen till kollaps, arbetar tre jordbruksfamiljer hårt för sin brödföda samtidigt som de oroar sig för sina barns framtid. Cao, en framgångsrik fruktodlare, följer myndigheternas rekommendationer att spruta bekämpningsmedel och handpollinera sina hundratals träd. Säsong efter säsong får honom att erkänna att hans metoder kan skada miljön, men hans önskan att skicka sina barnbarn till universitetet får honom att fortsätta.

Julia & jag
Regi Nina Hobert
Manus Nina Hobert
Stödmottagande producent Nina Hobert
Sökande produktionsbolag Nina Hobert Universe AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Klara Grunning
Stödbelopp 950 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Julia & Jag är en personlig berättelse om en vänskap. I filmskaparen Ninas blick på sin vän Julia får Nina plötsligt syn på vad hon saknar hos sig själv. När Julia söker sin väg ut ur ett missbruk börjar Nina söka svar på varför hon inte vill finnas längre. Ingenting blir som tänkt. Filmen som skulle bli Ninas film blir istället sin egen. Under fyra års vilsenhet följer Nina sitt eget och Julias liv bakom sin kamera. Dokumenterar dess turbulenta, råa och smärtsamma innehåll: självhatet, längtan bort och det konstnärliga skapandet, döden, sexualiteten och den ständiga strävan efter att hitta rätt väg.

School Shooters
Regi Frida Barkfors, Lasse Barkfors
Manus Frida Barkfors, Lasse Barkfors
Stödmottagande producent Frida Barkfors
Sökande produktionsbolag De Andra Film AB*
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Klara Grunning
Stödbelopp 600 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: När ännu en skolskjutning inträffar blir vissa föräldrar konfronterade med ett brutalt faktum: det var deras barn som sköt. I denna film möter vi föräldrar från olika ställen, med vitt skilda bakgrund samt erfarenheter men denna katastrofala sak gemensamt.
* Svensk samproducent. Huvudproducent: Final Cut for real Aps, Anne Köhncke (Danmark)

The Lost Leonardo
Regi Andreas Koefoed
Manus Andreas Koefoed
Stödmottagande producent Stina Gardell
Sökande produktionsbolag Mantaray Film AB*
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Klara Grunning
Stödbelopp 600 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Berättelsen om Salvator Mundi, en forntida målning av Kristus, som efter dess oväntade återupptäckt blir betraktad som ett förlorat mästerverk av Leonardo da Vinci, inbäddad i en personlig, ekonomisk och geopolitisk tvist – innan den försvinner igen.
*Svensk samproducent. Huvudproducent: Elk Film, Andreas Dalsgaard (Danmark)

Kortfilm

1 Bad lesbian_FotoMalinLundquist 810.jpgBad Lesbian. Foto: Malin Lundquist

Bad Lesbian
Regi Simone Norberg
Manus Simone Norberg
Stödmottagande producent Océanne Texier
Sökande produktionsbolag Vilda Bomben Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Blandad teknik
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 180 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Nittonåriga Alexandra tacklas med omgivningens förväntningar på hennes lesbiska identitet när hon plötsligt får intresse för en kille. En tonårshistoria om att dras mellan andras åsikter och att fatta svåra beslut.

1 Broder Ljus Broder Mörk © Solid Entertainment fotograf Fabian Svensson 810.jpgBroder ljus Broder mörk. Foto: © Solid Entertainment Fabian Svensson

Broder ljus Broder mörk
Regi Fabian Svensson
Manus Fabian Svensson
Stödmottagande producent Magnus Paulsson
Sökande produktionsbolag Solid Entertainment AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Blandad teknik
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 350 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: En film om två bröders besatthet inför att skapa något för evigheten, men i sin vilja förlorade de varandra. En berättelse om människans åldrande jämtemot det skapade, om längtan efter det eviga men samtidigt rädslan inför det oändliga.

1 Du är alltid 20 Foto Emma Järvenpää 810.jpgDu är alltid 20. Foto: Emma Järvenpää

Du är alltid 20
Regi Christer Walberg
Manus Christer Walberg
Stödmottagande producent Christer Walberg
Sökande produktionsbolag Intermundos AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 200 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: När de är 18 år spelar två bästa vänner in en film med maxade ljudeffekter, tung musik och knark. Allt i den är överdrivet, men där finns också ett allvar. Genom filmen kan regissören minnas sin ungdom och se tecken på varför deras vänskap går förlorad.

1 Eva och Ramona1_foto_Minka Jakerson 810.jpgEva och Ramona. Foto: Minka Jakerson

Eva och Ramona
Regi Minka Jakerson
Manus Minka Jakerson
Stödmottagande producenter Annika Hellström, Erika Malmgren
Sökande produktionsbolag Cinenic Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 150 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: När konstnären Eva Wilms förbereder en utställning kommer minnen från det förflutna tillbaka. Med en tavlas hjälp bestämmer hon sig för att återuppliva sin viktigaste vänskapsrelation med östtyska Ramona.

Kusunda. Foto: Now Here Media

Kusunda
Regi Gayatri Parameswaran
Manus Gayatri Parameswaran
Stödmottagande producenter Emma Creed, Aliki Tsakoumi
Sökande produktionsbolag Fasad Production AB*
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Blandad teknik
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 250 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: I vr-dokumentären Kusunda, följer vi Hema som påminner sin farfar om hans bort glömda modersmål. Tittaren navigerar genom att tala ord på det utrotningshotade språket Kusunda och därigenom gå in en audiell kamp mot dess utrotning.
* Svensk samproducent. Huvudproducent: NowHere Media, Felix Gaedtke ( (Tyskland)

1 Lost in the sky_FotoSimonÖster 810.jpgLost in the Sky. Foto: Simon Öster

Lost in the Sky
Regi Simon Öster
Manus Kevin Gullberg
Stödmottagande producent Kevin Gullberg
Sökande produktionsbolag Kojan Filmbyrå AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Experiment
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 350 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: I en främmande galax letar en liten räddningsrobot efter liv. Hans högsta önskan är att få rädda någon, men att uppnå sin dröm visar sig kräva mer av honom än han någonsin kunnat tro.

1 RECKLESS_FotoJosuaEnblom 810.jpgReckless. Foto: Josua Enblom

Reckless *
Regi Pella Kågerman
Manus Pella Kågerman
Stödmottagande producenter Eliza Jones, Markus Waltå
Sökande produktionsbolag Grand Slam Filmproduktion AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 700 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Stockholm 2121 är en stad framsprängd ur berggrunden med den blå linjens tunnelbanestationer som stadens äldsta landmärken. Här pågår dock livet som vanligt. Och trots att samhället håller på att krossas av ett ökat vattentryck förblir Nikkis högsta önskan att bli tillsammans med sitt ex igen. 
*2121 - satsning på kortfilm om framtiden

Sista showen
Regi Freddy Wallin
Manus Henrik Bromander
Stödmottagande producent Tomas Haglund
Sökande produktionsbolag Marionettfilm
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Science Fiction
Teknik Animerad
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 250 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: En berättelse om motstånd i en till synes hopplös situation. I en vagt förvrängd verklighet hålls små figurer fångna och tvingas av sin ägare att förnedra sig och skada varandra inför kameran, till tusentals betalande streamingkunders nöje, tills de en dag får nog.

Smile
Regi Jonas Forsman
Manus Jonas Forsman
Stödmottagande producent Anders Wilhelmsson
Sökande produktionsbolag Menado AB
Målgrupp Barn 0-6 år
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Teknik Animerad
Konsulent Jenny Gilbertsson
Stödbelopp 250 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: GroM vaknar upp en morgon och upptäcker att hans mun fastnat i en sur min. Han vill ju vara glad och le! Hans vän LobO kommer på besök och tillsammans ger de sig ut på för att hitta ett sätt att hitta GroM:s leende. De försöker med både ett cirkusbesök och med trolldrycker men det som till sist hjälper är en god väns kram.

1 Som en dotter_inspelningsbild_Foto Marta Sehn 810.jpgInspelningsbild från Som en dotter. Foto: Marta Sehn

Som en dotter
Regi Marianne Ahrne
Manus Marianne Ahrne
Stödmottagande producent Håkan Bjerking
Sökande produktionsbolag Hungry Eye AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 250 000 kr
Regissörens beskrivning: Filmen är baserad på en sann berättelse om min far och en numera mycket känd konstnärinna. Men den är helt och hållet fiktiv till sin utformning. Jag tänker mig den som en dikt med en touch av magisk realism.

1 Vi var barn då Foto_Adam Lunneborg 810.jpgVi var barn då. Foto: Adam Lunneborg

Vi var barn då
Regi Alexander Abdallah, Mustafa Al-Mashhadani
Manus Alexander Abdallah, Mustafa Al-Mashhadani
Stödmottagande producent Adam Lunneborg
Sökande produktionsbolag Carbs Collective AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 350 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Regissören har gjort en film om tugget vid bänken i orten när han växte upp. En film om förortsnormer, machonormer, tugget som krossar drömmar, om orden som dödar. Nu har han bjudit in sina barndomsvänner för att visa filmen och vi får följa dom genom ett poetisk och fysiskt möte om att våga drömma.

You Can´t Show My Face
Regi Knutte Wester
Manus Knutte Wester
Stödmottagande producenter Andreas Emanuelsson, Tony Österholm, Felicia Bärgh
Sökande produktionsbolag Iris Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 300 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: En dokumentärfilm inspelad på gatan i ett land där det är förbjudet att filma. Filmmaterial där människor säger sitt hjärtas mening, fast både känslorna, tankarna och längtan är förbjudna. En film där stadens ljud skapar en rytm där ett lapptäcke vävs av musik och berättelser.

Marknadsstöd

LasseMajas Detektivbyrå – Midnattstjuvens återkomst
Regi Tina Mačkić
Manus Mattias Grosin, Henrik Engström
Stödmottagande producenter Annika Sucksdorff, Jonathan Ridings
Sökande produktionsbolag SF Studios Production AB
Målgrupp Barn 7-12 år
Filmtyp Spelfilm
Genre Äventyr
Teknik Live action
Beviljat belopp 8 000 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: I uppföljaren till långfilmen LasseMajas Detektivbyrå: Tågrånarens hemlighet hotas årets stadsfest av en okänd serietjuv. Lasse och Maja måste ta hjälp av en pensionerad mästertjuv för att lösa fallet innan det är för sent!

Tisdagsklubben
Regi Annika Appelin
Manus Anna Fredriksson
Stödmottagande producenter Jessica Ask, Åsa Karlsson, Martin Persson
Sökande produktionsbolag Anagram Sverige AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Beviljat belopp 2 000 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Karin och Sten firar 40-årig bröllopsdag med ett stort festbord dukat och stämningen på topp. Medan vännerna skålar i champagne upptäcker Karin att Sten har varit otrogen. Efter att ha levt ett liv med att passa upp på sin make och dotter, börjar Karin nu omvärdera sin tillvaro. När väninnorna övertalar henne att följa med på en matlagningskurs, träffar hon kocken Henrik. Bland kryddor, fräsande stekpannor och ångande dofter upptäcker Karin snart att det aldrig är för sent att våga följa sina drömmar.

Skriv ut