Kjell Sundstedt, Johanna Forsman, Det svenska filmmanusets historia
Kjell Sundstedt (foto: Sara MacKey) & Johanna Forsman (foto: Emil Malmborg) , författare till Det Svenska filmmanusets historia

Författarbesök: Det svenska filmmanusets historia

Biblioteket

Det svenska filmmanusets historia hamnar i fokus när författarna Johanna Forsman och Kjell Sundstedt besöker biblioteket. Välkomna till ett samtal om deras bok, en litterär genre och ett yrkes förvandling över tid. Tisdagen 19 oktober kl. 17.

Även om det ofta sägs att manusförfattarna hamnar i skuggan av andra personer - regissörer och skådespelare inte minst - så tar deras verk upp många hyllmeter i våra samlingar. Bibliotekets samlingar består till stor del av just manus. Vi brukar säga att vi har manus till de flesta svenska filmer men inte bara det, vi har även manus som aldrig blev en färdig film. I andra fall är manuset bevarat medan filmen sedan länge är försvunnen eller förstörd. Därmed är en historisk översikt i ämnet, ur vår synvinkel, ett mycket välkommet tillskott.

Kjell Sundstedts och Johanna Forsmans bok Det Svenska filmmanusets historia (Bonniers, 2021) lovar att vi "får möta såväl berömda som bortglömda manusförfattare som skrivit internationella framgångar, skapat rasande debatter och utvecklat berättartekniska landvinningar för filmkonsten från slutet av 1800-talets stumfilm till 2000-talets fokus på serier. Under dessa år har filmmanus både följt trenderna och skapat nya. Samhällsideal och ny teknik har ställt ständigt skiftande krav på filmens berättelser, och de män och kvinnor som skrivit dem. Det är en hundraårig historia som skapat mycket högtflygande drömmar, många olyckliga slut men även kritikerrosade och av publiken älskade filmer."

I samtal med Nadi Tofighian - förutom forskare och lektor på Stockholms Universitet även ledamot i Filminstitutets styrelse - får vi höra (manus)författarna berätta om sin forskning och säkert dela med sig av en och annan åsikt om manusförfattandets villkor och förutsättningar.

Plats
Filminstitutets bibliotek, entréplan i Filmhuset

Hålltider
Tisdagen 19 oktober
Kl. 16: Bokförsäljning och mingel
Kl. 17-17:45 Författarsamtal

Bonniers säljer boken på plats - 220 kr

Ingen föranmälan krävs men platserna är begränsade

Skriv ut