Höstens svenska filmer 2021

Höstens svenska filmpremiärer 2021

Nyheter om svensk film

Svenska Filminstitutet och Film&TV-Producenterna bjöd traditionsenligt in till en presentation av höstens svenska långfilmspremiärer, måndagen den 23 augusti i Bio Victor i Filmhuset. Här är samtliga filmer som presenterades, med trailer och intervju med regissörer, producenter, manusförfattare och skådespelare. Samtalsledare: Pekka Heino. 

Inledning

Introduktion av Anna Serner (vd Svenska Filminstitutet) och Eva Hamilton (ordf Film&TV-Producenterna) samt videohälsningar från Elin Kamlert (Oberoende Filmares Förbund), Alex Haridi (Dramatikerförbundet) och Simon Norrthon (Scen & Film). 

 

Drömprins

Regi, manus och producent: Jessica Nettelbladt / Lejoni Production
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2021-08-20

När Erik tittar på bilder av sig själv som barn så är det som att se en tvillingsyster. En syster som försvunnit och Erik har tagit hennes plats. Det förflutna gör sig påmint och ångesten är konstant påtaglig. Hur kan själen läkas när kroppens minnen gör så ont? Erik ger sig ut på en pilgrimsvandring. En vandring för att läka kropp och själ, där han kan lämna det han varit med om och hitta meningen med sitt liv.

Tigrar

Regi och manus: Ronnie Sandahl
Producent: Piodor Gustavsson / Black Spark Film
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2021-08-27

Tigrar är den internationellt hyllade filmen om Martin Bengtsson, supertalangen som lämnar den gråa svenska småstaden för proffslivet i Milano. En film om fotboll, kärlek och att jaga den stora drömmen – med livet som insats. En verklighetsbaserad skildring inifrån de stora arenorna, de drogfyllda festerna och de snabba bilarna. Men också berättelsen om en ung mans brinnande besatthet, fångad i en absurd fotbollsindustri där allt och alla kan köpas för pengar. Snart är det inte längre en kamp om att vinna eller förlora, utan om att överleva.

Eva & Adam 

Regi: Caroline Cowan
Manus: Måns Garthon, Johan Unenge
Producent: Francy Suntinger / Filmlance
Distributör: SF Studios
Premiär: 2021-08-27

Att bli kär för första gången. Hur vet man? Hur gör man? När Adam kommer ny till klassen träffar han Eva. Plötsligt blir allt annorlunda. Eva som just slutit en anti-killpakt med sin bästis Annika för att alla killar i världen är så barnsliga. Men inget är så härligt som den första kärleken. Och inget är så svårt. När Eva och Adam möts i Ryska Posten är det svårt att stoppa känslorna. Kanske omöjligt.

Vinterviken

Regi: Alexis Almström
Manus: Dunja Vujovic
Producent: Teresa Alldén / Filmlance
Distributör: Netflix och SVT
Premiär: 2021-09-08 (Netflix)

Vinterviken kretsar runt en kärlekshistoria mellan Elisabeth och John-John. De två ungdomarna växer upp i Stockholm år 2021, men lever helt olika liv – ekonomiskt, socialt och kulturellt. Men deras två världar kolliderar när de börjar i samma gymnasieklass. Filmen är en modern tolkning av Mats Wahls hyllade roman som släpptes 1993.

Julia&Jag

Regi och manus: Nina Hobert
Producent: Nina Hobert / Nina Hobert Universe
Distributör: Doc Lounge
Premiär: 2021-09-10

Julia&Jag är en personlig berättelse om en vänskap. I Ninas blick på sin vän Julia får Nina plötsligt syn på vad hon saknar hos sig själv. När Julia söker sin väg ut ur ett missbruk börjar Nina söka svar på varför hon inte vill finnas längre. Ingenting blir som tänkt. Filmen som skulle bli Ninas film blir istället sin egen.

Lena

Regi och manus: Isabel Andersson
Producent: Cecilia Nessen / B-Reel Films
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2021-09-17

Dokumentären Lena av Isabel Andersson baserar sig på 17 papperskassar med dagböcker som Lena Nyman lämnade efter sig. Ett unikt och oexponerat privatarkiv ger oss berättelsen om den älskade och internationellt omsusade skådespelaren och vad som gjorde henne så kontroversiell, hyllad och före sin tid i sin konstnärliga gärning. Men även om motstånden i form av kroppshets, frigörelse och konflikt mellan kärlek och frihet.

The Seventeen

Regi och manus: Celina Escher
Producent: Mónica Hernández Rejón / Pråmfilm
Distributör: Folkets Bio 
Premiär: 2021-09-24

I El Salvador riskerar kvinnor att dömas för mord om de drabbas av missfall. Teodora är dömd för att ha mördat sin dödfödda dotter och ska avtjäna ett 30-årigt straff. I fängelset upptäcker hon att hon inte är ensam om sitt öde. Vi följer Teodora och hennes 17 medsystrar i deras kamp för att återfå sin frihet och filmen blir deras vittnesbörd om statens våld mot kvinnor men framförallt om kollektivt motstånd, solidaritet och systerskap.

 

Earth: Muted

Regi: Mikael Kristersson, Åsa Ekman, Oscar Hedin
Manus: Åsa Ekman
Producenter: Oscar Hedin, Marina-Evelina Cracana / Film and Tell
Distributör: Film and Tell
Premiär: 2021-09-24

Utbredd användning av bekämpningsmedel har lett till en dramatisk nedgång i bin och andra pollinatörer i Hanyuan, Kina. Tre jordbruksfamiljer kämpar för att ge sina barn ett gott liv mitt i den ekologiska krisen.

I väntan på Jan Myrdals död

Regi: Bo Sjökvist, Bengt Löfgren
Manus: Bo Sjökvist, Bengt Löfgren, Andreas Jonsson-Hay
Producenter: Katja Uneborg, Daniel Pynnönen / Picky Pictures 
Distributör: Picky Pictures 
Premiär: 2021-10-01

I väntan på Jan Myrdals död är en varm, humoristisk film om att vara människa när livet går mot sitt slut. En emotionell bergochdalbana om åldrande som bjuder både på allvar och en stor portion humor. Vår huvudkaraktär är Jan Myrdal – den litteräre giganten, en produkt av det svenska folkhemmet och en ikon för den yttersta vänstern. Jan blir förespråkare för den äldre generationen i Sverige där allt fler känner sig förpassade till skuggorna. I filmen följer vi Jans sista kamp att ta revansch, göra bokslut över sitt liv och skriva ett sista mästerverk. Vid hans sida är hans vän och ständige grälpartner – den röde miljonären Lasse Diding.

Pleasure

Regi: Ninja Thyberg
Manus: Ninja Thyberg i samarbete med Peter Modestij
Producenter: Eliza Jones, Markus Waltå, Erik Hemmendorf / Plattform Produktion
Distributör: SF Studios
Premiär: 2021-10-08

Pleasure utspelar sig i den amerikanska porrindustrin. Bella, en ung och ambitiös 20-åring, åker från Sverige till Los Angeles för att bli nästa stora porrstjärna. Pleasure är en film om ambition, uppoffringar och feminism, som utspelar sig i en av världens mest patriarkala strukturer. I huvudrollen syns filmdebuterande Sofia Kappel som spelar mot i övrigt mestadels autentisk cast från porrvärlden. Filmen togs ut till Cannesfestivalens Official Selection för 2020.

Suedi 

Regi och manus: Manuel Concha
Producenter: Claudia Galli Concha, Daniel Wagner, Manuel Concha / Concha Productions
Distributör: Nent
Premiär: 2021-10-01 (Viaplay)

Mahmod Aziz vill bli sedd som svensk. En dag hittar han och hans vänner, av en slump, 90 miljoner kronor, då förändras livet. Mahmod byter namn till Sebastian, hyr ett radhus på Lidingö, skaffar Volvo och blir kär i Isabelle från Solsidan. En dag när han yogar framför tv:n berättar nyhetsuppläsaren att det bara är två veckor tills dom gamla 500-sedlarna blir ogiltiga. HUR FAN TVÄTTAR MAN 30 MILJONER PÅ 2 VECKOR?


Knackningar

Regi: Frida Kempff
Manus: Emma Broström
Producent: Erik Andersson / Läsk
Distributör: Scandinavian Distribution
Premiär: 2021-11-05

När Molly flyttar in en ny lägenhet börjar hon höra knackningar från våningen ovanför. Sakta blir hon övertygad om att någon i huset är instängd mot sin vilja. Molly konfronterar sina grannar men ingen verkar höra det hon hör. I sin jakt på sanningen inser hon snart att ingen tror på henne, och börjar själv tvivla på vad hon hört.

Världens vackraste pojke

Regi och manus: Kristina Lindström, Kristian Petri
Producent: Stina Gardell / Mantaray Film
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2021-10-15

Det har gått 50 år sedan Luchino Viscontis Döden i Venedig hade världspremiär och regissören utnämnde sin Tadzio till ”världens vackraste pojke”. Filmens skugga hänger fortfarande tung över Björn Andrésen vars liv kom att bli en osannolik resa genom strålande ljus och bottenlöst mörker. Kort sagt, ett fascinerande livsöde som inte liknar något annat.

Marisol

Regi och manus: Amanda Erixon Ekelund, Stefan Berg
Producenter: Stefan Berg, Elie Kellermann, Helena Berg / Masters of Reality
Distributör: Doc Lounge  
Premiär: 2021-10-22

Vid 64 års ålder kommer författaren Fredrik Eklund ut som transvestit. Han blir Marisol och påbörjar ett skymningsliv i Köpenhamn där Marisol får fria tyglar och kan leva fullt ut. Men det vilda livet i Köpenhamn med transvännerna börjar snart tära på Marisol. Hens barn börjar under vem deras pappa egentligen är, är hen två helt olika personer? Minnet av ett trauma från barndomen blir helt avgörande i processen mot att bli hel, mot försoning, med sig själv och med familjen. Marisol är en film om att aldrig sluta växa som människa och om att våga möta sin egen inre sanning.


Bröllop begravning och dop – filmen

Regi: Colin Nutley
Manus: Colin Nutley, Helena Bergström
Producenter: Joana Sorobetea, Colin Nutley / Sweetwater
Distributör: Nordisk Film
Premiär: 2021-10-22

Två familjer, tre generationer – de yviga släkterna Öhrn och Seger – har försonats efter en dramatisk tid fylld av bröllop, begravningar och dop. En film om kärleken och döden och allt däremellan. Filmen är en fristående fortsättning på Colin Nutleys tv-succéserie.

Call me Madame Maestro

Regi och manus: Christina Olofson
Producenter: Christina Olofson, Daniella Prah / C-O Film
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2021-10-22

Vad händer när en förändring sker? Varför sker den och hur? Vi låter världen darra en smula. En film om musikens makt och kraft. En film som fångar och förmedlar erfarenheter från den klassiska musikvärlden, sett ur kvinnans blick, i perspektiv av 30 år. För 30 år sedan mötte regissören Christina Olofson dirigenter från Sverige, Norge, Ryssland och USA. Kvinnor som skapade historia. Nu är det dags att återvända. Samtidens dirigent – vad berättar hon?

Charismatic Megafauna

Regi och manus: Fredrik Wenzel, Jesper Kurlandsky
Producenter: Erik Gandini, Jesper Kurlandsky / Fasad
Distributör: Draken Film
Premiär: 2021-10-29

Charismatic Megafauna är en global visuell odyssé. Från Kapstadens kåkstäder till Waurastammen vid Xingufloden, genom Atlasbergens dimma och Pekings natthimmel. En musikalisk kontemplativ berättelse om vår samtid, fri från dialog och berättarröst.

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Regi: Hannes Holm
Manus: Hannes Holm. En berättelse utvecklad av Tre Vänner baserad på Tage Danielssons novell Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton.
Producenter: Henrik Widman, Anna Odenhall / SF Studios
Distributör: SF Studios
Premiär: 2021-11-12

Vissa sagor förtjänar att bli verklighet! 14-årige Karl-Bertil är varuhusdirektör Tyko Johnssons son. Hans utstakade väg i livet är att bli som sin far. Men Karl-Bertils hjälte är Robin Hood och när han möter den fattiga flickan Vera börjar ett äventyr han inte kunde räknat med. Och ingen är sig lik när historien når sitt slut. Inte ens Tyko.


Sabaya

Regi och manus: Hogir Hirori
Producent: Antonio Merenda / Ginestra Film
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2021-11-19

Beväpnade med en mobiltelefon och en pistol riskerar flerbarnsfadern Mahmud, Ziyad och de övriga frivilliga medarbetarna på Yazidi Home Center sina liv för att rädda de yazidiska kvinnorna som hålls fångna av IS i ett av världens farligaste flyktingläger, al-Hol i Syrien. Tillfångatagna, ofta i väldigt unga år, har de tvingats till år av förtryck och förnedring och filmen följer hur deras öden vänds när de får återvända till livet.


Kören – en film om Tensta Gospel Choir

Regi och manus: Amanda Pesikan
Producent: Stina Gardell / Mantaray Film
Distributör: Doc Lounge
Premiär: 2021-11-26

I filmen Kören följer regissören Amanda Pesikan en av Sveriges mest populära körer på en avgörande resa till Chicago, gospelns hemstad. Det blir en spirituell och känslomässig utmaning där frågor om tro, ledarskap och andlighet sätter körens gemenskap på prov. Filmen dokumenterar en avgörande tid i körens historia, när man brottas med frågor om religion, individualitet och gemenskap.

Shop

Regi och manus: Jesper Klevenås
Producenter: Alexander Rönnberg, Jesper Klevenås / Northern Fable
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2021-11-26

Linda lever tillsammans sin pojkvän och dottern Mira. På ytan ett perfekt liv men det visar sig att snart att Linda lider av ett okontrollerat shoppingmissbruk. Vid ett besök i en galleria glömmer Linda bort att ge diabetessjuka Mira mat. Då ställer pojkvännen ett ultimatum. För Linda finns inget val. Hon tar sin dotter och går ut genom dörren för utan vare sig inkomst eller bostad. Det finns de som vill hjälpa, men istället väljer Linda en egen desperat utväg.

Clara Sola

Regi: Nathalie Álvarez Mesén
Manus: Nathalie Álvarez Mesén, Maria-Camila Arias
Producent: Nima Yousefi / Hob AB
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2021-11-26

40-åriga Clara tros ha en speciell kontakt med Gud. Hon är ett "helgon" i en by i behov av hopp, medan hon själv finner sin tröst i naturen. Medan mamman gör allt hon kan för att hålla tillbaka Claras utveckling som kvinna, lyckas hon inte kväva hennes sexuella lust. När en ung man dyker upp i familjens liv väcks en stark åtrå hos Clara som leder henne ut på outforskad mark där hon överskrider både fysiska och övernaturliga gränser.


Bellum – krigets demon

Regi: David Herdies, Georg Götmark
Manus: Johannes Anyuru, Georg Götmark, David Herdies, Mercies May
Producent: Michael Krotkiewski / Momento Films
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2021-12-03

Vi säger att krig är omänskligt. Men mänskligheten befinner sig ständigt i krig. I filmen kopplas modern krigsföring och utvecklingen av artificiell intelligens samman i tre till synes helt disparata platser i världen: en vetenskapsman i Sverige, en legosoldat i Nevadaöknen och en internationellt erkänd krigsfotograf i Afghanistan. Genom deras handlingar och beslut gräver filmen djupt in i den retorik och logik som driver krigsföring framåt.

Bamse och vulkanön

Regi: Christian Ryltenius
Manus och röstregi: Calle Marthin
Producent: Johanna Bergenstråhle / Nordisk Film Produktion
Distributör: Nordisk Film Distribution
Premiär: 2021-12-22

Just som allt verkar vara lugnt och skönt hemma hos Bamse och hans vänner kommer ett nödanrop från Skalmans gamla forskarkollega Beanka, som mystiskt verkar ha försvunnit på en forskningsresa. Trots att Lille Skutt darrande försöker förklara varför det alltid är dumt att åka på äventyr man inte riktigt vet hur de skall sluta, ger sig våra vänner ut på ett räddningsuppdrag som tar dem förbi hungriga vargar, själviska skurkar och livsfarliga vulkanutbrott.

Utvandrarna

Regi: Erik Poppe
Manus: Anna Bache-Wiig, Siv Rajendram
Producent: Fredrik Wikström Nicastro / SF Studios
Distributör: SF Studios  
Premiär: 2021-12-25

Kristina och Karl Oskar lämnar Sverige och beger sig på en resa utan återvändo. I ett storslaget och tidlöst äventyr berättas genom Kristinas ögon en historia om modet att ge sig ut i det okända för att hitta ett nytt hem. Om att våga följa sina drömmars längtan. Filmen baseras på Vilhelm Mobergs folkkära klassiker där över en och en halv miljon svenskar gjorde resan över till USA i hopp om ett nytt, bättre liv.

Tills solen går upp

Regi och manus: Peter Dalle
Producent: Patrick Ryborn / Unlimited Stories
Distributör: Nordisk Film Distribution
Premiär: 2021-12-25

När Peder springer på sin före detta flickvän Hanna har många år passerat och de är båda lyckligt gifta på varsitt håll. Samtidigt dras de fortfarande till varandra men ingen av dem vill bryta upp sina äktenskap eller vara otrogna. Men av en slump kommer de över en antik bok som handlar om drömmar. Med bokens hjälp lyckas de ta sig in i drömmarnas värld där de kan leva tillsammans i en tillvaro där allt är möjligt, samtidigt som de lever sina vanliga liv på dagarna. Men till slut tar drömmarna sig in i verkligheten vilket får oanade konsekvenser.


Svenska samproduktioner:

Flykt

Regi och manus: Jonas Poher Rasmussen
Svensk samproducent: Charlotte Most / Mostfilm
Distributör: TriArt Film  
Premiär: 2021-08-20
(Dansk-norsk-svensk-fransk samproduktion)

Amin är en framgångsrik akademiker med en smärtsam hemlighet. I snart 20 år har han hållit den inom sig, men när han ska gifta sig känner han att det är dags att tala ut. Amin tar oss tillbaka till 1990 när han som pojke flydde från Afghanistan till Danmark. Osäkerheten och rädslan satte djupa sår och nu måste han konfrontera sitt förflutna en gång för alla. Annars riskerar han att förlora allt han bryr sig om. Flykt är en animerad dokumentär som väver samman av minnen från ett traumatiskt förflutet till en känslig historia om att hitta sig själv och våga dela sin upptäckt med någon annan.

Bergman Island

Regi och manus: Mia Hansen-Løve
Svensk samproducent: Erik Hemmendorff / Plattform Produktion
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2021-10-01
(Fransk-belgisk-svensk-tysk samproduktion)

En hyllad regissör bjuds in till det mytomspunna Fårö under Bergmanveckan. Med sig på resan har han sin fru som hoppas få inspiration till sitt eget filmmanus i det vildvuxna landskapet. Ett späckat program tvingar dem att uppleva ön på varsitt håll och paret glider allt längre ifrån varandra när gränsen mellan verklighet och fiktion suddas ut.

Bergman Island_foto_TriArt.jpg

Världens värsta människa

Regi: Joachim Trier
Manus: Eskil Vogt, Joachim Trier
Svensk samproducent: Matthias Nohrborg / B-Reel Films
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2021-11-19

Julie ska fylla 30 och hennes liv är en röra. Hon vet inte vad hon vill bli och hennes äldre pojkvän Aksel vill att de skaffar barn. På en fest träffar hon Eivind och kastar sig in i ett nytt förhållande i hopp om att få ett nytt perspektiv på livet. Men hon inser snart att vissa livsval redan ligger bakom henne.

Skriv ut