Apstjärnan
Apstjärnan. Foto: SF Studios

Höstlovsfilm för hela familjen

Äntligen höstlov! En perfekt vecka att fly novembermörkret och se en massa härlig film. Här bjuder vi på en klase filmtips som passar perfekt för både små och stora barn.

För de minsta:

Apstjärnan

apstjärnan_liggande.jpgJonna har bott på barnhemmet Renfanan i hela sitt liv. Hon har alltid drömt om en mamma. En dag svänger en gorilla in med sin skruttiga bil och adopterar henne. Det tar lite tid för Jonna att vänja sig, men precis när allt blivit bra, hotar kommunens starke man deras existens. Linda Hambäcks film bygger på Frida Nilssons barnbok och bland röstskådespelarna finns Stellan Skarsgård, Pernilla August, Rebecca Gerstmann och Melinda Kinnaman. Strömma filmen här. (Foto: SF Studios)

Pelle Svanslös

Pelle Svanslös @ SF Studios.jpgKattungen Pelle Svanslös lever ett härligt liv på landet tillsammans med Birgitta, flickan som älskar honom mest av allt i hela världen. Vid ett ruskigt oväder ramlar Pelle ned i en å som för honom ensam hela vägen till den främmande stora staden Uppsala. Där träffar han många nya vänner, men staden är också full av inte alls så trevliga typer. Hur ska Pelle fortsätta våga tro på att man ska vara snäll mot alla? Räcker hans mod till för att bli en hjälte? Och kommer han någonsin att komma hem till Birgitta igen? Adam Pålsson är röst till Pelle och denna nya filmatisering är regisserad av Christian Ryltenius, som vann en Gullspira förra året för sina insatser för svensk barnfilm. Strömma filmen här. (Foto: SF Studios.)

Bajsfilmen – Dolores och Gunellens värld

bajsfilmen_810.jpgEn animerad film av Linda Hambäck, fritt efter Pernilla Stalfelts underfundiga och filosofiska böcker om livet, kärlek, hår, döden, skräck och bajs. Rikard Wolff är berättaren och Mia Skäringer och Klara Zimmergren ger röst till huvudkaraktärerna Dolores och Gunellen. Guldbaggenominerad för Bästa manus (Jan Vierth och Anders Sparring). Strömma filmen här. (Foto: Lee Film)

Bamse och dunderklockan

Bamse och dunderklockan_810.jpgI jakten på dunderklockorna, den ingrediens som gör Bamse stark, måste Bamse lära sig något viktigt: att bara vara sig själv räcker mycket längre än man tror. Något som även Reinard Räv och Krösus Sork skulle må bra av att förstå. Christian Ryltenius igen – hans tredje mysiga Bamse-film, med Peter Haber, Tomas Bolme, Bianca Kronlöf och Morgan Alling i röstroller. Strömma filmen här. (Foto: SF Studios)

Gordon och Paddy


En nöttjuv härjar i skogen. Kommissarie Gordon måste fånga tjuven. Sorgligt nog är han den ende polisen i hela distriktet och tvingas stå ensam i snön och vakta hålet där nötterna stulits. Han som egentligen är bäst på att lyssna, tänka och stämpla. Om han bara hade en assistent, en liten, snabb och duktig polisassistent – då skulle de tillsammans kunna lösa fallet. Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman och Felix Herngren gör rösterna i en saga med mycket värme av Linda Hambäck, som också gjort Vem-filmerna och kommande Apstjärnan. Strömma filmen här. (Foto: Lee Film)

 

Sagoland


Sagoland är tre filmer i en: Månulvarna, Roboten och Valen och Sigrid och Natten, som handlar om stora känslor och etiska dilemman – sorg och försoning, att osjälviskt rädda djur och natur, utsätta sig för vatten fast man är en robot och att längta bort och kanske hitta hem på kuppen. Fantasifullt och filosofiskt för de minsta. Strömma filmen här. (Foto: Folkets Bio)

 

För de lite större barnen:

 

Nelly Rapp – monsteragent

Nelly Rapp_01 foto per Larsson SF Studios.jpgNelly och hennes hund London ska tillbringa höstlovet hos sin morbror Hannibal. Men det visar sig att Hannibal inte lever det lugna liv som hon trott – han är en monsteragent! Nelly är snart omgiven av vampyrer, spöken, varulvar och Frankensteinare och dras in i ett gastkramande äventyr där allt hon tidigare trott på sätts på prov. En lagom läskig mysrysare med en strålande Matilda Gross i huvudrollen, flankerad av komedi-äss som Johan Rheborg, Björn Gustafsson och Marianne Mörck, som Guldbaggenominerades för sin roll som Lena-Sleva. Strömma filmen här. (Foto: SF Studios)

 

LasseMajas detektivbyrå – Tågrånarens hemlighet

Lassemajas detektivbyrå_810.jpg
Lasse och Maja har fått sin detektivbyrå nedlagd av polischefen i närliggande Kristinelund när Klara söker upp dem. Hon behöver hjälp med att bevisa att hennes pappa Ferdinand är oskyldig till tågrånet han dömts för. Lasse och Maja ser nu sin stora chans att få upprättelse, att visa att de visst kan lösa brott! Snart ska ett nytt kassaskåp fullt med pengar transporteras med tåget. Det finns många misstänkta och de börjar komma något på spåren. Saken är bara den att Ferdinand har rymt från fängelset och är försvunnen... Det senaste fartfyllda LasseMaja-äventyret, i regi av Moa Gammel Ginsburg, bjuder på Wes Anderson-vibbar och underskönt foto av Ita Zbroniec-Zajt. Strömma filmen här. (Foto: SF Studios)

Berts dagbok

Berts dagbok_foto_Johan Paulin.jpgDet är Bert Ljungs och hans kompisar Åkes och Lill-Eriks första dag på högstadiet. På skolan är Yoghurt-Leila den stora stjärnan. Hon går i nian, är reklammodell, cool och precis alla beundrar henne. Så fort Bert får syn på Leila faller han pladask. Men hur ska han få henne att lägga märke till honom, han går ju bara i sjuan? Snart tar en pirrig historia fart genom en pinsam skoltemadag, rawfoodbollar, ett oförutsett toalettbesök och inte minst – två hemliga dagböcker. Strömma filmen här. (Foto: FLX)

För hela familjen:

Sune – uppdrag midsommar

Sune uppdrag midsommar.jpg

Familjen Andersson och familjen Blixt ska åka till Karins faster Hulda och fira midsommar. Men precis innan de åker gör Sophie slut med Sune! Katastrofen är ett faktum. Sune bestämmer sig för att vinna tillbaka Sophie igen genom att fira en riktigt romantisk midsommar med henne – precis som mamma och pappa gjorde för 20 år sedan. Men frågan är om Sune tänker för mycket på att allt ska vara bra på hans sätt, och glömmer bort att alla inte tycker som honom... Den tredje Sune-filmen nya omgången (regi Erland Beskow) bjuder på både skratt och allvar, och har komiska snillen som Sanna Sundqvist och Olle Sarri som gästskådespelare. Strömma filmen här. (Foto: Nordisk Film)

Se upp för Jönssonligan

se-upp-för-jönsson_Eric Josjö_C More.jpgCharles-Ingvar "Sickan" Jönsson och hans snillrika team är tillbaka i en kärleksfull reboot av Tomas Alfredson. Efter en misslyckad kupp får Sickan skaka galler och när han släpps ut har kumpanerna blivit hederliga. Brottsförmedlaren Anita ger honom ett knivigt uppdrag men då kommer han att behöva hjälp av sitt gamla gäng. I rollerna syns Henrik Dorsin, Hedda Stiernstedt, Anders "Ankan" Johansson och David Sundin. Filmen blev nominerad till sex Guldbaggar och vann för Bästa scenografi (Charlotte Alfredson och Linda Jansson). Strömma filmen här. (Foto: SF Studios)

 

Catwalk – Från Glada Hudik till New York

Catwalk_810.jpgGlada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson får ett brev av Emma Örtlund där hon ber honom om hjälp att uppfylla sitt livs dröm om att bli fotomodell. Pär berörs av hennes önskan av att få ta plats i modevärlden och antar utmaningen. Tillsammans med skådespelare från Glada Hudik-teatern börjar de en spännande och omtumlande resa för att förverkliga hennes önskan om att stå i rampljuset. Johan Skogs dokumentär om ett osannolikt projekt är en varm, ömsint och rolig feelgood-pärla av Guds nåde. Strömma filmen här. (Foto: Nordisk Film)

 

Min pappa Marianne

MinpappaMarianne.JPGEfter att ha brutit upp med pojkvännen återvänder 28-åriga Hanna (Hedda Stiernstedt) till Alingsås för ett vikariat på lokalnyheterna. När hennes älskade pappa, prästen med det stora skägget, avslöjar att han egentligen vill vara Marianne vänds Hannas värld upp och ner. Men för pappa Marianne finns ingen återvändo, hon måste äntligen få vara den hon är. Det blir en omtumlande resa för Hanna som varken kände sig själv eller sin pappa så väl som hon trodde. Rolf Lassgård (Guldbaggenominerad) och Lena Endre (Guldbaggebelönad) briljerar i ett varmt och rolig feelgood-drama med vattentätt manus av Ida Kjellin och Daniel Karlsson. Passar barn i tonåren och uppåt. Strömma filmen här. (Foto: Nordisk Film)

Skriv ut