Ung pojke dricker öl.
Den japanska illusionen. Foto: Christian Haag

Sanna Lenken, sumo och pussel

Nyheter om svensk film, Produktionsstöd

Sanna Lenken (Tunna blå linjen) regisserar Comedy Queen om unga Sasha som vill bli ståuppkomiker, dokumentären Resorts av Mette Carla Albrechtsen följer bosatta på charterort och Johannes Stjärne Nilssons kortfilm 360 bitar följer med besatthet ett pussels ursprung. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

I Sanna Lenkens Comedy Queen, med manus av Linn Gottfridsson, drömmer 12-åriga Sasha om att bli ståuppkomiker. Hon vill få alla att skratta, särskilt pappa som gråter efter att mamma gått bort. I hemlighet skriver hon en lista på allt hon måste göra för att överleva sorgen: raka av sig håret, sluta läsa böcker och framförallt, bli en Comedy Queen. Filmen baseras på Jenny Jägerfelds Augustprisnominerade bok.

Dansk-svenska dokumentären Resorts av Mette Carla Albrechtsen bygger på drömmen om det goda livet i solen. Filmen följer sex olika turister som valt att aldrig åka hem från sin chartersemester på Playa del Inglés. Istället stannade de i solen. Åsa Mossberg klipper, Anna von Hausswolff gör musiken och Maria von Hausswolff fotograferar. Svenska samproducenter är Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck.

Summerlight av Elfar Adalsteins är en samproduktion mellan Island och Sverige. Filmen, en sorts Short Cuts på Island, kretsar kring en by full av berättelser om glädje och sorg och den tunna tråden mellan liv och död. Svenska samproducenter är Jonas Kellagher och Fredrik Lange.

Dokumentären Världens vackraste pojke av Kristina Lindström och Kristian Petri fick tidigare i år världspremiär i tävlan vid Sundance Film Festival. Filmen följer skådespelaren Björn Andrésens livsöde, efter hans medverkan i Luchino Viscontis Döden i Venedig för 50 år sedan.

Johannes Stjärne Nilsson, en av Sveriges mest erfarna kortfilmare, regisserar den korta experimentfilmen 360 bitar. Han hittar ett pussel på en loppis och följer sedan motivets ursprung. Det blir en nyfiken vardagsarkeologisk resa som slutar i ett dramatiskt ögonblick i Sydamerika. Äventyret gestaltas som en hybridfilm där Stjärne Nilsson spelas av Olle Sarri.

Kortfilmen Abolis resa av debuterande Yasaman Sharifmanesh är en migrationsvandring som aldrig verkar ta slut. Filmen visar Abolfazls skrämmande och steniga väg för att äntligen hitta en plats i världen i antingen Sverige, Iran eller Afghanistan.

Den japanska illusionen av Johan Jan Jonason är en kortfilmskomedi där en pojke och hans morbror (spelad av regissören) pratar om att flytta till Japan och börja med sumobrottning. Pojken förgiftas och plötsligt känns projektets möjligheter oändliga. Filmen, som redan är inspelad, utmanar konventionerna om hur en dialog mellan barn och vuxen kan se ut.

Långfilm

Comedy Queen Foto Johan Paulin_810.jpgSanna Lenken regisserar Comedy Queen, i rollerna bland andra Sigrid Johnson, Oscar Töringe och Ellen Taure. Foto: Johan Paulin.

Comedy Queen
Regi Sanna Lenken
Manus Linn Gottfridsson
Stödmottagande producenter Anna Anthony, Rebecka Lafrenz
Sökande produktionsbolag FLX Feature AB
Målgrupp Barn 7-12 år
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Jenny Gilbertsson
Stödbelopp 9 500 000
Produktionsbolagets beskrivning: Sasha ska precis fylla 13 år och drömmer om att bli ståuppkomiker. Hon vill få alla att skratta, särskilt pappa som gråter i duschen när han tror att ingen hör. Hemma påminner allt om mamma som inte längre lever och bakom ögonen bränner de livsfarliga tårarna. Men Sasha vägrar gråta. I hemlighet skriver hon en lista på allt hon måste göra för att överleva sorgen: raka av sig håret, sluta läsa böcker, tacka nej till världens gulligaste hundvalp och framförallt, bli en Comedy Queen.

Resorts_Foto_Maria von Hauswolff_Bullitt Film_810.jpgResorts. Foto: Maria von Hausswolff, Bullitt Film

Resorts
Regi Mette Carla Albrechtsen
Manus Mette Carla Albrechtsen
Stödmottagande producenter Axel Danielson, Maximilien Van Aertryck
Sökande produktionsbolag Plattform Produktion AB *
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 500 000
Produktionsbolagets beskrivning: RESORTS is a fascinating documentary built on the dream of the good life in the sun. Framed in a classic charter holiday resort, we meet 6 tourists who chose never to go back home from their vacation. Instead, they stayed in the sun. RESORTS is a warm and original portrait of them.
*Svensk samproducent. Huvudproducent: Bullit Film ApS, Vibeke Vogel, Danmark

Summerlight_FotoDavidWilliamson_810.jpgSummerlight. Foto: David Williamson

Summerlight
Regi Elfar Adalsteins
Manus Elfar Adalsteins
Stödmottagande producenter Jonas Kellagher, Fredrik Lange
Sökande produktionsbolag Vilda Bomben Film AB **
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Madeleine Ekman
Stödbelopp 700 000
Produktionsbolagets beskrivning: Byn är full av berättelser, berättelser om glädje och sorg och den tunna tråden mellan liv och död. Om du lyssnar noga kanske vi berättar några...
**Svensk samproducent. Huvudproducent: Berserk Films, Heather Millard, Island

Bjorn_of_set_Morte_A_Venezia_Copyright_Mario_Tursi_1970_810.jpgVärldens vackraste pojke. Copyright Mario Tursi, 1970

Världens vackraste pojke
Regi Kristina Lindström, Kristian Petri
Manus Kristina Lindström, Kristian Petri
Stödmottagande producent Stina Gardell
Sökande produktionsbolag Mantaray Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 3 844 000
Produktionsbolagets beskrivning: Det har gått 50 år sedan Luchino Viscontis Döden i Venedig hade världspremiär och regissören utnämnde sin Tadzio till ”världens vackraste pojke”. Filmens skugga hänger fortfarande tung över Björn Andrésen vars liv kom att bli en osannolik resa genom strålande ljus och bottenlöst mörker. Kort sagt, ett fascinerande livsöde som inte liknar något annat.

Kortfilm

360 bitar_810.jpg360 bitar. Foto: Johannes Stjärne Nilsson

360 bitar
Regi Johannes Stjärne Nilsson
Manus Johannes Stjärne Nilsson
Stödmottagande producenter Katja Brigge, Johannes Stjärne Nilsson
Sökande produktionsbolag Kostr-Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Experiment
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 250 000
Produktionsbolagets beskrivning: Trehundrasextio bitar är en film om att bejaka en nyfiken impuls. En berättelse som börjar med en pusselkartong på en loppis och som slutar i ett dramatiskt ögonblick i Sydamerika. Det är en kort personlig film om nyfikenhet, vardagsarkeologi och om de verkliga människorna som döljer sig i ett pusselmotiv.

Abolis resa_Foto_Yasaman Sharifmanesh_810.jpgAbolis resa. Foto: Yasaman Sharifmanesh

Abolis resa
Regi Yasaman Sharifmanesh
Manus Yasaman Sharifmanesh
Stödmottagande producent Antonio Russo Merenda
Sökande produktionsbolag Ginestra Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 1 700 000
Produktionsbolagets beskrivning: I Abolis resa bevittnar vi nära Abolfazls skrämmande och steniga väg för att äntligen bli någon att hitta en plats i denna värld.

Den japanska illusionenFotoChristian Haag_810.jpgDen japanska illusionen. Foto: Christian Haag

Den japanska illusionen
Regi Johan Jan Jonason
Manus Johan Jan Jonason
Stödmottagande producent Frida Bargo
Sökande produktionsbolag B-Reel Films AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 200 000
Produktionsbolagets beskrivning: En pojke och hans morbror pratar om att flytta till Japan och börja med sumobrottning. Pojken förgiftas och plötsligt känns projektets möjligheter oändliga.

Skriv ut