Dockanimerad kvinna i butik
Ur Butiken av Hanna Sköld. Foto: Hanna Sköld

Stop-motion, livscoacher och sovande på jobbet

Nyheter om svensk film, Produktionsstöd

Hanna Sköld regisserar Butiken med både stop-motion teknik och live action, Maria Lundqvist gör huvudrollen i kortfilmssatir om konsumtionssamhället och Powernapper´s Paradise av Samir Arabzadeh är en kortdokumentär som skildrar livet i en filippinsk stad där det är helt okej att sova på jobbet. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

I svensk-italienska samproduktionen Butiken med manus och regi av Hanna Sköld (Granny’s Dancing on the Table) uppstår konflikt mellan anställda på en lågprisbutik och de hemlösa kvinnor som stjäl mat från en container bakom butiken. Filmen är ett drama i blandteknik där stop-motion och live action blandas.

Sabaya av Hogir Hirori är en av de mest omtalade svenska dokumentärerna i år. Med bara en mobiltelefon och en pistol riskerar Mahmud, Ziyad och deras grupp sina liv för att försöka rädda yazidiska kvinnor och flickor som hålls fångna av ISIS som Sabaya (sexslavar) i det farligaste lägret i Mellanöstern, Al-Hol i Syrien. Filmen hade världspremiär på Sundance filmfestival där den belönades med priset Bästa regi och har redan sålts till ett flertal territorier. Den får biodistribution i Nordamerika under sensommaren genom MTV Documentary Films, som också kommer att göra Oscarkampanj för filmen. I september går den upp på svenska biografer genom Folkets Bio.

Kortfilmshybriden En bild av det du ser av Lena Bergendahl blandar dokumentär, science fiction och drama. Den utspelar sig i Hong Kong där en filmare berättar om sitt pågående filmprojekt, reflekterar över digital teknik, bildens historia och människans seende.

Huvudvärk av Björn Schagerström och Agnes Jeppsson är en kortfilmssatir om konsumtionssamhället. Den utspelar sig i en pillerfabrik i en alternativ dystopisk värld där Yvonnes (Maria Lundqvist) trygga tillvaro tas ifrån henne. Hon påbörjar en kafkaartad kamp för att återfå sina förlorade privilegier.

I kortdokumentären Powernapper´s Paradise av Samir Arabzadeh väcks frågor om förhållningssätt och villkor för arbete och sömn genom möten med människorna i en stad i Filippinerna där det verkar helt okej att sova på jobbet. Kassörskan sover i kassan, revisorn har somnat över tangentbordet och vakten sover utanför banken med sitt gevär i knät.

Elisabeth Marjanovic Cronvalls kortfilm Reptilhjärnan parar samhällskritik med mörk humor. Jakob som är coach till livscoacher gör karriär på att ge folk det de vill ha: enkla svar i komplicerade tider. När han bjuds in till ett jobbcoachbolag för att hjälpa arbetslösa börjar hans fasad krackelera. Går allt verkligen att lösa bara man har rätt inställning?

What Mary Didn´t Know av Konstantina Kotzamani är en franska-svensk samproduktion som utspelar sig på ett kryssningsfartyg som korsar Medelhavet. Under en familjesemester möter 16-åriga Marie Abdel, en servitör från båten. Ingen talar den andras språk, men det hindrar inte den omedelbara attraktionen som uppstår. Ett hemligt möte som leder till ömhet, missförstånd och antika grekiska myter. Roy Anderssons En kärlekshistoria är en inspiration. 

Långfilm

Butiken_Foto_Hanna_Sköld_810.jpgButiken. Foto: Hanna Sköld

Butiken
Regi Hanna Sköld
Manus Hanna Sköld
Stödmottagande producent Lovisa Charlier
Sökande produktionsbolag Tangram Films AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Blandad teknik
Konsulent Madeleine Ekman
Stödbelopp 7 000 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Hemlösa kvinnor stjäl mat ur en container bakom en lågprisbutik samtidigt som de anställda i butiken kämpar för både att förbättra butikens siffor och leva sina egna liv. Konflikter och relationer uppstår mellan de anställda och de hemlösa.

TBA
Sökande produktionsbolag Grand Slam Filmproduktion AB
Konsulent Madeleine Ekman
Stödbelopp 7 500 000

Sabaya_foto_Ginestra Film och Lolav Media_810.jpgSabaya. Foto: Ginestra Film och Lolav Media 

Sabaya
Regi Hogir Hirori
Manus Hogir Hirori
Stödmottagande producent Antonio Russo Merenda
Sökande produktionsbolag Lolav Media AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 2 000 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Med bara en mobiltelefon och en pistol riskerar Mahmud, Ziyad och deras grupp sina liv för att försöka rädda Yazidiska kvinnor och flickor som hålls fångna av ISIS som Sabaya (sexslavar) i det farligaste lägret i Mellanöstern, Al-Hol i Syrien.

Kortfilm


Enbildavdetduser_FotoLenaBergendahl_810.jpg
En bild av det du ser. Foto: Lena Bergendahl

En bild av det du ser
Regi Lena Bergendahl
Manus Lena Bergendahl
Stödmottagande producent Lena Bergendahl
Sökande produktionsbolag Lena Bergendahl
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Experiment
Teknik Blandad teknik
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 200 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: En fiktiv intervju med en filmskapare som berättar om sitt pågående filmprojekt som utspelar sig i Hong Kong. Hon visar klipp från filmen och reflekterar över digital teknik, bildens historia och människans seende.

Huvudvärk_Foto_Max Thedeby_810.jpg
Moodbild från Huvudvärk. Foto: Max Thedeby

Huvudvärk
Regi Agnes Jeppsson Björn, Schagerström
Manus Agnes Jeppsson Björn, Schagerström
Stödmottagande producent Patrik Nilsson
Sökande produktionsbolag Bakåtkupad AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Science Fiction
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 300 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: En satir om konsumtionssamhället, som utspelar sig i en alternativ dystopisk värld där Yvonnes trygga tillvaro som producent tas ifrån henne. En kamp att återfå sina förlorade privilegier leder in henne på en krokig väg.


Powernapper's Paradise_Foto_Samir Arabzadeh_810.jpgPowernapper's Paradise. Foto: Samir Arabzadeh

Powernapper´s Paradise
Regi Samir Arabzadeh
Manus Samir Arabzadeh
Stödmottagande producent Kristina Meiton
Sökande produktionsbolag MigDig AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 385 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Kassörskan sover i kassan, revisorn har somnat över tangentbordet och vakten sover utanför banken med sitt gevär i knät. Powernapper's Paradise är en dokumentärfilm som skildrar livet och människor i en stad i Filippinerna där det är helt okej att sova på jobbet. 

Reptilhjärnan_Foto_Milja Rossi_810.jpg
Reptilhjärnan. Foto: Milja Rossi

Reptilhjärnan
Regi Elisabeth Marjanovic Cronvall
Manus Elisabeth Marjanovic Cronvall
Stödmottagande producent Cecilia Björk
Sökande produktionsbolag MDEMC Produktion AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 300 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Livscoachen Jakob gör karriär på att ge folk det de vill ha: enkla svar i komplicerade tider. När han bjuds in till ett jobbcoachbolag för att hjälpa arbetslösa börjar hans yta krackelera. Går allt verkligen att lösa bara man har rätt inställning?

What Mary Didn't Know_inspirationsbild_810.jpgInspirationsbild för What Mary Didn't Know (från en av regissörens tidigare filmer).

What Mary Didn´t Know
Regi Konstantina Kotzamani
Manus Konstantina Kotzamani
Stödmottagande producenter Frida Mårtensson, Jerry Karlsson
Sökande produktionsbolag Verket Produktion AB *
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 150 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Under en familjesemester på ett kryssningsfartyg som korsar Medelhavet möter 16-åriga Marie Abdel, en servitör från båten. Ingen talar den andras språk, men det hindrar inte den omedelbara attraktionen som uppstår. Ett hemligt möte som leder till ömhet, missförstånd och antika grekiska myter.

*Svensk samproducent. Huvudproducent: Ecce Films, Caroline Demopoulos, Frankrike

Skriv ut