Pensionerat danskompani
Ur Calendar Girls. Foto: Love Martinsen

Fotboll, skateboard och passionerad pension

Nyheter om svensk film, Produktionsstöd

Hälften av projekten i den senaste omgångens produktionsstöd är dokumentärer, bland annat Ultras om fotbollens supporterkultur och Calendar Girls om en dansgrupp för pensionerade kvinnor i Florida. Bland spelfilmerna finns Exodus, Abbe Hassans långfilmsdebut som regissör, och Lill-Zlatan och Morbror Raring för de yngsta. Dessutom beviljas marknadsstöd till Mårten Klingbergs Andra akten. Detta och mycket mer bland de totalt femton projekten.

I Exodus av Abbe Hassan (manus Abbe Hassan och Kristoffer Cras) kolliderar två världar när Sam, en professionell smugglare, motvilligt räddar Amal 12 år, vars familj har splittrats i krigets Syrien. En oväntad vänskap växer fram där hon med fantasi och lekfullhet även räddar Sam, och de skapar en relation som påverkar deras liv för alltid.

Svensk-finsk-danska samproduktionen Ultras av Ragnhild Ekner har fotbollsläktarna i fokus. Det är en film om sammanhållning, lojalitet och meningsskapande. Med hjälp av filmer från supportrars mobiler berättas om deras egen kultur.

Lill-Zlatan och Morbror Raring är en komedi för den yngsta publiken i regi av Christian Lo. Åttaåriga Ella är en fotbollsälskande enstöring med morbror Tommy (som hon kallar Morbror Raring) som bästa vän. När Tommys pojkvän Steve dyker upp blir det konkurrens och Ella försöker med allt från salt i kaffet till grön hårfärg för att få bort honom. Filmen baseras på Pia Lindenbaums bok, med manus av Ella Lemhagen, Sara Sjöö och Janne Vierth. I rollerna syns bland andra Simon J Berger, Inger Nilsson och William Spetz.

Dokumentären Broadcast med manus och regi av Maximilien van Aertryck och Axel Danielson (duon har tidigare tävlat bland annat på Sundance och i Berlin) följer kamerans 200-åriga historia. Filmen filosoferar kring hur människor visuellt uppfattar världen och hur vi väljer att skildra den. Vems perspektiv ser vi? Vilka intressen ligger bakom? Och vad gör dessa bilder med vår uppfattning av världen?

Dokumentären The Scars of Ali Boulala av Max Eriksson följer Ali Boulala, den vildaste och mest orädda av professionella skateboardåkare. Allt förändrades 2007 i en tragisk alkoholrelaterad motorcykelolycka där han förlorar sin bästa vän. Nu försöker Ali ta reda på vem han är utan alkohol, droger och en skateboard, och om det finns ett sätt att gottgöra det som hänt.

Maria Loohufvud och Love Martinsen följer dansgruppen Calendar Girls som uppträder hundra gånger om året i kyrkor och på äldreboende, utklädda till zombier och enhörningar. Livets andra tonårsperiod erbjuder ett kreativt sammanhang och en chans att hitta den man alltid velat vara innan det är försent.

Senkommen nystart blir det även i Andra akten, i regi av Mårten Klingberg och med manus av Vera Kiiskinen och Anna Heinämaa, som beviljas marknadsstöd. Filmen är ett drama om nypensionerade Eva, lämnad av sin man och inte längre behövd av sin son. Hon får ett extraknäck och utvecklar en vänskap med den store stjärnskådespelaren Harald Skoog – en livsförändrande vänskap och en insikt om att livet fortsätter efter 60-strecket.

Långfilm

Broadcast
Regi Maximilien van Aertryck, Axel Danielson
Manus Maximilien van Aertryck, Axel Danielson
Stödmottagande producenter Maximilien van Aertryck, Axel Danielson
Sökande produktionsbolag Plattform Produktion AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 2 785 000
Produktionsbolagets beskrivning: Broadcast är en observerande, rolig och filosofisk film om hur vi människor visuellt uppfattar världen och hur vi väljer att skildra den. Vems perspektiv ser vi? Vilka intressen ligger bakom? Och vad gör dessa bilder med vår uppfattning av världen?

Calendar Girls_Foto_Love Martinsen_810.jpgCalendar Girls. Foto: Love Martinsen

Calendar Girls
Regi Maria Loohufvud, Love Martinsen
Manus Maria Loohufvud, Love Martinsen
Stödmottagande producenter Maria Loohufvud, Love Martinsen
Sökande produktionsbolag Pink Dolphin AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 2 100 000
Produktionsbolagets beskrivning: En coming-of-old-age film om Floridas mest hängivna dansgrupp för kvinnor över 60. Calendar Girls är en färgstark dansdokumentär om att synas och bli sedd och att hitta sig själv och sitt sammanhang. Innan det är för sent.

Corona Film Club_FotoMantarayFilm_810.jpgCorona Film Club. Foto: Mantaray Film

Corona Film Club
Regi Stina Gardell
Manus Stina Gardell
Stödmottagande producent Stina Gardell
Sökande produktionsbolag Mantaray Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 2 300 000
Produktionsbolagets beskrivning: Corona Film Club är en hyllning till filmens kraft och förmåga att ta oss till andra världar. När epidemin drabbade oss bestämde sig Stig Björkman 82+ för att ringa sina vänner på Zoom och samtala om livet och om film i en märklig tid.

Exodus
Regi Abbe Hassan
Manus Abbe Hassan, Kristoffer Cras
Stödmottagande producenter Anna-Klara Carlsten, Mattias Nohrborg, Olle Wirenhed
Sökande produktionsbolag B-Reel Films AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Anders Nylander
Stödbelopp 10 000 000
Produktionsbolagets beskrivning: Två världar kolliderar när Sam, en professionell smugglare, motvilligt räddar Amal 12 år, vars familj har splittrats i krigets Syrien. En oväntad vänskap växer fram där hon med fantasi och lekfullhet även räddar Sam, och de skapar en relation som påverkar deras liv för alltid.

Fly So Far
Regi Celina Escher
Manus Celina Escher
Stödmottagande producent Mónica Hernández Rejón
Sökande produktionsbolag Pråmfilm AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 2 400 000
Produktionsbolagets beskrivning: Filmen följer Teodora Vásquez, talesperson för de kvinnor som anklagas för grovt mord och fängslas i El Salvador för att ha fått missfall. Teodoras fall har blivit en symbol för extremismen i kriminaliseringen av abort och grymhet mot kvinnor inom El Salvadors system. Men även en symbol för motståndskraft och solidaritet.

Gabi_FotoTommy Olsson_810.jpgGabi, mellan åldrarna 8 till 13 år. Foto: Tommy Olsson

Gabi, mellan åldrarna 8 till 13
Regi Engeli Broberg
Manus Engeli Broberg
Stödmottagande producenter Anna J Ljungmark, Jacob Eklund
Sökande produktionsbolag House of Real Sweden AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Klara Grunning
Stödbelopp 1 900 000
Produktionsbolagets beskrivning: Vissa säger att jag vill vara en kille, men jag vill bara vara Gabi. En enkel önskan kan man tycka. Det är den inte. Under 5 års tid följer vi ett barns kamp för att hitta sig själv i ett könspolariserat Sverige.

Godland
Regi Hlynur Pálmason
Manus Hlynur Pálmason
Stödmottagande producent Mimmi Spång
Sökande produktionsbolag Garagefilm International AB *
Konsulent Helen Ahlsson
Stödbelopp 1 500 000
*Svensk samproducent. Huvudproducent: Snowglobe AS, Katrin Pors, Eva Jacobsen, Mikkel Jersin, Danmark

Let's Do Some Living in the Sfterlife_Foto_Axel Pettersson_French Quarter Film_810.jpgLet's Do Some Living in the Afterlife. Foto: Axel Pettersson, French Quarter Film

Let´s Do Some Living in The Afterlife
Regi Giovanni Bucchieri
Manus Giovanni Bucchieri
Stödmottagande producenter Isabella Rodriguez, Mathilde Dedye
Sökande produktionsbolag French Quarter Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 4 500 000
Produktionsbolagets beskrivning: Let’s Do Some Living in The Afterlife är en episk hybridfilm med Giovanni Bucchieri och Louise Peterhoff i huvudrollerna, där dokumentärt material som skildrar deras kärlekshistoria i tonåren och en nutidsfiktion där de spelar alternativa versioner av sig själva blandas i en berättelse om den första kärleken, livet och döden.

lillZlatanOchMorbrorRaring_snowcloud_photo_rehearsal_03_210607_photocreditVictorAckerheim_810.jpgAgnes Colliander (Ella/”Mini-Zlatan”) och Simon J Berger (Tommy/”Morbror Raring”) vid repetitionen för Lill-Zlatan och Morbror Raring. Foto: Victor Ackerheim

Lill-Zlatan och Morbror Raring
Regi Christian Lo
Manus Ella Lemhagen, Sara Sjöö, Janne Vierth
Stödmottagande producenter Petter Lindblad, Sara Sjöö
Sökande produktionsbolag Snowcloud Films AB
Målgrupp 0–6 år
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Teknik Live action
Konsulent Jenny Gilbertsson
Stödbelopp 5 500 000
Regissörens beskrivning: När Ellas föräldrar åker på semester får hon bo en vecka hos sin favoritmorbror Tommy. Han är Ellas bästa och enda vän i hela världen. Men ingenting blir som Ella tänkt sig. Plötsligt står en främmande man utanför dörren. Han heter Steve och är Tommys pojkvän. Den superroliga Tommy-veckan förvandlas till en galen vecka där allt handlar om att försöka bli av med Steve.

Mira
Regi Anna Jadowska
Manus Anna Jadowska
Stödmottagande producenter Anna-Maria Kantarius, Mimmi Spång
Sökande produktionsbolag Garagefilm International AB**
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Madeleine Ekman
Stödbelopp 1 200 000
Produktionsbolagets beskrivning: 60-åriga Mira vaknar tidigt, hänger upp tvätten, köper mat till sina tropiska fiskar och gör ett bankrån. Även om hennes desperata försök misslyckas, kastar det ett nytt ljus över hennes liv och tvingar henne att skärskåda sig själv... Finns det något kvar att förändra
**Svensk samproducent: Huvudproducent: Donten & Lacroix Films, Maria Blicharska, Polen

Storm
Regi Erica Calmeyer
Manus Johan Fasting
Stödmottagande producent Emilia Widstrand
Sökande produktionsbolag SF Studios Production AB ***
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Madeleine Ekman
Stödbelopp 1 000 000
Produktionsbolagets beskrivning: Elins son dör i en drunkningsolycka. När det börjar gå rykten på skolan om att någon har sett åttaåriga Storm ondsint knuffa ner sin bror i älven med flit, tvingas Elin ut i en desperat kamp för att skydda sin dotter mot anklagelserna, men tänk om det är sant.
***Svensk samproducent. Huvudproducent: Paradox Film 9, Finn Gjerdrum, Stein B. Kvae, Thea Røhr Østvold, Norge

The_Scars_of_Ali_Boulala, photo Patrick O’Dell_810.jpgThe Scars of Ali Boulala. Foto: Patrick O’Dell

The Scars of Ali Boulala
Regi Max Eriksson
Manus Max Eriksson
Stödmottagande producenter Mario Adamson, Ashley Smith
Sökande produktionsbolag Sisyfos Film Production AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 2 360 000
Produktionsbolagets beskrivning: Ali Boulala, den vildaste och mest orädda av professionella skateboard-åkare, blev känd för att göra allt på sitt eget sätt. Allt förändrades 2007 I en tragisk alkoholrelaterad motorcykelolycka. Ali förlorade inte bara det som definierat honom, men också hans bästa vän. Nu försöker han ta reda på vem han är utan alkohol, droger och en skateboard, och om det finns ett sätt att gottgöra.

Ultras
Regi Ragnhild Ekner
Manus Ragnhild Ekner
Stödmottagande producent Tobias Janson
Sökande produktionsbolag Story AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 3 455 000
Produktionsbolagets beskrivning: Ultras-grupper som förbereder och genomför tifon på olika platser i världen berättar om en subkultur där gruppen är allt och individen inget. Om sammanhållning, lojalitet och meningsskapande. I episka bilder som bibehåller subkulturens mystik och för tittaren in i den känslovärld som existerar i och omkring läktaren. Istället för fotbollsplanen är läktaren i fokus.

Kortfilm

14_älskling_foto_AndréVaara_810_2.jpgÄlskling. Foto: André Vaara

Älskling
Regi André Vaara
Manus André Vaara
Stödmottagande producenter Tintin Scheynius, Frida Måstensson
Sökande produktionsbolag Verket Produktion AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 300 000
Produktionsbolagets beskrivning: Artonåriga Rosannas tillvaro som nybliven mamma på landsbygden är hopplös och ensam. När hennes festsugna vänner dyker upp en sommarkväll suddas gränserna mellan tonårsliv och mammatillvaro ut. En film om att vara ung och samtidigt förälder, att klyvas mellan sitt barns och sina egna behov.

Marknadsstöd

Andra akten
Regi Mårten Klingberg
Manus Vera Kiiskinen, Anna Heinämaa
Stödmottagande producent Johanna Bergenstråhle
Sökande produktionsbolag Nordisk Film Production Sverige AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Stödbelopp 8 000 000
Produktionsbolagets beskrivning: Livet som nybliven pensionär kunde vara bättre. Evas exman flyttar in tvärs över gatan med sin nya fru och Evas son verkar obegripligt nog tröttna på sin mammas daltande och vill klara sig själv. Vad ska Eva göra av all tid? Ett extraknäck dyker upp som Eva inte kan motstå – den store stjärnskådespelaren, den excentriske Harald Skoog, har drabbats av en stroke och behöver rehabilitering i sitt eget hem. Vad som börjar som en katastrof växer till varm vänskap, spirande livsglädje och till ett hopp om att livet inte är över. Faktum är att det kanske inte ens har börjat.

Skriv ut