Vitklädd kvinna i gräsfält
Från Sire och den sista sommaren. Foto: Liselotte Wajstedt

UFO:n, onani och samiskt broderi

Nyheter om svensk film, Produktionsstöd

Ahmed Abdullahi (Martyren) regisserar Amina om en MMA-fightande mamma, Jon Blåhed (Inland) dekonstruerar true crime genren med dokumentären Greven och kortfilmen Sire och den sista sommaren av Liselotte Wajstedt är ett hybridverk i samisk miljö. Dessutom har marknadsstöd beviljats Håkan Bråkan och UFO Sweden. Totalt har 18 projekt beviljats stöd i denna omgång.

Lyckad atlet eller misslyckad mamma? I dramat Amina, med manus av Mona Masri (tv-serien Snabba cash) och i regi av Guldbaggebelönade Ahmed Abdullahi, tvingas svensk-somaliska Amina till ett svårt val. Hennes passion för MMA krockar med ansvaret för hennes dotter. Filmen ingår i debutantsatsningen Moving Sweden och spelas in i Göteborg under hösten.

Det nu 13-åriga kollektivet Crazy Pictures följer upp succén Den blomstertid nu kommer med sci-fi äventyret UFO Sweden. När en fosterhemsplacerad tonårsrebell misstänker att hennes pappa inte är död utan kidnappad av UFO:n tar hon hjälp av en UFO-förening för att ta reda på sanningen. Tillsammans ger dom sig ut på ett riskfyllt äventyr som tar dom långt utanför lagens gränser och in i en värld fylld av UFO-expeditioner, konspirationer och alternativ vetenskap. Crazy Pictures arbetar nära Riksorganisationen UFO-Sverige i detta projekt som beviljas både produktionsstöd och marknadsstöd.

Erika Wasserman, som även skriver manus ihop med Christin Magdu, regidebuterar med komedin Året jag slutade prestera och började onanera. Målinriktade 39-åriga karriäristen Hanna står plötsligt utan lägenhet, jobb och familj. Hon vägrar dock ge upp, men först måste hon hitta kärleken till sig själv. Katia Winter och Henrik Dorsin finns i rollistan.

Jon Blåheds dokumentär Greven borrar i berättelsen om en av de största kriminella profilerna i Sverige på 90- och 00-talet. Det är en experimentell true crime film som samtidigt dekonstruerar som adderar till genren och vår fascination för brott och straff. Filmen hade internationell premiär på Thessalonikis filmfestival.

Maja Borg arbetar med gränsöverskridande frågor om längtan, sårbarhet och makt i svensk-spanska dokumentären Passion. Genom lek och ritualer tagna från både queer bdsm och religion, utforskas intimitet och gränser. Filmen, som lanseras som konstverk och film i ett, går varm på internationella filmfestivaler.

Nisti Stêrk följer kändisfrisören Bobby Oduncu i dokumentären Who the Fuck is Bobby? Han har blivit en del av kändiseliten och är öppet gay men har aldrig accepterats av sin kultur och assyrisk-syrianska far.

Bland kortfilmerna märks hybridfilmen Sire och den sista sommaren av Liselotte Wajstedt (även manus och producent). Filmen är del av satsningen Corona 2020 och spänner över tid och rum, från dagens covid-Stockholm till samisk miljö år 1916 där Sire är höggravid. Dokumentär och fiktion blandas med live action, animation och broderi.

I kortthrillern One Minute av Matilde Sköld och Marcus Svanberg får två tjejer syn på sina dubbelgångare i en lägenhet på andra sidan gatan. I vad som verkar vara ett parallelluniversum ligger allting en minut före i tiden. Serierna Black Mirror och Girls har inspirerat regiduon som tidigare gjort reklamfilm.

Marknadsstöd
Även Håkan Bråkan av Ted Kjellsson (Ensamma i rymden) och med manus av Thobias Hoffmén har beviljats marknadsstöd. Filmen är en spinoff från Sunefilmerna där Sunes lillebror Håkan vill vinna en dataspelstävling – för om han förlorar tävlingen måste han bli elevrådsrepresentant. Håkan måste rymma från barnvakten och hamnar på kollisionskurs med en inbrottsliga.

Långfilm

Amina
Regi Ahmed Adullahi
Manus Mona Masri
Stödmottagande producent Veronika Öhnedal
Sökande produktionsbolag Art & Bob Film & Drama AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Helen Ahlsson
Stödbelopp 3 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning: Amina är en ung kvinna och redan en föredetting inom MMA-sport. Hon slåss för att komma tillbaka till sin passion, men jagas av sina föräldrar som hotar att sluta hjälpa till att passa hennes dotter. Amina lyckas få en match i världsmästerskapen, men hon får allt svårare att hantera sitt moderskap. Till slut brister det och hon måste välja: ska hon vara en lyckad atlet eller en misslyckad mamma?

Greven
Regi Jon Blåhed
Manus Jon Blåhed
Stödmottagande producent Andreas Emanuelsson, Tony Österholm
Sökande produktionsbolag Iris Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Liva action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 1 100 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning: Greven är regissören Jon Blåheds dekonstruktion av true crimegenren. Historien kretsar kring Jons pappas kusin, kallad Greven, en ökänd brottsling (och för ett tag en av Sveriges rikaste personer). Dokumentären följer Grevens brottsbana (bland annat flera mordåtal) men ifrågasätter på samma gång vår tids fascination för historier om våld, brott och brottslingar. Det är nordic noir på riktigt, som frågar sig var denna till synes osläckbara törst för våldsskildringar kommer ifrån?

Nelly & Nadine_Foto_Copyright, Auto Images_810.jpgNelly och Nadine. Foto: Copyright, Auto Images

Nelly och Nadine
Regi Magnus Gertten
Manus Magnus Gertten
Stödmottagande producent Ove Rishöj Jensen
Sökande produktionsbolag Auto Images AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Klara Grunning
Stödbelopp 1 900 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning: Nelly och Nadine är den osannolika kärlekshistorien mellan två kvinnor, som blev förälskade på julafton 1944 i koncentrationslägret Ravensbrück. Nellys barnbarn Sylvie bestämmer sig för att läsa sin mormors dagbok och upptäcker en livslång kärleksrelation, präglad av det som hände i lägren. 

Passion_web.jpgPassion. Foto: Patriez van der Wens

Passion
Regi Maja Borg
Manus Maja Borg
Stödmottagande producent Stina Gardell
Sökande produktionsbolag Mantaray Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Blandad teknik
Konsulent Klara Grunning
Stödbelopp 2 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning: Genom lek och ritualer tagna från Queer BDSM praktik och sitt egna kristna arv, försöker filmskaparen Maja Borg hitta nya möjligheter till intimitet och återupprätta sina egna gränser efter en destruktiv relation. Med personliga berättelser från utövare av både BDSM praktik och kristen tro, gestaltar Borg gränsöverskridande frågor om längtan, sårbarhet och makt.

UFO Sweden
Regi Crazy Pictures
Manus Jimmy Nivrén Olsson, Crazy Pictures
Stödmottagande producent Crazy Pictures
Sökande produktionsbolag Crazy Pictures Productions AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Äventyr
Teknik Live action
Konsulent Anders Nylander
Stödbelopp 5 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning: När en fosterhemsplacerad tonårsrebell misstänker att hennes pappa inte är död utan kidnappad av ufon, tar hon hjälp av en UFO-förening för att ta reda på sanningen.

who the fuck is bobby_810.jpgFoto: Stêrk Production AB

Who the Fuck is Bobby?
Regi Nisti Stêrk
Manus Nisti Stêrk
Stödmottagande producent Nisti Stêrk
Sökande produktionsbolag Stêrk Production AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 650 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning: I hans stol landar löpande en rad av artister, politiker, idrottsstjärnor och programledare. Idag är Bobby Oduncu en av Sveriges mest eftertraktade frisörer, men bakom framgången döljer sig också sorgen och en ovanligt tragisk historia. Uppvuxen i Södertälje i en syriansk familj med en djupt troende kristenortodox pappa satte Bobby länge upp en falsk fasad, trots att hans kropp och själ längtade efter kärlek och beröring. När han till sist kom ut som gay ville hans pappa inte acceptera det. Det här är en film om rätten att få älska vem man vill, men det är också en film om att ta sig upp efter att man förlorat någon man älskar.

Året jag slutade prestera och började onanera
Regi Erika Wasserman
Manus Christin Magdu, Erika Wasserman
Stödmottagande producenter Frida Mårtensson, Erika Wasserman
Sökande produktionsbolag Gimme a break AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Teknik Live action
Konsulent Anders Nylander
Stödbelopp 8 400 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning: Den målinriktade 39-åriga karriäristen Hanna vill ha ett barn till innan det är för sent. Men i stället för att bli fyra i familjen gör hennes kille oväntat slut. Hela Hannas värld och allt hon byggt upp kollapsar. Plötsligt står hon utan lägenhet, jobb och familj. Vinnarskallen Hanna vägrar ge upp, hon har bestämt sig för att få sin kille tillbaka. Vägen dit innebär dock att hon måste vinna något mycket viktigare: kärleken till sig själv och den hon är.

Kortfilm

Bromance_Lova&SaraKlara_FotoLova Lilliemarck_810.jpgProducent Lova Lilliemarck och SaraKlara Hellström, regi och manus. Foto: Lova Lilliemarck

Bromance
Regi SaraKlara Hellström
Manus SaraKlara Hellström
Stödmottagande producent Lova Lilliemarck
Sökande produktionsbolag Verket Produktion AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 350 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning: Räkan och Fabbe är bro's 4 life. Men när Räkan blir medtvingad till en tjejfest känner han sig direkt alienerad från gruppen. Fabbe försvinner iväg med sin flickvän och Räkan blir varse det utanförskap han så ofta känt av men aldrig konfronterats med. Kompisarnas olika relation till tjejerna på festen skapar ett glapp mellan dem och hotar förstöra deras vänskap.

Dissonans
Regi Torbjörn Martin
Manus Diana Rafiei Martin, Torbjörn Martin
Stödmottagande producent Mathias Nohrborg
Sökande produktionsbolag B-Reel Films AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 430 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning: Höggravida Farah har förlossningsskräck. Tillsammans med pojkvännen Johan åker de till hans familjehus på landet för att få lugn och ro! Där träffar Farah en ko som är havande. Först blir det udda mötet lugnt och harmoniskt, men sedan vänder allting till en hallucinatorisk omskakande upplevelse.

Gmn
Regi EliSophie Andrée
Manus EliSophie Andrée
Stödmottagande producent Tove Myrne Widfors
Sökande produktionsbolag Nallis Productions
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 210 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning: Ensam i en skruttig bil sitter Linnea och kedjeröker. Övertygad om att hennes av och på-pojkvän är otrogen ska hon nu hitta honom och ställa honom mot väggen. Denna gång ska hon göra slut på riktigt. Snart är bilen full av tjejkompisar, alla uppe i varv och med en enorm blodtörst.

Incappucciati, Foschi_tillfällig affisch av Carla Camoglio_810.jpgIncappucciati, Foschi tillfällig affisch av Carla Camoglio.

Incappucciati, Foschi
Regi Nicola Camoglio
Manus Nicola Camoglio
Stödmottagande producent Nicola Camoglio
Sökande produktionsbolag Ominous Pictures
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Thriller
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 250 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning: Clotilde och Mondino är ett par som kör genom det bergiga hjärtat av den italienska ön Sardinien under höjdpunkten av de mörka tiderna i italiensk historia som kallas för "blyåren”. De kör mot staden Nuoro, där de ska leverera en bil som tillhör Mondinos chef. Under sin ödesdigra resa längs mörka och förrädiska vägar upplever dessa tiders skrämmande verklighet när de möter en grupp banditer och kidnappare. Genom våra karaktärers ögon och deras varierande syn på banditerna syftar filmen till att analysera om klass- och kulturkonflikter. Banditernas agerande uppstod som en form av protest och uppror mot Italiens rika och mäktiga figurer, i en tid då regionala kulturer och språk raderades med syftet att förena Italien under en homogeniserad kulturidentitet.

Lamik_bakombild_Foto_Två Träd_810.jpgBakombild från Josef. Foto: Två Träd

Josef
Regi Aman Niel
Manus Aman Niel
Stödmottagande producent Svante Tidholm
Sökande produktionsbolag Två Träd
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 350 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning: Josef blir oväntat uppbjuden på lägenhetsfest. Hos Cissi & Maria, ett par medelålderskvinnor som på barnlediga helger festar tillsammans med dom yngre männen Hamza och Adam. Långsamt förstår Josef vad som pågår i lägenheten och vad som förväntas av hono.

One Minute
Regi Matilde Sköld, Marcus Svanberg
Manus Matilde Sköld, Marcus Svanberg
Stödmottagande producent Alexandra Malmqvist
Sökande produktionsbolag Bleck Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Thriller
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 300 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning: Två tjejer får syn på sina dubbelgångare i en lägenhet på andra sidan gatan, i vad som verkar vara ett parallelluniversum som ligger en minut före i tiden.

Sire och den sista sommaren_Foto_Liselotte Wajstedt_810.jpgSire och den sista sommaren. Foto: Liselotte Wajstedt

Sire och den sista sommaren
Regi Liselotte Wajstedt
Manus Liselotte Wajstedt
Stödmottagande producent Liselotte Wajstedt
Sökande produktionsbolag Vaja Filmproductions AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Blandad teknik
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 300 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning: Det här är en släkthistoria som jag fått berättat för mig i hela mitt liv. Min morfars mamma Sire, dog ung någonstans i fjällvärlden mellan Nedre Soppero på svenska sidan och Dividalen på norsk sida. Den utspelar sig i nutid 2020 och 1916 i samisk miljö. Man sa: Sire dog på fjället i en giftstruma, hon kvävdes långsamt ihjäl. Hon hade alla sina barn omkring sig och hon var gravid. Filmen är trots sitt tema vacker och sinnlig och som ger tröst och verktyg för vår rädsla under Covid-19 i nutid.

Sista dagen på jobbet_810.jpgSista dagen på jobbet. Foto: Mariedamfilm AB

Sista dagen på jobbet
Regi Marcus Carlsson
Manus Marcus Carlsson
Stödmottagande producent Stina Eriksson
Sökande produktionsbolag Mariedamfilm AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 150 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning: En film om de riktiga hjältarna, de som får samhället att gå runt.

Underbron_FotoPeterAlgö_810.jpgJohan Jan Jonason regisserar och skriver Under bron. Foto: Peter Algö

Under bron
Regi Johan Jan Jonason
Manus Johan Jan Jonason
Stödmottagande producent Frida Bargo
Sökande produktionsbolag B-Reel Films AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 300 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning: Ett överklasspar är på väg hem från en fest på en herrgård när en anställd utklädd till vilde som placerats under en bro plötsligt vägrar spela med i ett rollspel man kommit överens om. Meningsutbytet som följer utlöser en absurd kedjereaktion som kullkastar hela den etablerade maktordningen.

Voubme-Tjahtje_Foto_Jannie_Staffansson_810.jpgVoubme / Tjahtje. Foto: Jannie Staffansson

Vuobme / Tjahtje
Regi Jimmy Sundin, Jonah Senften
Manus Jonah Senften
Stödmottagande producenter Jimmy Sundin, Jonah Senften
Sökande produktionsbolag Tajgan Productions AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 200 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning: En fortsättning i två delar av filmen Badjelannda. Här visas betydelsen av skogen och vattnet ur ett poetiskt perspektiv för den samiska befolkningen.

Marknadsstöd

Håkan Bråkan bakombild Foto Unlimited Stories_810.jpgTeam Håkan Bråkan - producent Malin Söderlund ihop med regissör Ted Kjellsson i trappan längst bak och producent Isaac Inger. Foto: Unlimited Stories AB 

Håkan Bråkan
Regi Ted Kjellsson
Manus Thobias Hoffmén
Stödmottagande producenter Malin Söderlund, Isaac Inger
Sökande produktionsbolag Unlimited Stories AB
Målgrupp Barn 7-12 år
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Teknik Live action
Stödbelopp 7 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning: Håkan Bråkan är fast hos världens tråkigaste barnvakt och måste rymma hem för att vinna årets viktigaste dataspelstävling! Det blir början på en serie förvecklingar där Håkan hamnar på kollisionskurs med en härjande inbrottsliga. För att kunna vinna måste han ta med sig sina kunskaper från dataspelet ut i den riktiga världen. Lyckas han så vinner han inte bara lugn och ro för att spela – han kan också rädda hela grannskapet.

UFO Sweden
Regi Crazy Pictures
Manus Jimmy Nivrén Olsson, Crazy Pictures
Stödmottagande producent Crazy Pictures
Sökande produktionsbolag Crazy Pictures Productions AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Äventyr
Teknik Live action
Stödbelopp 5 000 000 SEK

Skriv ut