Två tvååringar på huk.
Från What We Are. Foto: Sant & Usant AS

Barn, brev och ung vänskap

Nyheter om svensk film, Produktionsstöd

Björn Runge regisserar Bränn alla mina brev, baserad på Alex Schulmans bok med samma namn, Gunhild Westhagen Magnor regisserar What We Are, en dokumentär om norska tvååringar och Stina Wirsén regisserar Historien om Bodri, en animerad kortfilm baserad på Hedi Frieds liv.

Bränn alla mina brev, med manus av Veronica Zacco, är en generationsbryggande kärlekshistoria. Filmen följer ett smärtsamt relationsdrama som sträcker sig från 30-talet, 80-talet och ända in i nutiden. Asta Kamma August, Bill Skarsgård och Gustav Lindh gör huvudrollerna. Filmen har även beviljats marknadsstöd.

Stina Wirsén regisserar Historien om Bodri, en animerad kortfilm för 7-12 åringar. Filmen baseras på Hedi Frieds och Wirsens bok med samma namn om Frieds egna upplevelser i koncentrationsläger.

Malou Reymann regisserar dansk-svenska samproduktionen Ustyrlig (dansk titel), som utspelar sig 1931. 17-åriga Maren är oregerlig och skickas till kvinnoanstalten på Sprogø. Tiden på ön får motsatt effekt på henne men i mötet med Sørine växer en förtrolighet och en vänskap fram som kommer att ge ödesdigra konsekvenser för dem båda.

Finsk-svenska samproduktionen Four Little Adults regisseras av Selma Vilhunen (Stupid Young Heart). Juulia upptäcker att hennes älskade make har ett förhållande med en annan kvinna. För att rädda sitt äktenskap bestämmer hon sig för att de ska börja leva i polygami.

Dansk-svenska samproduktionen TSUMU i regi av Kasper Kiertzner är en dokumentär om de tre unga vännerna Lars, Eino och Thomas på Grönland. De har filmat sig själva under en tvåårsperiod när vuxenlivet tränger sig på och hotar deras vänskap. Skall de ge upp sina drömmar och stanna kvar i en omgivning med alkoholiserade föräldrar, självmord och brist på möjligheter eller skall de lämna och därmed förvärra tillvaron för sina redan utsatta familjer och vänner.

Dokumentären What We Are av Gunhild Westhagen Magnor är en norsk-svensk samproduktion. Filmen handlar om de till synes små men extremt viktiga steg som barn tar för att bli vuxna, empatiska människor. Dokumentären följer vardagslivet hos tvååringarna Balder och Haakon under ett år på en förskola i Norge.

Långfilm

Bränn alla mina brev
Regi Björn Runge
Manus Veronica Zacco
Stödmottagande producenter Annika Sucksdorff, Jonathan Ridings
Sökande produktionsbolag SF Studios Production AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Anders Nylander
Stödbelopp 10 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Björn Runge regisserar denna generationsbryggande kärlekshistoria baserad på Alex Schulmans bok med samma namn. Vi får följa ett smärtsamt relationsdrama som sträcker sig från 30-talet, 80-talet och ändå in i nutid.

Four Little Adults
Regi Selma Vilhunen
Manus Selma Vilhunen
Stödmottagande producent Nima Yousefi
Sökande produktionsbolag HOB AB**
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Helen Ahlsson
Stödbelopp 1 200 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Juulia upptäcker att hennes älskade make har ett förhållande med en annan kvinna. För att rädda sitt äktenskap bestämmer hon sig för att de ska börja leva i polygami.
** Svensk samproducent. Huvudproducent: Tuffi Films, Venla Helstedt, Elli Toivoniemi, Finland

TSUMU
Regi Kasper Kiertzner
Manus Kasper Kiertzner
Stödmottagande producenter Michael Krotkiewski, David Herdies
Sökande produktionsbolag Momento Film AB***
Målgrupp Unga 13-18 år
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Jenny Gilbertsson
Stödbelopp 550 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Under en tvåårsperiod har de tre unga vännerna Lars, Eino och Thomas filmat sina liv fyllda av vibrerande energi, kreativitet, excentricitet och förälskelse. Men när vuxenlivet och den hårda verkligheten på Grönland tränger sig på hotas deras vänskap. Skall de ge upp sina drömmar och stanna kvar i en omgivning med alkoholiserade föräldrar, självmord och brist på möjligheter eller skall de lämna och därmed förvärra tillvaron för sina redan utsatta familjer och vänner.
*** Svensk samproducent. Huvudproducent: Playground Production ApS, Jannik Splidsboel, Danmark

Ustyrlig (dansk titel)
Regi Malou Reymann
Manus Malou Reymann, Sara Jønsson
Stödmottagande producenter Anna Warfvinge, Eva Åkergren
Sökande produktionsbolag Nordisk Film Production Sverige AB*
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Helen Ahlsson
Stödbelopp 750 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Året är 1931 och 17-årige Maren är oregerlig och skickas till kvinnoanstalten på Sprogø. Tiden på ön får motsatt effekt på Maren och i mötet med Sørine växer en förtrolighet och en vänskap fram som kommer att ge ödesdigra konsekvenser för dem båda.
* Svensk samproducent. Huvudproducent: Nordisk Film Production A/S, Matilda Appelin, Danmark

What We Are
Regi Gunhild Westhagen Magnor
Manus Gunhild Westhagen Magnor
Stödmottagande producent Antonio Russo Merenda
Sökande produktionsbolag Ginestra Film AB****
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 400 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En film om de till synes små men extremt viktiga steg som barn tar för att bli vuxna, empatiska människor. Dokumentären följer vardagslivet för tvååringarna Balder och Haakon under ett år på ett dagis i Norge.
**** Svensk samproducent. Huvudproducent: Sant & Usant AS, Anita Rehoff & Helen Prestgard, Norge

Kortfilm

Historien om Bodri
Regi Stina Wirsén
Manus Stina Wirsén
Stödmottagande producent Peter Krupenin
Sökande produktionsbolag HOB AB
Målgrupp Barn 7-12 år
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Animerad
Konsulent Jenny Gilbertsson
Stödbelopp 1 450 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Historien om Bodri är ett animerat kortfilmsprojekt baserat på Hedi Frieds och Stina Wirsens barnbok med samma namn.

Skriv ut