Man och kvinna i restaurang
Bild från pilotinspelning av Hypnosen av Ernst De Geer. Foto: Jonathan Bjerstedt

Hypnos, tuggummi och en kärlekskrank brödrost

Nyheter om svensk film, Produktionsstöd

Forever är en ungdomsfilm om vänskap och fotbollsdrömmar för 10-14 åringar och Hypnosen är en komedi om att släppa sociala spärrar. Konstnären Nellie Mae Rowe gör tuggummiskulpturer i dokumentären This World is Not My Own och i kortfilmen Silviana Deluxe 250 är en brödrost djupt förälskad i sin ägare. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

Anders Hazelius regisserar Forever, med manus av Jessika Jankert. Filmen följer Mila och Kia som varit bästa vänner och lagkamrater i fotboll så länge de kan minnas. När tjejerna får en ny tränare så börjar de sakta glida isär. Mila som drömmer om att bli proffs ser äntligen sin chans att lyckas - men är det värt att offra sin bästa vän för att vinna till varje pris?

Dokumentären Fosterfamiljen är regissören Julia Dinomes berättelse om att växa upp som biologiskt barn i en fosterfamilj. Barndomsskildringar blandas med familjemöten i nutid och det som började som en idyllisk barndom stegras successivt till något som satt djupa spår för hela familjen. 

Dokumentären Historjá av Thomas Jackson är en poetisk och drabbande skildring av den samiska konstnärinnan Britta Marakatt-Labba. Hennes konst beskriver den samiska kulturen, idag och historiskt, och om samernas rennäring, som i grunden hotas av den globala klimatkrisen.

Komedin Hypnosen i regi av Ernst De Geer, med manus av De Geer och Mads Stegger tidigare vinnare av Wild Card, följer Vera och André som kommit med i en prestigefull tävling där de ska pitcha sitt nystartade företag. Innan de åker dit går Vera i hypnosterapi som får henne att släppa alla sociala spärrar. Detta har André svårt att hantera. Filmen ingår i debutantsatsningen Moving Sweden, ett samarbete mellan Filminstitutet och SVT.

SPAS av Maksym Nakonechnyi är ett ukrainskt-svenskt drama om 29-åriga drönarpiloten och soldaten Lilya som återvänder till sin familj och pojkvän i Kiev i Ukraina efter två månaders fångenskap hos separatisterna vid fronten i Donbass. Samtidigt som hon försöker bearbeta sina trauman, upptäcker hon snart att hon blivit gravid efter en våldtäkt av fängelsevakterna. En kamp startar för att rädda barnet och för att få upprättelse och stöd för det hon genomlevt i ett samhälle som inte är redo att acceptera vare sig henne eller barnet. 

Mytiska skogsdjur, tuggummiskulpturer, handgjorda dockor, en brottare, en kuwaitisk konstskola för barn, en rik mecenat, ett ökänt mordfall och den segregerade Södern – allt detta är en del av Nellie Mae Rowes fantasifulla universum. Amerikansk-svenska dokumentären This World is Not My Own av Petter Ringbom gestaltar den självlärda konstnären, och hennes liv som sträcker sig över 1900-talet.

Tre filmer i kortare format har beviljats stöd. I Postnummervinnaren på Mallorca av Johanna Ställberg väcker underhållningen på charterhotellet ett stort frågetecken i Jonnas huvud. Artisten uppe på scenen lockar nämligen publiken till att sjunga gospel genom att de ska leka slavar på ett stekhett bomullsfält.

I romantiska Silviana Deluxe 250, regisserad och skriven av Frida E Elmström, är brödrosten Silviana djupt förälskad i sin ägare. Varje morgon rostar hon brödet till perfektion, tills den dag en kvinna plötsligt dyker upp i köket.

Åsnelandet är den tredje och avslutande delen i Bahar Pars trilogi. Vi möter Indra en kvinna som i sin vardag utsätts för mikroaggressioner, men denna gång får publiken djupdyka in i hennes tankemönster och känslor på ett nytt sätt. Hennes väg korsas med Isa som sätter frispråkigt ord på omgivningens förutfattade meningar och Indras oro.

Långfilm

Forever_Foto_Erik Persson_810.jpgAnders Hazelius, regissör, Judith Sigfridsson, skådespelare i rollen som Kia och Flutra Cela, skådespelare i rollen som Mila. Foto: Erik Persson

Forever
Regi Anders Hazelius
Manus Jessika Jankert
Stödmottagande producenter Stefan H. Lindén, Emilia Widstrand
Sökande produktionsbolag SF Studios Production AB
Målgrupp Barn 7-12 år
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Jenny Gilbertsson
Stödbelopp 6 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Mila och Kia har varit bästa vänner och lagkamrater så länge de kan minnas. När tjejerna får en ny fotbollstränare i hårdsatsande Lollo så börjar de sakta glida isär. Mila som drömmer om att bli fotbollsproffs ser äntligen sin chans att lyckas - men är det värt att offra sin bästa vän för att vinna till varje pris?

Fosterfamiljen_810.jpgFosterfamiljen, regissören Julia Dinome som barn. Foto: Lennart Johansson

Fosterfamiljen
Regi Julia Dinome
Manus Julia Dinome
Stödmottagande producent Petra Jönsson
Sökande produktionsbolag Kärnfilm AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 1 650 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Fosterfamiljen är regissören Julia Dinomes berättelse om att växa upp som biologiskt barn i en fosterfamilj. Barndomsskildringar blandas med familjemöten i nutid genom berättelsen som börjar i en idyllisk barndom och stegras successivt till en dag då allt förändras.

Historjá_FotoJonasRudström_810.jpgBritta Marakatt-Labba porträtteras i Historjá. Foto: Jonas Rudström

Historjá
Regi Thomas Jackson
Manus Thomas Jackson
Stödmottagande producenter Mattias Norhborg, Pelle Nilsson
Sökande produktionsbolag B-Reel Films AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 2000000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Historjá är en poetisk och drabbande skildring av den samiska konstnärinnan Britta Marakatt-Labba. Hennes konst beskriver den samiska kulturen, idag och historiskt, och om samernas rennäring, som i grunden hotas av den globala klimatkrisen.

Hypnosen
Regi Ernst De Geer
Manus Ernst De Geer, Mads Stegger
Stödmottagande producent Mimmi Spång
Sökande produktionsbolag Garagefilm International AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Teknik Live action
Konsulent Helen Ahlsson
Stödbelopp 3000000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Vera och André har kommit med i en prestigefull tävling, där de ska pitcha sitt nystartadeföretag. Innan de åker dit går Vera i hypnosterapi som får henne att släppa alla sociala spärrar. Detta har André svårt att hantera.

SPAS
Regi Maksym Nakonechnyi
Manus Maksym Nakonechnyi, Iryna Tsilyk
Stödmottagande producent Mario Adamsson
Sökande produktionsbolag Sisyfos Film Production AB*
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Helen Ahlsson
Stödbelopp 700000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning 29-åriga drönarpiloten och soldaten Lilya återvänder till sin familj och pojkvän i Kiev i Ukraina efter två månaders fångenskap hos separatisterna vid fronten i Donbass. Samtidigt som hon försöker bearbeta sina trauman, upptäcker hon snart att hon blivit gravid efter en våldtäkt av fängelsevakterna. En kamp startar för att rädda barnet och för att få upprättelse och stöd för det hon genomlevt i ett samhälle som inte är redo att acceptera vare sig henne eller barnet. 
* Svensk samproducent. Huvudproducent: Tabor LLC, Darya Bassel, Ukraina

This World is Not My Own
Regi Petter Ringbom
Manus Petter Ringbom, Ruchi Mital
Stödmottagande producenter Eliza Jones, Markus Waltå
Sökande produktionsbolag Grand Slam Filmproduktion AB***
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Blandad teknik
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Mytiska skogsdjur, tuggummiskulpturer, handgjorda dockor, en brottare, en kuwaitisk konstskola för barn, en rik mecenat, ett ökänt mordfall och den segregerade Södern – allt detta är en del av Nellie Mae Rowes fantasifulla universum. This World is Not My Own gestaltar den självlärda konstnären, och hennes liv som sträcker sig över 1900-talet.
*** Svensk samproducent. Huvudproducent: OpenDox LLC, Ruchi Mital, USA

Kortfilm

Postnummervinnaren på Mallorca
Regi Johanna Ställberg
Manus Johanna Ställberg
Stödmottagande producent Beata Mannheimer
Sökande produktionsbolag Robotmilk AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 430000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Underhållningen på charterhotellet väcker ett stort frågetecken i Jonnas huvud när artisten uppe på scenen lockar publiken till att sjunga gospel genom att de ska leka slavar på ett stekhett bomullsfält.

siliviana_.jpgHuvudrollsinnehavaren i Silviana Deluxe 250. Foto: Frida E Elmström 

Silviana Deluxe 250
Regi Frida E Elmström
Manus Frida E Elmström
Stödmottagande producent Signe Höeg
Sökande produktionsbolag Garagefilm International AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Romantik
Teknik Blandad teknik
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 430000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Silviana är en brödrost, djupt förälskad i sin ägare. Varje morgon rostar hon brödet till perfektion, tills den dag en kvinna plötsligt dyker upp i köket.

Åsnelandet
Regi Bahar Pars
Manus Bahar Pars
Stödmottagande producent Brynhildur Pórarinsdóttir
Sökande produktionsbolag (sic) film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 400000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Åsnelandet är den tredje och avslutande delen i Bahar Pars trilogi. Vi möter Indra en kvinna som i sin vardag utsätts för mikroaggressioner, men denna gång får publiken djupdyka in i hennes tankemönster och känslor på ett nytt sätt. Hennes väg korsas med Isa som sätter frispråkigt ord på omgivningens förutfattade meningar och Indras oro.

Skriv ut