Närbild tjej som kramas
Ur Döttrar av Jenifer Malmqvist. Foto: Ita Zbroniec-Zajt

Medelhavsnoir, sorg och sjungande djur

Nyheter om svensk film, Produktionsstöd

Axel Petersén (Avalon, Toppen av ingenting) återvänder med ett drama om skuld och spel. Jenifer Malmqvist långfilmsdebuterar med en dokumentär om sorgbearbetning. Och så kommer ny film om Mamma Mu som denna gång vill göra mu-sikal. Christian Ryltenius regisserar. Det och mycket mer bland årets sista produktionsstöd.

Dokumentären Bakom den svenska modellen av Viktor Nordenskiöld är med när Anders Tegnell, Lena Hallengren och Sveriges pandemistrategi får rubriker över hela världen. Hur hanteras hyllningar, kritik och en allt mer förundrad omvärld?

Döttrar är Jenifer Malmqvists långfilmsdebut efter kortfilmer som prisats både i Berlin och med Guldbagge. Dokumentären följer Sofia, Hedvig och Maja som har växt upp med sorg. De var bara 8, 10 och 17 när deras mamma tog sitt liv. I filmen möter vi systrarna både från tiden när de var barn och nu som unga vuxna, när de reflekterar över hur det är att växa upp i efterdyningarna av ett trauma. Filmen riktar sig till tonåringar och för fotot står Guldbaggebelönade Ita Zbroniec-Zajt.

From Malta to Oblivion är en energisk och sensuell Medelhavsnoir om skuld, flykt och förlåtelse i skuggan av den svenska e-gamingkolonin på Malta. Filmen regisseras och skrivs av Axel Petersén med Joel Spira och Christopher Wagelin i ledande rollerna. Peterséns senaste film Toppen av ingenting (2018, samregi med Måns Månsson) tävlade vid Berlins filmfestival och Guldbaggenominerades för Bästa regi och för Bästa kvinnliga huvudroll (Léonore Ekstrand).

La Elva Leve av Ole Giäver är en norsk-svensk samproduktion (svensk samproducent Lizette Jonjic). Det är ett historiskt drama baserat på de verkliga händelserna i Alta-aktionen och kampen för de samiska rättigheterna på slutet av 70-talet. Mitt i de dramatiska händelserna är den unga samiska kvinnan Ester.

I Manal Masris dokumentär Winners of the War börjar de kurdiska studenterna Jenkidar och Hussein dokumentera det kurdiska motståndet mot ISIS. Inifrån kriget filmar de det som ingen annan har filmat. En efter en blir deras familj och vänner offer i försvaret av Kobane.

Vem är du, Mamma Mu i regi av Christian Ryltenius, med manus av Peter Arrhenius, är ett äventyr för de yngsta. När Mamma Mu blir inspirerad av barnen och vill göra sin alldeles egna Mu-sikal, råkar hon ställa till det rejält. Lillebrors älskade nalle försvinner under mystiska omständigheter, och det är Mamma Mus fel. ”Kan du inte bara vara en helt vanlig ko?” undrar hennes vän Kråkan. ”Då händer ingenting!” Men det är ju precis det Mamma Mu vill undvika. Hon älskar när det händer saker! Bara inte så sorgliga saker.

Två projekt i det kortare formatet har beviljats stöd. Komedin Stora scen av Jakob Márky (även manus) behandlar det manliga geniet. En sen kväll stöter Johan Rabaeus (spelad av Johan Rabaeus) ihop med två scenskolestudenter. Han har utgett sig för att kunna avgöra om man har ”det”, genom att blott se en skådespelare gå över Dramatens stora scen och nu väntar en prövning för de bägge ynglingarna.

I The Lovers, regi och manus Carolina Sandvik, äter en man och en kvinna middag på en restaurang när mannens hud plötsligt börjar lossna. Filmen är en stop-motion animerad relationsskräckis och oromantisk komedi om ett par som tvingas förhålla sig till eskalerande kroppsliga förändringar. Johannes Nyholm är kreativ producent.

BAKOM DEN SVENSKA MODELLEN_1_810.jpgUr Bakom den svenska modellen. Foto: FreetownFilms AB

Bakom den svenska modellen
Regi Viktor Nordenskiöld
Manus Viktor Nordenskiöld, Dylan Williams
Stödmottagande producenter Viktor Nordenskiöld, Dylan Williams
Sökande produktionsbolag FreetownFilms AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 1 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Alla berörs, men några ska ha alla svar. Anders Tegnell och Lena Hallengren och Sveriges pandemi-strategi får rubriker över hela världen - Bakom den Svenska Modellen undersöker hur de hanterar hyllningar, kritik och en allt mer förundrad omvärld.

Döttrar_FotoItaZbroniec-Zajt_810.jpgUr Döttrar. Foto: Ita Zbroniec-Zajt

Döttrar
Regi Jenifer Malmqvist
Manus Jenifer Malmqvist
Stödmottagande producenter Margarete Jangård, Hanna Markkanen
Sökande produktionsbolag WG Film AB
Målgrupp Unga 13-18 år
Filmtyp Spelfilm
Teknik Live action
Konsulent Jenny Gilbertsson
Stödbelopp 1 800 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Sofia, Hedvig och Maja har har växt upp med sorg. De var bara 8, 10 och 17 när deras mamma tog sitt liv. I Döttrar möter vi systrarna både från tiden när de var barn och nu som unga vuxna, när de reflekterar över hur det är att växa upp i efterdyningarna av trauma.

From Malta to Oblivion_foto_Axel Petersén_810.jpgUr From Malta to Oblivion. Foto: Axel Petersén

From Malta to Oblivion
Regi Axel Petersén
Manus Axel Petersén
Stödmottagande producent Sigrid Helleday
Sökande produktionsbolag Fedra AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Hanna Lejonqvist
Stödbelopp 7 600 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning From Malta to Oblivion är en energisk och sensuell Medelhavsnoir om skuld, flykt och förlåtelse i skuggan av den svenska e-gamingkolonin på Malta.

La Elva Leva_Foto_KarinaGravdahl_810.jpg
Ole Giæver regisserar och skriver La Elva Leve. Foto: Karina Gravdahl

La Elva Leve
Regi Ole Giæver
Manus Ole Giæver
Stödmottagande producent Lizette Jonjic
Sökande produktionsbolag Zentropa Sweden AB*
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Madeleine Ekman
Stödbelopp 1 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning La Elva Leve är ett historiskt drama baserat
på de verkliga händelserna i Alta-aktionen och kampen för de samiska rättigheterna på slutet av 70-talet. Mitt i de dramatiska händelserna är den unga samiska kvinnan Ester.
* Svensk samproducent. Huvudproducent: Mer Film AS, Maria Ekerhovd, Norge

Vem är du, Mamma Mu
Regi Christian Ryltenius
Manus Peter Arrhenius
Stödmottagande producent Filippa Torstensson
Sökande produktionsbolag SF Studios Production AB
Målgrupp Barn 0-6 år
Filmtyp Spelfilm
Genre Äventyr
Teknik Animerad
Konsulent Jenny Gilbertsson
Stödbelopp 7 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning När Mamma Mu blir inspirerad av barnen och vill göra sin alldeles egna Mu-sikal, råkar hon ställa till det rejält. Lillebrors älskade nalle försvinner under mystiska omständigheter, och det är Mamma Mus fel. ”Kan du inte bara vara en helt vanlig ko?” undrar hennes vän Kråkan. ”Då händer ingenting!” Men det är ju precis det Mamma Mu vill undvika. Hon älskar när det händer saker! Bara inte så sorgliga saker.

Winners of the War
Regi Manal Masri
Manus Manal Masri
Stödmottagande producent Ove Rishøj Jensen
Sökande produktionsbolag Auto Images AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 1 900 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning I 2014 börjar de kurdiska studenterna Jenkidar och Hussein dokumentera det kurdiska motståndet mot ISIS. Inifrån kriget filmar de det, som ingen annan har filmat. En efter en blir deras familj och vänner offer i försvaret av Kobane. Det här är deras historia.

Stora scen_Foto_JanMalmström_300.jpg
Ur Stora scen. Foto: Jan Malmström

Stora scen
Regi Jakob Márky
Manus Jakob Márky
Stödmottagande producent Agnes Parkrud
Sökande produktionsbolag Zentropa Sweden AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 300 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En sen kväll stöter Johan Rabaeus ihop med två scenskolestudenter. Han har utgett sig för att kunna avgöra om man har ”det”, genom att blott se en skådespelare gå över Dramatens stora scen och nu väntar en prövning för de bägge ynglingarna.

The Lovers_FotoCarolinaSandvik_810.jpgUr The Lovers. Foto: Carolina Sandvik

The Lovers
Regi Carolina Sandvik
Manus Carolina Sandvik
Stödmottagande producent Kerstin Übelacker
Sökande produktionsbolag We Have a Plan AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Animerad
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 240 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En man och en kvinna äter middag på en restaurang när mannens hud plötsligt börjar lossna. En stop-motion animerad relationsskräckis och oromantisk komedi om ett par som tvingas förhålla sig till eskalerande kroppsliga förändringar.

Skriv ut