Närbild av ung tjej med lila ögonskugga och lila godisklubba.
Ur Spott. Foto: @nicetouch (temporär pressbild)

Kambodja, Bergslagen och transvestiter bland de senaste produktionsstöden

Nyheter om svensk film, Produktionsstöd

Årstidernas växlingar speglas i dokumentären Sång till Bergslagen och Kambodja efter Röda Khmerernas styre skildras i Bong Thom. I Marisol följer Stefan Berg och Amanda Erixon Ekelund hur Amandas far börjar ett nytt liv som transvestit. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

Dokumentärfilmarna Nina Hedenius och William Long skildrar sin hembygd i Sång till Bergslagen. En film genom årstidernas växlingar med människor och djur i Bergslagen. Närheten till naturen och de vilda djuren sätter sin prägel på människorna här.

Det unga moderna Kambodja tar plats i norsk-svensk-belgiska dokumentären Bong Thom av Zaradasht Ahmed. Filmen berättar om två bröder och deras mamma från landsbygden. Modern driver familjegården medan bröderna gör romantiska musikvideor i storstaden Phnom Penh. En av bröderna har händer, den andra inte. Relationerna speglar ett Kambodja efter Röda Khmerernas styre; ett land som – trots årtionden av fred – fortfarande lever i krigets eko. Svenska samproducenter är Marina-Evelina Cracana och Oscar Hedin.

Bullets med manus och regi av Peter Pontikis görs inom debutantsatsningen Moving Sweden. Filmen är en brännande aktuell drama-thriller som speglar vår samtid och i stil med de franska cinema de banlieue-filmerna skildrar kampen att få vara barn i en värld där omständigheterna inte tillåter det. Filmen planeras spelas in i norra Stockholm i sommar.

Dansk-svenska samproduktionen Köpenhamn finns inte, manus Eskil Vogt, regi av Martin Skovbjerg är en nutida kärlekshistoria där en ung kvinna försvinner spårlöst. Tre månader senare går hennes pojkvän med på ett ovanligt arrangemang: att bli inlåst i en lägenhet och bli förhörd av kvinnans pappa. Snart blir det tydligt att paret valt ett okonventionellt liv. Svensk samproducent är Lizette Jonjic.

Dokumentären Marisol följer författaren Fredrik Ekelund som kommer ut som transvestit vid 64 års ålder. Hans nya jag – Marisol – kastar sig ut i det vilda livet med transorna i Köpenhamn. Familjen går i kras och barnen undrar vem deras pappa är. Kan både Marisol och Fredrik rymmas i samma person? Filmen samregisseras av Stefan Berg och Amanda Erixon Ekelund.

Kortfilmen Habib and the Thief av Naures Sager är en kärleksberättelse mellan två arabiska män. Deras starka dragning till varandra är oneklig i denna tjuv och polis lek men det dröjer inte länge förrän verkligheten hinner ikapp och tvingar dem att möta en av sina livs värsta farhågor - ett hot från den arabiska världen.

Hannah Reinikainen (Alltid Amber) regisserar kortfilmen Spott som riktar sig till ungdomar i åldern 13-18. Nellie och Alex är 13 år och har varit bästa vänner så länge de kan minnas. Tillsammans utforskar de världen genom fysiska och intima utmaningar. Men något annat har börjar locka Alex uppmärksamhet sent på kvällarna vid skaterampen, ett hot som Nellie tvingas möta.

Långfilm

Bong Thom_FotoZaradshtAhmed_810.jpgUr Bong Thom. Foto: Zaradsht Ahmed

Bong Thom
Regi Zaradasht Ahmed
Manus Zaradasht Ahmed
Stödmottagande producenter Marina-Evelina Cracana, Oscar Hedin
Sökande produktionsbolag Film and Tell AB *
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 450 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Bong Thom är en berättelse om två bröder och deras mamma från landsbygden i Kambodja. Modern driver familjegården medan bröderna gör romantiska musikvideos i storstaden Phnom Penh. En av bröderna har händer, den andra inte. Relationerna speglar ett Kambodja efter Röda Khmerernas styre; ett land som – trots årtionden av fred – fortfarande lever i krigets eko.
*Svensk samproducent. Huvudproducent: Ten Thousand Images, Mette Cheng Munthe-Kaas, Norge

Bullets_promo_still_2 small_Foto_ Clement Morin & Peter Pontikis_Copy_Thin Skin Film_810.jpgUr Bullets (promo still). Foto: Clement Morin & Peter Pontikis. Copy: Thin Skin Film

Bullets
Regi Peter Pontikis
Manus Peter Pontikis
Stödmottagande producent Patrick Sobieski
Sökande produktionsbolag Thin Skin Films AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Helen Ahlsson
Stödbelopp 3 000 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: En begåvad och välartad pojke från en socialt utsatt förort tvingas hjälpa sin bästa vän ur en knipa med det lokala ”gänget”, vilket riskerar ändra riktning på hela hans uppväxt och tvinga in honom på en bana han inte själv valt.

Köpenhamn finns inte_regissör Martin Skovbjerg_Foto_Casper Rudolf_810.jpgMartin Skovbjerg regisserar Köpenhamn finns inte. Foto: Casper Rudolf

Köpenhamn finns inte
Regi Martin Skovbjerg
Manus Eskil Vogt
Stödmottagande producent Lizette Jonjic
Sökande produktionsbolag Zentropa Sweden AB **
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Madeleine Ekman
Stödbelopp 1 000 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: En ung kvinna försvinner spårlöst. Tre månader senare går hennes pojkvän med på ett ovanligt arrangemang: att bli inlåst i en lägenhet och bli förhörd av kvinnan pappa. Snart blir det tydligt att redan långt före hennes försvinnande valde paret ett okonventionellt liv.
**Svensk samproducent. Huvudproducent: Snowglobe Aps, Eva Jakobsen, Danmark

Marisol_810.jpgUr Marisol. Foto: Stefan Berg, Masters of Reality

Marisol
Regi Stefan Berg, Amanda Erixon Ekelund
Manus Stefan Berg, Amanda Erixon Ekelund
Stödmottagande producenter Stefan Berg, Elie Kellermann, Helena Berg
Sökande produktionsbolag Masters of Reality AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 1 200 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Författaren Fredrik Ekelund kommer ut som transvestit. Hans nya jag – Marisol – kastar sig ut i det vilda livet med transorna i Köpenhamn. Familjen går i kras och Barnen undrar vem deras pappa är. Kan både Marisol och Fredrik rymmas i samma person?

Sång till Bergslagen_Foto_William Long_810.jpgUr Sång till Bergslagen. Foto: William Long

Sång till Bergslagen
Regi Nina Hedenius, William Long
Manus Nina Hedenius
Stödmottagande producent William Long
Sökande produktionsbolag William Long AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 1 500 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: En film genom årstidernas växlingar med människor och djur i Bergslagen. Närheten till naturen och de vilda djuren sätter sin prägel på människorna här. Dokumentärfilmarna Nina Hedenius och William Long skildrar sin hembygd med ett alldeles speciellt öga för detaljer. Järnets storhetstid är över, men arvet efter de stolta bergsmännen finns kvar. En annan tid randas. Nya generationer lever sina liv till synes som vanligt under helg och vardag i sökande efter en tillvaro i en ny tid, som ännu inte tagit sin form.

TBA
Regi TBA
Manus TBA
Stödmottagande producent Eva Åkergren
Sökande produktionsbolag Nordisk Film Production Sverige AB ***
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Teknik Live action
Konsulent Madeleine Ekman
Stödbelopp 2 000 000 kr
***Svensk samproducent. Huvudproducent: Profile Pictures, Jacob Jarek, Danmark

Kortfilm

Enlångutdragenolyckshändelse_FotoPeterWirén_810.jpgUr En lång utdragen olyckshändelse. Foto: Peter Wirén

En lång utdragen olyckshändelse
Regi Lisa Rydberg
Manus Lisa Rydberg, Lars Henrik Andersson
Stödmottagande producent Lars Henrik Andersson
Sökande produktionsbolag Viltone Studio
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Blandad teknik
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 480 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Henrik (10) får ett hedersuppdrag av pappa. Håll koll på mamma när jag är borta. Det försöker Henrik göra. Men vad menar pappa. En dag hittar Henrik ett brev på köksbordet. Jag vill inte leva längre står det med mammas handstil. En lång utdragen olyckshändelse handlar om ett barns utsatthet när en familj spårar ur.

Habib & the Thief 3 Foto Hovan Sarok_810.jpgRobert Hannouch spelar huvudrollen i Habib and the Thief. Foto: Hovan Sarok

Habib and the Thief
Regi Naures Sager
Manus Naures Sager
Stödmottagande producent Basel Mawlawi
Sökande produktionsbolag The Uneven AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 375 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Habib & The Thief är kärleksberättelsen mellan två arabiska män i deras första möte. Deras starka dragning till varandra är oneklig i denna sexiga tjuv och polis lek men det dröjer inte länge förrän verkligheten hinner ikapp och tvingar dem att möta en av sina livs värsta farhågor - ett hot från den arabiska världen.

Satellite_Foto_Sophia Olsson_810.jpgUr Satellite. Foto: Sophia Olsson

Satellite
Regi Anna Byvald
Manus Anna Byvald
Stödmottagande producent Anna Byvald
Sökande produktionsbolag Silver Films AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 75 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: En kvinna och en man befinner sig i ett lerigt och regnigt kalkbrott. Efter otaliga timmar vill mannen åka hem. Han får svårt och fokusera.

Spott_Foto@nicetouch_OBS_temporär pressbild_810.jpgUr Spott. Foto: @nicetouch (temporär pressbild)

Spott
Regi Hannah Reinikainen
Manus Hannah Reinikainen
Stödmottagande producenter Amelie Svenstedt, Maida Krak
Sökande produktionsbolag MADBUNNY FILM AB
Målgrupp Unga 13-18 år
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Jenny Gilbertsson
Stödbelopp 300 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Nellie och Alex är 13 år och har varit bästa vänner så länge de kan minnas. Tillsammans utforskar de världen genom fysiska och intima utmaningar. Men något annat har börjar locka Alex uppmärksamhet sent på kvällarna vid skaterampen, ett hot som Nellie tvingas möta.

Väx upp_Foto_Erika Wiktorin_I bild Johanna Hedberg Frida Thelin Hanna Kriisa_810.jpgInspelningsbild från Väx upp. I bild: Johanna Hedberg, Frida Thelin och Hanna Kriisa. Foto: Erika Wiktorin 

Väx upp
Regi Johanna Hedberg, Frida Thelin
Manus Johanna Hedberg, Frida Thelin
Stödmottagande producent Johan Seth
Sökande produktionsbolag Overcoat
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 225 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Väx upp är en film om en stark vänskap som sätts på prov på grund av en pandemi och tabun kring att inte bli överlycklig då ens bästa vän skaffar barn när en själv inte alls är redo att bli vuxen.

Skriv ut