Tomas Norström i LammseMajas Detektivbyrå - kameleontens hämnd
Tomas Norström i LasseMajas Detektivbyrå – kameleontens hämnd. Foto: Stig Hammarstedt / SF Studios

Tomas Norström till minne

Nyheter om svensk film

"En vänlig själ, ett smatterband av idéer och med viljestyrka jag sällan mött." Så uttalar sig regissören Stephan Apelgren om Tomas Norström. Han och kollegorna Cecilia Nilsson och Moa Gammel minns den folkkäre skådespelaren som gick bort den 3 oktober.

Enligt IMDb hann det bli exakt 100 roller i filmer och tv-serier – under 45 år. Tomas Norström fick snabbt en given plats i svenska folkets hjärtan men för den riktigt stora publiken blev han känd som Ove i Kjell Sundvalls Jägarna (1996). Strax därefter blev han folkkär som Olle, en av de norrbottniska bröderna Marklund i Pistvakt; komedin från Pistolteatern som under slutet av 1990-talet och början av 00-talet blev en storsuccé med både tv-serie i två säsonger och senare långfilm i regi av Stephan Apelgren.

Stephan Apelgren minns sin kollega och vän:

– Dekoren till Pistvakt byggdes upp längs alla fyra väggarna i SVT:s minsta studio och innehöll såväl fjäll som en skidbacke, allt i plywood och bomull. I mitten satt livepublik på pallar som dom snurrade efter scenbytena. Tanken var att det hela skulle se hemsnickrat ut och det gjorde det också. Förmodligen det allra fulaste jag gjort, men också det allra roligaste! För som regissör är man oftast ensam, här var jag plötsligt inbjuden att vara med i en grupp där vi alla deltog i skapandet av denna märkliga produktion, initierad av Tomas Norström.

– Ett år tidigare ringde Tomas och berättade att en tv-serie var på gång, och kunde jag tänka mig att regissera? Serien skulle bygga på en kortpjäs Tomas höll på med på sin teater, Nya Pistolteatern. "Det handlar om tre medelålders gammpojkar i Norrland som driver en hopplös skidanläggning, bor med sin mor och längtar efter sin far som varit försvunnen i 26 år." Okej, tänkte jag, går han i land med att få med sig SVT på den pitchen, då är jag också med…  Jag hade då känt Tomas i över tio år, en vänlig själ, ett smatterband av idéer och med viljestyrka jag sällan mött. Och det hela bar ju! Det blev två serier och en långfilm av Tomas idérikedom och envishet. Sex lyckliga år i mitt yrkesliv, tack vare denna visionär och fantastiska skådespelare. Glömmer aldrig när vi gick i mål med långfilmen. Allt inspelat i en stor ishall med gigantiska lampor, sex elektriker och fotografen Hoyte Van Hoytema svävandes i en kran och med Thorbjörn Olsson, ansvarig för digitala effekter, och nyss återvänd från Nya Zeeland och Sagan om Ringen.

– En del av musiken till filmen skrevs för övrigt av munspelaren Toots Thielemans, och när jag en gång letade efter det engelska ordet för vemod nickade Toots: "We got that word in Flemish too: veimut." Åh, det är känslan nu när käre Tomas är borta: Veimut…

TomasNorström_Pistvakt.jpgBröderna Marklund: Olle (Tomas Norström), Sven-Erik (Jacob Nordenson) och Jan-Erik (Lennart Jähkel) i Pistvakt (2005). Foto: SF Studios

Tomas Norströms karriär var inte uteslutet dedikerad till skådespeleriet då han även var manusförfattare och regissör till flera produktioner. Tillsammans med Henrik Gyllenskiöld regisserade han sig själv i kortfilmen Pingis för ensamstående (2010) där han spelar bordtennis med en robot. En närgången och personlig film där vi får se Tomas Norströms breda känsloutspel fångas av kameran. Paret gjorde också novellfilmen Gunnel (2009) som visades på Göteborgs filmfestival.

På senare tid syntes han i ett antal tv-serier som bland annat Morden i Sandhamn (2013), Jordskott (2017) och Vår tid är nu (2020). Sista filmen vi fick se honom i var Lasse-Majas detektivbyrå – tågrånarens hemlighet, som hade premiär förra året. Där spelar han den snälle men kanske inte så listige polismästaren, en roll han gjorde i flera filmer och tv-serier.

Regissören Moa Gammel minns:

– Tomas var en underbar skådespelare, hjärtat i LasseMaja-filmatiseringarna. Och dessutom en väldigt fin och humanistisk människa. Så otroligt ledsen att vi inte fick chansen att jobba vidare i andra projekt.

TomasNorström_LasseMaja.jpgSom Polismästaren i LasseMajas Detektivbyrå – Tågrånarens hemlighet (2020). Foto: SF Studios

 

Tomas Norström föddes 1956 och var uppvuxen i Södertälje i Stockholms län och började intressera sig för skådespeleri i de tidiga tonåren. Under gymnasietiden deltog han i skapande dramatik och genom en lärare kom han i kontakt med en regissör som gav honom en statistroll i tv-filmen Embargo. Statistuppgiften resulterade i att han fick fler roller vilket därmed blev startskottet på skådespelarkarriären. Efter gymnasiet gick han med i amatörteatergruppen Engelbrektsgruppen i Södertälje. När han var 22 år sökte han till Teaterhögskolan i Stockholm och blev antagen tillsammans med bland andra Peter Stormare och Cecilia Nilsson.

Cecilia Nilsson:

– Jag minns Tomas som en energisk och mycket positiv kamrat. En obotlig optimist! Han var oftast glad och humoristisk, fnittrade jämt men var också väldigt känslig. 

Efter tre års avklarade studier började han på arbeta på Västermanlands länsteater, därefter Riksteatern och sedan på Pistolteatern. Filmdebuten ägde rum i Marianne Ahrnes Långt borta och nära (1976). Sen följde en drygt fyrtioårig karriär både på scen och film. Alla ville jobba med Tomas Norström. Förutom ovan nämnda filmskapare har han arbetat med regissörer som Lars Molin, Kjell Grede, Stig Larsson, Bent Hamer, Richard Hobert, Mats Arehn, Håkan Alexandersson, Carl Johan De Geer, Josephine Bornebusch och många, många fler.

 

Text: Vincent von Sydow

Skriv ut