Anette Novak porträtt
Foto: Sandra Birgersdotter

Anette Novak ny vd på Filminstitutet

Nyheter om svensk film

Anette Novak tillträdde 4 april som ny vd för Svenska Filminstitutet.

– Det är med stor glädje och lika stor ödmjukhet jag tar mig an detta uppdrag, säger Anette Novak.

Anette Novak kommer närmast från tjänsten som direktör och myndighetschef för Statens medieråd, en post hon innehaft sedan 2018. Till tidigare erfarenheter hör uppdrag som regeringens särskilda utredare för Medieutredningen, och vd för statliga IT- och designforskningsinstitutet RISE Interactive.

Anette Novak är journalist och har haft en lång rad ledande positioner inom medieområdet, bland annat som chefredaktör och ansvarig utgivare för regionala mediehuset Norran men också tunga styrelseplatser, bland annat i branschorganisationen TU Medier i Sverige, Sveriges Radio och Schibsteds ägarstiftelse. Hon har en gedigen erfarenhet av att leda komplexa förändringsprocesser, digitalisering, affärsutveckling och innovation.

– Fler svenskar valde svensk film 2021 än året dessförinnan – trots pandemi och digital omställning. Detta tack vare storartade insatser från alla er i den breda filmbranschen. Jag ser fram emot att lyssna, lära och tillsammans med alla i och utanför Filmhuset skapa förutsättningar för nya framgångar, avslutar Anette Novak.

Skriv ut