Bokomslagsbild, Allan Ekelund, "Att vara vid filmen"
Bokomslag, Allan Ekelund "Att vara vid filmen" (privat bild, fotograf okänd)

Att vara vid filmen: samtal och filmvisning

Biblioteket

Biblioteket bjuder tillsammans med Atrium förlag in till samtal och filmvisning för att uppmärksamma utgivningen av den legendariske produktionsledaren Allan Ekelunds minnesanteckningar, ”Att vara vid filmen”. Vi bjuder på dryck och snacks innan samtalet, och efteråt visar vi Fröken Chic (1959) på stor duk i Bio Mauritz. Allt helt gratis – varmt välkomna!

Under sin långa karriär kom Allan att arbeta nära sin tids främsta filmskapare, som Ingmar Bergman, Hasse Ekman och Vilgot Sjöman, och de flesta av landets stora film- och teaterskådespelare. ”Att vara vid filmen” ger oss ytterligare en viktig pusselbit till den svenska filmhistorien, samtidigt som vi får chansen att uppmärksamma ett yrke och en funktion inom filmen som inte alltid hamnar i rampljuset. Trots allt spelade Allan Ekelund som regiassistent och produktionsledare en väsentlig roll i tillblivelsen av en mängd svenska filmklassiker.

Genom Allans minnesanteckningar – kärleksfullt sammanställda av Allans barn Christer Ekelund och Lotta Ekelund – bjuds vi in till myllret bakom kulisserna på Filmstaden i Råsunda och en minnesresa genom svensk film- och kulturhistoria. Det långvariga samarbetet med Ingmar Bergman får särskilt stort utrymme när Ekelund redogör för sitt spännande och händelserika yrkesliv, men vid sidan av alla stjärnor ryms här även porträtt av mindre kända filmarbetare och skådespelare från svensk films storhetstid.

I ett samtal som leds av Jannike Åhlund – styrelseordförande för Bergmancenter – får vi höra bokens redaktörer om Allans liv och relation till filmen och de namn han kom att samarbeta med.

Plats
Filminstitutets bibliotek, entréplan i Filmhuset

Hålltider
Tisdagen 10 maj
Kl. 16.30: Bokförsäljning och mingel
Kl. 17-17:45: Samtal
Kl. 18: Filmvisning i Bio Mauritz

Atrium säljer boken på plats - 200 kr

Ingen föranmälan krävs men platserna är begränsade.

Skriv ut