Boy from Heaven
Tawfeek Barhom i Boy from Heaven. Foto: TriArt Film.

Boy from Heaven dubbelt prisbelönt i Lübeck

Nyheter om svensk film

Boy from Heaven av Tarik Saleh vann i helgen huvudpriset NDR Film Prize vid 64:e upplagan av Nordiska filmdagarna i Lübeck. Filmen tog även hem INTERFILM Church Prize som också delas ut under festivalen.

NDR Film Prize är festivalens största pris som förutom statyett består av 125 000 kronor. Priset har delats ut årligen sedan 1990 till en ”långfilm med speciell konstnärlig kvalitet”. Filmen ska ”spegla samhället med ett självständigt kreativt språk och utforska nya perspektiv avseende innehåll och estetik”. Det är första gången en svensk film vinner sedan Svinalängorna fick priset för 12 år sedan.

– Det är en stor ära att vinna huvudpriset i Lübeck och kyrkans pris. Vårt mål var alltid att göra en film som inte skulle låsas in i tid och rum. Det är rörande att bli bekräftad för vårt hårda arbete, säger Tarik Saleh.

– Vi är så glada över det fantastiska mottagande Boy from Heaven fått i Lübeck. Filmen som redan är såld till över 50 länder är något så ovanligt som en svensk film helt på arabiska vilket ger den en stark internationell prägel, säger filmens producenterna Kristina Åberg och Fredrik Zander, Atmo.

Boy from Heaven – en politisk thriller om fiskarsonen Adam som kastas in i en brutal maktkamp mellan Egyptens religiösa och politiska elit – vann tidigare i år priset för Bästa manus vid Cannes filmfestival, och på samma festival även Prix François Chalais som instiftades till minne av den franske historikern och journalisten François Chalais. I huvudrollerna ser vi Tawfeek Barhom och Fares Fares.

Filmen är utsedd till Sveriges Oscarbidrag för Bästa internationella film. Den inviger Stockholms Filmfestival 9 november och får svensk biopremiär 18 november via Triart Film.

Skriv ut