Häxan
Tortyrredskapen i bild (med flera) finns bevarade i Filminstitutets arkiv. I samlingen ingår även ett mekaniskt "helvetes-altare", just nu utlånat till Tekniska museet.

Häxan gör succé!

Nyheter om svensk film

Tortyrkammare. Besatta nunnor. Spädbarn i grytor. En djävul spelad av regissören själv. Passande till Halloween har den kultklassiska och nydigitaliserade stumfilmen Häxan fortsatt liv på biografer runt om i världen. Filmen av Benjamin Christensen firar dessutom hundra år i år.

Häxan har under jubileumsåret visats i ett flertal länder, bland annat i Frankrike, Brasilien, Spanien, Finland, Slovenien, Kroatien, Österrike, Rumänien och Estland. Under hösten rullar segertåget vidare och Häxan syns bland annat på storskärm i Danmark, Grekland, Argentina och på många visningar i Storbritannien. Klicka här för att läsa mer om det svenska filmarvet runt om i världen under hösten.

Vid Häxans premiär 1922 var reaktionerna splittrade. Häxan var en världssuccé, men censurerades i många länder och förbjöds i USA. SF hade vid det laget finansierat historiens dyraste skandinaviska stumfilm, som spelades in i en dansk studio och tog tre år att färdigställa. Filmens avancerade naturalism fick till och med SF att censurera filmen.

Idag är alla scener återställda och filmen blev digitalt restaurerad av Filminstitutet 2016. Är du mer nyfiken på filmens digitaliseringsförlopp så kan du läsa ljussättare Joakim Högbergs egna ord om processen, i tex av Chrisopher Mair. Här finner du även rörligt för- och eftermaterial på det digitala restaureringsarbetet av Häxan.

Kritiker eller ej, det går inte att förneka Häxan dess unika karaktär och filmhistoriska originalitet. Läs mer om denna gastkramare till film på Svensk Filmdatabas som bland annat innehåller samtida recensioner av filmen: Belysningseffekterna äro utsökt vackra, många interiörer äro verkliga konstverk, utan varje billig effekt. (Marfa i DN)

Häxan är en av flera hundra digitaliserade filmer som biografer runt om i landet kan boka för visning. Uppmuntra din lokala biograf att boka filmen via Filmininstitutets biodistribution. Här hittar du hela listan på Filminstitutets digitaliserade filmer. För privat visning i Filmhuset kan du även boka filmerna till Bibliotekets minibio. Häxan är tillgänglig för streaming på SF Anytime och TreeArtPlay.

 

Skriv ut