Collage med höstens svenska filmer 2022

Höstens svenska filmpremiärer 2022

Nyheter om svensk film

Svenska Filminstitutet och Film&TV-Producenterna bjöd traditionsenligt in till en presentation av höstens svenska långfilmspremiärer, tisdagen den 30 augusti i Bio Victor i Filmhuset. Här är samtliga filmer som presenterades, med trailer och intervju med regissörer, producenter, manusförfattare och skådespelare. Filmerna är listade i premiärordning. Konferencier: Parisa Amiri. 

Inledning

Inledning av Anette Novak, vd Svenska Filminstutet, Lena Glaser, avdelningschef Filmstöd vid Filminstitutet, Eva Hamilton, ordförande Film&TV-Producenterna och Peter Fornstam, ordförande Sveriges Biografägareförbund.


Stammisar

Regi: Måns Nyman
Manus: Kristoffer Malmsten, Måns Nyman
Producent: Markus Waltå, Eliza Jones / Grand Slam Filmproduktion AB
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2022-09-02

Jakten på kärlek och något äkta bland stammisar i ett varmt sommarstockholm. En autentisk skildring av sökandet vi alla ägnar oss åt fångas i kärnfull dialog. Vi sveper mellan scenerna i världens singeltätaste huvudstad där vardagens humor, nederlag och segrar skildras av ett brett persongalleri där vi alla kan känna igen oss.


Mamma Mu hittar hem

Regi: Christian Ryltenius
Manus: Peter Arrhenius
Producent: Filippa Torstensson / SF Studios
Distributör: SF Studios
Premiär: 2022-09-09

När en världsvan stork dyker upp på gården får Mamma Mu anledning att ställa sig frågan: vad är egentligen ett hem? Hur kan hon veta att just hagen och gården där hon är nu är hennes hem? Tänk om det finns något bättre någon annanstans i den stora, stora världen. Kråkan kämpar för att visa sin vän att gräset inte är grönare på andra sidan landsvägen – men ibland måste man gå vilse för att hitta hem.


Black Angels

Regi: Gilda Naumanen, Sarah H.T. Olsson
Manus: Gilda Naumanen, Sarah H.T. Olsson, Tell Aulin
Producent: Gilda Naumanen, Sarah H.T. Olsson / Carbs Film
Distributör: Doc Lounge
Premiär: 2022-09-09

Begravningsentreprenören Catty och den cancersjuke Staffan möts i dödens väntrum. Samtalen glider snabbt över från begravning och Vita arkiv till hojar, höga klackar och Queen. Och Catty vill helst glömma att hon snart kommer att begrava sin nya bästa vän. Vänskap, crossdressing, död och motorcyklar. En både rivig och öm film om hur döden kan inspirera livet.


Det ska va gôtt å leva - en film om Galenskaparna After Shave

Regi: Anna Hammarén, Rasmus Ohlander, Håkan Hammarén
Manus: Anna Hammarén
Producent: Håkan Hammarén / Fundament Film Gbg
Distributör: Scanbox
Premiär: 2022-09-09

Historien om en av Sveriges mest framgångsrika humorgrupper genom tiderna. Hur allt började med små steg av framgång, radiosketcher, folkparksturnéer, motgångar och så småningom likt en albatross som har svårt att lyfta, så flyger till slut humorgruppen och när den väl lyft flyger den bra och länge. Fortfarande efter 40 år arbetar de ihop. Filmen innehåller aldrig tidigare visat material, och har premiär i samband med gruppens 40-årsdag.


Joyce Carol Oates: A Body in the Service of Mind

Regi: Stig Björkman
Manus: Stig Björkman, Dominika Daubenbüchel, Stina Gardell
Producent: Stina Gardell / Mantaray Film
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2022-09-16

Joyce Carol Oates beskrivs ofta som ”Amerikas främsta författare”, och hennes extraordinära talang är välkänd världen över. Filmen lotsar oss skickligt genom Oates gedigna författarskap och hur hennes romaner är djupt grundade i såväl hennes egen bakgrund, arbetsliv och relationer som i samtiden. Ett innerligt, insiktsfullt och kärleksfullt möte som lämnar oss både uppfyllda och lustfyllda. Och lite klokare.


Tystnaden i Sápmi

Regi och manus: Liselotte Wajstedt
Producent: Linn Henriksen / Paranord Film
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2022-09-23

Tystnaden har varit en överlevnadsstrategi för Marion och Ida. Men nu har de fått nog. Med sina egna personliga berättelser om att överleva sexuella övergrepp, har de slutligen hittat modet att säga ifrån, oavsett vad det kostar. En film om tabun och händelser som har drabbat många samiska unga kvinnor – i generationer.


Bränn alla mina brev

Regi: Björn L Runge
Manus: Veronica Zacco efter Alex Schulmans roman
Producenter: Annika Sucksdorff, Jonathan Ridings / SF Studios
Distributör: SF Studios
Premiär: 2022-09-23

Efter ett gräl med sin fru inser Alex Schulman att han måste ta itu med sin vrede. En ilska som gått i arv i generationer. Släktens alla konflikter och vendettor tycks börja hos en och samma person: morfar Sven Stolpe. I Bränn alla mina brev följer vi Karin och Sven Stolpe, och den korta affär Karin hade med Olof Lagercrantz i början av 1930-talet som skapade svallvågor över årtionden. Bränn alla mina brev är en berättelse om häftig passion, stor kärlek och en långlivad, mörk vrede.


Born to Fly

Regi: Brennan Robideaux
Manus: Brennan Robideaux, Dylan Williams
Producent: Dylan Williams, Philipp Manderla, Charlotte Hellström / Backflip Media AB
Distributör: Red Bull Media House
Premiär: 2022-09-30

Born to Fly is the coming of age story of Mondo Duplantis. 5 years in the making, it charts his struggle to come to terms with the trappings and pitfalls of a whole new world as he moves from child prodigy to the greatest Pole Vaulter of all time.

 

Leva tills jag dör

Regi: Åsa Ekman, Gustav Ågerstrand, Oscar Hedin Hetteberg, Anders Teigen
Manus: Åsa Ekman, Oscar Hedin Hetteberg, Anders Teigen
Producent: Oscar Hedin Hetteberg, Marina-Evelina Cracana, Åsa Ekman / Film and Tell
Distributör: Film and Tell
Premiär: 2022-09-30

På Kyrkbyn, ett äldreboende i utkanten av Stockholm, fyller många av de boende snart 100 år. Rullstolsburna eller med mycket låg rörlighet visste många av dem inte ens varandras namn förrän en aktivitetscoach anställdes för att bryta deras ensamhet. Utan någon sjuksköterskeutbildning, men med en varm, extrovert personlighet och en massa vågade idéer väcker Monica deras ungdomlighet och förvandlar dem till ett lekfullt gäng som alltid är redo att dra ett oväntat skämt eller delta i spa-sessioner, boxningslektioner och temamiddagar. Den 99-åriga älskvärda och glada Ella utvecklar en stark relation till Monica. När Ella måste få sitt ben amputerat och hennes hälsa försämras, organiserar Monica ett stort firande inför Ellas 100-årsdag och tar henne tillbaka till byn där hon växte upp. Även om resan är givande, blir den ett känslomässigt maraton för Monica som måste konfrontera sin rädsla att förlora människorna omkring henne.


Triangle of Sadness

Regi och manus: Ruben Östlund
Producenter: Erik Hemmendorff, Philippe Bober / Plattform Produktion
Distributör: SF Studios
Premiär: 2022-10-07

I Triangle of Sadness följer vi det unga modellparet Carl och Yaya. Filmen tar avstamp i modevärldens finrum och fortsätter på en lyxyacht tillsammans med miljonärer, vänliga vapenhandlare och en marxistisk sjökapten. Allt avslutas på en öde ö där hierarkierna i kampen om överlevnad vänds upp och ned.

Kärleksbevis

Regi och manus: Richard Hobert
Producenter: Richard Hobert, Håkan Hammarén / Cimbria Film & Fundament Film
Distributör: Scanbox
Premiär: 2022-10-14

Thomas och Marie ska skiljas och möts en sista dag för att tömma och sälja sommarhuset på Österlen. Ingen av dem anar den andres egentliga avsikter. En ung kvinna dyker plötsligt upp, driven av svartsjuka och med en helt egen agenda. Det som skulle bli ett civiliserat avslut på ett långt äktenskap blir minut för minut till en omskakande helg som ställer allt i deras liv på ända.


Hilma

Regi och manus: Lasse Hallström
Producent: Helena Danielsson / Viaplay
Distributör: Viaplay
Premiär: 2022-10-19 (bio) 2022-11-18 (Viaplay)

Hilma är den storslagna berättelsen om svenska konstnären Hilma af Klint (1862-1944) som likt Vincent van Gogh slog igenom stort först efter sin död, och idag är en internationell superstjärna. Hilma var långt före sin tid. Och hon visste om det. Eftersom hon ansåg att världen inte var redo för hennes konst fick den inte visas förrän mer än 20 år efter hennes död – men när den visades skrev hon om konsthistorien totalt. I Lasse Hallströms engelskspråkiga film Hilma utforskas det gåtfulla liv Hilma af Klint levde, som först det senaste decenniet börjat utkristalliseras. Hon var en svensk pionjär inom abstrakt konst, en feministisk ikon i en tid då män skapade alla regler och öppen för den spirituella världen som blev hennes kall.

 

Döttrar

Regi och manus: Jenifer Malmqvist
Producenter: Margarete Jangård, Hanna Markkanen / WG Film
Distributör: Doc Lounge
Premiär: 2022-10-21

Sofia, Hedvig och Maja har har växt upp med sorg. De var bara 8, 10 och 17 när deras mamma tog sitt liv. I Döttrar möter vi systrarna både från tiden när de var barn och nu som unga vuxna, när de reflekterar över hur det är att växa upp i efterdyningarna av trauma.


Fiktiv granskning – en grävande historia

Regi, manus och producent: Jimmy Olsson / Wendel & Olsson AB
Distributör: Wendel & Olsson AB
Premiär: 2022-10-21

Den prisbelönte grävande journalisten Jimmy Olsson har tagit sig vatten över huvudet när han granskade Palmegruppen och nu sitter han ensam i ett hörn på redaktionen. Den nye journalisten Camilla börjar på samma redaktion och hon sätter i gång en ny gnista i hans huvud.


Året jag slutade prestera och började onanera

Regi: Erika Wasserman
Manus: Erika Wasserman, Christin Magdu
Producenter: Erika Wasserman, Frida Mårtensson, Nina Bisgaard / Gimme a Break
Distributör: Scanbox
Premiär: 2022-10-21

Den målinriktade 39-åriga karriäristen Hanna vill ha ett barn till innan det är för sent. Men i stället för att bli fyra i familjen gör hennes kille oväntat slut. Hela Hannas värld och allt hon byggt upp kollapsar. Plötsligt står hon utan lägenhet, jobb och familj. Vinnarskallen Hanna vägrar ge upp, hon har bestämt sig för att få sin kille tillbaka. Vägen dit innebär dock att hon måste vinna något mycket viktigare: kärleken till sig själv och den hon är.

 

Greven

Regi och manus: Jon Blåhed
Producenter: Andreas Emanuelsson, Tony Österholm / Iris Film
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2022-10-26

Greven är regissören Jon Blåheds dekonstruktion av true crime-genren. Historien kretsar kring Jons pappas kusin, kallad Greven, en ökänd brottsling och ett tag en av Sveriges rikaste personer. Dokumentären följer Grevens brottsbana, bland annat flera mordåtal, men ifrågasätter på samma gång vår tids fascination för historier om våld, brott och brottslingar. Det är nordic noir på riktigt, som frågar sig var denna till synes osläckbara törst för våldsskildringar kommer ifrån?

LasseMajas Detektivbyrå – skorpionens gåta

Regi: Tina Mačkić
Manus: Mattias Grosin, Henrik Engström
Producenter: Jonathan Ridings, Annika Sucksdorff (exekutiv) / SF Studios
Distributör: SF Studios
Premiär: 2022-10-28

 Alla i Valleby ser fram emot Vallebydagen när en tjuv plötsligt slår till och utför en serie stölder. Efter sig lämnar tjuven symboler kopplade till stjärntecken och rymden. Stölderna verkar gå ut på att förstöra Vallebydagen. Lasse och Maja kastar sig över fallet och engagerar den vresiga mästertjuven Lillie Ragnarsson som master mind i utredningen som snart utvecklar sig till en katt-och-råtta-lek där tjuven alltid tycks ligga steget före. Men vem är egentligen denne listige mästertjuv och vilket är hens motiv? Kommer Lasse och Maja att lyckas knäcka gåtan och stoppa tjuven innan hela Vallebydagen ställs in?


Feed

Regi: Johannes Persson
Manus: Paolo Vacirca, Henry Stenberg
Producenter: Alexander Eriksson, Paolo Vacirca / Scandinavian Content Group
Distributör: Nordisk Film
Premiär: 2022-10-28

En grupp ungdomar med en välkänd influencer i spetsen blir inbjudna till en exklusiv glampinganläggning mitt ute i vildmarken. Med siktet ställt på innehåll av högsta kvalitet åker de ut till en liten ö för några dagar av lyxigt vildmarksliv, redo att dela allt med sina följare. Men det finns något där ute, något som vill dem illa, något som inte går att förklara. Ganska snart handlar det inte längre om att hålla flödet levande, utan om att själv överleva.


Maya Nilo (Laura)

Regi: Lovisa Sirén
Manus: Lovisa Sirén, Peter Modestij
Producenter: Siri Hjorton Wagner, Julia Gebauer / [sic] Film
Distributör: Triart Film
Premiär: 2022-11-04

En road-movie om systrarna Maya och Nilo. På en oförutsägbar resa genom Europa tvingas de stå ut med både sina egna och varandras tillkortakommanden.


Boy from Heaven

Regi och manus: Tarik Saleh
Producenter: Kristina Åberg, Fredrik Zander / Atmo Rights
Distributör: Triart Film
Premiär: 2022-11-18

Fiskarpojken Adam erbjuds den nästan ouppnåeliga möjligheten att studera vid Al-Azharuniversitetet i Kairo, sunnimuslimernas absoluta maktcentrum i världen. Kort efter hans ankomst till Kairo avlider universitetets överhuvud, Shejk Al-Azhar hastigt och Adam kastas ofrivilligt in i en brutal maktkamp mellan den religiösa och politiska eliten i dagens Egypten.


All of Our Heartbeats are Connected Through Exploding Stars

Regi och manus: Jennifer Rainsford
Producent: David Herdies, Michael Krotkiewski, Mirjam Gelhorn / Momento Film
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2022-11-18

Mot bakgrund av 2011 års tsunami, är tar oss filmen på en visuellt makalös resa till sällan skådade platser. Från Japans stränder där Sachiko, Yasu och Satoko försöker att acceptera sin förlust; via tusentals meter under havsytan där nya livsformer frodas till en av Hawaiiöarna där en grupp volontärer samlas för att rensa en strand från japanska tsunamiskräp som flyter in från havet.

 

Touching Freedom

Regi och manus: Manal Masri
Producent: Ove Rishøj Jensen / Auto Images
Distributör: Doc Lounge
Premiär: flyttad till 2023

Jenkidar och Hussein studerar båda statsvetenskap i Beirut. De är ganska olika men blir nära vänner då de upptäcker att de kommer från samma kurdiska stad i norra Syrien, Kobane. I oktober 2014 hamnar Kobane i världens fokus när IS efter aggressiva attacker tar över kontrollen av staden. För vännerna blir det ett självklart beslut att engagera sig i kampen för kurdisk självständighet – med kameran som vapen. De filmar hela det blodiga krigsförloppet som berövar dem familj och vänner. Först sju år senare orkar de berätta om de traumatiska upplevelserna för Manal Masri. Det unika filmade materialet har resulterat i en kusligt närgången och djupt skakande skildring av krig i realtid. När kurdiska styrkor i februari 2015 återerövrar Kobane efter omfattande strider är det bara grus kvar av deras hemstad.


Tack för senast!

Regi: Moa Gammel
Manus: Ella Lemhagen, baserad på förlagan Lang historie kort
Producent: Rachel Bodros Wolgers / Miso Film
Distributör: Viaplay
Premiär: 2022-11-30 (bio) 2022-12-26 (Viaplay)

En fartfylld romantisk komedi om den 37-åriga sjuksköterskan Klaras jakt på kärlek och lycka. Hon är den ständiga singeln som längtar efter den stora kärleken. Frågan är bara om det perfekta förhållandet finns, eller om det är en myt? Filmen berättas genom nio kapitel som alla utspelar sig vid olika fester och högtider.


UFO Sweden

Regi: Crazy Pictures
Manus: Crazy Pictures, Jimmy Nivrén Olsson
Producent: Crazy Pictures / Crazy Pictures AB
Distributör: SF Studios
Premiär: 2022-12-25

När en fosterhemsplacerad tonårsrebell misstänker att hennes pappa inte är död utan kidnappad av ufon tar hon hjälp av en ufoförening för att ta reda på sanningen. Tillsammans ger dom sig ut på ett riskfyllt äventyr som tar dom långt utanför lagens gränser och in i en värld fylld av UFO-expeditioner, konspirationer och oförklarliga fenomen. UFO Sweden är en nervkittlande och rörande filmupplevelse placerad i ett 90-tals-Sverige och som närmast kan beskrivas som en korsning mellan Stranger Things och Arkiv X rakt ner i den östgötska myllan. Filmens historia är inspirerad av en verklig förening vid namn UFO-Sverige som bildades 1970 och som fortfarande är aktiv.

Håkan Bråkan

Regi: Ted Kjellsson
Manus: Thobias Hoffmen
Producenter: Malin Söderlund, Isaac Inger / Unlimited Stories
Distributör: Nordisk Film
Premiär: 2022-12-25

Håkan Bråkan passas av världens – enligt honom – tråkigaste barnvakt Amanda och han måste rymma därifrån för att vinna årets viktigaste dataspelstävling! Det är starten på en serie missförstånd där Håkan hamnar på kollisionskurs med en härjande inbrottsliga. För att besegra tjuvarna måste han använda sina kunskaper från dataspelet in i den riktiga världen. Lyckas han så får han inte bara lugn och ro till att spela – han kan också rädda hela grannskapet och sin framtid.

Skriv ut