His Majesty the Barber
Bild från Svenska Filminstitutets bildarkiv

Svenskt på stumfilmsfestivalen i Pordenone

Nyheter om svensk film

På lördag 1 oktober startar årets upplaga av världens främsta stumfilmsfestival, Le giornate del cinema muto i italienska Pordenone. Bland filmerna på programmet märks den sällan visade svensk-tyska långfilmskomedin Hans kungl. Höghet shinglar av Ragnar Hyltén-Cavallius från 1928.

Filmen kommer att visas inom en av festivalens huvudserier ”Ruritania” tillsammans med andra filmer som alla utspelar sig i eller kring fiktiva europeiska kungariken.

Berättelsen i Hans kungl. Höghet shinglar kretsar nämligen kring en ung stilig frisör i en svensk småstad som inte anar att han är kronprins till ett kungarike på Balkan. Den unge frisören spelas för övrigt av den chilenske skådespelaren Enrique Rivero som lanserades som en svensk Valentino, men som bara kom att spela i tre filmer i Sverige.

Trots sitt spännande ämne är det sällan som filmkopian av Hans kungl. Höghet shinglar lämnar Svenska Filminstitutets frys. Kanske kan visningen i Pordenone ändra på detta. Även Ragnar Hyltén-Cavallius debutfilm Flickorna Gyurkovics (1926) var nämligen länge bortglömd, men efter att ha visats i Pordenone 2015 har den uppmärksammats på en rad internationella festivaler, senast i San Francisco i maj.

För de som inte har möjlighet att ta sig till Pordenone kommer Hans kungl. Höghet shinglar även att visas på festivalens strömningsplattform till ackompanjemang av den internationells erkända stumfilmsmusikern Donald Sosin.

Le giornate del cinema muto pågår 1-8 oktober.

Skriv ut