Man i rymdlabb
Från Heart of an Astronaut av Jennifer Rainsford. © ESA/NASA.

Astronauter, basket och Malaysia

Nyheter om svensk film, Produktionsstöd

Dokumentären A Pan-African Mission följer en socialarbetare i Liberia. Sweet Dreams utspelar sig på sockerplantage i Malaysia och Karin Franz Körlof gör mockumentär av Pär Lagerkvists novell i kortfilmen En hjältes död. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

A Pan-African Mission av Mats Hjelm är en dokumentär om Preston som tillhör ett av Liberias ursprungsfolk, Kpelle. Preston letar efter en rik kyrka från USA för att samarbeta med i sociala projekt. Istället hittar han en fattig radikal svart kyrka från Detroit. En rik amerikan, Kojo, erbjuder sig att hjälpa honom men visar sig snart lova mer än han kan hålla. Filmen är en fristående uppföljare på regissörens film Black Nation från 2009 och är snart färdigklippt.

Dokumentären Of Boys and Men av Anders Skovbjerg Jepsen är en dansk-svensk samproduktion med Martin Persson (Anagram) som svensk samproducent. Filmen följer relationen mellan två pojkar där den ene förgrep sig på den andre. Nu när de är vuxna försöker de att förstå vad som hände. Det är en film om tystnad - att växa upp i tystnad och tystnad som löper genom familjer i flera generationer. Det är en film om att bryta tystnadens cirklar och försöka förstå sitt förflutna och sitt liv idag.

Sweet Dreams av Ena Sendijarević är en holländsk samproduktion med Erik Hemmendorff / Plattform (Triangle of Sadness) som svensk samproducent. Filmen utspelar sig på en sockerplantage i Malaysia i början på 1900-talet. Plantageägaren Jan dör och hans barn ska ta över verksamheten – men det visar sig att hela arvet går till en son utanför äktenskapet. Filmen är Ena Sendijarevićs andra långfilm.

Bland projekten i kortare format märks Eftersörjare av Hanna Högstedt om dem som blir kvar när ett litet barn dör. Filmen blandar live action och kolanimation medan regissörens föräldrar berättar om när de förlorade sin dotter. Själv försöker hon förstå: Är det därför hon blir så rädd när hennes andra barn föds? Går det att ärva en sorg?

Komedin En hjältes död av Karin Franz Körlof är en filmatisering av den Nobelprisbelönade författaren Pär Lagerkvists satiriska novell med samma namn. En ung man engageras för att, mot en större summa pengar, balansera på huvudet uppe på ett kyrktorn och sedan falla ner och slå ihjäl sig.

Vad händer med våra hjärtslag när vi är ute i rymden? Dokumentären Heart of an Astronaut av Jennifer Rainsford spelas in i rymden med astronauterna Matthias Maurer och Samantha Cristoforetti. Filmen följer astronauternas läkare som är kvar på jorden med sitt unika perspektiv på rymdfarande.

Sista helgen med Jenny och John (arbetstitel) av Jimmy Olsson följer helgen då pappa John och hans dotter Jenny åker till Motala för en basketmatch som Jenny ska spela. Men Jenny vill sluta med basketen och vara mer själv med kompisarna. Det blir helgen då allting i John och Jennys förhållande förändras.

I dansk-svenska Torn av Jahfar Muataz, skriven av regissören och Frederik Rye, känner sig 14-åriga Malik som en utlänning i Sverige efter att familjen har flytt dit från Irak. Han blir mobbad i skolan, hamnar i slagsmål och blir missförstådd av sin rektor - men när han kommer tillbaka till Irak känner han sig inte hemma där heller.

Återsådd av Emanu Garnheim är en dialoglös dockanimerad science fiction för vuxna. Den görs med stopmotion och är en berättelse där en resenär försöker att skapa liv på en utdöd planet, men liv verkar endast vara möjligt genom den yttersta uppoffringen. Garnheims examensfilm från Stockholms konstnärliga högskola ligger till grund för filmen.

Långfilm

A Pan-African Mission. Foto: Mats Hjelm

A Pan-African Mission
Regi Mats Hjelm
Manus Mats Hjelm
Stödmottagande producent Hjalmar Palmgren
Sökande produktionsbolag Palmgren Vision AB / Docster
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Cecilia Lidin
Stödbelopp 1 430 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En dokumentär om Preston som tillhör ett av Liberias ursprungsfolk, Kpelle. Preston letar efter en rik kyrka från USA för att samarbeta med i sociala projekt. Istället hittar han en fattig radikal svart kyrka från Detroit. En rik amerikan, Kojo, erbjuder sig att hjälpa honom men visar sig snart lova mer än han kan hålla.

Of Boys and Men
Regi Anders Skovbjerg Jepsen
Manus Anders Skovbjerg Jepsen
Stödmottagande producent Martin Persson
Sökande produktionsbolag Anagram Sverige AB*
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 450 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning När båda var pojkar, förgrep sig den ena på den andre. Nu när de är vuxna försöker de att förstå vad som hände. Detta är en film om tystnad - att växa upp i tystnad och tystnad som löper genom familjer i flera generationer. Det är en film om att bryta tystnadens cirklar och försöka förstå ditt förflutna och ditt liv idag.

*Svensk samproducent. Huvudproducent: Final Cut for Real, Anne Köhncke, Danmark

Sweet Dreams
Regi Ena Sendijarević
Manus Ena Sendijarević
Stödmottagande producent Erik Hemmendorff
Sökande produktionsbolag Plattform Produktion AB*
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Madeleine Ekman
Stödbelopp 1 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Sweet Dreams utspelar sig under de sista skälvande dagarna på en holländsk sockerplantage i början av 1900-talet. När Jan – sockerplantagens patriark oväntat dör lämnar han två kvinnor efter sig: Agathe, hans fru, och hembiträdet Siti, mor till Jans oäkta son. När äldste sonen med familj ankommer från Holland för att ta över familjeföretaget, visar det sig att den oäkta sonen är den enda arvtagaren.

*Svensk samproducent. Huvudproducent: Lemming Film, Erik Glijnis/Leontine Petit, Nederländerna 

Kortfilm

Eftersörjare. Foto: Annika Bergström Onoma

Eftersörjare
Regi Hanna Högstedt
Manus Hanna Högstedt
Stödmottagande producenter Lovisa Charlier, Hanna Högstedt
Sökande produktionsbolag Onoma Productions AB
Filmtyp Spelfilm
Målgrupp Vuxen
Teknik Blandad teknik
Konsulent Cecilia Lidin
Stödbelopp 325 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Eftersörjare handlar om dem som blir kvar när ett litet barn dör. I en poetisk kortfilm som blandar live och kolanimation hör vi regissörens föräldrar berätta om när de förlorade sin dotter. Själv försöker hon förstå: Är det därför hon blir så rädd när hennes andra barn föds? Går det att ärva en sorg?

En hjältes död. Foto: Karin Franz Körlof

En hjältes död
Regi Karin Franz Körlof
Manus Karin Franz Körlof
Stödmottagande producenter Elin Bennett, Hanna Hannerz-Simå
Sökande produktionsbolag Nordantill Film
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 300 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En filmatisering av den Nobelprisbelönade författaren Pär Lagerkvists satiriska novell En hjältes död där en ung man engageras för att, mot en större summa pengar, balansera på huvudet uppe på ett kyrktorn och sedan falla ner och slå ihjäl sig.


Heart of an Astronaut © ESA/NASA.

Heart of an Astronaut
Regi Jennifer Rainsford
Manus Jennifer Rainsford
Stödmottagande producent Costanza Julia Bani
Sökande produktionsbolag Fasad Production AB
Filmtyp Spelfilm
Målgrupp Vuxen
Teknik Blandad teknik
Konsulent Cecilia Lidin
Stödbelopp 180 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Astronauters hjärtan är i mitten av en poetisk film som följer deras läkare, kvar på jorden och hennes unika perspektiv på rymdfarande. Filmen spelades in under astronauterna Matthias Maurer och Samantha Cristoforettis tid i rymden.


Mattias Nordkvist gör huvudrollen i Sista helgen med Jenny och John. Foto: Katrineholmskuriren

Sista helgen med Jenny och John (arbetstitel)
Regi Jimmy Olsson
Manus Jimmy Olsson
Stödmottagande producent Karin Lundahl
Sökande produktionsbolag Wendel och Olsson AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 400 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Det är helgen då pappa John och hans dotter Jenny åker till Motala för en basketmatch som Jenny ska spela. Det är helgen då pappa John får sparken från sitt jobb. Det är helgen då Jenny vill sluta med basketen och vara mer själv med kompisarna. Det är helgen då allting i John och Jennys förhållande ska förändras. Det är sista helgen med Jenny och John.

Torn
Regi Jahfar Muataz
Manus Jahfar Muataz, Frederik Rye
Stödmottagande producent Lina Birk
Sökande produktionsbolag Carbs Collective AB *
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Jan Vierth
Stödbelopp 150 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning 14-åriga Malik, känner sig som en utlänning i Sverige efter att deras familj har flytt dit från Irak. I Sverige blir Malik mobbad i skolan och han hamnar i slagsmål och blir missförstådd av sin rektor. När Saddam Hussein blir tillfångatagen av den amerikanska militären bestämmer sig familjen för att flytta tillbaka till Irak, vilket gör Malik glad för nu kan han äntligen känna sig som hemma. Men strax efter ankomsten börjar Malik uppleva samma främmande känsla som han gjorde i Sverige. De klär sig, pratar och agerar annorlunda och plötsligt känner sig Malik samma utanförskap igen. Detta väcker frågan: Vad är hem? Hur känns det och vad innebär det att tillhöra?

*Svensk samproducent. Huvudproducent: Hyaene Film, Alexander Nielsen, Danmark

Återsådd_Foto_Emanu Garnheim_555.jpg
Återsådd. Foto: Emanu Garnheim

Återsådd
Regi Emanu Garnheim
Manus Emanu Garnheim
Stödmottagande producent Anders Wilhelmsson
Sökande produktionsbolag Menado AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Science Fiction
Målgrupp Vuxen
Teknik Animerad
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 350 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Resenären försöker att skapa liv på en utdöd planet, men liv verkar endast vara möjligt genom den yttersta uppoffringen.

Skriv ut