Halvbild, flicka i kofta
Ur Nelly Rapp - Svartskogens hemlighet. Foto: Per Larsson

Varulvar, Tokyo och svanar

Marknadsstöd, Produktionsstöd

Nelly Rapp återvänder i nytt äventyr med troll och varulvar i släptåg. I det korta formatet varvas surrealistiska berättelser om död och sjukdom i At the Window med dokumentärer om vänskap på en strippklubb i Nattpass, samt en kvinnas kärlek till svanar i Svanmön. Det och mycket mer bland årets första produktions- och marknadsstöd.

I Nelly Rapp - Svartskogens hemlighet i regi av Johan Rosell, med manus av Sofie Forsman och Tove Forsman åker Nelly och hennes pappa i väg för att fira jul med Hannibal och Lena-Sleva, men Nelly planerar att lösa Svartskogens hemlighet. Det blir ett spännande äventyr med troll och varulvar som tar henne närmre det förflutna, närmare än vad hon kunnat ana. Filmen har även beviljats marknadsstöd.

Norsk-svenska samproduktionen Sulis av Nils Gaup följer en händelse för drygt 100 år sedan. Då inträffade Norges första strejk i Sulitjelma, en svenskägd gruva på mark som stulits från samerna. På ena sidan det svenska gruvbolaget Sulitelma från Helsingborg, representerat av den stridbare företagsrepresentanten Wennström. På den andra rättslösa arbetare från Sverige och Norge, representerade av den legendariske Stor-Rasmus.

Bland ett stort antal kortfilmer märks skräckfilmen At the Window av Tomas Stark och Peter Larsson. Det är en hybrid av animation och live action där regissörerna väcker liv i poeten Helen Adams skrämmande och mystiska dikt At the Window om en ung flickas möte med sjukdom, död och monster. 

Mer animation blir det i komedin Budö av Amanda Aagard och Alexander Toma. Filmen görs i stop-motion och utspelar sig i utkanten av Tokyo där vi möter Miho, en ensam gammal änka. På väg hem från mataffären möter hon en rödhårig lurvig katt som följer efter henne hem. Katten har en munter aptit och gör sig snabbt mer bekväm i Mihos lilla lägenhet än vad hon kanske hade räknat med.

I skräckfilmen Den musikaliska spindeln berättar Henry Moore Selder om en man och hans hustru som lever ett kärlekslöst äktenskap med ett barn som bara består av ett huvud. På sin 18-årsdag bestämmer sig pojken för att stjäla sin pappas kropp.

Dokumentären Nattpass av Lia Hietala och Hannah Reinikainen följer Becky och Sara, två omaka vänner. Om det inte vore för arbetet på strippklubben skulle de nog aldrig träffats men den nära vänskapen är livsviktig för att klara de långa nattpassen. Vi följer vännerna under en helt vanlig jobbnatt; backstage, vid strippstången och hem till läggdags morgonen efter.

Jane Magnusson skriver och regisserar dokumentären Svanmön, som följer med när polisen tar sig in i en liten lägenhet mitt i Stockholm och hittar elva svanar som trängs på ett kladdigt golv. En svan har en bruten vinge – kvinnan som bor i lägenheten har fäst vingen vid svanen med packtejp. Hon döms för djurplågeri trots att hon verkligen älskar svanar. Vad hände?

Långfilm

Nelly Rapp - Svartskogens hemlighet_Per Larsson_810.jpgNelly Rapp - Svartskogens hemlighet. Foto: Per Larsson

Nelly Rapp - Svartskogens hemlighet
Regi Johan Rosell
Manus Sofie Forsman, Tove Forsman
Stödmottagande producenter Jon Nohrstedt, Niklas Lasson
Sökande produktionsbolag SF Studios Production AB
Målgrupp Barn 7-12 år
Filmtyp Spelfilm
Genre Äventyr
Teknik Live action
Konsulent Jenny Gilbertsson
Stödbelopp 2 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Nelly och hennes pappa åker i väg för att fira jul med Hannibal & Lena-Sleva, men Nelly planerar att lösa Svartskogens hemlighet. Det blir ett spännande äventyr med troll och varulvar som tar henne närmre det förflutna, närmare än vad hon kunnat ana.

Sulis
Regi Nils Gaup
Manus Christopher Gröndal
Stödmottagande producent Christer Nilson
Sökande produktionsbolag Götafilm AB*
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Helen Ahlsson
Stödbelopp 1 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning För drygt 100 år sedan inträffade Norges första strejk i Sulitjelma, en svenskägd gruva på mark som stulits från samerna. På ena sidan det svenska gruvbolaget Sulitelma från Helsingborg, representerat av den stridbare företagsrepresentanten Wennström. På den andra rättslösa arbetare från Sverige och Norge, representerade av den legendariske Stor-Rasmus." 
* Svensk samproducent. Huvudproducent: Storyline Nor AS, Tom Vidar Karlsen, Norge

Kortfilm

At the Window_810.jpgAt the Window. Foto: Picky Pictures

At the Window
Regi Tomas Stark, Peter Larsson
Manus Tomas Stark
Stödmottagande producent Gustav Ahlgren
Sökande produktionsbolag Picky Pictures AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Skräck
Teknik Blandad teknik
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 275 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning I en hybrid av animation och live action väcker Tomas Strak och Peter Larsson liv i poeten Helen Adams skrämmande och mystiska dikt At the Window. En ung flickas möte med sjukdom, död och monster. 

budö_2_810.jpgBudö. Foto: Amanda Aagard

Budö
Regi Amanda Aagard, Alexander Toma
Manus Alexander Toma
Stödmottagande producenter Amanda Aagard, Alexander Toma
Sökande produktionsbolag Amsaga HB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Teknik Animerad
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 300 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En stop motion-film som utspelar sig i utkanten av Tokyo där vi möter Miho, en ensam gammal änka. En dag på väg hem från mataffären möter hon en en rödhårig lurvig katt som följer efter henne hem. Katten har en munter aptit och gör sig snabbt mer bekväm i Mihos lilla lägenhet än vad hon kanske hade räknat med.

Common Room
Regi Maja Maletkovic
Manus Maja Maletkovic, Sara Radojkovic
Stödmottagande producent Maja Maletkovic
Sökande produktionsbolag Immersive Reality Studios Stockholm
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Fantasy
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 390 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Efter att du blivit inlagd på Beckomberga mentalsjukhus går du igenom en upplevelse av helande.

Den musikaliska spindeln
Regi Henry Moore Selder
Manus Henry Moore Selder
Stödmottagande producent Kalle Wettre
Sökande produktionsbolag Malade AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Skräck
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 450 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En man och hans hustru lever i ett kärlekslöst äktenskap med ett barn som bara består av ett huvud. På sin 18-årsdag bestämmer sig pojken för att stjäla sin pappas kropp.

lussy-photo_810.jpg
Lussy. Foto: Meryem Yavuz

Lussy
Regi Ayse Handan Ipekci
Manus Ayse Handan Ipekci
Stödmottagande producent Ayse Handan Ipekci
Sökande produktionsbolag Ayse Handan Ipekci
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 100 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Övergivna, nödställda och arga hundar strövar omkring på gatorna i en kuststad men en mycket värre öde väntar dem. Precis som soldater som skickas till strid, kvinnor som slaktas av ojämlikhet, flyktingar som flyr krig, gamla som inte duger för något.

Nattpass_FotoMiljaRossi_810.jpgNattpass. Foto: Milja Rossi

Nattpass
Regi Lia Hietala, Hannah Reinikainen
Manus Lia Hietala, Hannah Reinikainen
Stödmottagande producent Melissa Lindgren
Sökande produktionsbolag Story AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 350 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Becky och Sara är två omaka vänner. Om det inte vore för arbetet på strippklubben skulle de nog aldrig träffats men den nära vänskapen är livsviktig för att klara de långa nattpassen. Vi följer vännerna under en helt vanlig jobbnatt; backstage, vid strippstången och hem till läggdags morgonen efter.

Svanmön_illustration_Jonna Hallberg_810.jpgSvanmön. Illustration: Jonna Hallberg

Svanmön
Regi Jane Magnusson
Manus Jane Magnusson
Stödmottagande producent Rebecka Hamberger
Sökande produktionsbolag Art & Bob Film & Drama AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 470 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning När polisen tar sig in i den lilla lägenheten mitt i Stockholm hittar de elva svanar som trängs på ett kladdigt golv. En svan har en bruten vinge och kvinnan som bor i lägenheten har fäst vingen vid svanen med packtejp. Hon döms för djurplågeri trots att hon verkligen älskar svanar. Vad hände?

Ten years from now_Basem Nabhan_810.jpgTen years from now. Foto: Basel Mawlawi

Ten years from now
Regi Basel Mawlawi
Manus Basel Mawlawi
Stödmottagande producent Basel Mawlawi
Sökande produktionsbolag Kinana Films AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 450 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Rami är en bestämd ung kille från Syrien som har övertalat sig själv att allt är normalt med hans nya liv i Sverige. Men snart blir spöken från det förflutna ofrånkomliga. Sakta börjar det monster som han har flytt ifrån att ta sig loss.

Tjena Tjavo
Regi Alecio Araci
Manus Alecio Araci
Stödmottagande producenter Alicia Hansen, Bitte Andersson
Sökande produktionsbolag French Quarter Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Tommy är en romsk man vars världsåskådning och stolthet raserades när hans son tog sitt liv. Ett år senare dyker en ung kille, Antonio, upp i Tommys grillkiosk och dröjer sig kvar till stängning. Antonio är enligt ryktet ”sån” och har blivit utslängd hemifrån.

Marknadsstöd

Nelly Rapp - Svartskogens hemlighet
Regi Johan Rosell
Manus Sofie Forsman, Tove Forsman
Stödmottagande producenter Jon Nohrstedt, Niklas Lasson
Sökande produktionsbolag SF Studios Production AB
Målgrupp Barn 7-12 år
Filmtyp Spelfilm
Genre Äventyr
Teknik Live action
Konsulent Jenny Gilbertsson
Stödbelopp 8 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Nelly och hennes pappa åker i väg för att fira jul med Hannibal & Lena-Sleva, men Nelly planerar att lösa Svartskogens hemlighet. Det blir ett spännande äventyr med troll och varulvar som tar henne närmre det förflutna, närmare än vad hon kunnat ana.

Skriv ut