2 cheerleaders i luften
Ur Power Jaguars. Foto: Niklas Panthell 

Jakt, cheerleading och topless pensionärer

Nyheter om svensk film, Produktionsstöd

Sarah Gyllenstierna, tidigare regiassistent till Spike Lee, gör Jakt på ett vitt fält om tre jaktbesatta män. Power Jaguars är en kortdokumentär om cheerleading och kvinnlig vänskap i regi av Jessica och Annika Karlsson. Ellen Ekman regisserar och illustrerar kortfilmen Doris och Bettan om pensionärer som fightar omgivningen med drinkpinnar och hängbröst. Det och mycket mer bland de senaste projekt som beviljats produktionsstöd.

Jimmy Sundin långfilmsdebuterar med dokumentären 12 toppar där tre män ska göra en vinterbestigning av Sveriges tolv 2000-meterstoppar. Detta ska göras helt för egen maskin under en och samma tur. Det kommer krävas rigorös planering och träning på elitnivå samtidigt som de försöker få ihop livspusslet med familj och jobb. Filmen beräknas vara klar i september.

I spänningsdramat Jakt på ett vitt fält av Sarah Gyllenstierna befinner sig Alex, Greger och Henrik i en ensligt belägen stuga för att jaga. Jaktlyckan är god de första dagarna men plötsligt försvinner alla djuren i skogen och samtidigt är männen besatta av tanken på att jakten måste fortsätta. Filmen är Gyllenstiernas långfilmsdebut efter novell- och kortfilmer. Sarah är verksam i New York har tidigare bland annat arbetat som regiassistent till Spike Lee.

Jakt blir det även i kortdokumentären Den längsta väntan av Lisa Meyer där tonåriga Thelma och Sahlina precis har fått dispens för att jaga på egen hand utan uppsikt från en vuxen. När de jagar ihop skapar de sin egen frizon från föräldrar som ger en försmak av det stundande vuxenlivet. Filmen är klar och har haft premiär på Tempo dokumentärfestival. Meyer gör nu en långfilm på samma tema.

Nu räcker det är en norsk-svensk dokumentär av Gunilla Bresky om en samisk banbrytande konstnärsgrupp från 70-talet. De var unga, de var idealister. Efter utbildningen på olika konsthögskolor flyttade de till Maze, en liten ort i Nordnorge. De ville ge konsten till bygdens folk, som till stor del bestod av samer. Gruppen kom också att dras in i den kanske största politiska omvälvning som skett i Norge sedan andra världskriget: Alta-konflikten.

The Good Driver är en finsk-svensk samproduktion som regisseras av Tonislav Hristov, vars ”The Magic Life of V” visades vid Sundance Film Festival. Filmen följer Ivan som livnär sig som taxichaufför på den bulgariska turistorten.

Power Jaguars är en kortdokumentär om ett cheerleadinglag som tränar för att nå SM, men det är även en film om kvinnlig vänskap. Den regisseras av Jessica och Annika Karlsson som tidigare bland annat gjort Guldbaggebelönade och IDFA-tävlande A Legacy of Horses samt Loving Lorna (2017) som nominerades till en Kristallbjörn vid Berlins filmfestival.

Kortfilmen Vernissage är en dramasatir av Arvin Kananian. Simon och Siváns liv är perfekt. Deras noga regisserade vardag är planerad i minsta detalj, från hur de har sex till valet av parterapeut. En kväll tvingas Simon konfronteras med en insikt han tidigare ignorerat - deras äktenskap är mer yta än innehåll. Kommer Simon spräcka bubblan som omger dem? Filmen, som utspelar sig i Stockholms innerstad och blir cirka 14 minuter, blandar drama och satir och har verkliga personer från kulturvärlden i statistroller.

Ellen Ekman regisserar och illustrerar Doris och Bettan, en actionkortfilm om ett till synes vanligt pensionärspar som njuter av solen på en strand i Spanien. De är topless, har cigg i mungipan och sippar på cocktails. Efter klagomål vill ägaren till hotellet bredvid köra bort damerna, men det kommer han snart ångra – snart används både drinkpinnar och hängbröst som vapen. Animationerna görs av Dockhus animation som tidigare gjort bland annat Apstjärnan och Gordon & Paddy och rösterna görs av Ann Westin, Pia Johansson, Kodjo Akolor, Tiffany Kronlöf och Greg Poehler.

Långfilm

12 toppar
Regi Jimmy Sundin
Manus Jimmy Sundin
Stödmottagande producent Jimmy Sundin
Sökande produktionsbolag Tajgan Productions AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Cecilia Lidin
Stödbelopp 425 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Tobias, Jimmy och Björn har bestämt sig för att göra en vinterbestigning av Sveriges tolv 2000-meterstoppar. Detta ska göras helt för egen maskin under en och samma tur. Det kommer krävas rigorös planering och träning på elitnivå samtidigt som de försöker få ihop livspusslet med familj och jobb.

Jakt på ett vitt fält
Regi Sarah Gyllenstierna
Manus Sarah Gyllenstierna
Stödmottagande producenter Maria L Guerpillon, Charlotte Most
Sökande produktionsbolag MostAlice Films AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Helen Ahlsson
Stödbelopp 3 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En historia om Alex, Greger och Henrik; tre män som tillbringar en långhelg i en ensligt belägen stuga. De ska jaga änder vid en sjö och klövvilt i skogen. Jaktlyckan är god de första dagarna och deras tävlingsinstinkt höjs i takt med jaktlystenheten. Plötsligt försvinner alla djuren i skogen och det blir kusligt tyst. Männen blir besatta av tanken att jakten måste fortsätta.

Nu räcker det_foto Ola Røe_810.jpgNu räcker det. Foto: Ola Røe

Nu räcker det
Regi Gunilla Bresky
Manus Gunilla Bresky
Stödmottagande producent Andreas Emanuelsson
Sökande produktionsbolag Iris Film AB *
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 600 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning De var unga, de var idealister. Efter utbildningen på olika konsthögskolor bestämde de sig. De flyttade till Maze, en liten ort i Nordnorge. De ville ge konsten till bygdens folk, som till stor del bestod av samer. De kom också att dras in i den kanske största politiska omvälvning som skett i Norge sedan andra världskriget: Alta-konflikten.
*Svensk samproducent. Huvudproducent: Rein Film Finnmark AS, Aleksander Olai Korsnes, Norge

The Good Driver
Regi Tonislav Hristov
Manus Tonislav Hristov, Kaarle Aho, Konstantin Bojanov
Stödmottagande producenter Annika Hellström, Erika Malmgren, Richard Olsson
Sökande produktionsbolag Cinenic Film AB **
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Helen Ahlsson
Stödbelopp 400 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Ivan livnär sig som taxichaufför på den bulgariska turistorten Golden Sands. Han måste tjäna pengar för att åka tillbaka till Finland för att träffa sin exfru och försöka gottgöra tidigare misstag.
** Svensk samproducent. Huvudproducent: Making Movies Oy, Kaarle Aho, Finland

Kortfilm

Denlängstaväntan_FotoMalinNicander_810.jpgDen längsta väntan. Foto: Malin Nicander

Den längsta väntan
Regi Lisa Meyer
Manus Lisa Meyer
Stödmottagande producent Mario Adamson
Sökande produktionsbolag Sisyfos Film Production AB
Målgrupp Unga 13-18 år
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Jenny Gilbertsson
Stödbelopp 300 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Thelma och Sahlina har precis fått dispens för att jaga på egen hand utan uppsikt från en vuxen. Under helgerna de jagar tillsammans skapar de sin egen frizon från föräldrar som ger en försmak av det stundande vuxenlivet.

 

Doris och Bettan_Illustration_Ellen Ekman_300.jpg
Doris och Bettan. Illustration: Ellen Ekman

Doris och Bettan
Regi Ellen Ekman
Manus Ellen Ekman
Stödmottagande producent Anna Warfvinge
Sökande produktionsbolag Nordisk Film Production Sverige AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Animerad
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 570 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Doris och Bettan, två till synes vanliga pensionärer njuter av solen på en strand i Spanien. Topless, med cigg i mungipan, sippandes på cocktails. Efter klagomål vill ägaren till hotellet bredvid köra bort damerna, men det kommer han snart ångra.

Power Jaguars
Regi Jessica Karlsson, Annika Karlsson
Manus Jessica Karlsson, Annika Karlsson
Stödmottagande producenter Jessica Karlsson, Annika Karlsson
Sökande produktionsbolag Systerskaparna AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 100 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Cheerleadinglaget Jaguars är glada att återigen kunna träna tillsammans efter pandemin. Att stå nära varandra, bli uppkastade, landa tryggt i varandras armar och att peppa varandra i den slitna hallen i Haninge. De drömmer om att vinna SM men befinner sig samtidigt i den sköra ungdomsperioden där många vill söka sig ut i världen. Men en sak vet de - att de skapar magi här och nu.

Vernissage
Regi Arvin Kananian
Manus Arvin Kananian, Nina Mårshagen
Stödmottagande producenter Sara Börje Ramberg, Petter Selvehed
Sökande produktionsbolag Makeriet AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 350 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Simon och Siváns liv är perfekt. Deras noga regisserade vardag är planerad i minsta detalj, från hur de har sex till valet av parterapeut. En kväll tvingas Simon konfronteras med en insikt han tidigare ignorerat - deras äktenskap är mer yta än innehåll. Kommer Simon spräcka bubblan som omger dem? 

Skriv ut