Tecknad björnflicka rider på groda
Från Bamse och världens minsta äventyr. Foto: Nordisk Film

Gängvåld, Tommie X och magisk saft

Nyheter om svensk film, Produktionsstöd

Dokumentären The Dear John Letter utreder självdestruktiva uppväxtår med droger. Kortfilmen Vänta är en lågintensiv thriller till fots som behandlar organiserad brottslighet i tonårsmiljö. Och så är världens starkaste björn tillbaka i Bamse och världens minsta äventyr, denna gång med Nalle-Maja i fokus. Stöd har även beviljats sju talangprogram. Det och mycket mer bland de senaste stöden.

Bamse och världens minsta äventyr av Christian Ryltenius med manus av Calle Marthin och Mikael Syrén beviljas marknadsstöd. Nalle-Maja är med familjen på picknick men ingen verkar vilja leka med henne. När hon i ensamhet får i sig XYZ-saft och blir pytteliten tar allt en ny vändning. Ska de andra hitta henne och går det att göra skillnad om man är liten som en myra? Filmen görs av teamet bakom den framgångsrika Bamse och vulkanön och med samma röstskådespelare: Rolf Lassgård som Bamse, Johan Glans som Lille Skutt och Johan Ulveson som Skalman.

Family Time av Tia Kouvo är en finsk-svensk samproduktion om en familj som samlas under julen. Systrarna Susanna, Helena och hennes dotter Hilla är i centrum i denna studie av familjerelationer, ensamhet och samhörighet.

I dokumentären The Dear John Letter tar Bill Watts reda på varför hans gamla vänner levt så självdestruktiva liv. De har, var och en, burit på en hemlighet som ingen hittills har vågat prata om – förrän nu. En film om brutala uppväxtår med droger och om hur ny information en dag förändrar allt.

Romas ruiner av Jenny Palén Ejstes och Stina Persson Helleday är en kortfilm som befinner sig i ett eget universum inspirerat av antiken och nutiden. Filmen behandlar svårigheten för kvinnor att "leverera" inom ett alltför smalt livsutrymme och har Zhala Rifat, Anna Thomasson, Erik Haag och Tommie X i några av rollerna. Roma är en bedagad tonårsstjärna som kämpar med att upprätthålla sin stjärnstatus. Hon får en chans till comeback, men besitter inte samma skönhetsmakt längre och det hotar att få allt att sluta i kaos.

Kortfilmen Vänta av Martin Jenefeldt rör sig i området organiserad brottslighet och gängvåld. Tonårstjejerna Sofia och Jamilla luras att transportera en träningsväska som innehåller vapen. De kastas in i en farofylld kamp som också utmanar vänskapen.

Sju talangprogram har beviljats stöd, bland annat Talangdagarna på Fårö som arbetar med nätverkande och masterclasses under Bergmanveckan, manuslabbet Archipelago Script Lab och Norrland brinner där fem regioner i norra Sverige gemensamt genomför program i Sundsvall.

Långfilm

Family Time
Regi Tia Kouvo
Manus Tia Kouvo
Stödmottagande producent Fredrik Lange
Sökande produktionsbolag Vilda Bomben Film AB *
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Helen Ahlsson
Stödbelopp 1 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Det är jul och familjen är samlad. Vi möter systrarna Susanna, Helena och hennes dotter Hilla. Family Time är en humoristisk och skarp studie av familjerelationer, om ensamhet och samhörighet och hur vi försöker finna gemenskap; men inte alltid lyckas.
*Svensk samproducent. Huvudproducent: Aamu Film Company Ltd, Jussi Rantamäki, Finland

THE_DEAR_JOHN_LETTER_small_©Alan_Mair_810.jpgThe Dear John Letter. Foto: ©Alan Mair

The Dear John Letter
Regi Bill Watts
Manus Bill Watts, China Åhlander, Sascha Fülscher
Stödmottagande producent China Åhlander
Sökande produktionsbolag Chinema Film Sweden AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 1 640 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Filmaren Bill Watts har inte träffat sina barndomsvänner på 35 år. Han har inte orkat se dem slösa bort sina liv på droger och alkohol utan att ta sig själva på allvar. När en gammal tjejkompis publicerar ett brutalt avslöjande brev på Facebook, blir det en katalysator för Bill att ta reda på varför hans gamla vänner levt så självdestruktiva liv. De har, var och en, burit på en hemlighet som ingen hittills har vågat prata om – förrän nu.

Kortfilm

Romas ruiner_810.jpgRomas ruiner. Foto: Marcus Ohlsson

Romas ruiner
Regi Jenny Palén Ejstes
Manus Stina Persson Helleday, Jenny Palén Ejstes
Stödmottagande producent Stina Persson Helleday
Sökande produktionsbolag Gimme a break AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 400 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Roma är en bedagad tonårsstjärna som kämpar med att upprätthålla sin stjärnstatus. Det hänger på Roma att generera hennes samt assistenten och bästa vännen Benedictes uppehälle, en jakt på pengar som nött ner vänskapen. Denna lördag finns en chans till comeback, då en fotografering för en feministisk tvål ska komma till stånd hemma hos Roma. Men Roma, som sällan lämnar sitt sovrum numera, besitter inte samma skönhetsmakt och hennes brist på ambitioner vad gäller vikt och comeback hotar att få allt att sluta i kaos. Romas ruiner befinner sig i ett eget universum inspirerat av antiken och nutiden. Filmen behandlar svårigheten för kvinnor att "leverera" inom ett alltför smalt livsutrymme och har bland annat Zhala Rifat, Anna Thomasson, Erik Haag, och Tommie X i rollerna.

Vänta
Regi Martin Jenefeldt
Manus Martin Jenefeldt
Stödmottagande producenter Jonas Wessman, Marie Lagerkvist
Sökande produktionsbolag Jonas Wessman Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 300 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Tonårstjejerna Sofia och Jamilla luras att transportera en träningsväska. När dom upptäcker att det finns ett vapen i väskan kastas dom in i en kamp som både utmanar deras vänskap och försätter dom i fara.

Marknadsstöd

Bamse och världens minsta äventyr
Regi Christian Ryltenius
Manus Calle Marthin, Mikael Syrén
Stödmottagande producent Johanna Bergenstråhle
Sökande produktionsbolag Nordisk Film Production Sverige AB
Målgrupp Barn 1-6 år
Filmtyp Spelfilm
Genre Äventyr
Teknik Animerad
Konsulent Anders Nylander
Stödbelopp 8 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Nalle-Maja är med familjen på picknick, fast ingen verkar vilja leka. När hon i ensamhet får i sig XYZ-saft och blir pytteliten tar allt en ny vändning. Ska de andra hitta henne när hon är så liten? Kan man göra skillnad om man är liten som en myra?

Skriv ut