Ung tjej i keps
Från Glaspest av långfilmsdebuterande Elina Sahlin. Foto: Emil Klang

Moodysson, Jesus och Varberg

Nyheter om svensk film, Marknadsstöd, Produktionsstöd

Juni månads produktionsstöd är sprängfyllt med stora svenska filmnamn inom både fiktion och dokumentär, men även debuterande regissörer. Lukas Moodysson, Ellen Fiske, Erik Gandini, Isabella Eklöf och Daniel Espinosa finns alla med bland de totalt 25 projekt som beviljats produktions- och marknadsstöd.

Tillsammans 99, skriven och regisserad av Lukas Moodysson, är en historia om vännerna som 1975 bodde ihop i kollektivet Tillsammans. Nu är det 1999, 24 år senare, och kollektivet har förvandlats till världens minsta. Storfamiljen består av endast två personer. Göran, som är världens snällaste sitter i en stuga med Klasse som väver trasmattor. De känner sig lite ensamma. Då föds idén om en återträff med de gamla kompisarna.

Dokumentären Leaving Jesus av Ellen Fiske (Scheme Birds, ihop med Ellinor Hallin) följer en grupp kristna före detta fundamentalister som samlas på ett retreat center i San Francisco för att slå sig fria från den gemenskap de föddes in i och de trauman och inre demoner som det medförde.

Erik Gandini (Videocracy) regisserar After Work, en dokumentär om artificiell intelligens och arbete. Majoriteten av de jobb som existerar idag kan komma att försvinna inom några årtionden. I takt med att automatisering och artificiell intelligens överträffar mänsklig kapacitet kommer vi tvingas tänka om hur vi ser på arbetets roll i våra liv. Filmen utforskar detta framtidsscenario. Med karaktärer och historier fördelade över fyra kontinenter söker filmen ett existentiellt svar på vad arbete betyder idag, och hur ett framtida alternativ skulle kunna vara.

Daniel Espinosa (Snabba Cash, Safe House) är tillbaka i Sverige och regisserar Madame Luna, skriven av Maurizio Braucci och Suha Arraf. En eritreansk flykting spolas i land i Libyen. Efter att hon tvingats fly till Italien klättrar hon snabbt inom de illegala nätverk som exploaterar flyktingar. Till slut måste Luna välja mellan ett gott liv i maffian eller att rädda den unga eritreanska flickan Eli som tvingar Luna att möta sitt förflutna. Filmen är baserad på en idé av Binyam Berhane.

Kalak regisseras av Isabella Eklöf (Holiday) och är skriven av Eklöf och Kim Leine. Den handlar om Jan, en familjefar och sjuksköterska, som har flytt sitt förflutna efter att ha blivit sexuellt utnyttjad av sin pappa. Nu försöker han bli en del av den Grönländska kollektivistiska kulturen på det enda sätt han känner till. Genom att knulla sig dit. Baserad på en sann historia.

Bland projekt i kortare format märks Visit Varberg av Simon Vahlne som tävlade i Cannes med sin förra film Fight on a Swedish Beach!!). Den amerikanske fotografen Nick har hamnat i Varberg för att ta foton till dess turistkampanj. Han gillar staden från första stund, den är vacker och tacksam att fotografera. Men vilka är dessa ”ragger-cars” som reklambyrån vill att han raderar?

Elina Sahlin långfilmsdebuterar med Glaspest. 14-åriga Jackie bor med sin mamma och styvpappa på en hästgård i Norrlands inland. När hennes bästa vän faller offer för en drogrelaterad olycka vet Jackie inte vem som bär ansvaret. Med en tonårings beslutsamhet försöker hon ta reda på vad som hänt trots att det leder henne in i en roulette på liv och död. Filmen ingår i Moving Sweden.

Ett sista race regisseras av Edward af Sillén (En del av mitt hjärta) och är skriven av regissören ihop med Lars Vasa Johansson och David Hellenius, som även gör en av huvudrollerna. Streetracing-legendaren Dennis har levt hela sitt liv på fel sida om lagen. Men efter att ha försummat sitt äktenskap och varit frånvarande större delen av sin 16-åriga dotter Hannas liv har han bestämt sig för att börja leva det ansvarsfulla och stilla livet. Något som snart bryts upp när Dennis får reda på att Hanna ska delta i ett race med sin nya kille Charlie. För att stoppa Hanna beger sig Dennis och hans ex-fru Tove ut på en resa för att hämta hem dottern. Det är början på ett hisnande sista race med fart, fläkt och höga varvtal genom Sverige. Filmen har beviljats marknadsstöd.

Långfilm

AFTER_WORK_FOTO_FREDRIKWENZEL_810.jpgAfter Work. Foto: Fredrik Wenzel

After Work
Regi Erik Gandini
Manus Erik Gandini
Stödmottagande producenter Jesper Kurlandsky, Costanza Bani
Sökande produktionsbolag Fasad Production AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Klara Grunning
Stödbelopp 1 700 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Majoriteten av de jobb som existerar idag kan komma att försvinna inom några årtionden. I takt med att automatisering och artificiell intelligens överträffar mänsklig kapacitet kommer vi tvingas tänka om hur vi ser på arbetets roll i våra liv. Filmen utforskar detta framtidsscenario. Med karaktärer och historier fördelade över fyra kontinenter söker filmen ett existentiellt svar på vad arbete betyder idag, och hur ett framtida alternativ skulle kunna vara.

Bastarden_regissör Arcel_Foto_Philip Høpner_810.jpg
Regissören Nikolaj Arcel regisserar Bastarden. Foto: Philip Høpner

Bastarden
Regi Nikolaj Arcel
Manus Nikolaj Arcel, Anders Thomas Jensen
Stödmottagande producent Lizette Jonjic
Sökande produktionsbolag Zentropa Sweden AB *
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Historisk
Teknik Live action
Konsulent Hanna Lejonqvist
Stödbelopp 1 300 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Ett drama om en tid då Danmarks hed fortfarande skulle erövras. Det handlar om råa naturkrafter, stora drömmar och ännu större uppoffringar. Om hämnd och disciplin, kärlek och fördömelse. En berättelse om en stolt och kompromisslös man och kvinnan som blir hans allierade i kampen mot ondska och död.
*Svensk samproducent. Huvudproducent: Zentropa Entertainments4, Louise Vesth, Danmark

Bortbytingen_FotoElinBerge_810.jpgBortbytingen. Foto: Elin Berge

Bortbytingen
Regi Elin Berge
Manus Elin Berge
Stödmottagande producent Fredrik Oskarsson
Sökande produktionsbolag Bautafilm AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Blandad teknik
Konsulent Cecilia Lidin
Stödbelopp 700 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En dokumentär om det litterära underbarnet, generalkonsulinnan och normbrytaren Stina Stoor. Filmen är fortsättningen på sagan om hur skrivandet blev den uträknade sjukpensionären Stoors väg till upprättelse och frigörelse.

Ebba_810.jpgEbba.

Ebba
Regi Johanna Pykköö
Manus Johanna Pykköö, Jörgen Färöy
Stödmottagande producent Mimmi Spång
Sökande produktionsbolag Garagefilm International AB **
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Helen Ahlsson
Stödbelopp 1 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Filmen följer 18-åriga Ebba, en outsider som beundrar framgång, rikedom och drömmer om den stora kärleken. En sommarnatt hittar hon en man som slagit i huvudet och tappat sitt minne. Han verkar vara östeuropé och Ebba tycker att han är underbart vacker. Hon går på impuls och ljuger för mannen. Ebba säger att hon är hans flickvän och att de två är väldigt kära i varandra men när mannen blir friskare upptäcker Ebba saker om hans förflutna som skrämmer henne och hon undrar vad han själv egentligen minns.
**Svensk samproducent. Huvudproducent: Oslo Pictures, Dyveke Björkly Graver, Norge

Glaspest_Foto_Emil Klang_810.jpgGlaspest. Foto: Emil Klang

Glaspest
Regi Elina Sahlin
Manus Elina Sahlin
Stödmottagande producent Christian Kielberg
Sökande produktionsbolag Makeriet AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Hanna Sohlberg
Stödbelopp 3 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning 14-åriga Jackie bor med sin mamma och styvpappa på en hästgård i Norrlands inland. När hennes bästa vän faller offer för en drogrelaterad olycka vet Jackie inte vem som bär ansvaret. Med en tonårings beslutsamhet försöker hon ta reda på vad som hänt trots att det leder henne in i en roulette på liv och död.

Untitled
Stödmottagande producent Patrick Ryborn
Sökande produktionsbolag Unlimited Stories
Konsulent Hanna Lejonqvist
Stödbelopp 9 000 000 SEK

How to save a dead friend_foto_Sisyfos Film_810.jpgHow to Save a Dead Friend. Foto: Sisyfos Film

How to Save a Dead Friend
Regi Marusya Sroechkovsaya
Manus Marusya Sroechkovsaya
Stödmottagande producent Mario Adamson
Sökande produktionsbolag Sisyfos Film Production AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 2 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Marusya, 16 år, är precis som många andra ryska tonåringar fast besluten att avsluta sitt liv. Men på ett grungeforum träffar hon sin själsfrände Kimi. De båda tillbringar ett decennium med att filma sin ungdoms eufori och ångest, lycka och misär i hjärtat av den 'depressiva ryska federationen' Filmen är ett rop från hjärtat, en hyllning till en förlorad generation som tystats av en våldsam och auktoritär regim.

Joyce Carol Oates: ”A Body In The Service of Mind”
Regi Stig Björkman
Manus Stig Björkman, Dominika Daubenbüchel, Stina Gardell
Stödmottagande producent Stina Gardell
Sökande produktionsbolag Mantaray Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 2 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Efter hennes stora framgångar med 'Blonde' sökte regissören Stig Björkman upp författaren Joyce Carol Oates. Efter 9 år sa hon äntligen ja till den här dokumentären, och vi får träffa kvinnan bakom över 100 böcker.

Kalak_Foto_Nadim Carlsen_810.jpgKalak. Foto: Nadim Carlsen

Kalak
Regi Isabella Eklöf
Manus Isabella Eklöf , Kim Leine
Stödmottagande producent David Herdies
Sökande produktionsbolag Momento Film AB ***
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Madeleine Ekman
Stödbelopp 1 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Jan, en familjefar och sjuksköterska, har flytt sitt förflutna efter att ha blivit sexuellt utnyttjad av sin pappa. Nu försöker han bli en del av den Grönländska kollektivistiska kulturen på det enda sätt han känner till. Genom att knulla sig dit. Baserad på en sann historia.
***Svensk samproducent. Huvudproducent: Manna Film, Maria Møller Kjeldgaard, Danmark

LeavingJesus_FotoPiaLehto_810.jpgLeaving Jesus. Foto: Pia Lehto

Leaving Jesus
Regi Ellen Fiske
Manus Ellen Fiske
Stödmottagande producent Michael Krotkiewski
Sökande produktionsbolag Momento Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 2 560 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En grupp kristna före detta fundamentalister samlas på ett retreat center i San Francisco för att slå sig fria från den gemenskap de föddes in i och de trauman och inre demoner som det medförde.

Madame Luna _Foto_Juan Sarmiento G_810.jpgMadame Luna. Foto: Juan Sarmiento G.

Madame Luna
Regi Daniel Espinosa
Manus Maurizio Braucci, Suha Arraf
Stödmottagande producent David Herdies
Sökande produktionsbolag Momento Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Hanna Lejonqvist
Stödbelopp 11 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En eritreansk flykting spolas i land i Libyen. Efter att hon tvingats fly till Italien klättrar hon snabbt inom de illegala nätverk som exploaterar flyktingar. Till slut måste Luna välja mellan ett gott liv i maffian eller att rädda den unga eritreanska flickan Eli som tvingar Luna att möta sitt förflutna.

Sisters
Regi Mika Gustafsson
Manus Mika Gustafsson, Alexander Öhrstrand
Sökande produktionsbolag HOB AB
Konsulent Anders Nylander
Stödbelopp 9 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Tre systrar, 7 till 15 år, lever ensamma. Mamman försvinner i perioder och det mesta av vardagslivet får systrarna lösa själva. När soc kräver ett familjemöte har den äldsta systern Laura en vecka på sig att hitta någon som kan spela mamman. I sitt sökande efter en låtsasmamma inleder Laura en relation med 35-åriga Hannah. Någonting som inte bara förändrar Laura, utan även situationen for systrarna.

Slow_810.jpgSlow.

Slow
Regi Marija Kavtaradze
Manus Marija Kavtaradze
Stödmottagande producent Anna-Maria Kantarius
Sökande produktionsbolag Garagefilm International AB ****
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Hanna Lejonqvist
Stödbelopp 1 200 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Elena, en professionell dansare, träffar Dovydas medan hon arbetar med ett socialt konstprojekt som integrerar tonåringar med hörselnedsättning i samhället. Elena ger danslektioner medan Dovydas arbetar som teckenspråkstolk. Mellan dem uppstår ett starkt band och en ömsesidig vilja att spendera mer tillsammans. När deras vänskap utvecklas till ett romantiskt förhållande erkänner Dovydas för Elena att han har känslor för. Han medger också att han är asexuell; han har aldrig känt någon sexuell lust för en annan person. Elena har svårt att förstå Dovydas men känslorna hon känner inför honom motiverar henne att acceptera denna form av kärlek. "Jag kommer inte att förändras", varnar Dovydas Elena, som svarar detsamma tillbaka. Paret dyker in i de okända territorierna i deras nya förhållande men ingen av dem inser verkligen hur mycket energi det tar att bygga intimitet; känslomässigt och fysiskt.
****Svensk samproducent. Huvudproducent: M-Films (Ciobreliai), Marija Razgutė, Litauen

Tillsammans 99
Regi Lukas Moodysson
Manus Lukas Moodysson
Stödmottagande producenter Lars Jönsson, Anna Carlsten
Sökande produktionsbolag Memfis Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Hanna Lejonqvist
Stödbelopp 10 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Tillsammans 99 är en historia om vännerna som 1975 bodde ihop i kollektivet Tillsammans. Nu är det 1999, 24 år senare, och kollektivet har förvandlats till världens minsta. Storfamiljen består av endast två personer. Göran, som är världens snällaste sitter i en stuga med Klasse som väver trasmattor. De känner sig lite ensamma. Då föds idén om en återträff med de gamla kompisarna.

Kortfilm

Den Offentliga Kvinnan Foto Arvida Byström_810.jpg
Den offentliga kvinnan. Foto: Arvida Byström

Den offentliga kvinnan
Regi Hampus Byström, Arvida Byström
Manus Arvida Byström, Hampus Byström
Stödmottagande producent Amelie Svenstedt
Sökande produktionsbolag MADBUNNY FILM AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Thriller
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 240 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En kvinnlig kropp hittas till synes livlös i skogen. Vem har dumpat den där, vem var hon, och är hon verkligen död?

Ett hjärta i dagens läge_810.jpgEtt hjärta i dagens läge. Foto: Henrik Hellström

Ett hjärta i dagens läge
Regi Henrik Hellström, Anna Takanen
Manus John Ajvide Lindqvist
Stödmottagande producenter Henrik Hellström, Anna Takanen
Sökande produktionsbolag Aktiebolaget Overmars
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Kriminal
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 125 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Lisa, 67, förhörs efter att ha knuffat en mörkhyad pojke framför tunnelbanan och en skruvad världsbild framträder i mötet med förhörsledaren.

Filmen känns för vit_Foto_Maja Dennhag.jpgFilmen känns för vit. Foto: Maja Dennhag

Filmen känns för vit
Regi Sebastian Johansson Micci
Manus Sebastian Johansson Micci, Manne Indahl
Stödmottagande producenter Sebastian Johansson Micci, Manne Indahl
Sökande produktionsbolag Sebastian Johansson Micci
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 250 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Inför släppet av folkhögskolan Fläderholmens nya reklamfilm hålls ett sista feedbackmöte. Alla är nöjda, men så väcks tanken huruvida reklamfilmen kan uppfattas för vit. Diskussionen eskalerar till en debatt om hur det kunde bli så, om det går att lösa och framförallt vems fel det är.

Nästet
Regi George Ivanov
Manus George Ivanov
Stödmottagande producent Sofia Ferguson
Sökande produktionsbolag Northen Fable AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Thriller
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 370 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Två desperata föräldrar tar till obeprövade behandlingsmetoder när de anser att sjukvården inte gör nog för deras son. En skruvad studie av ohälsa, föräldraskap och makt. En film av George Ivanov. Med Emelie Garbers (Aniara) och Arvin Kananian (Triangle of Sadness).

Ovias_Foto_Ann Holmgren_810.jpgOvias. Foto: Ann Holmgren

Ovias
Regi Ann Holmgren
Manus Ann Holmgren
Stödmottagande producenter Andreas Emanuelsson, Tony Österholm
Sökande produktionsbolag Iris Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Övrigt
Teknik Blandad teknik
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 250 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En ung kvinna ger sig ut på en resa in i en drömlik annan värld för att upptäcka att varje liten handling vi gör i den här världen har en direkt resonans i en myriad av andra världar.

Perro_300.jpg
Perro betyder hund på spanska. Bild: Saga Krüsell

Perro betyder hund på spanska
Regi Marie Strömberg
Manus Marie Strömberg
Stödmottagande producent Christopher Sanitate
Sökande produktionsbolag Bright Images at Work AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp SEK 400 000
Produktionsbolagets beskrivning Det kan uppstå oväntade vänskapsband i kristider, när regler sätts ur spel och sårbarheten i samhället blottas. Här gestaltas detta genom mötet mellan två omaka, ensamma individer som båda fastnat i lockdown under Corona-pandemin.

Surprise
Regi Laerke Herthoni
Manus Laerke Herthoni, Sissela Nelander
Stödmottagande producent Erik Torell
Sökande produktionsbolag New Land Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 330 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning När den framgångsrika regissören och okonventionella mamman Ingrid oväntat dyker upp på sin dotter Linns trettioårsfest måste de båda konfronteras med konsekvenserna av sina livsval.

The Conquest of Space_Photo-NASA_810.jpgThe Conquest of Space. Foto: NASA

The Conquest of Space
Regi Albin Biblom
Manus Albin Biblom
Stödmottagande producent Adam Marko-Nord
Sökande produktionsbolag Alphaville 2.0 AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Cecilia Lidin
Stödbelopp 420 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning "Innan Gagarin blev den första människan i rymden och innan Neil Armstrong tog sina första steg på månen har människor sänt djur i förväg. The Conquest of Space är en tragikomisk betraktelse av människans obestridliga strävan att utforska och erövra rymden, skildrat genom ögonen på de djur som skickades först. Baserat på arkivfilmer från 1947-72.

Visit Varberg_Foto_Maja Karlström_810.jpgVisit Varberg. Foto: Maja Karlström

Visit Varberg
Regi Simon Vahlne
Manus Simon Vahlne
Stödmottagande producent Fredrik Lange
Sökande produktionsbolag Vilda Bomben Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 375 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Den amerikanske fotografen Nick har hamnat i Varberg för att ta foton till dess turistkampanj. Han gillar staden från första stund, den är vacker och tacksam att fotografera. Men vilka är dessa ”ragger-cars” som reklambyrån vill att han raderar?

Marknadsstöd

Ett sista race
Regi Edward af Sillén
Manus Edward af Sillén, Lars Vasa Johansson, David Hellenius
Stödmottagande producent Tim King, Stefan H. Lindén
Sökande produktionsbolag SF Studios Production AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Teknik Live action
Stödbelopp 8 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Streetracing-legendaren Dennis har levt hela sitt liv på fel sida om lagen. Men efter att ha försummat sitt äktenskap och varit frånvarande större delen i sin 16-åriga dotter Hannas liv har han bestämt sig för att börja leva det ansvarsfulla och stilla livet. Något som snart bryts upp när Dennis får reda på att hans dotter Hanna ska delta i ett race med sin nya kille Charlie. För att stoppa Hanna beger sig Dennis och hans ex-fru Tove ut på en resa för att hämta hem dottern. Det är början på ett hisnande sista race med fart, fläkt och höga varvtal genom Sverige.

Untitled
Stödmottagande producent Patrick Ryborn
Sökande produktionsbolag Unlimited Stories
Stödbelopp 5 000 000 SEK

Skriv ut