Ung kvinna och ung man i säng
Erik Svedberg-Zelman och Rebecca Plymholt som syntharna Fredrik och Nina i Düsseldorf, Skåne. Foto: Joen Bergenrud

Blix, skateboards och synth

Nyheter om svensk film, Produktionsstöd

Mia Engberg återvänder med en resa i sin egen historia, Hans Blix diskuterar diplomati och Patrik Blomberg Book gör 1980-talsdoftande skånskt synthdrama. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

Mia Engberg regisserar och skriver Black Bird (arbetstitel), tredje filmen i en trilogi där Belleville Baby och Lucky One utgör del ett och två. Engberg får ett livsförändrande besked och påbörjar en resa i sin egen historia. Vi får även följa astronautens ensamma färd genom rymden och åldrande gangstern Vincent som gör ett överraskande fynd i sin källare.

Tjeckisk-svenska dokumentären Blix av Greta Stocklassa följer den 93 år gamla Hans Blix, tidigare chef för FN:s vapeninspektioner i Irak, som tillsammans med en ung filmskapare diskuterar diplomatins gränser. En film om att fullgöra sin plikt och om personligt ansvar i stora skeenden som påverkat och påverkar världen.

Düsseldorf, Skåne utspelar sig 1986 och är skriven och regisserad av Patrik Blomberg Book. Syntharen Fredrik bor i en skånsk by och är tillsammans med syntharen Nina som har fotodrömmar. Fredrik är sångare i ett synthband men hans alkoholiserade föräldrar riskerar att förstöra hans liv och inför bandets första spelning ställs allt på sin spets och hans liv vänds upp och ner.

Kaveh Tehrani regisserar norsk-svenska Hør her´a! som är skriven av Erlend Loe och Nora Elisabeth Landsrød. Filmen följer Mahmoud, 15 år, som inte har sökt något sommarjobb för han vet att om man heter Mahmoud Mahrof får man ändå inte komma på intervju. Han föreställer sig lugna dagar, tills Onkel Ji kommer på besök från Pakistan och lillebror Ali, 9 år, berättar en hemlighet. Filmen spelas in i Norge och Pakistan och är en musikspäckad politisk satir med inspiration från Trainspotting och Fucking Åmål.

Pushing - från Rättvik till Kalifornien är en skatedokumentär av Christopher Sanitate, Klas Hjertberg, Katja Uneborg och Robert Gustafsson. På 1980-talet blev Rättvik det nya Kalifornien och hamnade på skateboardens världskarta. 40 år senare väcks det förflutna till liv och den 10-åriga skateboardåkaren Hedda hamnar i händelsernas centrum när hon och en ny generation unga talangfulla åkare tar över.

Dokumentären Shangri-La (Paradise under construction) av Mirka Duijn är en samproduktion mellan Nederländerna och Sverige. Det är en reseskildring genom Shangri-La, ett fiktivt paradis från den klassiska romanen Lost Horizon. För tjugo år sedan presenterade en tibetansk turistplats i Kina vetenskapliga bevis på att den var det riktiga Shangri-La. I sitt sökande efter sanningen gräver filmskaparen bland fakta och fiktion för att utreda hur vi skapar berättelser om romantiserade platser.

Öfvre Tensta, stanna eller flytta? av Karin Wegsjö och Nazira Abzalova är en dokumentär om ett vackert Tensta, om grannar, kärlek men också om pistolhot och en annan verklighet som kryper sig på och om hur rädslan urholkar allt. I filmen följer vi Nazira och hennes familj på en plats där samhällets funktioner verkar backa bort och många människor vill flytta ifrån. Vad är egentligen ens personliga ansvar och vad är samhällets ansvar? En film om att ha hittat hem men även om att förlora det.

Kortfilmen Madden av Malin Ingrid Johansson riktar sig till 13-18-åringar och handlar om att förhålla sig till sin flock. Om plikt kontra längtan. Om höga klackskor i koskit och uppskrämda djurkroppar som dundrar fram över ett västgötskt landskap. Om en skog av höga trädstammar mellan vår huvudperson och världen utanför. Malin Ingrid Johansson har prisats i Cannes som upcoming talent.

Långfilm

black bird_810.jpgBlack Bird. Foto: Story

Black Bird (arbetstitel)
Regi Mia Engberg
Manus Mia Engberg
Stödmottagande producent Tobias Janson
Sökande produktionsbolag Story AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Hanna Lejonqvist
Stödbelopp 3 700 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Regissören Mia får ett livsförändrande besked och påbörjar en resa i sin egen historia. Vi får även följa Astronautens ensamma färd genom rymden och åldrandegangstern Vincent som gör ett överraskande fynd i sin källare.

Blix
Regi Greta Stocklassa
Manus Greta Stocklassa
Stödmottagande producenter Mario Adamson, Sergio C. Ayala
Sökande produktionsbolag Sisyfos Film Production AB *
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Cecilia Lidin
Stödbelopp 520 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning I slutet av sitt liv diskuterar den tidigare chefen för FN:svapeninspektioner i Irak, Hans Blix, tillsammans med en ung filmskapare diplomatins gränser, om att fullgöra sin plikt och personlig tansvar i stora skeenden som påverkat och påverkar världen.

*Svensk samproducent. Huvudproducent: PINK, Radovan Síbrt, Tjeckien

Düsseldorf, Skåne
Regi Patrik Blomberg Book
Manus Patrik Blomberg Book
Stödmottagande producenter Viktoria Blomberg Book, Nicholas Wakeham, Patrik Blomberg Book
Sökande produktionsbolag Fat City Pictures AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Hanna Sohlberg
Stödbelopp 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Året är 1986. Fredrik och Nina är synthare och bor i en liten skånsk by. Fredrik brinner för sin musik och Nina har fotodrömmar. Fredriks synthband ska göra sin första spelning samtidigt som hans föräldrar är på väg att förstöra allt för honom. Under den viktigaste helgen i Fredriks liv ställs allt på sin spets.

ListenUp_FotoDavidVu_810.jpgFrån vänster: Kaveh Tehrani (regi) och Mohammed Ahmed (som spelar Mahmoud) i Hør her´a!.

Hør her´a!
Regi Kaveh Tehrani
Manus Erlend Loe, Nora Elisabeth Landsrød
Stödmottagande producent Malini Ahlberg
Sökande produktionsbolag B-Reel Films AB **
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Hanna Lejonqvist
Stödbelopp 1 040 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Mahmoud, 15 år, har inte sökt något sommarjobb för han vet att om man heter Mahmoud Mahrof får man ändå inte komma på intervju. Han föreställer sig lugna dagar, tills Onkel Ji kommer på besök från Pakistan och lillebror Ali, 9 år, berättar en hemlighet.
**Svensk samproducent. Huvudproducent: Motlys, Yngve Sæther, Norge

 

pushing it_810.jpgPushing - från Rättvik till Kalifornien. Foto: Bright Images at Work AB 

Pushing - från Rättvik till Kalifornien 
Regi Christopher Sanitate, Klas Hjertberg, Katja Uneborg, Robert Gustafvsson
Manus Christopher Sanitate, Katja Uneborg, Klas Hjertberg, Robert Gustafsson, Stefan Sundlöf
Stödmottagande producenter Christopher Sanitate, Katja Uneborg
Sökande produktionsbolag Bright Images at Work AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 1 745 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning På 1980-talet blev Rättvik det nya Kalifornien och hamnade på skateboardens världskarta. 40 år senare väcks det förflutna till liv och den 10-åriga skateboardåkaren Hedda hamnar i händelsernas centrum när hon och en ny generation unga talangfulla åkare tar över.

Shangri-la (Paradise Under Construction)
Regi Mirka Duijn
Manus Mirka Duijn
Stödmottagande producent Klara Björk
Sökande produktionsbolag Filmkreatörerna AB ***
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 300 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning A travelogue through Shangri-La, a fictitious paradise from the classic novel Lost Horizon. Twenty years ago a Tibetan tourist spot in China presented scientific proof that it was the real Shangri-La. In her search for the truth behind the supposed evidence the filmmaker excavates lay-ers of fact and fiction of the area. What words and images have attached themselves to facts? How do stories come into being and how do they shape reality?
***Svensk samproducent. Huvudproducent: De Productie, Annemiek van Gorp, René Gossens, Nederländerna

Öfvre Tensta, stanna eller flytta?
Regi Karin Wegsjö, Nazira Abzalova
Manus Karin Wegsjö & Sascha Fülscher
Stödmottagande producent Karin Wegsjö
Sökande produktionsbolag KW produktion ab
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Cecilia Lidin
Stödbelopp 1 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En film om att ha hittat hem men även om att förlora det. Det handlar om ett vackert Tensta, om Nazira och hennes familj, om grannar och kärlek, men också om pistolhot, skjutningar, rädsla och otrygghet när samhällets funktioner verkar backa bort och många människor vill flytta därifrån. Nazira frågar sig själv; om alla bra människor flyttar, vem kan då göra skillnad? Vad är vårt personligt ansvar och vad är samhällets ansvar?

Kortfilm

Madden
Regi Malin Ingrid Johansson
Manus Malin Ingrid Johansson
Stödmottagande producenter Andrea Gyllenskiöld, Joel Rostmark, Adam Holmström, Victor Lindström
Sökande produktionsbolag Pineius AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Unga 13-18 år
Teknik Live action
Konsulent Jan Vierth
Stödbelopp 200 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En film om att förhålla sig till sin flock. Om plikt kontra längtan. Om höga klackskor i koskit och uppskrämda djurkroppar som dundrar fram över ett västgötskt landskap. Om en skog av höga trädstammar mellan vår huvudperson och världen utanför.

Skriv ut