Två identiska barn
Från Familjen Knyckertz och snutjakten av Leif Lindblom. Foto: Frida Wallman

Odöda, lögner och Stellan Skarsgård

Nyheter om svensk film, Produktionsstöd

Stellan Skarsgård gör berättarrösten till den nya Vem-filmen, Fredrik Gertten är tillbaka med en dokumentär om sociala kontrakt - och julkalenderfamiljen Knyckertz återvänder i långfilmsformat. Det och mycket mer bland de senaste produktions- och marknadsstöden.

Norsk-svenska samproduktionen Hanteringen av odöda är ett skräckdrama av långfilmsdebutanten Thea Hvistendahl med manus av Hvistendahl och John Ajvide Lindqvist. Filmen utspelar sig i Oslo under ett par heta sommardagar då elnätet slås ut, huvudvärk sprider sig och nyligen döda vaknar till liv. Renate Reinsve (Världens värsta människa) och Bahar Pars finns i rollistan.

Familjen Knyckertz och snutjakten av Leif Lindblom med manus av Anders Sparring vänder sig till barn i åldern 7-12 år och följer upp 2021 års julkalender. Ture får reda på att familjens hund egentligen är stulen, och han ställs inför ett dilemma. I rollerna bland andra Nina Zanjani och David Sundin.

Dokumentären Breaking Social av Fredrik Gertten (Push) handlar om att alla samhällen är baserade på idén om ett socialt kontrakt. Vi arbetar, studerar, betalar skatt – flit och slit ska belönas men så blir det sällan. Filmen undersöker det globala mönstret av Kleptokrati och Extraktivism, men finner också hopp, en väg bortom cynism och uppgivenhet.

Emma Bucht regisserar ett ännu icke namngivet drama skrivet av Bengt Braskered och Jonna Bolin-Cullberg. Filmen ställer frågan om man kan tacka nej till den stora kärleken om det är fel tid, fel plats och fel person eller måste man våga släppa in det okända? En film fylld med musik, kärlek och dramatik.

Stina Wirsén och Linda Hambäck regisserar Vem är stor? (skriven av Wirsén) för den allra yngsta publiken. Vem-karaktärerna Nalle, Katten, Fågel och Kanin har nu blivit vuxna med hår under armarna och med egna mobiltelefoner. Stellan Skarsgård gör berättarrösten och filmen är animerad av Dockhus som arbetat med de tidigare Vem-filmerna samt Niki Lindroth von Bahrs internationellt prisbelönade Min börda.

I dokumentären Miraklet i Gullspång av Maria Fredriksson får två norska systrar ett tecken från Gud om att köpa en lägenhet i svenska Gullspång. När de möter lägenhetsägaren är hon en kopia av deras döda storasyster, som begick självmord 30 år tidigare. Vad som börjar som en sagolik familjeåterförening utvecklas till ett rafflande drama om lögner, hemligheter och trons betydelse.

Dokumentären Nota Bene av Jeroen Pool porträtterar en stor italiensk kyrkogård, både gravarna och de anställda. För en plats som handlar om döden är kyrkogården överraskande levande.

Bland filmerna i kortare format märks Massacre of the Innocents, skriven och regisserad av Startsladdenvinnaren SaraKlara Hellström. Det är en expressionistisk klimatångestthriller som visar den nakna och sårbara människan genom 7-årige Minous perspektiv.

Marknadsstöd
Håkan Bråkan 2 i regi av Ted Kjellsson med manus av Thobias Hoffmén och Christoffer Sandler har beviljats marknadsstöd. Håkan Bråkan vill verkligen ha ett husdjur, men då måste han först visa sig tillräckligt ansvarsfull.  Frågan är om Håkan kan klara en vecka på scoutläger utan att ställa till kaos…Speciellt då det dyker upp både tjuvar och en skattkarta.

Långfilm

Breaking Social 555.jpgBreaking Social. Foto: Janice d’Avila

Breaking Social
Regi Fredrik Gertten
Manus Fredrik Gertten
Stödmottagande producent Margrete Jangård
Sökande produktionsbolag WG Film AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Jannik Splidsboel
Stödbelopp 2 350 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Alla samhällen är baserade på idén om ett socialt kontrakt. Vi arbetar, studerar, betalar skatt – flit och slit ska belönas men så blir det sällan. Filmen undersöker det globala mönstret av Kleptokrati och Extraktivism, men finner också hopp, en väg bortom cynism och uppgivenhet.

HANTERINGEN AV ODÖDA_Renate Reinsve. Foto_Pål Ulvik 810.jpg
Hanteringen av odöda. Foto: Pål Ulvik

Hanteringen av odöda
Regi Thea Hvistendahl
Manus John Ajvide Lindqvist, Thea Hvistendahl
Stödmottagande producent Lizette Jonjic
Sökande produktionsbolag Zentropa Sweden AB*
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Blandad teknik
Konsulent Helen Ahlsson
Stödbelopp 1 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En film om tre familjers upplevelse i det obegripliga, och som utspelar sig under tre intensiva varma sommardagar i Oslo. Ett märkligt elektriskt fält uppstår och stadens invånare drabbas av kollektiva migränanfall; TV-apparater, glödlampor och elektronik går sönder, och plötsligt är allt över. Förutom en sak: händelsen har återupplivat nyligen avlidna. 

*Svensk samproducent. Huvudproducent: Einarfilm, Kristin Emblem, Norge

Familjen Knyckertz och snutjakten
Regi Leif Lindblom
Manus Anders Sparring
Stödmottagande producenter Linus Thorell, Frida Wallman
Sökande produktionsbolag Unlimited Stories AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Barn 7-12 år
Teknik Live action
Konsulent Jan Vierth
Stödbelopp 8 200 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Ture får reda på att familjens hund egentligen är stulen, och han ställs inför ett dilemma.

Tba
Regi Emma Bucht
Manus Bengt Braskered, Jonna Bolin-Cullberg
Stödmottagande producent Lena Rehnberg
Sökande produktionsbolag Stella Nova Film AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Anders Nylander
Stödbelopp 8 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Filmen ställer frågan om man kan tacka nej till den stora kärleken om det är fel tid, fel plats och fel person eller måste man våga släppa in det okända? En film fylld med musik, kärlek och dramatik.

Miraklet i Gullspång Foto Kari_May (c) Balladfilm_PiaLehto.jpgMiraklet i Gullspång. Foto: Kari May Balladfilm

Miraklet i Gullspång
Regi Maria Fredriksson
Manus Maria Fredriksson
Stödmottagande producent Ina Holmqvist
Sökande produktionsbolag Ballad Film AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 1 900 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Ett tecken från Gud får två norska systrar att köpa en lägenhet i svenska Gullspång. När de möter lägenhetsägaren på mäklarkontoret är hon en kopia av deras döda storasyster, som begick självmord 30 år tidigare. Vad som börjar som en sagolik familjeåterförening utvecklas till ett rafflande drama om lögner, hemligheter och trons betydelse.

Motherland
Regi Hanna Badziaka, Alexander Mihalkovic
Manus Hanna Badziaka, Alexander Mihalkovic
Stödmottagande producent Mario Adamson
Sökande produktionsbolag Sisyfos Film Production AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 2 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Medan Nikita med bävan påbörjar sin värnplikt söker Svetlana rättvisa för sin sons död i armén. På Belarus gator rasar aktivister mot de statsledda våldshandlingar som har sina rötter i dedovshchina, en tradition av grymma övergrepp inom militären.

Nota Bene Foto Karolina Pajak 810.jpgNote Bene. Foto: Karolina Pajak

Nota Bene
Regi Jeroen Pool
Manus Jeroen Pool
Stödmottagande producent Antonio Russo Merenda
Sökande produktionsbolag Ginestra Film AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 2 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Precis vid utkanten av Genua, Italien, finns en stor, monumental kyrkogård. Vid sidan av dess gravar, genom arkaderna och gallerierna, arbetar och vandrar alla typer av människor. För en plats som handlar om döden är kyrkogården överraskande levande.

Vem_ar_stor_Stina Wirsen 810.jpgVem är stor? Illustration: Stina Wirsén

Vem är stor?
Regi Stina Wirsén, Linda Hambäck
Manus Stina Wirsén
Stödmottagande producent Linda Hambäck
Sökande produktionsbolag Lee Film Stockholm AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Barn 0-6 år
Teknik Animerad
Konsulent Jan Vierth
Stödbelopp 4 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Vem-karaktärerna, Nalle, Katten, Fågel och Kanin har alla blivit vuxna. Stora och vuxna, med hår under armarna och med egna mobiltelefoner. Några har fått barn och andra längtar bort och vi får lära känna en ny generation Vem-djur.

Önskeliv 810.jpgÖnskeliv.

Önskeliv
Regi Birgitte Staermose
Manus Birgitte Staermose
Stödmottagande producent Fredrik Lange
Sökande produktionsbolag Vilda Bomben Film AB**
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning På Pristinas efterkrigsslitna gator 2009 säljer barn cigaretter och viskar berättelser om misär och hopp. 10 år senare möter vi dem som unga vuxna. De kämpar fortfarande för sin överlevnad och drömmer om att emigrera, bara tron erbjuder mening eller flykt.
**Svensk samproducent. Huvudproducent: Magic Hour Films ApS, Lise lense-Möller, Danmark

Kortfilm

Massacre of the Innocents
Regi SaraKlara Hellström
Manus SaraKlara Hellström
Stödmottagande producenter Andrea Gyllenskiöld, Adam Holmström, Joel Rostmark
Sökande produktionsbolag Pineius AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Thriller
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 450 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En expressionistisk kortfilm som genom en 7-årings perspektiv porträtterar klimatångest via bilder av den nakna och sårbara människan. Via Minou får vi se mänskligheten för vad den är, ett djur i flock.

Sarah...Foto_Seif Eldin Khaled 810.jpgSarah... Better Than Earth. Foto: Seif Eldin Khaled

Sarah... Better Than Earth
Regi Sherif El-Bendary
Manus Sherif El-Bendary
Stödmottagande producent Linda Mutawi
Sökande produktionsbolag Fikra AB***
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 70 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Radwa, en 20-årig student som bor i en universitetsbostad i Kairo, går för att klaga på sin rumskamrat Sarah som har trakasserat henne. Sarah går inte att hitta, och när tragedin inträffar måste Radwa möta sina egna fördomar.
***Svensk samproducent. Huvudproducent: Les Cigognes Films, Martin Jerome, Frankrike

Skitvader_BildJessicaLauren 810.jpgSkitväder. Illustration: Jessica Laurén


Skitväder
Regi Jessica Laurén
Manus Jessica Laurén
Stödmottagande producent Sara Sjöö
Sökande produktionsbolag Saperi Film Sweden AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Animerad
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 350 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Det har regnat i fyrtio dagar. I huset planeras det för ännu en köksrenovering. Grå eller gröna luckor? Eller kanske grå-gröna? Vitvaruleveransen dröjer. Allt medan verkligheten forsar in i källaren.

The Greenhouse
Regi Natalia Blok
Manus Natalia Blok
Stödmottagande producent Staffan Julén
Sökande produktionsbolag Rikstolvan Film AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 200 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En äldre man och en yngre kvinna i en passionerad kärleksrelation. Men gradvis ser vi att något är fel. Han dricker och domderar medan hon lär ut feminism till flickor på nätet. När mannen plötsligt dör avslöjas att han är hennes far. Vart ska hon ta vägen med sitt sönderslagna liv nu?

the life of jb foto Teitur Ardal 810.jpgThe Life of JB. Foto: Teitur Ardal

The Life of JB
Regi Staffan Julén
Manus Staffan Julén, Johan Löfstedt
Stödmottagande producent Daniel Pynnönen
Sökande produktionsbolag Picky Pictures AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Jannik Splidsboel
Stödbelopp 250 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning JB har nyligen släppts ut från San Quentin-fängelset i San Francisco efter att ha avtjänat ett 30-årigt fängelsestraff. Väl ute är det mycket som förändrats i hur samhället fungerar och det är långt ifrån lätt att hitta sin plats. I synnerhet eftersom fängelsestraffet och orsaken till att han fick det hänger som ett ok runt hans hals. När har man egentligen sonat ett brott?

Marknadsstöd

Håkan Bråkan 2
Regi Ted Kjellsson
Manus Thobias Hoffmén, Christoffer Sandler
Stödmottagande producent Malin Söderlund
Sökande produktionsbolag Unlimited Stories AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Målgrupp Barn 7-12 år
Teknik Live action
Stödbelopp 6 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Håkan Bråkan vill verkligen ha ett husdjur, men då måste han först visa sig tillräckligt ansvarsfull. Frågan är om Håkan kan klara en vecka på scoutläger utan att ställa till kaos. Speciellt då det dyker upp både tjuvar och en skattkarta.

Skriv ut