Tarik Saleh och Ruben Östlund i smoking firar sina vinster i Cannes
Tarik Saleh och Ruben Östlund firar sina vinster i Cannes 2022. Foto: Getty Images

Svensk succé i Cannes 2022

Nyheter om svensk film

Det skrevs svensk filmhistoria när den 75:e upplagan av Cannes filmfestival avslutades med sedvanlig prisutdelning i Salle Lumière i slutet av maj. Läs mer och se bilder och intervjuer nedan. 

Ruben Östlund vann sin andra raka Guldpalm, nu med sin film Triangle of Sadness, och utöver det belönades Tarik Saleh med priset för Bästa manus, Zar Amir Ebrahimi med priset för Bästa skådespelerska i Ali Abbasis dansk-tysk-svensk-franska Holy Spider och CST Artist-Technician Award gick till ljudteamet bakom Triangle of Sadness. Dessutom fick regissören Ninja Thyberg ta emot Young Talent Award av Women In Motion vid en ceremoni tidigare under festivalen.

Ruben Östlund med Guldpalmen i Cannes 2022Ruben Östlund jublar framför fotograferna med sin Guldpalm.

Filmen Triangle of Sadness är producerad av Erik Hemmendorff på Plattform Produktion och distribueras av SF Studios. 

Några av de medverkande skådespelarna i filmen är Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Dolly de Leon, Zlatko Burić, Carolina Gynning och Henrik Dorsin.

Intervju med Guldpalmsvinnaren Ruben Östlund. Regissören berättar bland annat om stämningen i salongen under och efter galavisningen, hur det var att arbeta med Hollywoodstjärnor och varför det är så viktigt att ens film blir bra.

Filmen innehåller även scener från Triangle of Sadness och klipp från röda mattan och galavisningen. 

TarikRuben_kram_redigerad.jpg

Tarik Saleh och Ruben Östlund var båda i huvudtävlan med sina filmer i Cannes detta år och de träffades flera gånger och utbytte erfarenheter, garvade och, som ni ser, kramades.

Nedan en lite längre intervju med de båda regissörerna/manusförfattarna, med både anekdoter och komplimanger.

Tarik Saleh med priset för Bästa manus i Cannes 2022

Boy From Heavens regissör och manusförfattare Tarik Saleh tilldelades priset för Bästa manus. Här visar han upp sitt pris för fotograferna efter galaceremonin.

Boy from Heaven av Tarik Saleh vann även Prix François Chalais. Priset instiftades till minne av den franske historikern och journalisten François Chalais och belönar livsbejakande film och lyfter fram journalisternas närvaro i Cannes sedan 1999.

Boy From Heaven är producerad av Kristina Åberg och Fredrik Zander på Atmo.

Några av skådespelarna som medverkar i filmen är Tawfeek Barhom, Mehdi Dehbi, Fares Fares och Mohammad Bakri.

Intervju med regissören och manusförfattaren Tarik Saleh och producenten Kristina Åberg. Tarik berättar bland annat om hur han blev "groomad" av Cannes-chefen Thierry Frémaux redan 2019 och hur det hjälpte honom när han hade en film med i huvudtävlan, och om att han ville att idén till Boy From Heaven skulle bli en bok. Kristina Åberg berättar i sin tur om att hon direkt förstod att idén måste bli en film, och om hur hon ser på Tariks filmskapande efter att ha jobbat ihop i 26 år.

Filmen innehåller även scener från Boy From Heaven och klipp från röda mattan och galavisningen. 

Andreas Franck

CST Artist-Technician Award gick till ljudteamet bakom Triangle of Sadness. Teamet bestod av Jonas Rudels och Jacob Ilgner, ljudtekniker, och Andreas Franck och Bent Holm, ljuddesign & re-recording mix.

Andreas Franck, ljudansvarig för filmen:
”Jag är lycklig över att skandinaviskt ljudarbete sätts på kartan genom detta pris. Det är första gången en skandinavisk film får priset och ljud har bara belönats tre gånger i festivalens historia”.

Tidigare under festivalen tilldelades regissören och manusförfattaren Ninja Thyberg Women In Motion Young Talent Award 2022, ett pris som årligen delas ut av Kering och programmet Women In Motion i samarbete med Cannes filmfestival. Priset är riktat till långfilmsdebuterande kvinnliga regissörer.

Bredvid henne på bilden ser vi Viola Davies som tog emot Women In Motion Award vid samma prisceremoni.

 

Kamera & redigering, samt foto på Tarik och Ruben framför fotovägg: Erik Dalström
Foton på Tarik Saleh och Ruben Östlund i smoking: Getty Images
Foto på Ninja Thyberg och Viola Davies: Kering Group
 
Skriv ut