Collage vårens filmpremiärer 2022

Vårens filmpremiärer 2022

Svenska Filminstitutet och Film & TV-Producenterna bjöd traditionsenligt in till en presentation av vårens svenska långfilmspremiärer, tisdagen den 18 januari i Bio Victor i Filmhuset. Här är samtliga filmer som presenterades, med trailer och intervju eller videohälsning från regissörer, producenter och skådespelare. Samtalsledare var Pekka Heino. 

Inledning

Introduktion av Kristin Engstedt (tf. avdelningschef Filmstöd på Svenska Filminstitutet) och Eva Hamilton (ordf. Film&TV-Producenterna) samt en presentation av Biopasset med Jan Borg (projektledare).


Isolation

Regi: Olivier Guerpillon, m.fl.
Svensk samproducent: Olivier Guerpillon / Fox in the Snow
Distributör: NjutaFilms
Premiär: 2022-01-14

Isolation är en kollektiv dokumentär där fem etablerade regissörer från fem olika europeiska länder ger varsitt unika perspektiv på det omvälvande året 2020. De utforskar i var sin kortfilm de dramatiska effekterna av pandemin och pandemiåtgärderna på människornas liv runt om i Europa. Olivier Guerpillon är en av de fem regissörerna och bidrar med skildringen av pandemin i Sverige.


Aja baja, Alfons Åberg

Regi: Tomas Alfredson
Manus: Gunilla Bergström
Producent: Tomas Alfredson, Charlotte Alfredson / Another Park Film AB
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2022-01-21

Raska på, Alfons Åberg ”Alfons! Kom nu, klockan är mycket”. Vi måste till dagis, ropar pappa från köket. Ja, jag kommer” säger Alfons, ”jag ska bara…”. Aja baja, Alfons Åberg. Får jag ha verktygslådan?” ber Alfons. ”Mmm” säger pappa, ”men akta dig för sågen”. Vad sa pappa Åberg? Bråttom-dagar är roliga, tycker Alfons – för då ska mycket hinnas med. Såna dagar glömmer pappa tjata. Såna dagar kan allt hända!


Ur spår

Regi: Mårten Klingberg
Manus: Maria Karlsson
Producent: Cecilia Forsberg Becker, Emma Nyberg / Jarowskij
Distributör: SF Studios
Premiär: 2022-01-28

Ur spår är en varm komedi om ett syskonpar som har helt olika utmaningar i livet, men som har en sak gemensamt, de ska ta sig an Vasaloppet. Daniel är VD och tränar som en elitidrottsman medan Lisa är på botten. Arbetslös och frånskild med en dotter som hellre vill bo hos sin pappa. Lisa råkar en dag påstå för sin dotter att hon ska åka Vasaloppet och tillsammans måste det omaka syskonparet införliva löftet.


The Golden Age – En film om Union Carbide Productions

Regi och manus: Hans-Erik Therus
Producent: Hjalmar Palmgren / Docster
Distributör: Docster
Premiär: 2022-01-29

I filmen The Golden Age får vi följa med från början ända till slutet. Vad hände med detta stökiga band som enligt sångaren Ebbot Lundberg ”spårade ur innan någonting egentligen hände” och som enligt gitarristen Björn Olsson förhöll sig till turnéerna som till ”skidresor fast skidorna hade bytts ut mot gitarrer”.


Passion

Regi och manus: Maja Borg
Producent: Stina Gardell / Mantaray Film
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2022-01-30

Kristendomen möter BDSM-ritualer i Maja Borgs mörka och djupt personliga film om helande, där kropp och andlighet förenas. Efter att ha genomgått ett destruktivt förhållande utforskar filmkonstnären Maja Borg två rituella metoder: kristendom och BDSM. Vid första anblick kunde de två knappast vara längre ifrån varandra, men kanske finns det ett andligt släktskap mellan religion och subkultur när det gäller deras helande kraft.


Comedy Queen

Regi: Sanna Lenken
Manus: Linn Gottfridsson, baserad på en roman av Jenny Jägerfeld
Producent: Rebecka Lafrenz, Anna Anthony / FLX
Distributör: SF Studios
Premiär: 2022-02-11

Comedy Queen handlar om 13-åriga Sasha som har bestämt sig för att bli ståuppkomiker. Mest av allt vill hon få sin pappa att skratta, som gråter i duschen när han tror att ingen hör. Hemma påminner allt om mamma som inte längre lever och bakom ögonen bränner de livsfarliga tårarna. Men Sasha vägrar gråta. I hemlighet skriver hon en lista på allt hon måste göra för att överleva sorgen: raka av sig håret, sluta läsa böcker, tacka nej till världens gulligaste hundvalp och framför allt, bli en - Comedy Queen.


Fördom & stolthet – en queer filmhistoria

Regi och manus: Eva Beling
Producent: Eva Beling / Eva Beling Films
Distributör: Doc Lounge
Premiär: 2022-02-25

Fördom & stolthet – en queer filmhistoria är en svindlande resa genom den svenska filmhistorien sett ur ett queerperspektiv. Vi tinar upp filmer från Filmarkivets frys och förundras över skildringarna av flatorna, bögarna och transpersonerna under mer än 100 år. Från Mauritz Stillers Vingarne 1916 via Bergman och Zetterling till våra dagar får HBTQI-personerna äntligen sin rättmätiga plats i den svenska filmen. Med färska intervjuer och musik som ackompanjerar filmerna, visar vi något som aldrig tidigare har skådats.


Så jävla easy going

Regi: Christoffer Sandler
Manus: Christoffer Sandler, Lina Åström, Jessica Jankert och Linda-Maria Birbeck
Producent: Annika Hellström, Erika Malmgren / Cinenic Film
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2022-02-25

18-åriga Joannas hjärna är som en blinkande nöjespark under högsäsong, och för att funka normalt behöver hon ADHD-medicin. Som kostar pengar. Som inte finns eftersom hennes pappa är gravt deprimerad med en sjuklön som knappt täcker hyran. Joanna tvingas bli kreativ för att få fram pengar. Och mitt i allt dyker den charmiga och självsäkra Audrey upp, som får Joannas hjärta att fullkomligt explodera.


Nelly & Nadine

Regi och manus: Magnus Gertten
Producent: Ove Rishøj Jenssen / Auto Images
Distributör: Doc Lounge
Premiär: 2022-03-18

Nelly & Nadine är den osannolika kärlekshistorien om två kvinnor som blir förälskade i varandra på julaftonen 1944, i Ravensbrücks koncentrationsläger. Trots att de skiljs åt under andra världskrigets sista månader så lyckas Nelly och Nadine senare hitta varandra igen och spenderar sedan resten av sina liv tillsammans. Under många år var deras kärlekshistoria hemlig, till och med för några av deras närmsta. Nu har Nellys barnbarn, Sylvie, bestämt sig för att öppna Nelly och Nadines många hittills stängda lådor på vinden. Framför henne vecklas en fantastisk historia fram.


Svart krabba

Regi: Adam Berg
Manus: Adam Berg, Per Rådström
Producent: Malin Idevall, Mattias Montero / Indio
Distributör: Netflix
Premiär: 2022-03-18

Svensk actionthriller som utspelar sig i en postapokalyptisk värld, som har förfallit till följd av klimatförändringar och krig. Under en oändlig vinter skickas sex soldater på ett farligt uppdrag över ett fruset hav för att transportera ett paket som äntligen kan avsluta kriget. Utrustade med skridskor och omedvetna om vad de bär på, eller vem de kan lita på, utmanar uppdraget deras tilltro och tvingar dem att ställa sig frågan: vad är de villiga att offra för sin egen överlevnad?


Calendar Girls

Regi och manus: Love Martinsen, Maria Loohufvud
Producent: Love Martinsen, Maria Loohufvud / Pink Dolphin
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2022-03-18

Med glittrande enhörningshorn och paljettshorts dansar de på lastbilsflak, showar i kyrkor och uppträder på ålderdomshem. De är Calendar Girls, Floridas mest hängivna dansgrupp för kvinnor över 60. Kvinnorna i danstruppen vägrar att bli osynliga och tar i stället klivet ut i rampljuset med stolthet och glädje. En feelgood-dokumentär om kvinnlig gemenskap med både tårar, humor, åldrande, vänskap och dans.


Historjá

Regi och manus: Thomas Jackson
Svensk samproducent: Mattias Nohrborg, Pelle Nilsson / B-Reel Films
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2022-03-25

Historjá är en poetisk och drabbande skildring av den samiska konstnärinnan Britta Marakatt-Labba. Hennes konst beskriver den samiska kulturen, idag och historiskt, och om samernas rennäring, som i grunden hotas av den globala klimatkrisen.


The Scars of Ali Boulala

Regi och manus: Max Eriksson
Producent: Mario Adamson, Ashley Smith / Sisyfos Film
Distributör: Lucky Dogs
Premiär: 2022-03-25

I mitten av 90-talet dyker plötsligt en 16-åring från Sverige upp och välter den internationella skateboardscenen. Med sin excentriska, rebelliska stil och gudabenådade talang är Ali Boulala bokstavligen rock’n’roll på en bräda. Tillsammans med polarna i teamet på Flip Skateboards påbörjar han en tio år lång världsturné präglad av gränsöverskridande åkning och gränslöst festande. Ett party som slutar tvärt med en fruktansvärd olycka 2007. 14 år senare lever Ali ett stilla liv i en förort till Stockholm. Hans yttre och inre ärr blir dagliga påminnelser om händelsen som fortfarande förföljer honom. En dag uppenbaras en möjlighet att göra upp med demonerna en gång för alla. Men är han redo att konfrontera det förgångna eller är vissa sår för djupa för att läka?


Excess will save us
(Hybrid)

Regi och manus: Morgane Dziurla-Petit
Producent: Fredrik Lange / Vilda Bomben Film
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2022-04-01

I oktober 2017 larmas polisen till den lilla byn Villereau på den franska landsbygden efter att en kvinna har hört upprepade smällar. Vi möter byborna när de återger berättelsen om dagen då Villereau lät sig lamslås av rädsla och blev ett exempel på hur terrorhotet är ständigt närvarande, även för invånarna i en liten fransk by på fem kvadratkilometer.


Lill-Zlatan och Morbror Raring

Regi: Christian Lo
Manus: Ella Lemhagen, Janne Vierth, Sara Sjöö
Producent: Petter Lindblad, Sara Sjöö / Snowcloud Films
Distributör: Scandinavian Film Distribution
Premiär: 2022-03-25

Lill-Zlatan och Morbror Raring, är en familjefilm baserad på Pija Lindenbaums älskade och bästsäljande barnbok med samma namn. Ella ser fram emot en vecka tillsammans med sin favoritmorbror Tommy. Plötsligt står en främmande man i hallen. Han heter Steve och är Tommys nya pojkvän! Drömveckan förvandlas till en äventyrlig mardrömsvecka där Ella gör allt för att bli av med Steve, och vinna tillbaka sin bästa vän.


Kalles födelsedagsäventyr

Regi: Michael Ekblad
Manus: Aje Andrea Brücken
Producent: Alexandra Schatz, Simon Crowe / Sluggerfilm
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2022-03-25

Imorgon är det äntligen Kalles efterlängtade födelsedag och det ska bli kalas. Men på morgonen har lillasyster blivit sjuk och måste till doktorn och ingen har tid med Kalle. I protest rymmer Kalle till mormor. Vägen till mormor går genom skogen och där väntar både roliga och lite läskiga överraskningar.


GABI - mellan åren 8 och 13

Regi och manus: Engeli Broberg
Producent: Anna J. Ljungberg, Jacob Eklund / House of Real
Distributör: Doc Lounge
Premiär: 2022-04-08

Gabi vill bara vara Gabi. Det kan tyckas som en självklarhet, men det är det inte riktigt. Gabi känner sig annorlunda än andra flickor. Som utåtriktad åttaåring är det här aldrig ett problem. Men när familjen flyttar till en småstad och puberteten närmar sig, börjar saker och ting ändra sig. Under fem år får vi följa med och se Gabi växa upp framför våra ögon, utmana könsnormer och rätten till att vara som man vill.

 

Kärlek och skilsmässa

Regi och manus: Maud Nycander
Producent: Maud Nycander / Maud Nycander Film
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2022-04-08

2004 gjorde Maud Nycander dokumentären Kärlek och fiskpinnar. I den filmen flyttade hon bokstavligen hem till en småbarnsfamilj, som hon lärt känna på dagis. Det blev en berättelse om snabbmakaroner, stinkande sophinkar, löss på dagis, men också om det fantastiska med att leva tillsammans i en familj. Filmen handlade även om hur svårt det är att hålla åtrån mellan man och kvinna levande i en kaotisk småbarnsfamilj.


Magisterlekarna

Regi och manus: Ylva Forner
Producent: Sofia Ferguson / Northern Fable
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2022-04-22

På Läroverket, en sorts universitet där alla är homosexuella män och allt pulserar av erotik och maktspel arbetar den strikte Magistern. Hans hemliga bdsm-relation med eleven Charles kommer till ett abrupt slut när en mystisk inristning på hans dörr frammanar ett traumatiskt minne från det förflutna.Samtidigt har uttagningarna till det årliga Sångtåget uppslukat pojkkvartetten Tim, Fred, Paul och Noak, och drömmen att få vara i centrum hotar deras vänskap.


Emily och den magiska resan

Regi: Marcus Ovnell
Manus: Jenny Lampa, Marcus Ovnell
Producent: Jenny Lampa, Marcus Ovnell / Phelecan Films
Distributör: NjutaFilms
Premiär: 2022-05-06

Emilys med sin mamma Chelsea, berömd för sina barnböcker om det magiska riket Faunutland. Båda kämpar med att Emilys pappa gått bort. En dag blir hon på mystisk väg förflyttad till det magiska riket från mammas böcker. Tillsammans med sina nya vänner Nightinglar och Belorac måste Emily ge sig ut på en äventyrlig resa för att ställa allt till rätta.

 

Svenska samproduktioner:

Lamm

Regi: Valdimar Jóhansson
Manus: Valdimar Jóhansson, Sjón
Svensk samproducent: Piodor Gustafsson / Black Spark Film
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2022-03-04

Fårfarmarna María och Ingvar lever isolerade på en isländsk gård. När de möter en mystisk nyfödd på sin mark bestämmer de sig för att uppfostra den som sin egen, ett beslut som kommer att skänka dem mycket lycka, men det blir också början till ödeläggelsen av deras liv.

 

De oskyldiga

Regi och manus: Eskil Vogt
Svensk samproducent: Lizette Jonjic / Zentropa Sweden
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2022-02-18

Under de ljusa sommarkvällarna, när de vuxna inte tittar, passar några barn på att utforska sina innersta krafter. Det som börjar som en oskyldig lek förvandlas snart till djupaste allvar. ”De magiska barnåren” är ett uttryck som får en helt ny betydelse i Eskil Vogts mörka thriller. Ida tröttnar på att leka med sin gravt autistiska storasyster och följer med den jämnårige Ben in i skogen. Där visar han upp konster som inte går att förklara. Men han är inte den ende som besitter mystiska krafter. Det som började som en oskyldig lek förvandlas snart till en maktkamp på djupaste allvar.

 

Costa Brava, Libanon

Regi: Mounia Akl
Manus: Mounia Akl, Clara Roquet
Producent: Olivier Guerpillon / Fox in the Snow
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2022-01-21

Familjen Badri har tröttnat på föroreningarna och korrup- tionen som genomsyrar livet i Beirut och har valt att leva i total isolering i de pittoreska bergen i Libanon. Men när regeringen börjar bygga ett sopberg alldeles intill deras hus, kommer allt det de flytt ifrån, ifatt dem. Nu måste de bestämma sig. Göra motstånd eller stoppa huvudet i sanden? Eller göra som farmor. Smyga ut och skaffa en mobiltelefon!

 

Ruva

Regi: Hanna Bergholm
Manus: Ilja Rautsi
Svensk samproducent: Nima Yousefi / HOBAB
Distributör: NonStop Entertainment
Premiär: 2022-03-25

12-åriga gymnasten Tinja gör allt för att behaga sin mor som i sin tur lever för att presentera bilden av en perfekt familj på sin blogg. En natt hittar Tinja ett ägg som hon tar med sig hem. Hon gömmer det och håller det varmt, och när det kläcks visar det sig innehålla ett monstruöst väsen. Ruva är Hanna Bergholms skruvade debut, i skärningspunkten mellan skräckfilm och coming-of-age.

 

Farha

Regi och manus: Darin J. Sallam
Producent: William Johansson Kalén, Andreas Rocksén / Laika Film & Television
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2022-05-13

I en liten by i Palestina drömmer Farha om att studera i staden. Men som 14-åring 1948 ser det inte så ljust ut, flickor i hennes ålder blir av tradition bortgifta. Samtidigt är livet i byn hotat av den pågående konflikten. När byn utsätts för ett våldsamt terrorangrepp blir Farha inlåst i en matkällare, och kan inget annat göra än att i absolut tysthet iaktta det ofattbara, genom glipor i dörren. Baserad på en verklig händelse.

Skriv ut