En ridaå går upp och avslöjar höstens svenska filmer

Höstens svenska filmer 2023

Nyheter om svensk film

Svenska Filminstitutet och Film&TV-Producenterna bjöd traditionsenligt in till en presentation av höstens svenska långfilmspremiärer, onsdagen den 23 augusti i Bio Victor i Filmhuset. Här är samtliga filmer som presenterades, med trailer och intervju med regissörer, producenter, manusförfattare och skådespelare. Filmerna är listade i premiärordning. Konferencier: Parisa Amiri. 

Miraklet i Gullspång

Regi, manus: Maria Fredriksson
Producent: Ina Holmqvist / Ballad Film
Distributör: NjutaFilms
Premiär: 2023-10-27

Ett tecken från Gud får två norska systrar att köpa en lägenhet i svenska Gullspång. När de möter lägenhetsägaren på mäklarkontoret är hon en kopia av deras döda storasyster, som begick självmord 30 år tidigare. Vad som börjar som en sagolik familjeåterförening utvecklas till ett rafflande drama om lögner, hemligheter och trons betydelse.

Paradiset brinner

Regi: Mika Gustafson
Manus: Mika Gustafson, Alexander Öhrstrand
Producent: Nima Yousefi / Hobab
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2023-10-27

Tre systrar, 7 till 15 år, lever ensamma. Mamman försvinner i perioder och det mesta av vardagslivet får systrarna lösa själva. När soc kräver ett familjemöte har den äldsta systern Laura en vecka på sig att hitta någon som kan spela mamman. I sitt sökande efter en låtsasmamma inleder Laura en relation med 35-åriga Hannah. Någonting som inte bara förändrar Laura, utan även situationen for systrarna.

Inledning

Inledning av Anette Novak, vd Svenska Filminstutet och Eva Hamilton, ordförande Film&TV-Producenterna.

Breaking Social

Regi och manus: Fredrik Gertten
Producent: Margarete Jangård / WG Film
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2023-08-11

Har vi råd med de rika? Avgrundsdjupa samhällsklyftor, ett riggat system, de rika som enkelt fördubblar sin förmögenhet – har det dominerande ekonomiska systemet nått vägs ände? I Breaking Social visar filmaren Fredrik Gertten vad som händer när klyftorna blivit för djupa, om stress och oro, men också om hopp när människor går ut på gatorna för att försöka förändra en korrupt och djupt orättvis värld. Vi människor bär samarbete i våra gener, kanske dags att skriva om det sociala kontraktet?

Canceled

Regi: Oskar Mellander
Manus: Paolo Vacirca, Henry Stenberg
Producenter: Alexander Eriksson, Paolo Vacirca, Joakim Lundell / Scandinavian Content Group
Distributör: Nordisk Film
Premiär: 2023-08-25

Spökjägarna Gone Ghosting går från kungar till canceled när en före detta kameraman går ut med att de hela tiden fejkat sina paranormala möten. Fast besluten att göra en storartad comeback tar ledaren Alex sitt stukade team till ett hus som sedan länge varit igenbommat på grund av de fruktansvärda händelser som ägt rum där, med planen att låta kamerorna rulla oavbrutet, vad än de kan stöta på. Men det som väntar på dem bakom herrgårdens stängda dörrar är allt annat än fejk.

Vem är du, Mamma Mu?

Regi: Christian Ryltenius
Manus: Peter Arrhenius
Producenter: Filippa Torstensson / SF Studios
Distributör: SF Studios
Premiär: 2023-08-25

När Mamma Mu blir inspirerad av barnen och vill göra sin alldeles egna Mu-sikal, råkar hon ställa till det rejält. Lillebrors älskade nalle försvinner under mystiska omständigheter, och det är Mamma Mus fel. 'Kan du inte bara vara en helt vanlig ko?' undrar hennes vän Kråkan. 'Då händer ingenting!' Men det är ju precis det Mamma Mu vill undvika. Hon älskar när det händer saker! Bara inte så sorgliga saker.

Son of the Mullah

Regi, manus, producent: Nahid Persson Sarvestani
Produktion: RealReelDoc 
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2023-09-01

Den iranska journalisten Roohollah Zam föddes i en högt uppsatt prästfamilj. Efter att ha motsatt sig regimen tvingas han lämna landet och lever i exil i Frankrike, varifrån han driver en nyhetskanal som avslöjar regimens maktmissbruk. 2019 börjar Nahid Persson filma Roohollah och hans familj där de lever instängda och under skydd. Men regimen lyckas infiltrera hans nätverk och planterar infiltratörer som utger sig för att vara regimkritiker. Rooholla lockas in i en fälla och kidnappas till Iran. Efter 14 månader i fängelse avrättas han.

En dag och en halv

Regi: Fares Fares
Manus: Fares Fares, Peter Smirnakos
Producenter: Christina Legkova, Hanna Lundmark / Warner Bros 
Distributör: Netflix
Premiär: 2023-09-01

I ett desperat försök att få träffa sin dotter hotar en beväpnad man personalen på en vårdcentral och kidnappar sin ex-fru som jobbar där.

And the King Said, What a Fantastic Machine

Regi, manus, producenter: Axel Danielson, Maximilien Van Aertryck
Produktion: Plattform
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2023-09-01

Kameran kan dokumentera verkligheten eller förvränga den. Den kan ge oss utlopp för kreativitet, fåfänga och bekräftelsebehov. Hur har vi valt att hantera denna makt? Och vad händer med världen när alla är upptagna av att fånga den på bild? Filmen skildrar hur människans besatthet av att filma och fotografera sin omvärld har förändrat vårt beteende. Från de första fotografierna på 1800-talet till den digitala flodvåg av innehåll som sköljer över oss i sociala medier – idag en algoritmstyrd miljardindustri. 

Drömmen om Djenné

Regi, manus: Elisabet Gustafsson
Producenter: Linda Mutawi, Patrick El-Cheikh
Produktion och distributör: Fikra
Premiär: 2023-09-08

När Elisabet, en ensamstående medelålderskvinna i Stockholm, får en enkät från myndigheterna upptäcker hon att hennes livsval reduceras till själlös statistik. Elisabet hamnar i en mittlivskris och tänker på sin äventyrliga kusin Sophie, som vid femtio års ålder lämnade en framgångsrik designerkarriär i London för att starta en hotellverksamhet i den gamla ökenstaden Djenné i Mali. Trots riskerna med den pågående konflikten i landet åker Elisabet till Mali och fördjupar sig i Sophies liv och lokala projekt. Kvinnorna finner ett släktskap, men hotellets överlevnad hänger på en skör tråd. Turismen har försvunnit och terroristerna kommer allt närmare. Sophie tvingas stänga hotellet och hennes dröm plockas ner bit för bit. Under denna turbulenta resa ser Elisabet se sina egna prestationer i ett nytt ljus och kvinnorna finner ett släktskap samtidigt som de funderar över krossade drömmar och nya äventyr.

Make Democracy Great Again

Regi: John Lundberg
Manus: Ulrik Medin
Producenter: Ulrik Medin, Jan Scherman / Storyfire
Distributör: Folkets Hus och Parker
Premiär: 2023-09-08

Bara 13 procent av världens befolkning lever i en demokrati och utvecklingen går bakåt. På global nivå är de senaste 30 årens demokratiska framsteg utraderade. Partier tappar medlemmar. Högerextrema rörelser är på frammarsch. I filmen vill journalisten och författaren Jan Scherman visa att läget är kritiskt. Men han vill också inge hopp, en chans att vända utvecklingen.

After Work

Regi, manus: Erik Gandini
Producenter: Jesper Kurlandsky / Fasad
Distributör: NonStop Entertainment
Premiär: 2023-09-15

En stor del av de jobb som existerar idag kommer att försvinna inom kort. I takt med att teknologi överträffar mänsklig kapacitet har vi möjlighet att tänka om kring hur vi ser på arbetets roll i våra liv. Är vi redo för ett överskott av tid? För en arbetsfri existens? Med en berättelse som sveper över fyra kontinenter utforskar filmen arbete som den idé vi verkar ha svårt att göra oss fria ifrån.  Via vitt skilda livsöden, där vissa knappt har ett liv utanför arbetet medan andra badar i fritid slungas vi in i det existentiella spänningsfältet mellan det som är och det som skulle kunna vara.

Avgrunden

Regi: Richard Holm
Manus: Richard Holm, Robin Sherlock Holm, Nicola Sinclair
Producent: Joakim Hansson / SF Studios
Distributör: SF Studios
Premiär: 2023-09-15

Att något ska hända i Kiruna är det ingen tvekan om, frågan är bara när. Detta är berättelsen om en familj som ställs inför det otänkbara när katastrofen alla fruktade plötsligt är ett faktum. I händelsernas centrum står Frigga som vid sidan av det riskfyllda arbetet som säkerhetschef i Kiirunavaaragruvan försöker balansera sitt liv med familj, den nya kärleken Dabir och ett ex som inte vill släppa taget. Men när marken plötsligt börjar skaka under deras fötter spelar livspusslet ingen roll och kampen för att inte dras ner i avgrunden börjar.

Pushing – från Rättvik till Kalifornien

Regi: Christopher Sanitate, Klas Hjertberg, Katja Uneborg, Robert Gustafsson
Manus: Christopher Sanitate, Klas Hjertberg, Katja Uneborg, Robert Gustafsson, Stefan Sundlöf
Producenter: Christopher Sanitate, Katja Uneborg / Bright Images at Work
Distributör: Lucky Dogs
Premiär: 2023-09-22

På 1980-talet blev Rättvik det nya Kalifornien och hamnade på skateboardens världskarta. 40 år senare väcks det förflutna till liv och den 10-åriga skateboardåkaren Hedda hamnar i händelsernas centrum när hon och en ny generation unga talangfulla åkare tar över.

Hypermoon

Regi, manus: Mia Engberg
Producent: Tobias Janson / Story
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2023-09-29

Regissören Mia får ett livsförändrande besked och påbörjar en resa i sin egen historia. Vi får även följa Astronautens ensamma färd genom rymden och åldrande gangstern Vincent som gör ett överraskande fynd i sin källare.

How to Save a Dead Friend

Regi, manus: Marusya Syroechkovskaya
Producent: Mario Adamson, Ksenia Gapchenko / Sisyfos Film
Distributör: Lucky Dogs
Premiär: 2023-10-06

Fast under en förtryckande regering hittar Marusya och Kimi varandra. Deras kärlek växer men euforin blandas med ångest och förtvivlan i en cocktail av droger och musik. När Kimis beroende hotar att sudda ut honom för evigt använder Marusya sin kamera som en sista chans att rädda en del av honom och hans minne.

This World is Not My Own

Svensk-amerikansk samproduktion
Regi: Petter Ringbom, Marquise Stilwell
Manus: Petter Ringbom, Ruchi Mital
Producent: Ruchi Mital / Open Dox
Svenska samproducenter: Eliza Jones, Markus Waltå / Grand Slam
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2023-10-06

En sprakande och vindlande berättelse om Nellie Mae Rowe – slavdottern som blev självlärd konstnär. Via henne speglas den amerikanska segregationen och rasismen men också medborgarrättsrörelsen i 1900-talets Atlanta. Nellie Mae Rowes öde kommer till liv via lekfulla animationer och hennes fantastiska konst. Ett eklektiskt porträtt om drömmen att leva självständigt med det egna uttrycket ständigt närvarande.

Tillsammans 99

Regi, manus: Lukas Moodysson
Producent: Lars Jönsson, Anna Carlsten / Memfis Film
Distributör: SF Studios
Premiär: 2023-10-13

En historia om vännerna som 1975 bodde ihop i kollektivet Tillsammans. Nu är det 1999, 24 år senare, och kollektivet har förvandlats till världens minsta. Storfamiljen består av endast två personer. Göran, som är världens snällaste sitter i en stuga med Klasse som väver trasmattor. De känner sig lite ensamma. Då föds idén om en återträff med de gamla kompisarna.

Konferensen

Regi: Patrik Eklund
Manus: Thomas Mopldestad
Producent: Ina Sohlberg / SF Studios
Distributör: Netflix
Premiär: 2023-10-13

Konferensen handlar om en grupp kommunanställda som deltar i en konferens med fokus på teambuilding. Konferensen förvandlas snart till en mardröm när rykten om korruption börjar sprida sig och påverka arbetsmiljön. Samtidigt börjar en mystisk figur jaga och döda deltagarna, en efter en, i denna blodiga komedi med varma och humoristiska karaktärer.

Nelly Rapp – Dödens spegel

Regi: Johan Rosell
Manus: Sofie Forsman, Tove Forsman
Producenter: Jon Nohrstedt, Niklas Larsson / SF Studios
Distributör: SF Studios
Premiär: 2023-10-20

Nelly och hunden London får sällskap av Valle då de beger sig ut i Svartskogen för att finna Dödens spegel. En resa som tar dem allt djupare in i skogen och till den plats där Nellys mamma en gång försvann.

Karusell

Regi: Simon Sandquist
Manus: Mårten Gisby, Filip Hammarström, Henry Stenberg
Producenter: David Ovsepian, Filip Hammarström / Scandinavian Content Group
Distributör: Nordisk Film
Premiär: 2023-10-20

Parkvärden Fiona får i uppdrag att ta hand om några före detta vänner som vunnit en exklusiv privat smygpremiär av halloween på Liseberg – en hel natt, helt ensamma på den tomma parken. Men sockervadd, härliga åk och mängder av skratt övergår snart i något helt annan, då de inser att de inte är ensamma i parken. Och drömnatten förvandlas snabbt till en sann mardröm.

Labor

Regi, manus: Tove Pils
Producent: Melissa Lindgren / Story
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2023-10-20

När Hanna flyttar till San Francisco blir hon förälskad i höjderna, atmosfäreren och en vibrerande queerscen. På en fest träffar hon Chloe och Cyd som båda är sexarbetare. Hanna lockas både av sin egen sexuella nyfikenhet och de stora summor pengar vännerna drar in när hon tillsammans med Chloe startar sitt nya liv som sexarbetare. Men samtidigt som hon känner att hon hittat hem, skaver det i henne att ingen från Sverige vet vad hon gör. Skulle de förstå? Tove Pils utforskar en queer gemenskap som utmanar synen på sex och arbete.

Vintersaga

Regi, manus: Carl Olsson
Producent: Antonio Russo Merenda / Ginestra Film
Distributör: Ginestra Film
Premiär: 2023-10-20

Ett ode till det svenska vemodet. I tjugofyra omsorgsfullt inramade situationer gör filmen nedslag i ett fruset Vintersverige. Vi möter en mosaik av människoöden och genom deras tvivel, minnen och drömmar, formas en bild av landet där det blå ser en isande, grå kall vind. En film om längtan, kärlek, vänskap, fotboll, brödraskap, systerskap, bilar, fartyg, dricka, sex, snö, is, mörker, ömhet, drömmar, droger, rojalism, universum och allt däremellan.

 

La société du spectacle

Regi, manus: Roxy Farhad, Göran Hugo Olsson
Producenter: Tobias Janson, Melissa Lindgren / Story
Distributör: Story
Premiär: 2023-11-03

En visuell och humoristisk adaptation av Guy Debords profetiska essä 'La Société du Spectacle', som blottlägger det kaospiratoriska sambandet mellan alienation, maktlöshet och tomhet i ett samtida kapitalistiskt informationssamhälle.

Fungi

Regi, manus, producenter: Ove Valeskog, Sofia Brattvall, Lottie Johansson, Björn Engström
Produktion: Tribespider Film
Distributör: NjutaFilms
Premiär: 2023-11-03

Ett svenskt forskarteam vill hitta ett sätt att stoppa den svamp som dödat stora delar av mänskligheten. De tvingas ut på en farlig resa och hamnar i konflikt med överlevare som satt sin tro till en skadlig drog som erbjuder tillfälligt skydd. Tonåriga Leah, vars föräldrar dödats av svampen och av överlevare, måste hitta sin inre styrka för att kunna leda sina vänner till en ny framtid.

Somliga går med trasiga skor

Regi, manus: Magnus Gertten
Producent: Ove Rishöj Jensen / Auto Images
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2023-11-17

Snart fyrtio år efter sin död är Cornelis Vreeswijk fortfarande en av svensk musiks största ikoner. Den fattige invandrarkillen från Holland blev folkkär när han moderniserade den svenska visan i mitten på 60-talet. Samtidigt kämpade han hela sitt liv med missbruksproblem och ett stormigt privatliv som ofta hamnade på löpsedlarna. Med hjälp av nyupptäckt arkivmaterial tecknar denna dokumentär ett nära porträtt av en artist som in i det sista ville ge röst åt samhällets svaga och trasiga. Kanske för att han, trots sina framgångar, alltid var en av dem.

Syndabocken

Regi, manus: Axel Petersén
Producent: Sigrid Helleday / Fedra
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2023-11-24

I skuggan av Maltas brännande sol, i utkanten av den svenska e-gamingkolonin, dyker lotterisvindlaren Dimman upp för att överraska sin forne vän och kollega inför hans bröllop. Det blir inledningen till ett lika desperat som dekadent sökande efter försoning.

Tack och förlåt

Regi: Lisa Aschan
Manus: Marie Østerbye​
Producent: Stine Meldgaard Madsen / Meta Film Stockholm
Distributör: Netflix
Premiär: Hösten 2023

Sara bor i en perfekt kärnfamilj med Daniél, deras lille son Eliot och med ett andra barn på väg. Men livet vänds upp och ner och den höggravida Sara blir plötsligt lämnad ensam. Hjälp uppstår från oväntat håll när Saras distanserade storasyster Linda – en hjälplös omogen vuxen – erbjuder sig att flytta in tillsammans med en stor oberäknelig hund.

100 årstider

Regi: Giovanni Bucchieri
Manus: Giovanni Bucchieri, Louise Peterhoff
Producenter: Isabella Rodriguez, Daniel Oliva Andersson / French Quarter Film
Distributör: Draken Film
Premiär: 2023-12-01

Den snart 50-åriga före detta balettdansören Giovanni planerar för ett storslaget musikaliskt genombrott i den här berättelsen om drömmar, misslyckanden, bipolär sjukdom och evig kärlek. Vid en korsning ser han reklam för regissören och ungdomskärleken Louise Peterhoffs kommande uppsättning på Dramaten. Det blir början på en resa genom tid och rum, sammanvävd genom dokumentära bilder från ungdomen.

Amina

Regi: Ahmed Abdullahi
Manus: Mona Masri
Producent: Veronika Öhnedal / Art & Bob Film & Drama
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2023-12-01

Amina är en ung talangfull MMA-fighter som slåss för att hitta tillbaka till sin passion samtidigt som hon kämpar med att uppfostra sin dotter. När Amina får möjligheten att träna med en av de bästa coacherna, Rose, får hon allt svårare att klara förväntningarna som ställs på henne som fighter. Relationen med dottern blir lidande och Amina måste välja: Ska hon vara en lyckad fighter eller den mamma som förväntas av henne?

Knyckertz och snutjakten

Regi: Leif Lindblom
Manus: Anders Sparring
Producenter: Linus Torell, Frida Wallman​ / Unlimited Stories
Distributör: Nordisk Film
Premiär: 2023-12-01

Hunden Snuten är Tures bästa vän. Men det verkar som familjen Knyckertz har snott den. Ture måste välja, ska han vara ärlig och lämna tillbaka hunden, eller behålla den och därmed hjälpa familjen att genomföra en livsfarlig kupp? Sanningen är inte alltid den man tror och Tures beslut kommer leda till en större katastrof än han kunnat ana.

Puss hej då

Regi, manus: Annika Fredriksson
Producent: Melissa Lindgren​ / Story
Distributör: Story
Premiär: 2023-12-08

Genom två systrar ges en ofiltrerad inblick i chocken att som nybliven mamma bli lämnad för en annan kvinna. Ena systerns mardröm utspelas i realtid, medan den andra systern är nyförlovad men börjar ifrågasätta både sin egen partner och varför familjeprojektet blev början på slutet. I puss hej då levereras hela känsloregistret, en laddad filmupplevelse från början till slut.

Bamse och världens minsta äventyr

Regi: Christian Ryltenius
Manus: Calle Marthin, Mikael Syrén, Johanna Bergenstråhle
Producent: Johanna Bergenstråhle​ / Nordisk Film 
Distributör: Nordisk Film
Premiär: 2023-12-22

Nalle-Maja är med familjen på picknick, fast ingen verkar vilja leka. När hon i ensamhet får i sig XYZsaft och blir pytteliten tar allt en ny vändning. Ska de andra hitta henne när hon är så liten? Kan man göra skillnad om man är liten som en myra?

Ett sista race

Regi: Edward af Sillén
Manus: Edward af Sillén, Lars Vasa Johansson, David Hellenius
Producent: Stefan H. Lindén / SF Studios
Distributör: SF Studios
Premiär: 2023-12-25

Streetracing-legendaren Dennis har levt hela sitt liv på fel sida om lagen. Men efter att ha försummat sitt äktenskap och varit frånvarande större delen i sin 16-åriga dotter Hannas liv har han bestämt sig för att börja leva det ansvarsfulla och stilla livet. Något som snart bryts upp när Dennis får reda på att hans dotter Hanna ska delta i ett race med sin nya kille Charlie. För att stoppa Hanna beger sig Dennis och hans ex-fru Tove ut på en resa för att hämta hem dottern. Det är början på ett hisnande sista race med fart, fläkt och höga varvtal genom Sverige.

Hammarskjöld

Regi: Per Fly
Manus: Ulf Ryberg, Per Fly 
Producent: Patrick Ryborn / Unlimited Stories
Distributör: Nordisk Film
Premiär: 2023-12-25

1961 har Dag Hammarskjöld ett år kvar på sin post som FN:s Generalsekreterare. Därefter ska han flytta till sitt hus på Österlen och den efterlängtade friheten. Men samtidigt rasar det Kalla Kriget för fullt, och brännpunkten ligger i Kongo. Dag Hammarskjöld tar på sig uppdraget att mäkla fred och enighet i landet. Ett omöjligt uppdrag, enligt många. Ett självmordsuppdrag, enligt andra.

Skriv ut