Pojke i halvmörkt rum
Dylan Kjellin under inspelningen av Nattlekar. Foto: Gabriel Gumucio

1800-tal, Stig Dagerman och en giraff

Nyheter om svensk film, Produktionsstöd

På Hvitfeldtska bodde vi är en dokumentär om Göteborgskravallerna 2001 och Nattlekar är en kortfilm om en pojke som räddar sin far i drömmens värld. Beast följer giraffen Marius död på Köpenhamns Zoo och Stormskärs Maja berättar om ett kvinnligt intellektuellt uppvaknande på 1800-talet. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

Beast är en dansk-svensk samproduktion i regi av Max Kestner, svenska producenter Maximilien Van Aertryck och Axel Danielson (nyligen prisbelönade i Sundance för And the king said, what a fantastic machine!). Det är en dokumentär som följer den uppmärksammade slakten av en giraff i Danmark.

The Egghead Republic av Pella Kågerman och Hugo Lilja är en satirisk coming-of-age-sci-fi. En ung club kid får i uppdrag att rapportera inifrån den förbjudna zonen för en av världens coolaste tidningar. Där möts hon av oväntade och hemligstämplade överraskningar. I rollerna syns Ella Rae Rappaport, Arvin Kananian och Gina DirawiMartin Hunter (Full Metal Jacket) är klippare. Filmen är delvis baserad på Kågermans erfarenhet som reporter för Vice Magazine och spelas in på Gotland i vår. Filmen ingår i Moving Sweden, ett samarbete mellan SVT och Filminstitutet.

Dokumentären Labor regisseras av debutanten Tove Pils och följer sexarbetare. Filmen tävlade nyligen på CPH:DOX.

Stormskärs Maja, skriven och regisserad av Tiina Lymi, är en finsk-svensk samproduktion (svensk producent Gustav Oldén). Det är livsberättelsen om Maja, hennes man Janne och deras familj på 1800-talet. De flyttar tillsammans till Stormskär, en karg och avlägsen ö. Vardagen är fylld av ett obevekligt hårt arbete för att överleva. Hos Maja väcks en medvetenhet om att en kvinna kan vara mer än bara en åskådare. Filmen bygger på romanserien av Anni Blomqvist som redan rönt stor framgång som finsk tv-serie.

Kortfilmen Nattlekar av Emil T. Jonsson följer en 8-årig pojke som flyr in i sina fantasier där han blir en samuraj som räddar sin alkoholiserade far. Filmen är baserad på en novell av den i år 100-årsjubilerande Stig Dagerman.

På Hvitfeldtska bodde vi är en dokumentär om Göteborgskravallerna av Nils Petter Löfstedt, som själv var med när det begav sig. Regissören söker upp några av de som var med för tjugo år sedan och som nu för första gången pratar om vad de var med om. Filmen har svensk biopremiär nu på fredag.

Långfilm

Beast
Regi Max Kestner
Manus Max Kestner
Stödmottagande producenter Maximilien Van Aertryck, Axel Danielson
Sökande produktionsbolag Plattform Produktion AB*
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Cecilia Lidin
Stödbelopp 550 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Med en av Danmarks mest skandaliserade händelser; den uppenbara avlivningen av en frisk giraff i Zoo, som bakgrund är Beast en film som förenar en naturvetenskaplig ståndpunkt med existentiella tankar. Det handlar om människan i världen. Vem är vi i förhållande till de andra arterna?
*Svensk samproducent. Huvudproducent: Bullitt Film ApS, Vibeke Vogel, Danmark

Kevlarsjäl
Regi Maria Eriksson-Hecht
Manus Pelle Rådström, Maria Eriksson-Hecht
Stödmottagande producenter Ronny Fritsche, Lizette Jonjic
Sökande produktionsbolag Zentropa Sweden AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Hanna Lejonqvist
Stödbelopp 9 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning När kärleken kommer in i tonårsbröderna Alex och Robins liv raseras deras skyddande symbios. För en av dem blir det starten på en läkande process, för den andre de första stegen mot den totala katastrofen.

Labor
Regi Tove Pils
Manus Tove Pils
Stödmottagande producenter Melissa Lindgren, Mia Engberg
Sökande produktionsbolag Story AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Cecilia Lidin
Stödbelopp 1 800 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Hanna lämnar familj och flickvän för att bege sig till drömmarnas San Francisco. Här träffar hon den professionella dominatrixen Chloe och eskorten Cyd. En ny värld öppnas för Hanna som tar henne längre och längre bort från livet i Sverige.

Meril Foto Victoria Verseau, Petra Koppla Dahlberg 810.jpgMeril. Foto: Victoria Verseau, Petra Koppla Dahlberg

Meril
Regi Victoria Verseau
Manus Victoria Verseau
Stödmottagande producent Malin Hüber
Sökande produktionsbolag HER Film AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 2 150 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Victoria försöker greppa minnet av sin vän Meril, men sökandet går inte att styra - Meril är en berättelse om mellanförskap, tillhörighet och möjligheten att få vara precis den du är.

Mørkeland
Regi Mikkel Serup
Manus Marie Østerbye
Stödmottagande producenter Maria Walter Dahlin, Veronika Öhnedal 
Sökande produktionsbolag Meta Film Stockholm AB**
Filmtyp Spelfilm
Genre Thriller
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Hanna Lejonqvist
Stödbelopp 1 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Journalisten Ulrik Torp, som varit arbetslös och fått statligt stöd de senaste 20 åren, skickas tillbaka till sitt gamla jobb på Dagbladet, men nu som praktikant som en del av ett återanställningsprogram. Hans gamla kollega, Henrik Moll, som tagit sig till toppen och blivit chefredaktör, ber Torp bevaka mordet på en ung tjänsteman från inrikesdepartementet. Ulrik Torp måste nu navigera genom en ny värld av media, där clickbait och inlägg i sociala medier är de nya normerna för seriös journalistik, samtidigt som han tar itu med sin nya ultraliberala svärson och sitt eget vacklande äktenskap.
**Svensk samproducent. Huvudproducent: Meta Film Rights, Sara Namer och Morten Kjems Hytten Juhl, Danmark

Puss hej då
Regi Annika Fredriksson
Manus Annika Fredriksson
Stödmottagande producent Melissa Lindgren
Sökande produktionsbolag Story AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Jannik Splidsboel
Stödbelopp 1 600 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Genom två systrar ges en ofiltrerad inblick i chocken att som nybliven mamma bli lämnad för en annan kvinna. Ena systerns mardröm utspelas i realtid, medan den andra är nyförlovad men börjar ifrågasätta både sin egen partner och varför familjeprojektet blev början på slutet.

PÅ HVITFELDTSKA BODDE VI foto NILS PETTER LÖFSTEDT 810.jpgPå Hvitfeldtska bodde vi. Foto: Nils Petter Löfstedt

På Hvitfeldtska bodde vi
Regi Nils Petter Löfstedt
Manus Nils Petter Löfstedt, Johan Löfstedt
Stödmottagande producent Johan Löfstedt
Sökande produktionsbolag Stavro Filmproduktion AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Jannik Splidsboel
Stödbelopp 850 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning EU-toppmötet i Göteborg 2001. Nils Petter Löfstedt har med sig sin kamera och en dröm om att bli fotograf. Han bor med sin vän på Hvitfeldtska gymnasiet som används som övernattning för tillresta men på morgonen spärrar polis av skolan. 10 timmar senare är dramat över och 459 personer grips. Gömt i en kastrull på skolgården ligger 15 rullar exponerad svartvit film. Nu, tjugo år senare söker Nils Petter upp några av de som fastnat på hans bilder. Det som fick namnet Göteborgskravallerna har satt djupa spår och flera av dem har inte pratat om det som hände. Förrän nu.

StormkärsMaja_Amanda Jansson_Photo_Solar_Films_Antti_Rastivo 810.jpgStormskärs Maja. Amanda Jansson. Foto: Solar Films Antti Rastivo

Stormskärs Maja
Regi Tiina Lymi
Manus Tiina Lymi
Stödmottagande producent Gustav Oldén
Sökande produktionsbolag Nordisk Film Production Sverige AB***
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Hanna Lejonqvist
Stödbelopp 1 580 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Stormskärs Maja är en livsberättelse om Maja, hennes man Janne och deras familj. De flyttar tillsammans till Stormskär, en karg och avlägsen ö. Vardagen på Stormskär är fylld av ett obevekligt hårt arbete för att överleva. Hos Maja, uppvuxen i en värld av gamla värderingar, väcks en medvetenhet om tillkomsten av en ny era: en kvinna kan vara en jämlik aktör istället för bara en åskådare.
***Svensk samproducent. Huvudproducent: Solar Films Inc Oy, Jukka Helle, Hanna Virolainen, Finland

The Egghead Republic
Regi Pella Kågerman, Hugo Lilja
Manus Pella Kågerman, Hugo Lilja
Stödmottagande producenter Nina Lund, Pella Kågerman
Sökande produktionsbolag Yousavedme AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Hanna Sohlberg
Stödbelopp 3 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning The Egghead Republic är en satirisk coming-of-age-sci-fi – delvis baserad på Kågermans erfarenhet som reporter för Vice Magazine – i vilken kalla kriget aldrig tog slut, och sovietiska Kazakstan träffats av en atombomb. En ung svensk club kid får i uppdrag att rapportera inifrån den avspärrade zonen för en av världens coolaste tidningar.

Untitled
Sökande produktionsbolag FLX Feature AB
Filmtyp Spelfilm
Teknik Live action
Konsulent Jenny Gilbertsson
Stödbelopp 9 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning

Kortfilm

Nattlekar
Regi Emil T. Jonsson
Manus Björn Boström
Stödmottagande producenter Emil T. Jonsson, Björn Boström
Sökande produktionsbolag Slate Film AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Barn 7-12 år
Teknik Live action
Konsulent Jan Vierth
Stödbelopp 300 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Medan mamman gråter på natten för att den alkoholiserade pappan aldrig kommer hem från sitt ständiga festande och hasardspelande, flyr en ung pojke in i fantasier om hur han räddar pappan från sina druckna kamrater och hjälper honom komma hem.

Ett ögonblick i sänder 2 Foto Maria Hedenius 810.jpgNina Hedenius - Ett ögonblick i sänder. Foto: Maria Hedenius

Nina Hedenius - ett ögonblick i sänder
Regi Fredrik Wenzel
Manus Fredrik Wenzel
Stödmottagande producent Hedvig Lundgren
Sökande produktionsbolag Fasad Production AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Cecilia Lidin
Stödbelopp 855 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En dokumentär om filmaren Nina Hedenius. År 1962 börjar hon på Christer Strömholms fotoskola. Efter sex månader hoppar hon av. Långt ifrån den tidens ideal om kollektivt skapande ger hon sig ut ensam med sin kamera.
Så följer 60 år av trägen filmproduktion om liv i saktmod, vibrerande ögonblick och vardagens förtrollning. Så en dag besöker filmaren Fredrik Wenzel henne i sitt hem i Bergslagen.

O_huvudroll_Ingvar Sigurdsson_FotoSophiaOlsson 810.jpgO:s huvudroll Ingvar Sigurdsson. Foto: Sophia Olsson

O
Regi Rúnar Rúnarsson
Manus Rúnar Rúnarsson
Stödmottagande producenter Siri Hjorton Wagner, Heather Millard
Sökande produktionsbolag sic film AB****
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 150 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Med filmen "O" återvänder hyllade regissören Rúnar Rúnarsson tillkortfilmsformatet med en humanistisk och poetisk berättelse om en skör man som försöker uppnå en enkel uppgift, men där det huvudsakliga hindret är inom honom själv.
***Svensk samproducent. Huvudproducent: Compass Films, Heather Millard, Island

Skriv ut