simmare
Ur Den svenska torpeden Foto: Hannes Krantz

Couchsurfing, Tornedalen och Denis Lavant

Nyheter om svensk film, Produktionsstöd

Hela 21 projekt har beviljats produktionsstöd – bland dessa finns regissörer som Jon Blåhed, Fanny Ovesen, John Skoog, Naures Sager och Anette Sidor. Filmerna tacklar ämnen som rekordsimning, sex utan medgivande, troende i 1930-talets Tornedalen och krigsberedskap på Hörbyslätten. Samt musikdokumentärer om både Cornelis Vreeswijk och José González.

Fanny Ovesen var bland de första Wild Card vinnarna. Nu långfilmsdebuterar hon med Laura (som hon även skrivit), där 19-åriga Laura vaknar upp naken efter att ha haft sex med en annan couchsurfare, utan minne av natten. Det blir startpunkten på en lika befriande som destruktiv utforskning av Lauras egna gränser, som tar henne på en personlig resa över landsgränserna till Polen, Tjeckien, Tyskland och Frankrike. Filmen är snart färdiginspelad.

Rörelser av Jon Blåhed (även manus) följer Rakel, en strikt troende læstadian i 1930-talets Tornedalen. När hennes man Teodor startar en sekteristisk rörelse, med anvisningar direkt från Gud, har hon inget annat val än att bli en del av rörelsen. En rörelse som rör sig längre och längre ifrån hennes egna övertygelser.

Den svenska torpeden av Frida Kempff utspelar sig 1939 i ett Europa som är på väg att explodera i kaos och hat. Den unga Sally Bauer har en sak i åtanke - att bli den första skandinav som simmar över engelska kanalen. Hon trotsar såväl familj som sociala normer och det stundande kriget för att nå sitt mål.

Värn av John Skoog utspelar sig under 1900-talets andra hälft, då lantarbetaren Karl-Göran Persson (Denis Lavant) börjar befästa sitt hus på Hörbyslätten. Påverkad av de starka bilderna i pamfletten “Om kriget kommer” vill han skapa ett skydd för sig själv och sin omgivning när fienden anfaller eller katastrofen kommer.

I det korta formatet följer Anette Sidor upp Fuck You (2018) med Fuck Me. Tina vet hur alla killar är och är bra på att förföra dem, tills hon möter Ben som ser igenom hennes spel. Fuck Me är en film om makt, sexualitet och att våga se varandra som individer i stället för kön.

I Filming a Gay Love Story in the Middle East reser Naures Sager och hans själsfrände Michael Detlef (filmens producent) till Mellanöstern. Det lyckliga paret utforskar Jordanien och filmar dess skönhet, men de kan inte få Naures mors ord ur huvudet: att deras kärlek kan få farliga konsekvenser.

Långfilm

A Tiger in Paradise_foto_Plattform Produktion 810.jpgA Tiger in Paradise. Foto: Plattform Produktion

A Tiger in Paradise
Regi Mikel Cee Karlsson
Manus Mikel Cee Karlsson
Stödmottagande producent Erik Hemmendorff
Sökande Plattform Produktion AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Jannik Splidsboel
Stödbelopp 600 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning A Tiger In Paradise är en visuell resa in i José González hjärna och en djupdykning i det kreativa, skarpa, bräckliga sinnet bakom musiken.

Armand Foto Erika Hebbert 810.jpgRenate Reinsve gör huvudrollen i Armand och Halfdan Ullmann Tøndel regisserar. Foto: Erika Hebbert

Armand
Regi Halfdan Ullmann Tøndell
Manus Halfdan Ullmann Tøndell
Stödmottagande producenter Stina Eriksson, Alicia Hansen
Sökande Prolaps ProduktionAB*
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 1 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En av de sista dagarna före sommarlovet händer något mellan sexåringarna Armand och Jon. Föräldrarna kallas till skolan för ett möte, men ingen i ledningen kan riktigt sätta ord på vad som hänt. Var detta bara lek mellan två barn, eller något mycket allvarligare? Under en ödesdiger eftermiddag i den annars tomma skolan befinner sig pojkarnas mödrar i en desperat kamp för att bli trodda, med alla medel använda. Allvarliga anklagelser kastas runt, det förflutna plockas upp och en lycksalig blandning av galenskap, lust och besatthet uppstår. Vem som talar sanning blir omöjligt att veta, och snart handlar det mindre och mindre om barnen, som vi aldrig träffar, och mer om de vuxna.

*Svensk samproducent. Huvudproducent: Eye Eye Pictures, Andrea Berentsen Ottmar, Dyveke Graver, Norge

Bastard- att närma sig en bödel_FotoPepeRovano 810.jpgBastardo - att närma sig en bödel. Foto: Pepe Rovano

Bastardo - att närma sig en bödel
Regi Pepe Rovano
Manus Pepe Rovano
Stödmottagande producenter Catalina Donoso, Andreas Rocksén
Sökande Laika Film & Television AB**
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 350 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning När den chilenske filmaren Pepe Rovano är 35 år upptäcker han att han är son till en polischef som varit en av Pinochets hantlangare i förföljelsen och likvideringen av oliktänkande. Han beslutar sig för att söka upp sin far för att få veta mer.

**Svensk samproducent. Huvudproducent: Totoral Media Lab SpA, Kamila Velich, Chile

Den svenska torpeden
Regi Frida Kempff
Manus Frida Kempff, Marietta Von Hausswolff Von Baumgarten
Stödmottagande producenter David Herdies, Erik Andersson
Sökande Momento Film AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Anders Nylander
Stödbelopp 12 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Hösten 1939. Europa är på väg att explodera i sex år av kaos och hat, men den unga Sally Bauer har en sak i åtanke - att bli den första skandinav som simmar över engelska kanalen. Hon trotsar såväl familj som sociala normer och det stundande kriget för att nå sitt mål.

Laura_I bild Embla-Ingelman Sundberg (Laura) Foto Mattias Pollak 810.jpgLaura. I bild Embla Ingelman-Sundberg (Laura). Foto: Mattias Pollak

Laura
Regi Fanny Ovesen
Manus Fanny Ovesen
Stödmottagande producent Marie Kjellson
Sökande Kjellson & Wik AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Anders Nylander
Stödbelopp 9 800 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning På en couchsurfingresa genom Europa vaknar 19-åriga Laura upp naken efter att ha haft sex med en annan couchsurfare, utan ett enda minne av deras natt tillsammans. Detta blir startpunkten på en lika befriande som destruktiv utforskning av Lauras egna gränser, som tar henne på en personlig resa över landsgränserna till Polen, Tjeckien, Tyskland och Frankrike. Men allteftersom resan fortgår gör sig en rädsla påmind - rädslan för att den bortglömda natten inte var frivillig.

Megaheartz
Regi Emily Norling
Manus Emily Norling
Stödmottagande producent Melissa Lindgren
Sökande Story AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Cecilia Lidin
Stödbelopp 1 700 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Har du någonsin känt behovet av att starta om ditt liv? Någonsin haft svårt att hålla isär kärlek och galenskap? Megaheartz är en film om fyra kvinnor som är i desperat behov av att börja om på nytt. En mörk saga om kärlek, smärta och åtrå.

Orenda 810.jpgPirjo Honkasalo regisserar Orenda. Foto: Pirjo Honkasalo

Orenda
Regi Pirjo Honkasalo
Manus Pirkko Saisio
Stödmottagande producent Erik Hemmendorff
Sökande Plattform Produktion AB***
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Hanna Lejonqvist
Stödbelopp 800 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Pirjo Honkasalos är en av Finlands mest ikoniska filmregissörer. Hennes nya film Orenda är en fängslande och passionerad berättelse om skuld och nåd.

***Svensk samproducent. Huvudproducent: Bufo Oy, Misha Jaari, Mark Wloff, Finland

Rörelser 810.jpgRörelser. © Iris Film. Foto: Mimmo Hildén.

Rörelser
Regi Jon Blåhed
Manus Jon Blåhed
Stödmottagande producenter Andreas Emanuelsson, Tony Österholm
Sökande Iris Film AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Hanna Lejonqvist
Stödbelopp 10 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Rakel är en strikt troende læstadian i 1930-talets Tornedalen. När hennes man Teodor startar en sekteristisk rörelse, med anvisningar direkt från Gud, har hon inget annat val än att bli en del av rörelsen. En rörelse som rör sig längre och längre ifrån hennes egna övertygelser.

SomligaGårMedTrasigaSkor_foto_TriArt Film 810.jpgSomliga går med trasiga skor. Foto: TriArt Film

Somliga går med trasiga skor
Regi Magnus Gertten
Manus Magnus Gertten
Stödmottagande producent Ove Rishøj Jensen
Sökande Auto Images AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Cecilia Lidin
Stödbelopp 3 050 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Cornelis Vreeswijk har precis firat sin 50-årsdag. Samtidigt har Cornelis fått besked att han är dödligt sjuk. I en sjuksäng ger han sin sista intervju. ”Det finns ögonblick i mitt liv som är mindre smickrande, men de måste också berättas”, säger han.

The End of Quiet
Regi Mikael Lypinski, Kasper Bisgaard
Manus Mikael Lypinski, Kasper Bisgaard
Stödmottagande producent Daniel Pynnönen
Sökande Picky Pictures AB****
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Jannik Splidsboel
Stödbelopp 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning I världens tystade samhälle i en avlägsen del av USA lyssnar ett kraftfullt teleskop ut i rymden i hopp om att besvara universums hemligheter. Samtidigt som invånarna, utan tillgång till mobiltelefoner eller Wi-Fi, ställs inför själva livets mysterier.

****Svensk samproducent. Huvudproducent: Sonntag Pictures, Sara Stockmann, Danmark

Under trottoaren 810.jpgUnder trottoaren - stranden. Foto: Henrik Hellström

Under trottoaren - stranden
Regi Henrik Hellström
Manus Henrik Hellström
Stödmottagande producenter Frida Hallberg, Olivier Guerpillon, Henrik Hellström
Sökande Aktiebolaget Overmars
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Jan Vierth
Stödbelopp 1 630 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Två bröder befinner sig i ett evigt rollspel. En HR-chef på ett medelstort bolag vill inte komma till kontoret, en friskolelärare brottas med aggressionsproblem och en säkerhetsvakt stjäl ur den gemensamma kassan. Fem personer rör sig mot en kollaps.

Värn_Denis och John 810.jpgDenis Lavant och John Skoog gör Värn. Foto: Plattform Produktion AB / David Skoog 

Värn
Regi John Skoog
Manus John Skoog, Kettil Kasang
Stödmottagande producenter Caroline Drab, Erik Hemmendorff
Sökande Plattform Produktion AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Hanna Lejonqvist
Stödbelopp 5 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Under 1900-talets andra hälft, börjar lantarbetaren Karl-Göran Persson (Denis Lavant) att befästa sitt hus på Hörbyslätten. Påverkad av de starka bilderna i pamfletten “Om kriget kommer,” vill han skapa ett skydd för honom och hans omgivning när fienden anfaller eller katastrofen kommer. 

Kortfilm

Blueberri_fotoJuliaMård 810.jpgBlueberri. Foto: Julia Mård

Blueberri
Regi Emil Brulin, Hampus Hallberg
Manus Emil Brulin, Hampus Hallberg
Stödmottagande producent Ylva Olaison
Sökande Ögat AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 400 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Efter mammas död blir Oscar emotionellt avstängd. Han åker på ”Nyingen" festivalen för att få kontakt med sina känslor, förlorar sig i en ritual och går vilse i skogen. Naken med en skadad fot får han hjälp av en thailändsk bärplockare att återvända. Resan tillbaka blir ett uppvaknande för Oscar.

Chasing the Dazzling Light
Regi Yaser Kassab
Manus Yaser Kassab
Stödmottagande producenter Yaser Kassab, Rima Alhamedd
Sökande Zenloop Productions AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Jannik Splidsboel
Stödbelopp 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning I filmen möter vi det syriska paret Yaser och Rima som står inför utmaningen att hitta en stabil anställning för att säkra permanent uppehållstillstånd efter Sveriges stränga invandringspolitik år 2015. Yaser inspireras av sin fars dröm om att studera film för 40 år sedan och bestämmer sig för att följa sin egen passion för filmskapande. Familjen är splittrad geografiskt mellan Aleppo och Sverige, men de samlas för att skapa en gemensam film som utforskar deras samlade erfarenheter av exil. Genom filmskapandet finner familjen en känsla av syfte och samhörighet. Filmen ger en plats för familjemedlemmarna att förena sig och berätta sina egna historier, inklusive faderns erfarenhet av 1980-talets Tyskland och parets nuvarande strider i Sverige.

DirtyTalk_rep med skådespelarna Nora Malm och Adam Stanisic Stålhammar_FotoOliverHerdberg 810.jpgRepetition med skådespelarna Nora Malm och Adam Stanisic Stålhammar i DirtyTalk. Foto: Oliver Herdberg

Dirty Talk
Regi Oliver Herdberg
Manus Oliver Herdberg
Stödmottagande producent Felicia Bärgh
Sökande Iris Film AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 250 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En varm morgon har ett ungt par precis börjat sin sexakt. Någonstans passeras en gräns och vad som börjar som en lek övergår i ett övergrepp. Dirty Talk är en film som ämnar att problematisera samtycke som begrepp genom ett konkret gestaltat exempel

The Uneven Foto Michael Detlef 810.jpgFilming a Gay Love Story in the Middle East. Foto Michael Detlef

Filming a Gay Love Story in the Middle East
Regi Naures Sager
Manus Naures Sager
Stödmottagande producent Michael Detlef Petersen
Sökande The Uneven AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 225 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Naures Sager och hans själsfrände Michael Detlef reser till Mellanöstern. Det lyckliga paret utforskar Jordanien och filmar dess skönhet, men de kan inte få Naures mors ord ur huvudet: att deras kärlek kan få farliga konsekvenser.

Fuck Me_Foto Thilda Martelleur 810.jpgFuck Me. Foto:Thilda Martelleur

Fuck Me
Regi Anette Sidor
Manus Anette Sidor
Stödmottagande producent Frida Mårtensson
Sökande Verket Produktion AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 480 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Tina vet hur alla killar är och är bra på att förföra dem, tills hon möter Ben som ser igenom hennes spel. Fuck Me är en film om makt, sexualitet och att våga se varandra som individer istället för kön.

Hålet
Regi Jonas Eskilsson, Frans Huhta
Manus Jonas Eskilsson, Frans Huhta
Stödmottagande producent Jonas Eskilsson
Sökande Yxfilm AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Anders Nylander
Stödbelopp 375 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Hålet är en existensialistisk skräck-komedi på Göteborgska. Den handlar om Lotte gårdens tvättstugepolis, som hittar ett bottenlöst hål i tvättstugan. Filmen regisseras av Jonas Eskilsson och Frans Huhta, båda utbildade vid Akademin Valand. I rollerna ser vi Lisbeth Johansson och Fredrik Evers.

Roj
Regi Shataw Anayati
Manus Shataw Anayati
Stödmottagande producent Åke Lundström
Sökande Eyra Media AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Barn 0-6 år
Teknik Live action
Konsulent Jan Vierth
Stödbelopp 350 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Roj är en film om en grupp ensamkommande barn som tvingas fly till Europa efter Gasattacken i Halabja. Utan internationella rättigheter tvingas dessa flyktingar helt förlita sig på sig själva för att överleva fastän de fortfarande är barn. Genom små ögonblick möter vi en ny vardag där livet som flykting står i centrum, en vardag där barn tvingas växa upp i de mest absurda, men verkliga omständigheterna.

Silver City
Regi Dea Saracevic
Manus Dea Saracevic
Stödmottagande producenter Joel Rostmark, Adam Holmström
Sökande Pineius AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Jannik Splidsboel
Stödbelopp 250 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Långt från storstaden, mitt i det vilda sker ett ömt möte med en äldre generation som för första gången låter deras personliga berättelser rörande föräldraskap, förlorad kärlek och livets påföljder komma upp till ytan. Det påverkar inte bara männen utan även filmens egna berättare.

14.TUNNA VÄGGAR_foto_josefinmalmen-8_utan text 810.jpgTunna väggar. Foto: Josefin Malmen

Tunna väggar
Regi Josefin Malmén, David Strindberg
Manus Josefin Malmén, David Strindberg
Stödmottagande producent Calle Isberg
Sökande Toys and Giants Content Providers AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Thriller
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 300 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning När en kvinna i ett solarium hör ett tumult utanför dörren vet hon inte vad hon ska göra. Och när det visar sig att någon verkar vara ute efter en väska som finns i hennes rum, med ett innehåll hon själv vill åt, hamnar hon mitt i ett moraliskt dilemma.

Skriv ut