Ansikte halvt dolt i mörker
Från Hacking Hate. Foto: Iván Blanco

Hat, slajm och barnvakter

Produktionsstöd

Bland de senaste produktionsstöden finns dokumentärer om högerextremism på internet och regimkritiska iranska journalister. Kortfilmerna innehåller skräck med David Dencik och en arbetsplatskomedi med Johan Ulveson. Stöd har även gått till talangarbete i hela landet.

Hacking Hate är den kommande dokumentären av Simon Klose (Berlinvisade Pirate Bay AFK) som följer högerextremism på internet. Dokumentären Son of the Mullah av Nahid Persson hade stor internationell premiär på IDFA. Filmen handlar om den iranska journalisten Roohollah Zam som motsatt sig den iranska regimen, och som avrättades i Iran i december 2020.

Kortdokumentären Magnifica: Passive Intruder av Ville Koskinen är en finsk-svensk samproduktion om ett främmande fenomen i form av slajmiga klumpar som intar de idylliska stränderna vid finska landsbygden. De verkar först harmlösa, men när de snabbt förökar sig sprids obehag och skräck bland människorna.

I det kortare formatet finns skräckfilmen Du behöver inte vara rädd av Mats Udd. Filmen följer en deprimerad fotograf (David Dencik) som bearbetar händelsen av sin försvunna son genom ett fotoprojekt. Plötsligt upptäcks en mystisk figur i bakgrunden på bilderna. Udd har en lång karriär som musikvideoregissör, bland annat för First Aid Kit.

Kortfilmen Duty Free är en tysk-svensk samproduktion av Hilke Rönnfeldt som utspelar sig på en Bordershopcontainer i Östersjön. Butikschefen Kaisa fyller hyllorna för spritturister ihop med sina älskade anställda men deras kärleksuniversum hotas när inkräktare närmar sig och Kaisa skär av kedjorna till fastlandet.

Kortkomedin En sak i taget av Johan Carlsson besöker en speciell arbetsplats där vi aldrig riktigt förstår vad de sysslar med. Chefen Björn (Johan Ulveson) kämpar med att driva företaget som sakta håller på att gå i konkurs. Han inleder projekt men har svårt att fullfölja dem. Bakom filmen står produktionsbolaget Studio 24 där Johan Carlsson är producent och samarbetspartner med Roy Andersson.

Kortfilmen Favours av Agnes Skonare Karlsson följer Sonja som påstår sig ha utsatts för ett ofrivilligt barnvaktsuppdrag på en packad tågperrong. Under tio svettiga minuter har hon ett enda mål; att göra sig av med bebisen. Filmen produceras av bolaget Pine som även låg bakom Startsladdenvinnaren Madden.

Stöd har även beviljats för talangarbete. Göteborg Film Festival Nordic Film lab beviljas stöd för nätverksbyggande och samarbeten mellan de nordiska länderna. Tempo Dokumentärfestival arrangerar Tempo Meet Up med talangprogram och work shops för tretton regioner och Film Stockholm gör en work shop serie i sex delar där åtta kortfilmsprojekt deltar.

Långfilm

Hacking Hate
Regi Simon Klose
Manus Simon Klose
Stödmottagande producent Elin Kamlert
Sökande produktionsbolag Nonami AB
Filmtyp Dokumentär
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 2 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Den grävande journalisten My Vingren infiltrerar vit makt-miljöer online för att granska hur de rekryterar och radikaliserar på sociala medier. Filmen visar samtidigt hur hatet spelar en betydande roll för de stora internetbolagen.

son of the mullah_foto nahidpersson1.jpegSon of the Mullah. Foto: Nahid Persson 

Son of the Mullah
Regi Nahid Persson 
Manus Nahid Persson 
Stödmottagande producenter Monica Hernandez Rejon, Nahid Persson 
Sökande produktionsbolag RealReel doc AB
Filmtyp Dokumentär
Genre Övrigt
Målgrupp Vuxen
Konsulent Cecilia Lidin
Stödbelopp 1 900 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Den iranska journalisten Roohollah Zam föddes i en högt uppsatt prästfamilj. Efter att ha motsatt sig regimen tvingas han lämna landet och lever i exil i Frankrike, varifrån han driver en nyhetskanal som avslöjar regimens maktmissbruk. 2019 börjar Nahid Persson filma Roohollah och hans familj där de lever instängda och under skydd. Men regimen lyckas infiltrera hans nätverk och planterar infiltratörer som utger sig för att vara regimkritiker. Rooholla lockas in i en fälla och kidnappas till Iran. Efter 14 månader i fängelse avrättas han.

Kortfilm

Du behöver inte vara rädd - ny Foto Viktor Skogqvist 1020.jpgDu behöver inte vara rädd. Foto: Viktor Skogqvist 

Du behöver inte vara rädd
Regi Mats Udd
Manus Mats Udd
Stödmottagande producent Martin Grimlund
Sökande produktionsbolag Breakable Films AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Skräck
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 400 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En deprimerad fotograf bestämmer sig för att bearbeta händelsen av sin försvunna son genom ett fotoprojekt med bilder på platsen där han försvann. Under projektets vernissage flera år senare upptäcker han plötsligt att en mystisk figur syns i bakgrunden på de nytagna bilderna.

Duty Free Foto Nina Moog 1120.jpgDuty Free. Foto: Nina Moog

Duty Free
Regi Hilke Rönnfeldt
Manus Hilke Rönnfeldt
Stödmottagande producenter Caroline Drab, Sebastian Weyland, Giulia Triolo
Sökande produktionsbolag BCD Film AB**
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 150 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning I Östersjons vatten flyter en bordershopcontainer där butikschefen Kaisa fyller hyllorna för spritturister ihop med sina älskade anställda. Deras kärleksuniversum hotas när inkräktare närmar sig och Kaisa skär av kedjorna till fastlandet.
**Svensk samproducent. Huvudproducent: Heimathafen Film & Media GmbH, Sebastian Weyland, Tyskland

En sak i taget foto István Borbás 1120.jpgEn sak i taget. Foto: István Borbás

En sak i taget
Regi Johan Carlsson
Manus Johan Carlsson
Stödmottagande producent Johan Carlsson
Sökande produktionsbolag Studio 24 Johan Carlsson Filmproduktion AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 300 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Ett kort besök på en speciell arbetsplats där vi aldrig riktigt förstår vad de sysslar med. Vi möter företagets chef Björn som kämpar med att driva företaget som sakta håller på att gå i konkurs. Han inleder projekt men har svårt att fullfölja dem. Hans vana att skjuta upp,
glömma bort eller avboka alla möten och telefonsamtal gör inte det hela lättare.

Favours
Regi Agnes Skonare Karlsson
Manus Agnes Skonare Karlsson
Stödmottagande producenter Andrea Gyllenskiöld, Joel Rostmark, Adam Holmström Meinking
Sökande produktionsbolag Pine
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 400 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Sonja, 35, påstår sig ha utsatts för ett ofrivilligt barnvaktsuppdrag på en packad tågperrong. Under femton, svettiga minuter har hon ett enda mål; att göra sig av med bebisen.

Magnifica Passive Intruder_Foto_Krasimir Jovanovic-Hyvärinen 2.jpgMagnifica: Passive Intruder. Foto: Krasimir Jovanovic-Hyvärinen.

Magnifica: Passive Intruder
Regi Ville Koskinen
Manus Ville Koskinen
Stödmottagande producent Sandra Enkvist
Sökande produktionsbolag Sisyfos Film Production AB*
Filmtyp Dokumentär
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Konsulent Jannik Splidsboel
Stödbelopp 150 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Ett främmande fenomen i form av slajmiga klumpar har intagit de idylliska stränderna på den finska landsbygden. De kallas Pectinatella Magnifica och verkar först harmlösa, men när de snabbt förökar sig sprids obehag och skräck bland människorna.
*Svensk samproducent. Huvudproducent: Polygraf, Sandra Enkvist, Finland

Skriv ut