Collage vårens svenska filmpremiärer 2023

Vårens filmpremiärer

Svenska Filminstitutet och Film&TV-Producenterna bjöd traditionsenligt in till en presentation av vårens svenska långfilmspremiärer, onsdag 18 januari i Bio Victor i Filmhuset. Här är samtliga filmer som presenterades, med trailer och intervju med regissörer, producenter, manusförfattare och skådespelare. Filmerna är listade i premiärordning. Konferencier: Andrea Reuter.

Holy Spider (samproduktion)

Regi: Ali Abbasi
Manus: Ali Abbasi, Afshin Kamran Bahrami
Svensk samproducent: Eva Åkergren / Nordisk Film Productions
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2023-01-20

Rahimi, en kvinnlig journalist, beger sig till Mashhad, en av Irans heliga städer, för att undersöka en rad mord som skett under en kort tid. Gärningsmannen är övertygad om att han utför Guds verk genom att rensa gatorna från prostituerade kvinnor. Men ju närmare man kommer att avslöja mördaren desto svårare blir det att skipa rättvisa eftersom allt fler hyllar honom som en hjälte.

 

Förmänskligas

Regi och manus: Giulio Musi
Producent: Giulio Musi, Johan Seth / Jaione
Distributör: Jaione
Premiär: 2023-01-27

Anna har förlorat sitt barn och bestämmer sig för att ta sitt liv. Mirakulöst överlever hon och vaknar upp på ett behandlingshem där hon lär känna en sköterska och en pojke. Anna börjar sakta skapa sig en mening med sin tillvaro men inser snart att det mesta som omger henne egentligen är en konstruktion, för att hantera sorgen.

 

En dag kommer allt det här bli ditt

Regi och manus: Andreas Öhman
Producent: Markus Waltå, Eliza Jones, Gila Bergqvist Ulfung / Grand Slam Filmproduktion 
Distributör: SF Studios
Premiär: 2023-02-03

Framgångsrika serietecknaren Lisa och hennes syskon samlas på sina föräldrars gård för första gången på över tio år. Föräldrarna vill att endast en av dem ska ärva skogen, som varit i familjen i generationer. Men är någon av dem villiga att flytta hem igen?

 

Dogborn

Regi och manus: Isabella Carbonell
Producent: Farima Karimi, David Herdies, Erik Andersson / Momento Film
Distributör: NonStop Entertainment
Premiär: 2023-02-10

Ett tvillingpar lever under radarn, hemlösa och osynliga för samhället. Systern är en tickande bomb och brodern har inte sagt ett ord sen de flydde sitt hemland. Ett oväntat jobberbjudande tycks ta dem ett steg närmare drömmen om ett riktigt hem. Allt de behöver göra är att transportera varor från punkt A till B. Men när varorna anländer i form av två unga tjejer så uppstår en konflikt mellan syskonen. Under två intensiva dygn ställs de inför ett livsavgörande dilemma - hur långt är de beredda att gå i sin kamp för överlevnad?

 

Touching Freedom (dokumentär)

Regi och manus: Manal Masri
Producent: Ove Rishöj Jensen / Auto Images
Distributör: Doc Lounge
Premiär: 2023-02-10

"Jenkidar och Hussein studerar båda statsvetenskap i Beirut. De är ganska olika men blir nära vänner då de upptäcker att de kommer från samma kurdiska stad i norra Syrien, Kobane. I oktober 2014 hamnar Kobane i världens fokus när IS efter aggressiva attacker tar över kontrollen av staden. För vännerna blir det ett självklart beslut att engagera sig i kampen för kurdisk självständighet – med kameran som vapen. De filmar hela det blodiga krigsförloppet som berövar dem familj och vänner. Först sju år senare orkar de berätta om de traumatiska upplevelserna för Manal Masri. Det unika filmade materialet har resulterat i en kusligt närgången och djupt skakande skildring av krig i realtid. När kurdiska styrkor i februari 2015 återerövrar Kobane efter omfattande strider är det bara grus kvar av deras hemstad." Ur Tempo dokumentärfestivals programkatalog.

 

Sockerexperimentet

Regi: John Tornblad
Manus: Helena Johansson, Johan Fågelström, John Tornblad
Producent: Johan Fågelström, John Tornblad / Affekt Film
Distributör: Affekt Film
Premiär: 2023-02-10

Johanna och Vilgot, två intagna på Vipeholms Sjukhus träffas och blir förälskade i varandra. Plötsligt vänds alla rutiner upp och ner när de utom sin vetskap blir en del i ett hemligt experiment som ska rädda den svenska tandhälsan.

 

Godland (samproduktion)

Regi och manus: Hlynur Palmason
Svensk samproducent: Mimmi Spång / Garagefilm International
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2023-02-10

Den unga ambitiösa lutheranska prästen Lucas skickas i slutet av 1800-talet från Danmark till Island för att ta över en församling som ligger i en avlägsen del av ön. Han ska där bygga en kyrka och fotografera befolkningen som han möter på vägen. För att komma dit tvingas han till en strapatsrik och farofylld resa på häst. Lucas är utrustad med en för tiden modern kamera, men i övrigt blir det snart uppenbart hur illa rustad han är för sitt uppdrag. Ju djupare han når in i det karga landskapet, desto mer börjar moralen svikta och paranoian växa.

Good Life (dokumentär)

Regi: Marta Dauliūtė
Manus: Marta Dauliūtė, Viktorija Šiaulytė
Producent: Marta Dauliūtė, Viktorija Šiaulytė / MDEMC
Distributör: Draken Film
Premiär: 2023-04-21

"Visionära idéer för framtiden tar form i ett exlusivt nyliberalt kollektiv i centrala Stockholm, där entreprenörskapet kommit att bli något långt mer än implementerandet av en affärsidé. Dokumentärfilmarna Marta Dauliūtė och Viktorija Šiaulytė kliver in i det omslutna kollektivet med lika delar nyfikenhet som välbehövlig skepsis. Här är kapital synonymt med individens förmåga och innovation det gäckande ledordet. Samtidigt som vi lär känna de boende som hyr en liten 'pod' som knappt erbjuder plats för säng och skrivbord, lyfts frågor om hur den entreprenöriella ideologin påverkar oss som människor. Good Life reflekterar kring ett modernt fenomen, där gemenskap blivit ett företags produkt, men som samtidigt påminner om andra kollektiv från en helt annan tid." Ur Göteborg Filmfestivals programkatalog.

 

Andra akten

Regi: Mårten Klingberg
Manus: Vera Kiiskinen, Anna Heinämaa
Producent: Johanna Bergenstråhle / Nordisk Film Production
Distributör: Nordisk Film 
Premiär: 2023-02-24

Livet som nybliven pensionär kunde vara bättre. Evas exman bor tvärs över gatan med sin nya fru och Evas utflyttade son verkar obegripligt nog tröttna på sin mammas daltande och vill klara sig själv. Vad ska Eva göra av all tid? Ett extraknäck dyker upp som Eva inte kan motstå – den store stjärnskådespelaren, den excentriske Harald Skoog, har drabbats av en stroke och behöver rehabilitering i sitt eget hem. Vad som börjar som en katastrof växer till varm vänskap, spirande livsglädje och till ett hopp om att livet inte är över. Faktum är att det kanske inte ens har börjat.

 

Kungen (dokumentär)

Regi och manus: Karin af Klintberg
Producent: Petra Måhl, Stina Gardell / Af Nexiko
Distributör: SF Studios
Premiär: 2023-02-24

En personlig film om Carl XVI Gustaf som blev världens yngsta kung. När han är 10 månader gammal dör hans pappa i en flygolycka och han växer upp med en uppgift det inte går att fly ifrån. Regissören Karin af Klintberg har följt honom i två år och filmen består av deras möten blandat med glimtar ur kungens liv.

 

Exodus

Regi: Abbe Hassan
Manus: Abbe Hassan, Kristoffer Cras
Producent: Mattias Nohrborg, Anna-Klara Carlsten, Olle Wirenhed / B-Reel Films
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2023-03-10

Två världar kolliderar när Sam, en professionell smugglare, motvilligt räddar Amal 12 år, vars familj har splittrats i krigets Syrien. En oväntad vänskap växer fram där hon med fantasi och lekfullhet även räddar Sam, och de skapar en relation som påverkar deras liv för alltid.

 

Motståndaren

Regi och manus: Milad Alami
Producent: Annika Rogell / Tangy
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2023-03-31

I Motståndaren möter vi brottaren Imam, som tvingas lämna Iran med sin familj när ett förkrossande rykte sprids om honom. Han tvingas att lämna allt bakom sig och börja om i Sverige, tillsam­mans med sin familj. Men hans förflutna vägrar släppa taget om honom.

 

Butterfly Vision (samproduktion)

Regi: Maksym Nakonechnyi
Manus: Maksym Nakonechnyi, Iryna Psilyk
Svensk samproducent: Mario Adamson / Sisyfos Film Production
Distributör: Lucky Dogs
Premiär: 2023-04-14

Efter att ha spenderat månader som fånge i Donbas kommer ukrainska flygspanaren Lilia hem till sin familj. Traumat av fångenskapen fortsätter hemsöka henne och visar sig på drömlika sätt. Någonting växer djupt inom Lilia som inte låter henne glömma, men samtidigt vägrar hon att identifiera sig som ett offer och kämpar för att frigöra sig själv.

 

Rosornas by (dokumentär)

Regi och manus: Hanna Heilborn
Producent: Elin Kamlert / Story
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2023-04-14

"I en förort i södra Milano ligger Villagio delle Rose, Rosornas by, ett legalt romskt läger där några hundra människor bor i husvagnar och trähus. Innanför grindarna går livet sin stilla gång – men utanför blåser det storm. Lägret är ett konstant slagträ i politiken där populistiska partier svartmålar och hotar dess existens. Under nästan sex års tid har Hanna Heilborn följt en av familjerna i byn och närgånget ger hon en unik inblick i romsk vardag långt bortom stereotyper." Ur Göteborg Filmfestivals programkatalog

 

Butiken

Regi och manus: Ami-Ro Sköld
Producent: Lovisa Charlier / Onoma Productions
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2023-04-14

Utanför lågprisbutiken har en brokig skara hemlösa människor byggt ett tältläger. De lever på att dumpstra ur butikens container, och bemöts av alltmer aggressivt motstånd. Samtidigt slavar butikens anställda under hårdnande villkor från kedjans ledning.

 

The Good Driver (samproduktion)

Regi: Tonislav Hristov
Manus: Kaarle Aho, Tonislav Hristov, Konstantin Bojanov
Producent: Annika Hellström, Erika Malmgren, Rickard Olsson / Cinenic Film
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2023-04-21

Ivan livnär sig som taxichaufför på den bulgariska turistorten Golden Sands. Han måste tjäna pengar för att åka tillbaka till Finland för att träffa sin exfru och försöka gottgöra tidigare misstag.

 

Bullets

Regi och manus: Peter Pontikis
Producent: Patrick Sobieski / Thin Skin Film AB
Distributör: TriArt Film
Premiär: 2023-04-28

En begåvad och välartad pojke från en socialt utsatt förort tvingas hjälpa sin bästa vän ur en knipa med det lokala gänget, vilket riskerar ändra riktning på hela hans uppväxt och tvinga inhonom på en bana han inte själv valt.

 

Låt älven leva (samproduktion)

Regi och manus: Ole Giæver
Svensk samproducent: Lizette Jonjic / Zentropa Sweden
Distributör: Folkets Bio
Premiär: 2023-05-12

Ett historiskt drama baserat på de verkliga händelserna i Alta-aktionen och kampen för de samiska rättigheterna på slutet av 70-talet. Mitt i de dramatiska händelserna är den unga samiska kvinnan Ester. 

 

Forever

Regi: Anders Hazelius
Manus: Jessika Jankert
Producent: Stefan H Lindén, Erik Lundqvist / SF Studios
Distributör: SF Studios
Premiär: 2023-06-30

Mila och Kia har varit bästa vänner och lagkamrater så länge de kan minnas. När tjejerna får en ny fotbollstränare i hårdsatsande Lollo så börjar de sakta glida isär. Mila som drömmer om att bli fotbollsproffs ser äntligen sin chans att lyckas, men är det värt att offra sin bästa vän för att vinna till varje pris?

 

One More Time

Regi: Jonatan Etzler
Manus: Tove Forsman, Sofie Forsman
Producent: Eleonor Sager / Breakable Films
Distributör: Netflix
Premiär: Våren 2023

40-åriga Amelia är missnöjd med livet. När hon blir påkörd av ett studentflak vaknar hon upp på sin 18-årsdag - den tid i livet hon hade det som bäst. Men så fortsätter hon att vakna upp samma dag, om och om igen, och måste komma fram till hur hon ska komma tillbaka nuet – och lämna det förflutna bakom sig.

 

Skriv ut