Victor Sjöström i samspråk med Lilian Gish under inspelningen av Stormen (1928)
Victor Sjöström i samspråk med Lilian Gish under inspelningen av Stormen (1928), som ingår i Sjöström-retrospektiven vid Fondation Jérôme Seydoux-Pathé 6/9-10/10

Victor Sjöström i Paris

Regissören Victor Sjöström uppmärksammas stort av Fondation Jérôme Seydoux-Pathé i Paris, som under perioden 6 september-10 oktober 2023 visar inte mindre än 26 filmer.

Serien innehåller alla Sjöströms bevarade svenska stumfilmer, flera av de filmer han regisserade i Hollywood i mitten och slutet av 1920-talet, samt ett urval stum- och ljudfilmer där han förekommer som skådespelare i andras filmer.

Nitton av de tjugosex filmerna kommer från Filminstitutets samlingar.

Aron Lindgren och Hilda Borgström i Ingeborg Holm (1913)Aron Lindgren och Hilda Borgström i Ingeborg Holm (1913), som ingår i Victor Sjöström-retrospektiven vid Fondation Jérome Seydoux-Pathé 6/9-10/10


Filmarkivets Jon Wengström kommer att hålla en illustrerad föreläsning om Sjöström den 22 september, då han också kommer att visa sällsynta kortfilmer, fragment och bakomfilmer. 

I samband med filmvisningarna arrangerar Fondation Jérôme Seydoux-Pathé även en utställning med affischer och stillbilder, som alla kommer från Filminstitutets arkivsamlingar.

Skriv ut