Mest effekt för svensk film

Därför ändrar vi filmstödet och antalet konsulenter.

Den senaste tiden har det rapporterats i media om förändringar i filmstödet och att en av två konsulenttjänster för dokumentärfilmer inte återbesätts den 1 januari 2025.

Dagens Nyheter

Sveriges Radio - Kulturnytt

Syftet med förändringarna är att maximera stödbeloppen som går ut till branschen och säkerställa största möjliga effekt i utförandet av vårt uppdrag. Allt för att säkra bredden i det svenska filmutbudet i en tid när Filminstitutet har historiskt låga anslag.

Lång spelfilm

  • Vi prioriterar de långa spelfilmsprojekt som vi bedömer har störst möjlighet att stärka hela den svenska näringskedjan för långfilm, det vill säga upphovspersoner, produktionsbolag, distributörer och biografer. Filmer vars främsta (inte nödvändigtvis första) fönster ligger hos en global strömningstjänst kommer prioriteras ner, vilket är nödvändigt med tanke på de begränsade resurserna.
  • Vi samlar stödresurserna i färre stöd för att överhuvudtaget ha en chans att nå de filmpolitiskt uppsatta målen:

Vissa stöd avskaffas och de medlen flyttas till filmkonsulenterna, det gäller:

  • Stöd till utveckling av slate - enskild person
  • Stöd till utveckling av filmprojekt baserat på kvalitetsresultat
  • Stöd till filmprojekt - marknadsstöd

Publikrelaterat stöd, PRS - taket höjs från nio till 12 miljoner för att uppmuntra branschens aktörer till högre riskvillighet.

Moving Sweden (talang) 

Moving Sweden är ett samarbetsprojekt som Filminstitutet hanterar tillsammans med SVT. I dagsläget vet vi att projektet kommer ha finansiering till och med 2025.

Uppdraget, med oförändrad budget, lyfts 2025 över till kortfilmskonsulenten som därigenom får överblick och möjlighet att stötta ett bredare talangperspektiv.

Dokumentärfilm (flera format)

En av två konsulenttjänster för dokumentärfilm återbesätts inte under 2025. Vi delar branschens missnöje och oro kring detta. Men vi behöver tydliggöra ett par saker:

  • Filminstitutet genomför inte detta för att vi anser att det är en bra lösning utan för att vi står utan alternativ inför 2025.
  • Vi kan se att det är mycket ovanligt att en andra konsulent gör en annan bedömning än den första, som gett avslag under samma 12-månaders period.
  • Dokumentärfilmen behåller hela sin budget.
  • Dokumentärfilmen har inte fått minskade resurser över tid, tvärtom. Se diagram nedan. 

Samtliga förändringar träder i kraft 1 januari 2025. 

Filminstitutet har inte alla lösningar på de genomgripande utmaningar - ekonomiska och kreativa - som den samlade filmbranschen står inför. Men Filminstitutets ambition och önskan är att utforska och våga satsa på helt nya sätt att tänka framåt – i nära samarbete med svensk films alla aktörer. Låt det inte råda några tvivel om detta.

Anna Croneman, VD

summa stöd till lång dokumentär 810.jpg

summa stöd till lång spelfilm 810.jpg

Skriv ut