äldre kvinna med keramik
Från Lisa Larson - min världsberömda farmor (arbetsnamn). Foto: Emilia Ekman Larson

Demens, keramik och Bamse

Produktionsstöd

Bland de senaste projekt som beviljats stöd finns en dokumentär om Lisa Larson, en skräckfilm om demens, en komedi av Moa Lundqvist och en air av Rihanna. Marknadsstöd beviljas bland annat till kommande Bamse och havets hemlighet. Detta och mycket mer bland de totalt 23 projekten.

Mattias J. Skoglund regisserar Hemmet, en psykologisk skräckfilm där en kvinna beter sig mer än märkligt efter en stroke. Mats Strandberg (Konferensen) står för manus ihop med Mattias J. Skoglund, Siri Hjorton Wagner producerar. Filmen spelas in på Gotland och ingår i Moving Sweden, ett samarbete mellan Filminstitutet och SVT.

Dokumentären Lisa Larson - min världsberömda farmor (arbetsnamn) presenterar en av Sveriges mest folkkära keramiker, den nyligen bortgångna Lisa Larson. Regissören Emilia Ekman Larson undrar varför hennes farmors 30 år gamla bortkastade figurer ser så sorgbundna ut.

Lapp versus same är en norsk-svensk-finsk dokumentär av Ellen Astri Lundby (svensk samproducent Jesper Bergom-Larsson). Sydsamer står mot nordsamer i domstol om rätten till mark, vatten och renskötsel.

Styvsystern är en återberättelse av Askungen. Elvira och hennes familj flyttar in hos mammans nya man och hans vackra dotter Agnes. Elviras självbild blir ifrågasatt men med hjälp av extrema åtgärder har hon kanske ändå en chans att vinna prinsen före Agnes. Den internationella samproduktionen (Norge, Polen, Sverige) regisseras och skrivs av Emilie Blichfeldt, svensk samproducent är Lizette Jonjic.

Kim Ekbergs och Sawandi Groskinds XXL är en dissociativ roadmovie om syskonen Enzo och Magdas försök att återuppfinna sin relation genom en resa till Helsingfors. I en serie osammanhängande händelser försöker syskonparet förlösa hårdflätade knutar inom sig själva, världen och konsthistorien.

Bland filmer i kortare format finns Isblink av Olga Krüssenberg – en kortdokumentär om Svalbard, en plats i världskartans periferi men samtidigt i klimatförändringarnas kokpunkt.

I Angies resa av Nikeisha Andersson konfronteras en ung kvinna med hotet om sin mammas utvisning, samtidigt som hon kämpar med en våldsam pojkvän. Candice Pillay, en av Rihannas låtskrivare, gör voice over.

Lilla Spöket Laban av Lasse Persson vänder sig till de yngsta och berättar om spöket som har oturen att vara rädd för mörker, men även om Lillprins Bus, Labolina och andra figurer i slottet Gomorronsol. Premiär i oktober i år.

Spelregler regisseras av Christian Zetterberg med manus av Albin Abrahamsson och Christian Zetterberg. Barnen i HK Vargen ska spela sin första stora handbollsturnering. Inför proffsspelare, talangscouter och sponsorer är Vargarna snart i final, men plötsligt avbryts spelet när vuxenvärlden ifrågasätter vem som egentligen är välkommen att spela.

Större affärer, skriven och regisserad av komikern Moa Lundqvist, följer Sveriges näringsminister Gunilla. Regeringen har gjort den ”sämsta affären i landets historia” och Gunilla hävdar att hon ensam bär ansvaret. Alla vet att det inte kan stämma men det ingen förstår är varför hon ljuger.

Marknadsstöd beviljas Bamse och havets hemlighet av Christian Ryltenius. Bamse, Lille Skutt och Skalman far ut på öppet vatten och långt ner på havets botten. Och kapten Buster är beredd att göra vad som helst för att få ha titeln Havets fasa. Ingenting kan stoppa honom, inte ens världens största sjöodjur. Rösterna görs av bland andra Rolf Lassgård och Johan Glans, samt några överraskningar som avslöjas senare…

Även Kronprinsen – tyrannens återkomst med regi/manus av Tord Danielsson beviljas marknadsstöd. Det är en äventyrsfilm för 7-12 åringar om den fattiga flickan Hilda och kronprinsen som är bästa vänner mot alla odds. Men vänskapen hotas när en person kommer tillbaka och erbjuder kronprinsen makten över riket. Han slits mellan ärelystnad och vad som är rätt.

Långfilm

A Bit of a Stranger_Foto Albatros Communicos_169.jpgA Bit of a Stranger. Foto: Albatros Communicos

A Bit of a Stranger
Regi Svitlana Lischynska
Manus Svitlana Lischynska
Stödmottagande producent Fredrik Lange
Sökande produktionsbolag Vilda Bomben Film AB*
Filmtyp Dokumentär
Genre Övrigt
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Jannik Splidsboel
Stödbelopp 350 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Svitlana föddes i Mariupol som var en del av Sovjetunionen. Hon undersöker erfarenheterna av fyra generationer kvinnor i hennes familj, hur Moskvas imperialistiska politik har berövat dem sin nationella identitet och hur invasionen tvingar dem att finna en ny identitet.
*Svensk samproducent. Huvudproducent: Albatros Communicos, Anna Kapustina, Ukraina

Dayao_Swims_Against_the_Flow_Foto_House_On_Fire_169.jpegDayao Swims Against the Flow. Foto: House On Fire

Dayao Swims Against the Flow
Regi Zhang Tao
Manus Zhang Tao
Stödmottagande producenter Hedvig Lundgren, Jesper Kurlandsky
Sökande produktionsbolag Fasad Production AB**
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Theo Tsappos
Stödbelopp 400 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Dayao Swims Against the Flow utforskar Zhang Tao kontrasterna inom det moderna Kina. Filmen porträtterar Dayao och Tiantians sökande efter en fast plats efter en olycka lämnar Dayao utan tal och återfallen till barndomen.
**Svensk samproducent. Huvudproducent: House on Fire, Vincent Wang, Frankrike

Den sista resan_foto_Nexico final 169.jpgDen sista resan. Foto: Nexiko

Den sista resan
Regi Filip Hammar, Fredrik Wikingsson
Manus Filip Hammar, Fredrik Wikingsson
Stödmottagande producenter Lars Beckung, Petra Måhl
Sökande produktionsbolag Nexiko AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Övrigt
Målgrupp Vuxen
Teknik Blandad teknik
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning När läraren Lars Hammar går i pension hoppas han att livets ”tredje ålder” ska börja, men istället slår en depression till. I ett försök att bryta Lars förlamande passivitet tar hans son Filip med honom på en resa till hans älskade Frankrike, men resan blir något annat än Filip tänkt sig.

FourBrothers_FotoPieterJanDePeu_169.jpegFour Brothers. Foto: Pieter Jan DePeu

Four Brothers
Regi Pieter Jan De Pue
Manus David Dusa
Stödmottagande producent Emilie Blezat
Sökande produktionsbolag Dark Riviera AB***
Filmtyp Dokumentär
Genre Krig
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Filmen utspelar sig i Ukrainas Donbass-region och följer en grupp unga män, kvinnor och utforskar krigets personliga sida, dess rötter i den sovjetiska mentaliteten och de mekanismer som gör bröder till fiender.
***Svensk samproducent. Huvudproducent: MSavage Film, Bart Van Langendonck, Belgien

Hemmet regissör Mattias Skoglund_169.jpgHemmet regisseras av Mattias J. Skoglund.

Hemmet
Regi Mattias J. Skoglund
Manus Mats Strandberg, Mattias J. Skoglund
Stödmottagande producent Siri Hjorton Wagner
Sökande produktionsbolag sic film AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Skräck
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Hanna Sohlberg
Stödbelopp 3 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Joel är tillbaka i barndomsstaden för att flytta in sin mor Monika på  demensboendet Tallskuggan. Hon har drabbats av en allvarlig stroke och varit kliniskt död i minuter. Monika är oigenkännlig, och Joel är övertygad om att något har följt med henne tillbaka från andra sidan. Något konstigt men alltför bekant. Men vem försöker Joel rädda - Monika - eller sig själv?

I Belong to Nowhere
Regi Kaspar Astrup Schröder
Manus Kaspar Astrup Schröder
Stödmottagande producenter Michael Krotkiewski, David Herdies
Sökande produktionsbolag Momento Film AB****
Filmtyp Dokumentär
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 600 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En universell berättelse om ensamhet och den växande känslan av att inte höra hemma någonstans. Filmen utspelar sig i det samtida Japan på en telefonjour för psykisk ohälsa som heter 'Anata no Ibasho', vilket kan översättas med 'En plats för dig'. Där chattar en grupp unga volontärer varje dag med tusentals behövande.
****Svensk samproducent. Huvudproducent: Good Company Pictures, Katrine A. Sahlstrøm, Maria Helga Stürup, Danmark

Lapp versus Same_169.jpg
Lapp versus same.

Lapp versus same
Regi Ellen Astri Lundby
Manus Ellen Astri Lundby
Stödmottagande producent Jesper Bergom-Larsson
Sökande produktionsbolag Saltfilm Sweden AB*****
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 600 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Efter att Norge blir självständigt 1905 tvångsförflyttas en grupp nordsamer med betesmarker på båda sidorna om gränsen till Sverige. 1930 tvångsförflyttas nordsamerna till det sydsamiska området i Sverige av den svenska staten. Tre generationer senare ställs sydsamer mot nordsamer i domstol om rätten till mark, vatten och renskötsel. Genom porträtt av de inblandade tas vi igenom vad som ledde till denna tvist
–De har stulit vår mark och våra rättigheter, säger sydsamen Erik.
–Vad gör vi om de vinner, frågar sig nordsamiska Inger Ann.
Historien förändras beroende på vem som berättar. En lokal konflikt med ett klassiskt dilemma: Kommer de att kunna lägga gammalt hat åt sidan och återigen förenas som ett folk, som de en gång var?
*****Svensk samproducent. Huvudproducent: Ten Thousand Images AS, Mette Cheng Munthe-Kaas, Norge

Lisa Larson - min världsberömda farmor (arbetsnamn)
Regi Emilia Ekman Larson
Manus Emilia Ekman Larson
Stödmottagande producent Elin Kamlert
Sökande produktionsbolag Kamlert Film
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 1 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Lisa Larson var en av Sveriges mest folkkära keramiker, känd för sina runda, lekfulla djur och barnfigurer. Men när regissören Emilia Ekman Larson gräver upp sin farmors 30 år gamla, bortkastade figurer, kan hon inte låta bli att undra varför de ser så sorgbundna ut.


Rörelser_169.jpgRörelser. Foto: PICTURE TREE INTERNATIONAL

Rörelser
Regi Jon Blåhed
Manus Jon Blåhed
Stödmottagande producenter Andreas Emanuelsson, Tony Österholm
Sökande produktionsbolag Iris Film AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Lena Runge
Stödbelopp 350 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Rakel är en strikt troende læstadian i 1930-talets Tornedalen. När hennes man Teodor startar en sekteristisk rörelse, med anvisningar direkt från Gud, har hon inget annat val än att bli en del av rörelsen. En rörelse som rör sig längre och längre ifrån hennes egna övertygelser.

Som vi har älskat_02_foto_Story AB_169.jpgSom vi har älskat.

Som vi har älskat
Regi Gustav Ågerstrand
Manus Gustav Ågerstrand
Stödmottagande producenter Melissa Lindgren, Tobias Janson
Sökande produktionsbolag Story AB
Filmtyp Dokumentär
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 1 300 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Sara Parkman har genom sitt säregna uttryck revolutionerat svensk folkmusik och genombrottsplattan Vesper tar Sverige med storm. Men det är något som skaver i framgångssagan. Kärleken till konsten kan göra en ensam, för när elden brinner som starkast gör det också ont. I filmen möter vi personen bakom Sara Parkmans starka scenpersona, när ett nytt album börjar ta form med utgångspunkt i ett ämne som Sara länge undvikt – kärlek.

Styvsystern
Regi Emilie Blichfeldt
Manus Emilie Blichfeldt
Stödmottagande producent Lizette Jonjic
Sökande produktionsbolag Zentropa Sweden AB******
Filmtyp Spelfilm
Genre Övrigt
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 1 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En chockerande återberättelse av en av världens mest kända sagor.
******Svensk samproducent. Huvudproducent: Mer Film, Maria Ekerhovd, Norge

XLL_FotoAnnika Miettinen_169.jpgXLL. Foto: Annika Miettinen

XXL
Regi Kim Ekberg
Manus Kim Ekberg, Sawandi Groskind
Stödmottagande producent Elisabeth Marjanović Cronvall
Sökande produktionsbolag MDEMC Produktion AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En dissociativ roadmovie om syskonen Enzo och Magdas försök att återuppfinna sin relation genom en resa till Helsingfors. I en serie osammanhängande händelser försöker syskonparet förlösa hårdflätade knutar inom sig själva, världen och konsthistorien.

Tba
Sökande produktionsbolag Unlimited Stories AB
Filmtyp Spelfilm
Teknik Live action
Konsulent Anders Nylander
Stödbelopp 4000 000 SEK

Kortfilm

angie3_Make up artisten Nina Belkhir och till höger Yandeh Sallah som är huvudrollen_Foto_Nina Belkhir_169.jpgPå inspelning av Angies resa. Make up artisten Nina Belkhir arbetar med Yandeh Sallah som gör huvudrollen. Foto: Nina Belkhir

Angies resa
Regi Nikeisha Andersson
Manus Nikeisha Andersson
Stödmottagande producenter Nikeisha Andersson, Katarina Tjernström
Sökande produktionsbolag Nikeisha Productions AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Unga 13-18 år
Teknik Blandad teknik
Konsulent Jan Vierth
Stödbelopp 50 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Angie är en ung kvinna som står inför svåra utmaningar i livet. När hon konfronteras med hotet om sin mammas utvisning och samtidigt kämpar med en våldsam pojkvän, tar hon modet till sig och väljer den farliga vägen för att få snabba pengar. Men det är i hennes kreativa utlopp hon söker svar och vägledning. Frågan är, kommer knark och alkohol, som blir hennes tillflykt, göra hennes beslut enklare eller leda henne längre från den trygghet hon söker?

Han Bet Mig_Foto_Han bet mig_169.jpgHan bet mig.

Han bet mig
Regi Johan Jonasson
Manus Johan Jonasson
Stödmottagande producenter Jesper Kurlandsky, Hedvig Lundgren
Sökande produktionsbolag Fasad Production AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 350 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Sliskigt konspirerande, ohyggliga vrål, kaskader av ljus. Ekande förtvivlan och effektsökeri. En vidunderlig konfrontation i det svarta rummet.

Isblink.jpgIsblink. Foto: Christine Leuhusen

Isblink
Regi Olga Krüssenberg
Manus Olga Krüssenberg
Stödmottagande producenter Mario Adamson, Ashley Smith
Sökande produktionsbolag Sisyfos Film Production AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Jannik Splidsboel
Stödbelopp 250 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Svalbard: en plats i världskartans periferi men samtidigt i klimatförändringarnas kokpunkt. Lokalbefolkningens berättelser bildar ett minne av en plats som förändras i rasande fart, där de genom kroppsliga upplevelser erfar förändringarna.

Lilla-Spöket-Laban_16_9.jpgLilla Spöket Laban.

Lilla Spöket Laban
Regi Lasse Persson
Manus Anders Sparring, Janne Vierth, Lena Ollmark
Stödmottagande producenter Elsa Fröslin, Cecilia Forsberg Becker
Sökande produktionsbolag Art & Bob Film & Drama AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Äventyr
Målgrupp Barn 0-6 år
Teknik Animerad
Konsulent Anders Nylander
Stödbelopp 6 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Lilla Spöket Laban är äntligen tillbaka med nya äventyr runt slottet Gomorronsol. Laban är inte som andra spöken, han är nämligen rädd för mörkret. Om man är världens snällaste spöke är det svårt att skrämmas och vara läskig. Laban vill inget hellre att vara läskig, men hur mycket han än försöker, lyckas han bara skrämma sig själv.

Sky City 2 Emil Aagaard 169.jpgSky City. Foto: Emil Aagaard

Sky City
Regi Joel Viksten Abrahamsson
Manus Joel Viksten Abrahamsson, Balder Ljunggren
Stödmottagande producent Claes Hedlund
Sökande produktionsbolag Grand Slam Filmproduktion AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 450 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En ung man är tillbaka i Stockholm från Thailand för att tjäna lite pengar. Genom fragment följer vi honom och personerna han stöter på genom dagen, ackompanjerad av samtalen om staden med hans fru på bruten thailändska. Snön faller lätt som aska, en kvinna lägger travet uppe i en kran, en dövklass ritar av staden, en ung man rappar så fort han kan och en gammal vän pitchar på gatan. Stockholm: en magisk stad, en tragisk stad.

Spelregler_169.jpgSpelregler.

Spelregler
Regi Christian Zetterberg
Manus Albin Abrahamsson
Stödmottagande producent Liselotte Persson
Sökande produktionsbolag Gråklippan HB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Barn 7-12 år
Teknik Live action
Konsulent Jan Vierth
Stödbelopp 110000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Barnen i HK Vargen ska spela sin första stora handbollsturnering. Inför proffsspelare, talangscouter och sponsorer är Vargarna på väg att ta sig till toppen, men plötsligt avbryts spelet när vuxenvärlden ifrågasätter vem som egentligen är välkommen att spela.

Större affärer_Foto_Antonio Ikovic169.jpgStörre affärer. Foto: Antonio Ikovic

Större affärer
Regi Moa Lundqvist
Manus Moa Lundqvist
Stödmottagande producenter Alicia Hansen, Stina Eriksson
Sökande produktionsbolag Prolaps Produktion AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Axel Petersén
Stödbelopp 350 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Något står inte rätt till med Sveriges näringsminister Gunilla. Regeringen har gjort den ”sämsta affären i landets historia” och Gunilla hävdar att hon ensam bär ansvaret. Alla vet att det inte kan stämma men det ingen förstår är varför hon ljuger.

Marknadsstöd

BamseochHavetshemlighet_16_9.jpgBamse och havets hemlighet. Foto: Sluggerfilm och Nordisk Film Production

Bamse och havets hemlighet
Regi Christian Ryltenius
Manus Calle Marthin, Mikael Syrén
Stödmottagande producent Johanna Bergenstråhle
Sökande produktionsbolag Nordisk Film Production Sverige AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Äventyr
Målgrupp Barn 0-6 år
Teknik Animerad
Stödbelopp 8 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Bamse, Lille Skutt och Skalman far ut på öppet vatten och långt ner på havets botten. Och kapten Buster är beredd att göra vad som helst för att få ha titeln Havets fasa. Ingenting kan stoppa honom, inte ens världens största sjöodjur.

Kronprinsen och tyrannens återkomst
Regi Tord Danielsson
Manus Tord Danielsson
Stödmottagande producenter Denise Carlford, Linus Thorell
Sökande produktionsbolag Unlimited Stories AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Äventyr
Målgrupp Barn 7-12 år
Teknik Live action
Stödbelopp 8 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Den fattiga flickan Hilda och kronprinsen är bästa vänner mot alla odds. Men vänskapen hotas när en person kommer tillbaka och erbjuder honom makten över riket. Kronprinsen slits mellan ärelystnad och vad som är rätt.

Skriv ut