kvinna i horisonten
Från Arrú. Foto: Marius Fiskum

Demoner, gökur och jojkmusikal

Nyheter om svensk film, Produktionsstöd

Bland de senaste produktionsstöden finns ett nytt projekt från årets Guldbaggevinnare för Bästa film och en dokumentär om Roy Anderssons familj. Marknadsstöd går till kommande Lasse-Maja filmen. Totalt har sjutton projekt beviljats stöd.

Elle Sofe Saras Arrú är den första jojkmusikal som gjorts. Renskötaren Maia kämpar mot förstörelsen av renbetesområdet, när kampen eskalerar konfronteras Maia med det faktum att deras ledare är en förövare. Ska hon hålla tyst och rädda arvet, eller säga till och stoppa övergreppen? Filmen är en norsk-svensk-finsk samproduktion.

Biodlaren skrivs och regisseras av Marcus Carlsson och berör frågor om kärlekens former, naturens gång och livets kretslopp, sett genom en ung biodlares ögon där han får syn på sig själv och sin omgivning när han drabbas av dödlig cancer.

Dokumentären Bröderna Andersson av Johanna Bernhardson är ett porträtt av fyra bröder som glidit isär. En av dem är den världsberömde filmskaparen Roy Andersson och en är regissören Johanna Bernhardsons egen pappa.

Connections av Jeanette Nordahl, som skrivit manus ihop med Rasmus Birch, följer en kvinna som får stroke mitt i en skilsmässa men hon och hennes man hittar i stället styrka och kärleken får en andra chans. Filmen produceras av Nima Yousefi som nyligen producerade Paradiset brinner (Guldbagge för Bästa film).

Magnus von Horns Den lilla sömmerskan, med manus av von Horn och Line Langebaek, är en dansk-svensk samproduktion om Dagmar Overbye, ökänd för att ha mördat spädbarn i stället för att adoptera bort dem. Filmen utspelas under första världskriget och är färdiginspelad.

Dokumentären Fighting Demons with Dragons är en dansk-svensk samproduktion av Camilla Magid för åldersgruppen 13-18 år. Den berättar om en skolklass som undervisas genom rollspel och får eleverna att använda fantasi för att förstå sig själva.

Kortkomedin Chambre Séparée av Jonas Lawes följer astronauterna Morgan och Charlotta som får inflygningsförbud. När syret börjar ta slut inser Charlotta att hon delar kapsel med en galning. Lawes har tidigare gjort fanfilmen Force of Darkness Kylo Ren vs Darth Vader (ihop med Niklas Åkerlund) med drygt 21 miljoner visningar på Youtube.

Kortfilmen Däck 5b av Malin Ingrid Johansson, tidigare vinnare av Startsladden (för Madden) är ett skuldbeläggande drama på ett parkeringsdäck om en mammas slitning mellan ansvar, skuld och längtan att leva livet fullt ut.

Norsk-svenska kortfilmen Lustig gök av Alexander Brügge, Markus Ernerot, Yaprak Morali och Are Austnes vänder sig till barn 7-12 år. Syskonen Gunnar och Gunilla ligger sjuka inför jul. De får en tidig julklapp av sina föräldrar, ett gökur. I gökuret bor Lustig-Gök, en gök som kan prata, flyga och berätta spännande julsagor.

Marknadsstöd har beviljats LasseMajas detektivbyrå - maskotens natt av Tina Mačkić, som även regisserade LasseMajas Detektivbyrå - Skorpionens gåta. Filmen är skriven av Michaela Hamilton och David Wiberg. Lasse och Majas vänskap står på spel när en gammal legend verkar ha vaknat till liv och hemsöker årets stora sportevenemang.

Långfilm

Arrú
Regi Elle Sofe Sara
Manus Elle Sofe Sara
Stödmottagande producent Mimmi Spång
Sökande produktionsbolag Garagefilm International AB*
Filmtyp Spelfilm
Genre Musikal
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Hanna Lejonqvist
Stödbelopp 1 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En jojkmusikal om Maia, en renskötare som kämpar mot förstörelsen av renbetesområdet. När kampen eskalerar upptäcker Maia att deras ledare är en förövare. Ska hon hålla tyst och rädda arvet, eller säga till och stoppa övergreppen?
*Svensk samproducent. Huvudproducent: STAER, Elisa Fernanda Pirir, Ragna Midtgard, Norge

Back to Reality
Regi Anders Thomas Jensen
Manus Anders Thomas Jensen
Stödmottagande producent Lizette Jonjic
Sökande produktionsbolag Zentropa Sweden AB**
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 1 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Precis utsläppt ur fängelset är Anker på väg för att samla in rånbytet. Den enda som vet vara pengarna ligger nedgrävda är hans traumatiserad bror, Manfred, som har flytt in i sitt alter ego. Med förhoppningen om att låsa upp hans minne, återvänder de till sitt barndomshem och börjar gräva.
**Svensk samproducent. Huvudproducent: Zentropa Entertainments4, Sisse Graum Jørgensen, Sidsel Hybschman, Danmark

Biodlaren. Foto: Mattias Pollak

Biodlaren
Regi Marcus Carlsson
Manus Marcus Carlsson
Stödmottagande producent Lovisa Charlier Ginday
Sökande produktionsbolag Mariedamfilm AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Hanna Sohlberg
Stödbelopp 2 750 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Filmen berör frågor om kärlekens former, naturens gång och livets kretslopp, sett genom en ung biodlares ögon där han får syn på sig själv och sin omgivning när han drabbas av dödlig cancer.

Bröderna Andersson. Foto: Minka Jakerson

Bröderna Andersson
Regi Johanna Bernhardson
Manus Johanna Bernhardson
Stödmottagande producenter Annika Hellström, Erika Malmgren
Sökande produktionsbolag Cinenic Film AB
Filmtyp Dokumentär
Genre Övrigt
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Jannik Splidsboel
Stödbelopp 1 700 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Ett porträtt av fyra bröder som glidit isär. En av dem är den världsberömde filmskaparen Roy Andersson och en är regissörens egen pappa Leif. Går det att lappa ihop deras relation? Bröderna Andersson är en släktkrönika om drömmar, klasstillhörighet, filmkonst och ett arv som sträcker sig flera generationer bakåt i tiden.

Climate in Therapy
Regi Nathan Grossman, Olof Berglind
Manus Nathan Grossman, Olof Berglind
Stödmottagande producent Cecilia Nessen
Sökande produktionsbolag B-Reel Films AB
Filmtyp Dokumentär
Genre Övrigt
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 2 200 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Vad händer när en grupp av forskare får chansen att bearbeta sina känslor om klimatförändringarna i gruppterapi?

Connections
Regi Jeanette Nordahl
Manus Jeanette Nordahl, Rasmus Birch
Stödmottagande producent Nima Yousefi
Sökande produktionsbolag Hob AB***
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 1 200 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Under en pågående skilsmässa drabbas Ane av en stroke. Trots krisen återupptäcker Ane och Thomas kärleken på oväntade sätt. Är de redo att omdefiniera livet och kärleken?
***Svensk samproducent. Huvudproducent: Snowglobe Aps, Katrin Pors, Danmark

Den lilla sömmerskan
Regi Magnus Von Horn
Manus Magnus Von Horn, Line Langebaek
Stödmottagande producent Madeleine Ekman
Sökande produktionsbolag Nordisk Film Production Sverige AB****
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 2 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Året är 1918, och den unga fabrikarbetaren Karoline, som blivit änka under första världskriget, blir gravid med fabriksägarens son. Hon förskjuts av både honom och hans mor. Kort därefter överraskas hon av att hennes make återkommer från kriget svårt fysiskt och psykiskt nedbruten och traumatiserad. Han accepterar att hon är gravid med en annan mans barn men hon är oförmögen att ta emot både honom och det växande barnet. Efter ett misslyckat abortförsök i den kommunala badinrättningen möter hon Dagmar Overby som erbjuder Karoline sina tjänster som en lösning: en arrangerad adoption. Karoline går med på det, men kan inte betala avgiften och börjar då arbeta för Dagmar i hennes godisbutik som en sorts avbetalning. Samtidigt förstår hon alltmer att adoptionsaffärerna inte alls är de hon trott. När en av hennes vänner lämnar sitt barn men senare ångrar sig förstår Karoline till slut att Dagmars lösning på alla ovälkomna barn alltid har varit att döda dem, en änglamakerska. Det är först sedan Karoline bevittnat det fasansfulla som hon återigen kan försonas med sin make.
****Svensk samproducent. Huvudproducent: Nordisk Creative Alliance, Malene Blenkov, Danmark

femton noll tre nittonde januari två tusen sexton. Foto: Marius Dybwad Brandrud

femton noll tre nittonde januari två tusen sexton
Regi Petra Bauer, Marius Dybwad Brandrud
Manus Petra Bauer
Stödmottagande producent Marta Dauliute
Sökande produktionsbolag MDEMC Produktion AB
Filmtyp Dokumentär
Genre Övrigt
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Cecilia Lidin
Stödbelopp 1 025 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En film om hur vardagens rutiner och gester förändras när en mamma förlorar sitt barn i det våld som Sveriges förorter utsatts för sedan början av 2000-talet. Filmen visar på hur hemmet kan härbärgera både sörjande och motstånd.

Fighting Demons with Dragons. Foto: Mathias Døcker

Fighting Demons with Dragons
Regi Camilla Magid
Manus Camilla Magid
Stödmottagande producent Kerstin Übelacker
Sökande produktionsbolag We Have a Plan AB*****
Filmtyp Dokumentär
Genre Drama
Målgrupp Unga 13-18 år
Teknik Live action
Konsulent Jan Vierth
Stödbelopp 380 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En film om att växa upp som en outsider, att hitta sig själv och en tillhörighet - allt genom fantasi och rollspel.
*****Svensk samproducent. Huvudproducent: Final Cut for Real, Heidi Elise Christensen, Danmark

Njállas resa (arbetstitel)
Regi Carl Herdenberg
Manus Thomas Attanasio, Carl Herdenberg
Stödmottagande producent Carl Herdenberg
Sökande produktionsbolag Herdenberg Film AB******
Filmtyp Dokumentär
Genre Drama
Målgrupp Unga 13-18 år
Teknik Live action
Konsulent Jan Vierth
Stödbelopp 300 000 SEK
******Svensk samproducent. Huvudproducent: SeeTree GmbH, Claudia Zenkert, Tyskland

Kortfilm

Arg gubbe
Regi Daniel Aguirre
Manus Daniel Aguirre, Astrid Askberger
Stödmottagande producenter Golaleh Azad, Roozbeh Behtaji
Sökande produktionsbolag Den Goda Byrån
Filmtyp Dokumentär
Genre Övrigt
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Jannik Splidsboel
Stödbelopp 100 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning xxx

Chambre Séparée. Foto: Jonas Lawes

Chambre Séparée
Regi Jonas Lawes
Manus Patrik Eklund
Stödmottagande producenter Mathias Fjellström, Christian Eriksson-Mård
Sökande produktionsbolag Filmfolket i Norr AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Action
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 420 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Astronauterna Morgan och Charlotta är på väg hem till jorden då de nås av nyheten att det råder inflygningsförbud på grund av en pandemi. I takt med att syret sinar börjar verkligheten bli skev och Charlotta inser att hon delar kapsel med en galning med luddigt förflutet och avsaknad av framtidstro.

Däck 5b
Regi Malin Ingrid Johansson
Manus Malin Ingrid Johansson
Stödmottagande producenter Andrea Gyllenskiöld, Joel Rostmark, Adam
Holmström
Sökande produktionsbolag Pineius AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Ami Ekström
Stödbelopp 400 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Filmen är ett skuldbeläggande drama på ett parkeringsdäck där vi följer en mammas slitning mellan ansvar, skuld och längtan att leva livet fullt ut. Förväntningarna på den lyckade sommarsemestern krockar hårt mot verkligheten för vår huvudkaraktär.

Konsten att sjunga tyst. Foto: Johan Holtzberg

Konsten att sjunga tyst
Regi Richard Dinter
Manus Richard Dinter
Stödmottagande producent Richard Dinter
Sökande produktionsbolag Zvonko Produktion AB
Filmtyp Dokumentär
Genre Övrigt
Målgrupp Vuxen
Teknik Blandad teknik
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 800 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En film om refuserade konstnärliga visioner. När Richard Dinter refuserades började han fundera över alla andra avvisade verk som måste finnas därute. Han ger sig ut på resa genom en refuserad värld av människor, deras drömmar, deras verk.

Lustig gök
Regi Alexander Brügge, Markus Ernerot, Yaprak Morali, Are Austnes
Manus Are Austnes, Mina Jun Stenebråten
Stödmottagande producent Sofia Wall
Sökande produktionsbolag Est E Ban AB*******
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Barn 7-12 år
Teknik Live action
Konsulent Jan Vierth
Stödbelopp 200 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Syskonen Gunnar och Gunilla ligger sjuka inför jul. De får en tidig julklapp av sina föräldrar, ett gökur. Men inte vilket gökur som helst, i detta gökur bor Lustig-Gök, en gök som kan prata, flyga och berätta spännande julsagor.
*******Svensk samproducent. Huvudproducent: Qvisten AS, Ove Heiborg, Norge

The House. Foto: Mathias Døcker 

The House
Regi Carl Olsson
Manus Carl Olsson
Stödmottagande producent Antonio Russo Merenda
Sökande produktionsbolag Ginestra Film AB********
Filmtyp Dokumentär
Genre Övrigt
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Jannik Splidsboel
Stödbelopp 230 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En film som undersöker samhörighet och identitet med utgångspunkt i ett lägenhetshus. Filmen är en reflektion över den urbana människans liknande förutsättningar, men också över vårt behov av att skilja ut oss från gruppen.
********Svensk samproducent. Huvudproducent: Allfilm, Ivo Felt, Estland

Marknadsstöd

LasseMajas detektivbyrå - maskotens natt
Regi Tina Mackic
Manus Michaela Hamilton, David Wiberg
Stödmottagande producent Jonathan Ridings
Sökande produktionsbolag SF Studios Production AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Kriminal
Målgrupp Barn 7-12
Teknik Live action
Stödbelopp 6 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Maskotens natt är 2024 års stora Halloween-film för barn. Lasse och Majas vänskap står på spel när en gammal legend verkar ha vaknat till liv och hemsöker årets stora sportevenemang.

Skriv ut