Två män och en kvinna i samtal
Skådespelarna Cherien Dabis och Fares Fares samt regissör/manusförfattare Tarik Saleh gör Eagles of the Republic. Foto: © Yigit Eken

Drakar, älvar och Tarik Saleh

Produktionsstöd

Tarik Salehs kommande film Eagles of the Republic och dokumentären G – 21 scener från Gottsunda av Loran Batti är bland de senaste projekten som beviljats produktionsstöd.

Med Eagles of the Republic avslutar Tarik Saleh sin Kairo-trilogi som påbörjades med The Nile Hilton Incident och Boy from Heaven. Båda filmerna har varit stora framgångar både i Sverige och internationellt med Guldbaggar och priser i Sundance och Cannes. Fares Fares spelar huvudrollen som Egyptens mest älskade skådespelare, George Fahmy. Han pressas att spela huvudrollen i en film beställd av högsta ort. Han accepterar motvilligt rollen och kastas handlöst in i maktens innersta krets. Likt en mal som dras till lågan inleder han en affär med den mystiska hustrun till generalen som övervakar filmen.

Ukrainsk-dansk-svenska dokumentären Displaced av Olha Zjurba är en observerande och experimentell film som utforskar och synliggör de långtgående konsekvenserna av kriget mellan Ryssland och Ukraina. Både på individnivå och samhället i stort.

I dokumentären G – 21 scener från Gottsunda porträtterar Loran Batti sin uppväxtort, det omtalade Gottsunda. Han slits mellan strävan att flytta iväg och lojaliteten till sina barndomsvänner som lever gängrelaterade liv. Filmen är Lorans avsked till Gottsunda, men att slutföra filmen i en vänskapskrets där han inte längre hör hemma sätter hans känsla av tillhörighet och identitet på prov. Batti var en av Wild Card vinnarna och filmen hade världspremiär på CPH: DOX tidigare i år där den fick två hedersomnämnanden.

Norsk-svenska dokumentären Mördarens son av Sebastian Peña Rojas och Jesper Klemedsson Sotomayor ingår i Talent to watch och handlar om arv och våld och att bryta sig fri från en predestinerad historia. T var 3 år gammal när hans föräldrar dömdes till fängelse för dubbelmord. Efter flera fängelsestraff och mordet på en nära vän försöker han 26 år senare hitta en väg ut ur kriminaliteten. En film om trauma, kärlek och att bryta det sociala arvet.

Bland projekten i kortare format finns In My Hand av Liselotte Wajstedt och Márja Helander, baserad på Niillas Sombys historia. Han var en av de mest betydande motståndarna mot norska statens beslut att dämma Alta älv som 1980 resulterade i en stor konflikt i början på 1980-talet. Niillas offrade en arm och ett öga för sitt folk. Filmen undersöker hur Niillas ser på framtiden för det samiska folket.

Floating Sea Palace av Lap-See Lam utspelar sig ombord på Drakbåten, en flytande restaurang formad av sin unika historia som nu seglar genom tid och rum. I hjärtat av berättelsen finner vi Lo Ting, en hybrid av fisk och människa, som tar oss med på en resa över havet. Filmen är en del av Lap-See Lams konstverk vid Venedigbiennalen.

Långfilm

Cherien Dabis, Fares Fares & Director Tarik Saleh - Eagles of the Republic ©Yigit Eken 799 16_9.jpgEagles of the Republic
Regi Tarik Saleh
Manus Tarik Saleh
Stödmottagande producenter Linus Thorell, Linda Mutawi, Johan Lindström
Sökande produktionsbolag Unlimited Stories AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Thriller
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Lena Runge
Stödbelopp 16 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Egyptens mest älskade skådespelare, George Fahmy (Fares Fares) pressas att spela huvudrollen i en film beställd av högsta ort. Han accepterar motvilligt rollen och kastas handlöst in i maktens innersta krets. Likt en mal som dras till lågan inleder han en affär med den mystiska hustrun till generalen som övervakar filmen.

Displaced
Regi Olha Zhurba
Manus Olha Zhurba
Stödmottagande producent Kerstin Übelacker
Sökande produktionsbolag We Have a Plan AB*
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 395 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En observerande och experimentell film som utforskar och synliggör de långtgående konsekvenserna av kriget mellan Ryssland och Ukraina. Både på individnivå och samhället i stort.
*Svensk samproducent. Huvudproducent: Moon Man, Darya Bassel, Ukraina

G - 21 scener från Gottsunda 16_9.jpgG – 21 scener från Gottsunda
Regi Loran Batti
Manus Loran Batti
Stödmottagande producenter Melissa Lindgren, Göran Hugo Olsson
Sökande produktionsbolag Story AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 1 500 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Loran, en filmskapare från den ökända förorten Gottsunda, slits mellan strävan att flytta iväg och lojaliteten till sina barndomsvänner som lever gängrelaterade liv. G är Lorans avsked till Gottsunda, men att slutföra filmen i en vänskapskrets där han inte längre hör hemma sätter hans känsla av tillhörighet och identitet på prov.

TBD
Stödmottagande producent Cecilia Nessen
Sökande produktionsbolag B-Reel Films AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Jannik Splidsboel
Stödbelopp 1 100 000 SEK


Mördarens son_FotoSebastianPena 16_9.jpgMördarens son. Foto: Sebastian Pena

Mördarens son**
Regi Sebastian Peña Rojas, Jesper Klemedsson Sotomayor
Manus Sebastian Peña Rojas, Jesper Klemedsson Sotomayor
Stödmottagande producent Johanna Bratel
Sökande produktionsbolag Recapto AB
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Jannik Splidsboel
Stödbelopp 1 000 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning T var 3 år gammal när hans föräldrar dömdes till fängelse för dubbelmord. Efter flera fängelsestraff och mordet på en nära vän försöker han 26 år senare hitta en väg ut ur kriminaliteten. En film om trauma, kärlek och att bryta det sociala arvet.
** Talent to watch - beslut genom referensgrupp

Kortfilm

FloatingSeaPalace_Film still Lisabi FridellEgerstrand&Blund. © Lap-See Lam. Courtesy the artist, Galerie Nordenhake and Moderna Museet. 16_9.jpgFloating Sea Palace. Foto: Lisabi Fridell. Egerstrand & Blund. © Lap-See Lam. Courtesy the artist, Galerie Nordenhake and Moderna Museet.

Floating Sea Palace
Regi Lap-See Lam
Manus Lap-See Lam
Stödmottagande producenter Fredrik Egerstrand, Luba Kuzovnikova
Sökande produktionsbolag Ateljé Lap-See Lam
Filmtyp Spelfilm
Genre Experiment
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Konsulent Axel Petersén
Stödbelopp 300 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning Filmen utspelar sig ombord på Drakbåten, en flytande restaurang formad av sin unika historia som nu seglar genom tid och rum. I hjärtat av berättelsen finner vi Lo Ting, en hybrid av fisk och människa, som tar oss med på en resa över havet.

In My Hand
Regi Liselotte Wajstedt, Márja Helander
Manus Liselotte Wajstedt
Stödmottagande producent Liselotte Wajstedt
Sökande produktionsbolag Vaja Filmproductions AB***
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Blandad teknik
Konsulent Anna Weitz
Stödbelopp 130 000 SEK
Produktionsbolagets beskrivning En film baserad på Niillas Sombys historia. Han var en av de mest betydande motståndarna mot norska statens beslut att dämma Alta älv som 1980 mynnade ut i en stor konflikt i början på 1980-talet. Niillas bidrag i konflikten fick katastrofala följder. Niillas offrade en arm och ett öga för sitt folk. Filmen undersöker aktuella frågor idag: Vilka offer är du beredd att göra för ditt folk, och hur ser Niillas på framtiden för det samiska folket?
***Svensk samproducent. Huvudproducent: Paranord Film, Linn Henriksen, Norge

Skriv ut