Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Bild från Filminstitutets nya skolbiokampanjfilm.

  Svensk film är populär på skolbio

  Analys och statistik

  Filminstitutets skolbiorapport visar att en majoritet av filmerna som når elever via skolbio har svenskt eller europeiskt ursprung. Många kommuner arrangerade skolbio under 2018 men antalet besök ser ut att ha minskat under en tjugoårsperiod.

 2. Några av karaktärerna från den animerade filmen Toy Story 3.

  Tio faktorer som påverkar en films biobesök

  Analys och statistik

  En kandidatuppsats från Handelshögskolan i Stockholm som genomfördes i samarbete med Filminstitutet visar tio faktorer som påverkar biobesöken för filmer i Sverige. Störst effekt har en films åldersgräns, antal premiärsalonger och recensioner.

 3. Utökad databas med biobesökssiffror

  Analys och statistik

  I vårt nya statistikverktyg kan du söka fram biobesökssiffror för alla filmer som haft biopremiär i Sverige mellan 1965 och 2017.  Utgå till exempel från en filmtitel, ett produktionsland, en skådespelare eller en regissör.

 4. En ledsen och en skrämd filmtittare

  Två typer av filmintresserade

  Analys och statistik

  Den mest filmintresserade publiken går att dela in i två skilda grupper. Dels filmtittare som vill bli berörda/gråta och dels filmtittare som vill uppleva skräck/obehag. Den här analysen beskriver dessa målgrupper för svensk film.

 5. Ur: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

  Svenska komedier populära i utlandet

  Analys och statistik

  Svenska filmer från 2012–2017 har lockat mer än 14 miljoner människor till biografer runtom i världen. Den här analysen visar vilka genrer och vilka svenska filmer som var populära i utlandet under denna period.

   

 6. Likriktning av den svenska filmkritiken?

  Analys och statistik

  I kulturdebatten pratas om huruvida det finns en likriktning av den svenska filmkritiken och även att svenska filmer i vissa fall får mer likriktade betyg än utländska. I denna artikel undersöker vi olika aspekter av den svenska filmkritiken.

 7. Vad kännetecknar biofilmer utan produktionsstöd?

  Analys och statistik

  Varje år har ett antal filmer biopremiär utan att de fått stöd från Filminstitutet. Vad kännetecknar dessa filmer vad gäller genomslag, genrer och upphovspersoner?

 8. Känslorna publiken vill uppleva när de ser film

  Analys och statistik

  De flesta filmtittare vill uppleva spänning/förvåning eller glädje/skratt när de ser film. Denna analys ser närmare på vad som får publiken att uppleva dessa känslor och hur bra svensk film är på detta.

 9. Filmåret 2018 enligt recensenterna

  Analys och statistik

  Vilka var 2018 års bästa svenska filmer enligt våra filmkritiker? Och hur ser snittbetygen för våra svenska filmer ut i jämförelse med utländska?

   

 10. Så här väljer publiken film

  Analys och statistik

  Konkurrensen mellan olika filmer blir allt hårdare i takt med att utbudet växer. Denna analys visar hur publiken väljer en film. Slutsatsen är att filmens handling är viktigare än filmaffischen.

Visa fler