Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Ur: Parasit

  I vilka länder går flest på bio?

  Analys och statistik

  Sydkorea är det land där biogåendet är som störst och i Egypten är det lägst. I majoriteten av de länder som Filminstitutet har undersökt drar internationella filmer mer publik än inhemska. Undantaget är USA och Sydkorea som har högt biogående även på inhemska titlar.

 2. Ur Snabba Cash – Livet deluxe.

  Unga tittar lika mycket på svensk film som äldre

  Analys och statistik

  Unga tittar mer på film jämfört med äldre och går oftare på bio. Målgruppen är mindre positiv till svensk film, men de tittar lika mycket på svensk film som äldre. Filminstitutet har undersökt vilka svenska filmer som lockat de unga under de senaste åren.

 3. Emelie Garbers (mimaroben) och Bianca Cruzeiro (Isagel) som båda belönades med Guldbagge på 2020 års gala, för Bästa kvinnliga huvudroll respektive biroll.

  Allt fler filmer med HBTQ-tema på bio

  Analys och statistik

  Antalet filmer med HBTQ-tema i både svensk och utländsk film har ökat sett till de senaste fem åren, 2015 – 2019. Mest markant är ökningen inom svensk spelfilm där en av fem filmer som hade premiär 2019 var med HBTQ-tema.

 4. Bild från filmen Tenet

  Så väljer publiken biofilm

  Analys och statistik

  Många svenska biografer har öppnat igen och ett stort antal svenska filmer går upp på bio i höst. Men hur väljer publiken vilken film de ska se på bio? Detta har Filminstitutet undersökt.

 5. Sissela Ben i Sune vs Sune

  Fortsatt ökat filmtittande på vod

  Analys och statistik

  Redan innan Corona-krisen sågs nästan hälften av alla långfilmer i Sverige på vod-tjänster. De senaste åren har framförallt svod ökat, medan tittandet på tvod ligger kvar på samma nivå som för fem år sen.

 6. Halvdan Viking skolbio

  Halvdan Viking mest sedda filmen på skolbio 2019

  Analys och statistik

  Filminstitutet undersöker årligen hur skolbioverksamheten ser ut i Sveriges kommuner. Resultaten visar att det finns ett stort utbud av titlar på skolbio i Sverige. Det finns även ett stort intresse att starta upp skolbio bland kommunerna som inte hade någon verksamhet 2019.

 7. Stängd biograf i USA

  Effekter av covid-19 i filmbranschen internationellt

  Analys och statistik

  Filmbranschen är hårt drabbad av den globala covid-19-pandemin, med förlorade intäkter, stoppade och uppskjutna inspelningar och stängda biografer runtom i världen. Vad är det egentligen som hänt i branschen och hur ser framtiden ut?

 8. Från fiilmen Joker

  Utmaning för inhemsk film i Europa

  Analys och statistik

  Antalet totala biobesök på Europas biografer var rekordhöga 2019. Men den inhemska filmens andel av besöken minskade i de flesta länder, liksom i Sverige.

 9. En man som heter Ove

  Svensk film under 2010-talet

  Analys och statistik

  Filminstitutet summerar svensk films 2010-tal. Hur många filmer var biosuccéer och hur många hyllades av kritiker?

 10. Hanna Ardehn i Störst av allt

  Så många svenskar har sett Störst av allt på Netflix

  Analys och statistik

  Den första svenska Netflix-produktionen Störst av allt har beskrivits som en framgång bland unga tittare. Mot bakgrund av vod-tjänsters ökade betydelse och att unga generellt är mindre positiva till svensk film har Filminstitutet undersökt hur många som har sett serien i Sverige.

Visa fler