Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. delat porträtt kvinna och man

  Kernell, Nyholm och maneter

  Produktionsstöd Produktionsstöd

  Svenska Filminstitutet satsar på stora namn med produktionsstöd till nya filmer av Amanda Kernell och Johannes Nyholm. Stöd går även till Lisa Langseth, Ester Martin Bergsmark, Göran Hugo Olsson och en ny film om Bert. Totalt har 25 projekt beviljats stöd.

 2. kvinna i horisonten

  Demoner, gökur och jojkmusikal

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Bland de senaste produktionsstöden finns ett nytt projekt från årets Guldbaggevinnare för Bästa film och en dokumentär om Roy Anderssons familj. Marknadsstöd går till kommande Lasse-Maja filmen. Totalt har sjutton projekt beviljats stöd.

 3. Ansikte halvt dolt i mörker

  Hat, slajm och barnvakter

  Produktionsstöd

  Bland de senaste produktionsstöden finns dokumentärer om högerextremism på internet och regimkritiska iranska journalister. Kortfilmerna innehåller skräck med David Dencik och en arbetsplatskomedi med Johan Ulveson. Stöd har även gått till talangarbete i hela landet.

 4. Kvinnor i sjukhuskorridor

  Omsorg, straight edge och Kiruna

  Produktionsstöd

  Ella Lemhagen filmar Så länge hjärtat slår med Bianca Kronlöf i huvudrollen. Nils Petter Löfstedt gör dokumentären Det omätbara om den svenska omsorgen. Dokumentären Vägen till ingenstans av Johan Palmgren besöker en vägstump norr om Kiruna. Patrik Eklund, just nu aktuell med slasherkomedin Konferensen, gör kortfilmen Jag är elden. Läs allt om de senaste produktionsstöden.

 5. simmare

  Couchsurfing, Tornedalen och Denis Lavant

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Hela 21 projekt har beviljats produktionsstöd – bland dessa finns regissörer som Jon Blåhed, Fanny Ovesen, John Skoog, Naures Sager och Anette Sidor. Filmerna tacklar ämnen som rekordsimning, sex utan medgivande, troende i 1930-talets Tornedalen och krigsberedskap på Hörbyslätten. Samt musikdokumentärer om både Cornelis Vreeswijk och José González.

 6. Dansande långhårig i rött

  Tonårssystrar, Finland och giftig svamp

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Klaus Härö filmar en dold historia från andra världskriget. Sigrid Johnson, Guldbaggebelönad för sin insats i Comedy Queen, gör ny huvudroll. Leila följer en 64-årig transsexuell lärare i Afghanistan. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

 7. Pojke i halvmörkt rum

  1800-tal, Stig Dagerman och en giraff

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  På Hvitfeldtska bodde vi är en dokumentär om Göteborgskravallerna 2001 och Nattlekar är en kortfilm om en pojke som räddar sin far i drömmens värld. Beast följer giraffen Marius död på Köpenhamns Zoo och Stormskärs Maja berättar om ett kvinnligt intellektuellt uppvaknande på 1800-talet. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

 8. Ungdomar festar

  Milano, musikal och cupcakes

  Produktionsstöd

  Dokumentären Rosornas by skildrar den framväxande ultrahögern i Italien, musikalen The End utspelar sig i en palatsliknande bunker och kortfilmen Strings vänder sig till ungdomar - med en berättelse om ungdom. Dessutom har dokumentären Kungen av Karin af Klintberg beviljats marknadsstöd. Det och mycket mer bland de senaste produktions- och marknadsstöden.

 9. Två identiska barn

  Odöda, lögner och Stellan Skarsgård

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Stellan Skarsgård gör berättarrösten till den nya Vem-filmen, Fredrik Gertten är tillbaka med en dokumentär om sociala kontrakt - och julkalenderfamiljen Knyckertz återvänder i långfilmsformat. Det och mycket mer bland de senaste produktions- och marknadsstöden.

 10. Ung kvinna och ung man i säng

  Blix, skateboards och synth

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Mia Engberg återvänder med en resa i sin egen historia, Hans Blix diskuterar diplomati och Patrik Blomberg Book gör 1980-talsdoftande skånskt synthdrama. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

Visa fler