Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Bokomslag

  Märta Lindqvist - pionjär som filmkritiker

  Biblioteket

  Ellinor Skagegård kommer och pratar om sin nya bok Quelqu'une: Berättelsen om Märta Lindqvists otroliga liv. Möt författaren i ett samtal med filmskribenten Tobias Rydén Sjöstrand.

 2. Sånger från folkhemmet: om Roy Andersson av Mårten Blomkvist

  Roy Andersson - samtal om ny biografi

  Biblioteket

  Välkommen till ett samtal, 30 mars, där Mårten Blomkvist presenterar sin nya bok Sånger från folkhemmet: om Roy Andersson. Lagom till regissörens 80-årsdag.

 3. Ingmar Bergman at the Crossroads: Between Theory and Practice

  Bergman – för att inte tala om alla dessa val och samarbeten

  Biblioteket

  Välkommen till ett samtal där Katinka Faragó, Måns Reuterswärd och Linus Tunström möter Maaret Koskinen och Louise Wallenberg. Ämnet är Ingmar Bergman och en ny antologi utifrån själva produktionen av film och teater.

 4. Uppenbarelseboken 2 av Stig Björkman

  Författarbesök: Stig Björkman

  Biblioteket

  Förra året kom Stig Björkmans Uppenbarelseboken - 203 texter om film. Nu har del 2 kommit med ytterligare 109 essäer om filmer från alla epoker och länder. Möt författaren i ett samtal med filmkritikern och bokens redaktör Jon Asp, torsdagen 24 november.

 5. FLM, Höst/Vinter 2022

  Samtal: Vilken är den bästa svenska filmen genom tiderna?

  Biblioteket

  Nya numret av filmtidskriften FLM innehåller en stor omröstning där 72 filmkritiker och filmvetare listar sina svenska filmfavoriter. Välkomna till Filminstitutets bibliotek torsdagen 20 oktober kl. 17 för ett samtal om listor, kanon och hur man bäst skriver filmhistorien. 

 6. bokomslag

  Boksamtal: Kvinnors närvaro och makten över filmen

  Biblioteket

  Välkommen till ett samtal med Professor Maria Jansson om hennes forskning kring svensk filmbransch, politik och jämställdhet. Hennes bok kommer ur ett större forskningsprojekt - Kvinnor i svensk film - finansierat av Riksbankens jubileumsfond.

 7. Bokomslagsbild, Allan Ekelund, "Att vara vid filmen"

  Att vara vid filmen: samtal och filmvisning

  Biblioteket

  Biblioteket bjuder tillsammans med Atrium förlag in till samtal och filmvisning för att uppmärksamma utgivningen av den legendariske produktionsledaren Allan Ekelunds minnesanteckningar, ”Att vara vid filmen”. Vi bjuder på dryck och snacks innan samtalet, och efteråt visar vi Fröken Chic (1959) på stor duk i Bio Mauritz. Allt helt gratis – varmt välkomna!

 8. Kjell Sundstedt, Johanna Forsman, Det svenska filmmanusets historia

  Författarbesök: Det svenska filmmanusets historia

  Biblioteket

  Det svenska filmmanusets historia hamnar i fokus när författarna Johanna Forsman och Kjell Sundstedt besöker biblioteket. Välkomna till ett samtal om deras bok, en litterär genre och ett yrkes förvandling över tid. Tisdagen 19 oktober kl. 17.

 9. Screen studies

  Fler e-böcker via lånekortet

  Biblioteket

  Biblioteket erbjuder en ny digital resurs med filmmanus och böcker om film och filmskapande. Screen studies är en plattform där e-böcker samsas med tematiska artiklar och pedagogiska hjälpmedel. Allt tillgängligt via ditt lånekort.

 10. En man skriver

  Biblioteket öppnar 17 augusti

  Biblioteket

  Vi välkomnar besökare från och med 17 augusti. Med anledning av coronaviruset erbjuder vi ett begränsat antal läsplatser, och ber vidare om hjälp med att hålla avstånd och minimera köbildning. 

Visa fler