Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Bokomslagsbild, Allan Ekelund, "Att vara vid filmen"

  Att vara vid filmen: samtal och filmvisning

  Biblioteket

  Biblioteket bjuder tillsammans med Atrium förlag in till samtal och filmvisning för att uppmärksamma utgivningen av den legendariske produktionsledaren Allan Ekelunds minnesanteckningar, ”Att vara vid filmen”. Vi bjuder på dryck och snacks innan samtalet, och efteråt visar vi Fröken Chic (1959) på stor duk i Bio Mauritz. Allt helt gratis – varmt välkomna!

 2. Kjell Sundstedt, Johanna Forsman, Det svenska filmmanusets historia

  Författarbesök: Det svenska filmmanusets historia

  Biblioteket

  Det svenska filmmanusets historia hamnar i fokus när författarna Johanna Forsman och Kjell Sundstedt besöker biblioteket. Välkomna till ett samtal om deras bok, en litterär genre och ett yrkes förvandling över tid. Tisdagen 19 oktober kl. 17.

 3. Screen studies

  Fler e-böcker via lånekortet

  Biblioteket

  Biblioteket erbjuder en ny digital resurs med filmmanus och böcker om film och filmskapande. Screen studies är en plattform där e-böcker samsas med tematiska artiklar och pedagogiska hjälpmedel. Allt tillgängligt via ditt lånekort.

 4. En man skriver

  Biblioteket öppnar 17 augusti

  Biblioteket

  Vi välkomnar besökare från och med 17 augusti. Med anledning av coronaviruset erbjuder vi ett begränsat antal läsplatser, och ber vidare om hjälp med att hålla avstånd och minimera köbildning. 

 5. Affischer av Eric Rohman

  Affischkonstnären Eric Rohman

  Biblioteket Cinemateket

  Torsdag den 27 februari sätter Filminstitutets bibliotek tillsammans med Cinemateket extra strålkastarljus på Eric Rohman och svensk filmaffischkonst. Klockan 17 berättar Jan Göransson, Filminstitutets presschef, om Rohman och om affischen som fenomen. Vi visar både original och förlagor till ett urval av de affischer som bär Rohmans signatur. En unik möjlighet att på plats i biblioteket komma nära våra originalaffischer!

 6. Filmhusets fasad

  Ursäkta röran – vi byter system!

  Biblioteket

  Den 10 december byter biblioteket ut det numera föråldrade Aleph mot det nya bibliotekssystemet Alma. Arbetet med att implementera det nya systemet har präglat det senaste halvåret, och vi är mycket glada över att snart kunna gå i mål.

 7. Alva Lundin

  Alva Lundin - Sveriges flitigaste filmtextdesigner

  Biblioteket

  Med en föreläsning av Dr Sofia Bull och en utställning firade vi att det är 100 år sedan formgivaren Alva Lundin påbörjade sin drygt 40 år långa karriär som Sveriges mest produktiva textdesigner. Det är också 130 år sedan hon föddes, år 1889 i Kvillinge, Östergötlands län. Här kan ni läsa utställningstexten och se några exempel på hennes konst.

 8. Alva Lundins förtextdesign till Folkets jubel (1936) med Harold Lloyd.

  Alva Lundin - filmtextdesigner

  Biblioteket

  Biblioteket och Stockholms Typografiska Gille välkomnar er 4 september till en kväll om Alva Lundins långa karriär som textdesigner inom filmen. Föreläsning av Sofia Bull, Fil Dr i Filmvetenskap, samt utställning med Alva Lundins original från Bibliotekets samlingar.

 9. Apropå Eric M. - boksläpp och samtal med Eric M. Nilsson

  Biblioteket

  Välkommen till biblioteket onsdagen 15 maj kl. 16 för en helkväll med fokus på filmaren Eric M. Nilsson.

 10. Gösta Werner och filmen som konst och propaganda

  Biblioteket

  Emil Stjernholm, som disputerat med avhandlingen Gösta Werner och filmen som konst och propaganda, samtalar med Malin Wahlberg, professor i filmvetenskap vid Stockholms universitet. Välkommen till biblioteket torsdagen 28 mars kl. 17.

Visa fler