Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Bokomslag till boken Oland - Svergies glömda Hollywoodstjärna med rubrik, författare och en bild på skådespelaren

  Boksamtal: Oland – Sveriges glömda Hollywoodstjärna

  Biblioteket

  Värner Ölund (Warner Oland) var ingen vanlig hollywoodsvensk. I hans förflutna döljer sig mörka hemligheter och några av filmhistoriens största skamfläckar. I mer än tio år har filmhistorikern Kim Khavar Fahlstedt forskat och skrivit på den första boken om Warner Oland. Välkomna till ett spännande samtal mellan författaren och Per Perstrand – onsdag 8 maj kl. 16.30 i Filminstitutets bibliotek!

   

 2. På ett vitt skrivbord står en dator och en pappform med popcorn. På bordet ligger många dvd-filmer och en dvd-spelare

  Låna moviebox på biblioteket

  Biblioteket

  Med flera tusen filmer på DVD och numera även DVD-spelare för utlån väcker Filminstitutets bibliotek liv i hemvideoupplevelsen. 

 3. Bild på pausruta ur filmen Gone with the wind.

  Biblioteket pausar Cineasterna

  Biblioteket

  Av ekonomiska skäl tvingas vi pausa strömningstjänsten Cineasterna från och med 1 januari 2024. 

 4. Helena Ekdahl (Gunn Wållgren) läser Strindberg för Alexander (Bertil Guve) i Fanny och Alexander (1982).

  Läs mer hemifrån!

  Biblioteket

  Äntligen kan vi på Filminstitutets bibliotek erbjuda en tjänst som gör det möjligt för dig som låntagare att nå hela vårt utbud av elektroniska resurser hemifrån. Allt du behöver göra är att logga in i vår katalog med dina vanliga inloggningsuppgifter (personnummer och lösenord) – that’s it!

 5. Bokomslag

  Märta Lindqvist - pionjär som filmkritiker

  Biblioteket

  Ellinor Skagegård kommer och pratar om sin nya bok Quelqu'une: Berättelsen om Märta Lindqvists otroliga liv. Möt författaren i ett samtal med filmskribenten Tobias Rydén Sjöstrand.

 6. Sånger från folkhemmet: om Roy Andersson av Mårten Blomkvist

  Roy Andersson - samtal om ny biografi

  Biblioteket

  Välkommen till ett samtal, 30 mars, där Mårten Blomkvist presenterar sin nya bok Sånger från folkhemmet: om Roy Andersson. Lagom till regissörens 80-årsdag.

 7. Ingmar Bergman at the Crossroads: Between Theory and Practice

  Bergman – för att inte tala om alla dessa val och samarbeten

  Biblioteket

  Välkommen till ett samtal där Katinka Faragó, Måns Reuterswärd och Linus Tunström möter Maaret Koskinen och Louise Wallenberg. Ämnet är Ingmar Bergman och en ny antologi utifrån själva produktionen av film och teater.

 8. Uppenbarelseboken 2 av Stig Björkman

  Författarbesök: Stig Björkman

  Biblioteket

  Förra året kom Stig Björkmans Uppenbarelseboken - 203 texter om film. Nu har del 2 kommit med ytterligare 109 essäer om filmer från alla epoker och länder. Möt författaren i ett samtal med filmkritikern och bokens redaktör Jon Asp, torsdagen 24 november.

 9. FLM, Höst/Vinter 2022

  Samtal: Vilken är den bästa svenska filmen genom tiderna?

  Biblioteket

  Nya numret av filmtidskriften FLM innehåller en stor omröstning där 72 filmkritiker och filmvetare listar sina svenska filmfavoriter. Välkomna till Filminstitutets bibliotek torsdagen 20 oktober kl. 17 för ett samtal om listor, kanon och hur man bäst skriver filmhistorien. 

 10. bokomslag

  Boksamtal: Kvinnors närvaro och makten över filmen

  Biblioteket

  Välkommen till ett samtal med Professor Maria Jansson om hennes forskning kring svensk filmbransch, politik och jämställdhet. Hennes bok kommer ur ett större forskningsprojekt - Kvinnor i svensk film - finansierat av Riksbankens jubileumsfond.

Visa fler