Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Studie III (1953) är en av de Peter Weiss-filmer som visas på årets Bologna-festival.

  Elva svenska filmer på Il Cinema Ritrovato

  Filmarkivet Nyheter om svensk film

  Arkivfestivalen Il Cinema Ritrovato är tillbaka efter pandemin med ett fullspäckat program och pågår 25 juni till 3 juli.

 2. Här har du ditt liv

  Stor retrospektiv med Troell och Widerberg på Österrikiska Filmmuseet

  Filmarkivet Nyheter om svensk film

  Med start 9 september bjuder Österreichisches Filmmuseum i Wien på en stor retrospektiv med Jan Troells och Bo Widerbergs filmer. Förutom att de två regissörerna representerar den Nya svenska vågen och varit inbjudna många gånger till världens främsta filmfestivaler så har deras filmer tillsammans blivit Oscarsnominerade inte mindre än fem gånger.

 3. Jan Troell bakom kameran under inspelning

  Tre om Troell

  Filmarkivet Nyheter om svensk film

  Den 23 juli fyller Jan Troell 90 år, vilket kommer att uppmärksammas på många sätt. Maria Larssons eviga ögonblick är nydigitaliserad av Filminstitutet och kommer få nypremiär under sommaren. SVT visar flera av hans filmer - i digitaliserat skick - och på Trelleborgs museum pågår just nu en stor utställning som bland annat visar upp regissörens första kontakt med filmkameran. Själv har Troell klippt om sin film Bang, som tävlade om en Guldpalm i Cannes 1977. 

  Jan Troells stora betydelse för den svenska filmkonsten är oomstridd. I tre essäer av Bengt Forslund, Leif Furhammar och Klas Viklund belyses olika sidor av hans konstnärskap.

 4. En ny 35mm-kopia av Erotikon (Mauritz Stiller, 1920), med autentiskt applicarade färger, visas på årets upplaga av arkivfestivalen i Bologna (25-31/8).

  Kortfilmer och stumfilmsklassiker på arkivfestivalen i Bologna

  Filmarkivet Filminstitutet

  Årets upplaga av världens främsta arkivfestival Il cinema ritrovato äger rum 25-31 augusti; med färre filmer och fler biografer än vanligt som en följd av införandet av säkerhetsföreskrifter med anledning av covid-19.

 5. Alf Sjöberg-serie på filmmuseet i Wien

  Filmarkivet

  24 februari – 6 mars visas en serie med åtta filmer regisserade av Alf Sjöberg på Österreichisches Filmmuseum i Wien.

   

 6. Digitalisering av Häxan

  Om Häxans digitala restaurering

  Biblioteket Filmarkivet Nyheter om svensk film Cinemateket

  Inför nypremiären av den kultstämplade svenska skräckfilmen Häxan från 1922, som nu restaurerats digitalt av Svenska Filminstitutet, berättar två av de som varit mest inblandande i arbetet med filmen, ljussättaren Joakim Högberg och Fredrik Rundqvist, materialansvarig. 

 7. Svensk stumfilmsretrospektiv i Japan

  Filmarkivet

  Under rubriken Treasures from the Archive of the Swedish Film Institute visas sju svenska stumfilmer på National Film Center i Tokyo 11-16 oktober.

 8. Unika kortfilmer på stumfilmsfestival

  Filmarkivet

  Två unika kortfilmer från arkivets samlingar visas på den årligt återkommande stumfilmsfestivalen Le giornate del cinema muto i italienska Pordenone, som i år går av stapeln 1-8 oktober.

 9. Unika kortfilmer och två Stiller-filmer till festivalen i Bologna

  Filmarkivet

  Vid årets upplaga av världens främsta arkivfestival Il cinema ritrovato i Bologna (25 juni-2 juli) kommer Mauritz Stiller-filmerna Vingarne (1916) och Balettprimadonnan (1916) att visas inom ramen för sektionen med filmer för hundra år sedan.

 10. Nytt fragment av svensk stumfilm återfunnet i Spanien

  Filmarkivet

  I början av 90-talet återfanns ca en tredjedel av den dittills helt förlorade stumfilmen Balettprimadonnan (Mauritz Stiller, 1916) i Zaragoza, Spanien.

Visa fler